Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.02.24. 19:11

Rózsika!
Elkerültük egymást a beírással. Mindenkinek meg kell szüntetni a jogviszonyát, ha a nyugdíj megállapítását kéri. A kolléganődnek is az előrehozott nyugdíja max. 8,4 %-al csökkentett lesz. A magasabb szolgálati idő esetén a nyugdíjalap magasabb %-át számítják. A törvény 20. §-át nézzétek meg.
Jelenleg hatályos törvény szerint a korhatár alatti nyugdíjasok nyugdíj mellett dolgozhatnak, az éves keretösszeg a minimálbér 18-szorosáig, ekkor nem szünetel a nyugdíj folyósítása. DE ki tudja, amikorra eléritek ezt az életkort, mi lesz az akkori törvény.

Nyugdíjjogosultság három feltétele: az előírt szolgálati idő, az életkori feltétel és a jogviszony megszüntetése.

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

(4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.02.24. 20:26

Rózsika
Ha a barátnőd a 33 évet a gyermekkedvezménnyel legkésőbb 2008. dec 31-ig szerezte meg az alábbiak alapján már elmehet előrehozott nyugdíjba.
T á j é k o z t a t ó a 2010. január 1-jétől kezdődően alkalmazásra kerülő nyugdíjszabályokról
http://www.onyf.hu/?…

(Változatlanul él az a szabály, hogy aki az előrehozott, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez szükséges életkort és szolgálati időt 2009. január 1-jét megelőzően betöltötte, illetve megszerezte, a jogosultság megállapítása és a nyugdíjcsökkentés mértékének meghatározása során az ún. gyermekkedvezményt alkalmazni kell.)
Ez az 1951-ig született nők esetére értendő.

Üdvözlettel Veci

rózsika551 # 2010.02.25. 16:16

Kedves Veci.Köszönöm a választ ,elszomoritó, hogy ennyire szigoruak a szabályok.Ez a korosztály igen sok pénzt fizetett be az alapokba és azt az elöző korosztályokra költötték.Ott sokkal kedvezöbb körülményekkel lehetett elmenni és nem korlátozzák semmiben öket.Dolgozhatnak elmehettek 55 évesen nyugdijba .Mi ezt már nem tehetjük meg , mindent sajnálnak tölünk.Halálunkig dolgoztatnak a szánalmas nyugdijukért, mert a %-ból is elvettek.Gratulálok a politikus uraknak , hölgyeknek ehez a kitünő döntéshez.Közalkalmazott vagyok , nekünk évek óta nemjutott fizetésemelés, de ez a politikusaink szerint igy van jól, a válságot csak nekünk kell megfizetni elődeinknek nem.Remélem ettől a korosztálytól egyetlen szavazatot sem kapnak.

glajos # 2010.03.01. 16:07

Tisztelt Fórumozók!
1951 júniusában született férfi vagyok. Jelenleg prémiuméves.
40 év munkaviszonyom már 2010 közepén meglesz. Rémhíreket hallok, hogy már nekem csak csökkentett nyugdíj jár és az előrehozott nyugdíjkorhatár időpontja sem biztos.
Kérem, válaszoljon, aki ért ehhez!

empatika # 2010.03.02. 19:10

Kedves Fórumozók!
Férjem 1951.december 16-án született.Már kérte a szolgálati idő megállapítását. E szerint 2010.dec.31.-vel 40 év és 235 nap szolgálati ideje lesz.Szeretne 60.éve betöltésekor(2011.dec.16) betöltésekor előrehozott nyugdíjba menni. Mi lenne az optimális idő a felmentés kérésére(28 év közszolgálata van)...2011.dec 31. vagy 2012.január 1-töl?
Amit nem értettem : az előrehozott nyugdíjnál kötelező csökkentés van, ha valaki két évvel hamarabb kéri az előrehozott nyugdíjat a 62. életkor betöltése előtt,- vagy a megszerzett szolgálati időnek is van szerepe a nyugdíjalap százalékának megállapításánál?(mi az a 84%)
Mi lenne az optimális megoldás? Elmenni 60 évesen vagy kizsigereltetni magát( és/vagy meg sem érni a 62.évet ?)
A munkáltató várhatóan nem fog felmondani neki, de a korengedményes nyugdíjat sem engedi.

