Előrehozott öregségi nyugdíj

vörösnarancs # 2011.11.17. 18:37

agica20
"Kit zavar,ha a pénzemet ugyanúgy folyósítják.Még az sem zavar,ha más törzsszámot kapunk".
Na látjátok ez a baj, ilyen a hozzáállása a magyar embernek.

Nem biztos , hogy megkapod a pénzedet. Ha nem a nyugdij alapból fizetik, hanem esetleg segélyre forditandő valamiből. A segély pedig attól függ, hogy teljesít az ország gazdaságilag.

Amikor elmentünk nyugdijba, akkori törvény szerint mentünk el.
Tehát véleményem szerint ez alkotmány ellenes, remélem lesz a nyugdijjal foglalkozó szakemberek között olyan, aki hivatalból megtámadja.
Várjuk ki a végét.

agica20 # 2011.11.17. 18:18

Vecikém!
Puszi!

Ez azt jelenti szerinted,hogy akár megbízá-
si szerződéssel,akár rendes státuszban dolgozik majd,a nyugdíjon felüli keresete,annyi lehet,hogy ne érje el a minimálbér 18 szorosát! Így értsem ?

.................

Figyelj csak!

A különadó alapját úgy számolják ki,hogy a végkielégítés összegéhez hozzáadják a felmentesi idő azon részére kifizetett átlagkeresetet,amely időtartam alatt nem dolgozott.Igy kijöhetett 3,5 mille fölé.Ami fölötte van,abból levonták a különadót.Klassz!
Miután másnap nyugdijbavonult igy mentesül a különadó megfizetése alól.Amit így /e körülményt ,akkor még nem tudhatta a munkáltató/ levontak,majd a soronkövetkező személyi jövedelembevallásánál tudja visszakapni ? Mert én ezt így gondolom!

REagálnál mindkét megjegyzésemre egy-egy sorban!

Puszi!

Veci # 2011.11.17. 17:46

ildo50
Azt tudtam, hogy fogászatnál van valami kedvezmény a 60. évet betöltötteknél (pl. protézis). Jó hogy mondod, most már engem is érint. De ha nem leszünk nyugdíjasok, hanem ellátottak, akkor a plusz kedvezmények nem tudom, hogy lesznek-e? Hogy életkorhoz, vagy a nyugdíjassághoz kötődik. Tudakold meg és írd meg légyszíves.
Most olvasom, hogy ágica mindent megírt. Köszi

Atyó52
A tv. módosítás szerintem 2012.01.01-én lép hatályba, de a végszavazás után meglátjuk pontosan.

agica20
Az előrehozott nyugdíjnál és a tervezetnél is úgy van, hogy lehet dolgozni a minimálbér 18-szorosáig, nemcsak megbízási szerződés esetén.
Már miért kellene visszaizetni?
Ha nem vezető volt, akkor a 3,5 mFt-ig a különadó sem terheli, de mivel a munkaviszony utáni naptól nyugdíjba ment, így sem.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.11.17. 16:53

Sziasztok Kedves Veci és a Többiek!

Lenne egy probléma:

Van egy rokonom,október 31-napjával munkaviszonya megszünt.Mázlijára el tudott menni előrehozott öregségi nyugdíjba,november 1-től.Kapott 10 havi végkielégítést.

1./ Ha megbízási szerződéssel munkát vállalna a nyugdíja mellett, 2012-től,megteheti -e ? Nekem ez jön le a tervezetből,hogy igen ,csak a keresete ne haladja meg a minimálbér 18-szorosát.Jól értem-e ?

2./ Ha rendes státuszba belép pl. január 2-án egy céghez,akkor a tervezet szerint is szüneteltetni kell a nyugdíját ! Jól gondolom-e?

A részére kifizetett végkielégítést érinti-e a fenti két helyzet bármelyike,ill. esetleg vissza kell-e fizetnie valamit ?Szerintem,nem,de már semmiben nem vagyok biztos.

Tegyétek meg,hogy válaszoltok.
Üdv. Ági

agica20 # 2011.11.17. 16:27

Szia Ildikó 50 !

1950.VI.hóban születtem.Én is így mentem el,57 évesen,38 év szolgálati idővel.Akkor ezt írták elő.Előrehozottnak számítok és lehet,hogy fél évig még korhatár előtti ellátott leszek.Kit zavar,ha a pénzemet ugyanúgy folyósítják.Még az sem zavar,ha más törzsszámot kapunk.
Egyébként ebben az évben csináltattam a fogaimat,körzeti fogorvosnál. Húztak,gyökérkezeltek,ingyen.Csináltak TB alapon fogpótlásokat,elég sokat.A pótlások ára 50 %-os kedvezménnyel történt,mert 60 éven felüli nyugdíjas vagyok.Koronáztak 3 fogamat,ez porcelán,erre a TB nem vonatkozik,ez 3 x 18 ezer Ft.készpénz volt,két részletben fizetve,számla nélkül.A pótlásokkkal kapcsolatos munkáért számla ellenében fizettem.
Csak tájékoztatásképpen írtam le neked!Addig csináltasd,amig az 50%-os kedvezmény vonatkozik rád is.!
Üdvözöllek szeretettel,és kívánom élvezd sokáig