Egyébként jól kitoltak az 1951-es születésű férfiakkal! várható ebben változás?
Köszönöm előre is válaszukat :empatika

Veci # 2010.03.02. 23:22

glajos
Tényleg csak csökkentett lesz az 1951-ben született férfiaknak 2011-ben.
ITT találod a tájékoztatót, az alábbit mentsd le a 18/A § vonatkozik terád:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.03.02. 23:29

glajos
Bocs az eéőbbi válaszomban lemaradt a törvény, csak a tájékoztatót küldtem el. Neked már csökkentett lesz az előrehozott nyugdíj 1951-ben született férfiaknak 2011-ben.
ITT találod a törvényt, az alábbit mentsd le a 18/B § vonatkozik terád:

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.03.02. 23:52

empatika
Férjednek már csökkentett lesz az előrehozott nyugdíj 1951-ben született férfiaknak 2011-ben.
ITT találod a törvényt, az alábbit mentsd le a 18/B § vonatkozik rá:

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról

• A férjed írásban kérheti a felmentését a Kjt. 30 § (1) e. pontra hivatkozva. Azt tudja meg, hogy a 28 év esetén megadják-e a teljes felmentési időt, mert ha a közalkalmazott mond fel nem kötelezi a törvény a munkáltatót a teljes felmentési időt megadni (pénzügyi okokra hivatkozva). Ha megadják neki, akkor a felmentési időt a szülinaptól visszaszámolva adhatja be legkorábban, az utolsó nap a 2011. dec. 16 legyen, ekkor kérheti a nyugdíja megállapítását 17-től. ITT a jelenleg hatályos Kjt. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • Ha legkésőbb 2011. dec. 30 lenne az utolsó munkanap, akkor dec. 31-től kérhetné a nyugdíja megállapítását, és 2012. januártól ha lesz nyugdíjemelés, az őt is érintené.
  • javasolnám hogy legkésőbb 2012. dec. 31-ig menjen el nyugdíjba, ekkor már 41 éve lesz, kevesebb lesz a csökkentés, valamint 2012-ig a nyugdíjszámítás a 12. § alapján lesz (ahogy most számítják), utána a 20. § szerint. (OLVASSÁTOK át).
  • volt egy fórumozó társunk, aki kiszámolta ha 2013-ban megy nyugdíjba, lényegesen kevesebb lesz e számítás alapján a nyugdíja. Nem értek a számításhoz, de ő kb. számszaki ember, ezért elhiszem neki.

Amit leírtam a jelenleg hatályos tv. szerinti, hogy még milyen változások várhatók, azt senki nem tudja megmondani.

Üdvözlettel Veci

empatika # 2010.03.03. 13:21

Kedves "Veci"!
Nagyon köszönöm és hálás vagyok a szakszerű,gyors és segítőkész válaszért!....Na ez a hozzáállás az, ami nem jellemző a közhivatalok "helyzetben" levő közszolgáira és a munkáltatókra(vezetőkre), természetesen minden tisztelet a kisszámú kivételnek.Talán ez a negatív formáció "kergeti" egyre többünket a gyomorfekélyes, üldözött, megalázott, kiszolgáltatott, megutáltatott munkavállalói státuszból a nyugdíj felé!
De jó lenne, ha azok akik tehetnének is valamit(köztársasági elnök: na nem Ő személyesen hanem a hivatalnokai stb!) leszűrnének némi konzekvenciát e fórumokból, ahol a "népek" segítik és okosítják egymást.
Kedves Veci!....szívesen felvenném veled a kapcsolatot a fórumon kívül is,....hogyan lehetséges ez?Én felhatalmazlak arra, hogy a moderátortól elkérd az e-mail címemet! Kíváncsivá tett az az emberi hozzáállás amivel a köz problémáit fogadod és segítesz!
Jó egészséget, sok örömteli és vidám évet kívánok szeretettel és tisztelettel: empatika

Dr. Botond Ferenc # 2010.03.03. 21:24

Tisztelt Szakértő !

http://www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?…

Ezen az oldalon írt cikkben teljesen FELHÁBORÍTÓNAK találom 2. 6. és a 13. pontot ! Éppenezért teljes mértékben elhatárolódom az ilyen témákkal foglalkozó szakértői véleményektől!
Továbbá remélem a jövőben változni fog a helyzet az országban !!!

VISZONTNEMLÁTÁSRA!

Veci # 2010.03.04. 09:55

Dr. Botond Ferenc
Ugye rájött már, hogy nem jó topic-ba lépett. Ide többnyire nem szakértők írnak, hanem egymásnak segíteni akaró fórumozók. Lehet, hogy a jó szándékát félreértettem? Minden jót kívánok!

Üdvözlettel Veci

laranta82 # 2010.03.08. 08:46

Kedves Veci.Édesanyám ebben az évben elmehet nyugdijba. A cég ahol dolgozik kifizeti neki a hátralévő időt.(1953-ban született).a nyugdijszolgáltató még nem küldte az igazolást az évek számáról.az lenne a kérdésem,ha 39 éve van akkor csökkentett nyugdijjat kap?és az hány %?
válaszodat előre is köszönöm

Veci # 2010.03.08. 17:52

laranta82
Szerintem csökkentett nyugdíjat számolnak neki, mivel nincs meg a 40 éve. Ez a 2009-ig hatályos törvényben is így volt, aki nem rendelkezett a 40 évvel, annak csökkentett. ITT mellékelem a nyugdíjtörvényt, amiben a csökkentést is megtalálod A 18/A §-t nézd meg:
18/A. §
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

A korengedményes nyugdíjazásról itt találod a tájékoztató:
http://www.onyf.hu/?…

Azt nem tudom megmondani, hogy őt milyen mértékben érinti, mint korengedményes nyugdíjba vonulót. Most egyébként amíg a valorizációs szorzót nem adják ki kormányrendeletebe (március végéig), addig nem tudják pontosan kiszámítani a nyugdíját. Szerintem érdeklődjetek a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatánál.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

laranta82 # 2010.03.09. 10:24

Nagyon szépen köszönöm a választ.

zisz # 2010.03.10. 08:40

Tisztelt forumozók!
Tud-e valaki arról, hogy szolgálati éveket meg lehet venni? Ha igen hogyan történik ez?

Veci # 2010.03.10. 13:05

zisz
Lehet a Nyugdíjbiztosítónál megállapodást kötni szolgálati idő szerzésre. Az alábbi tájékoztatókat olvasd el, keresd meg a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatát, ahol mindent elmondanak (akár telefonon) és kérhetsz nyomtatványt is. Azt, hogy visszamenőleg lehet-e szolgálati idő szerzésre megállapodást kötni, azt nem tudom.

Tájékoztató a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél köthető megállapodások általános tudnivalóiról

Tájékoztató a szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodásról

Üdvözlettel Veci

M1980 # 2010.03.10. 13:21

Sziasztok!

Édesanyám 2011-ben tud majd elmenni Előrehozott Öregségi Nyugdíjba. Akkor 40 év és 335 nap szolgálati idővel fog rendelkezni, tehát ahhoz hogy meg legyen a 41. év még kell kb. 1 hónap pluszt dolgozni.

Az a kérdésem, hogy a +1 év szolgálati idő (a 41. év) jár-e valamiféle plusz nyugdíjjal, ha igen mennyivel.

Előre is köszönöm.

Veci # 2010.03.10. 13:41

M1980
2%-al több nyugdíjat jelent, annak a a 30 napnak a megszerzése. Inkább 2 nappal több legyen, mint egyel kevesebb. Itt találod a törvényt, a 12. §-t olvasd el:

Üdvözlettel Veci

M1980 # 2010.03.10. 15:56

Veci:

Nagyon szépen köszönöm!

bodrikutya # 2010.03.11. 13:42

Sziasztok!
Új érdeklődő vagyok, és hiába böngésztem az eddigi hozzászólásokat, még nem találtam választ arra, hogy 1952 nyarán született nőnek 40 év szolgálati idővel mikor lehet legkorábban nyugdíjba menni. Meg kell várnom, míg betöltöm az 59 évet, vagy kérhetem, hogy inkább csökkentett nyugdíjam legyen? Ugyanerre a kérdésre 1952 márciusi férfi esetében mi a válasz? A férfiaknál 60 vagy 60 és fél év a határ?

Veci # 2010.03.11. 18:22

Az életkori feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy előrehozott nyugdíjba mehess. Az 1952-ben született nő az 59. szülinap utáni naptól kérheti a nyugdíj megállapítását, a 40 év szolgálati idővel csökkentés nélküli lesz. Nyugdíjrörvény 18/A § vonatkozik ide.

Az 1952-ben született férfi a 60. szülinap utáni naptól kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását, ha 42 év szolgálati idővel rendelkezik. Ha nem lesz meg annyi, akkor a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár előtt 2 évvel, vagyis 60,5 éve betöltése utáni naptól. DE az 1952-ben született férfi max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjat kaphat. Nyugdíjtörvény 18/B § (3) b pont vonatkozik rá. ITT találod a törvényt:

MÁS lehetőség, ha munkaviszonyban álltok és a munkáltató megállapodást köt a korengedményes nyugdíjazásra legkésőbb 2010.12.31-ig, és vállalja, hogy egy összegben befizeti a nyugdíjbiztosítónak az előrehozott nyugdíjkorhatárig a nyugdíjat és a postaköltséget.
ITT olvasd el a tájékoztatót:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2010.03.14. 06:57

Tisztelt Veci és Más hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbiak értelmezésében:

1. Az 1997. LXXXI törvényben nem tudom hová tenni, értelmezni és használni az alábbi paragrafusokat, főleg akkor, amikor eléggé érthető a többi részben a számítás leírása és akkor, bejön ilyen homályos valami

"16. § Ha az 1997. december 31-ét követő és 1999. január 1-je előtti időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 35 000 forintnál több
a 35 001-40 000 forint közötti átlagkeresetrész kilencven százalékát,
a 40 001-45 000 forint közötti átlagkeresetrész nyolcvan százalékát,
a 45 001-50 000 forint közötti átlagkeresetrész hetven százalékát,
a 50 001-55 000 forint közötti átlagkeresetrész hatvan százalékát,
az 55 001-60 000 forint közötti átlagkeresetrész ötven százalékát,
a 60 001-70 000 forint közötti átlagkeresetrész negyven százalékát,
a 70 001-80 000 forint közötti átlagkeresetrész harminc százalékát,
a 80 001-90 000 forint közötti átlagkeresetrész húsz százalékát,
a 90 000 forint feletti átlagkeresetrész tíz százalékát kell az
öregségi nyugdíj megállapításánál figyelembe venni.

17. § (1) 1999. január 1-jétől kezdődően a 16. § szerinti összeghatárok, a tárgyévet megelőző naptári év I-III. naptári negyedévi és az azt megelőző naptári év IV. negyedévi országos nettó átlagkereset-növekedés, továbbá az ehhez hozzászámított évenkénti nyolcszázalékos növelés együttes mértékének megfelelő - ezres számra kerekített - összeggel emelkednek. A járulékfizetési felső határt meghaladó átlagkeresetrészre a járulékfizetési felső határnak megfelelő összegre vonatkozó százalékos mértéket kell alkalmazni.

(2) 2003. január 1-jétől kezdődően az előző évi összeghatárok évente, a tárgyévet megelőző naptári év I. naptári félévi és az azt megelőző naptári év II. félévi országos nettó átlagkereset-növekedés, továbbá az ehhez hozzászámított évenkénti nyolcszázalékos növelés együttes mértékének megfelelő - ezres számra kerekített - összeggel emelkednek. A járulékfizetési felső határnak a 13. § (1) bekezdése szerint csökkentett összegét meghaladó átlagkeresetrészre a járulékfizetési felső határnak a 13. § (1) bekezdése szerint csökkentett összegére vonatkozó százalékos mértéket kell alkalmazni. 2003. évben az összeghatárokat az (1) bekezdés szerint 2002. évre meghatározott összeghatárok alapján kell megállapítani."

2. Bizonyára többen használták már az Adozona.hu nyugdíjkalkulátorát (megjelent a 2010-es) és esetleg találkoztak az ONYF weblapján (igaz 2009-es év végi) egy részletes számítási leírással. A kettőt használva, ugyanazokkal a kiinduló adatokkal néhány évben forintra azonos számadatok jönnek ki, tehát a számítási eljárás itt azonos, némely évben meg eltérés van.
Nem értem az okát. Az ONYF leírása részletes (és hivatalosabb), a törvényben leírtakkal azonos módon számol, az Adozona kalkulátora egy fekete doboz, bár gondolom hozzáértők kéászítették.
Mi lehet az oka?

3. 40 éves szolgálati idő felett csak egész évekre jár a +2%, mi van a tört évvel, pl. 152 nap már majdnem egy félév, majdnem 1%!

Veci # 2010.03.14. 14:47

hamiki

• Az 1-2. kérdésedre nem tudok mit írni. Szerintem a valorizáció miatt van ez.
  • 3. kérdésben: én is használtam és használom az adozona.hu kalkulátorát. A 2010-es kalkulátornál megírták, hogy a kalkulátor nem tartalmazza a 2010 évre érvényes valorizációs szorzókat. Ezek márciusban fognak megjelenni. Erre még várnod kell.

Egyébként adnál egy linket, ahol az ONYF honlapján hol található kalkulátor? A számítást azt megtaláltam, nekem túl bonyolult ezért nem is foglalkozok vele (aszerint számolták ki 2009-ben az én nyugdíjam is, kb. 18-19 oldalon levezették). Aki nem közgazdász, vagy matematikai végzettségű, mint én, nem tudunk utána számolni.

• 4. kérdés: Hát valahol meg kell húzni a határt. Érdemes odafigyelni, főleg akinek nem sok nap hiányzik egy következő teljes évhez. Amikor nyugdíjba készültem erre figyeltem, a válaszaimban többször javasolom is.

Egyébként csak a 2012.12.31-ig nyugdíjba vonulóknál lesz évenként a 40 év felett + 2 %, a jelenleg hatályos törvény szerint. (12. §. utána 20. §)

Javasolom, hogy a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatától is kérdezd meg. Nekem mindig készségesen válaszoltak, ha kérdésem merült fel. Fórumozó vagyok én is a mélyebb dolgokat nem boncolgatom.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2010.03.14. 15:57

Tisztelt Veci!

Az ONYF -en én nem kalkulátort találtam, hanem a leírást, én innen értettem meg a törvényben néha eléggé nyakatekerten megfogalmazott dolgokat, és utólag visszaolvasva világosodtam meg. Másrészt ebben a példában találtam meg összefoglalóan azokat a %-os kulcsokat, amelyekről korábban gőzöm sem volt honnan szedhetném össze. Egyébként én végig számoltam, mert a konkrét példán jól lehetet követni a számítást.

Visszatérve a 16. § szövegére, gondold végig, ha mondjuk 100.000 Ft havi átlagkeresetből indulsz ki és nézed a sávokat valami hülyeség jön ki a végén, pontosabban 27500 Ft-ot lehet csak figyelembe venni az öregségi nyugdíj megállapításánál 1998-ban, ami túl kicsi ha az induló összeg 100 eFt.
Persze ha jól értelmezem a sorokat. Tulajdonképpen csak ebben kértem volna együttgondolkodást.
A törvény leírása szerint itt még nincs valorizáció, az a következő lépések egyike, csak az induló adatok meghatározásáról van szó. (nem tudom)
Szerintem, az, hogy 2010-re még nincs szorzó most csak annyit jelent, hogy 1-el kell számolni.
4. kérdés: pont nem akarom megvárni 2013.01.01 utáni állapotot, mert lehet hogy az a2 % nem érné meg a velejáró egyéb veszteségeket (más számítás, stb)

Üdv Hamiki

Veci # 2010.03.15. 09:40

Hamiki
A „nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő” topicban több mindent "átbeszéltünk" már. Szerintem is jól teszed (én mindenképpen azt tenném), ha még 2012-ben elmégy nyugdíjba.
A számításhoz nem értek, de biztos jó lenne, de nem vagyunk egyformák. Az együttgondolkozás viszont nagyon jó, de nem értem a 16.§-ban leírtakat, ezért nem tudok több véleményt írni hozzá. Egyébként jó a felvetésed, hátha valaki hozzáértővel meg tudjátok vitatni, engem is érdekelne. A törvényben én azt a két §-t nem tanulmányoztam eddig sem. Minden jót kívánok.

Üdvözlettel Veci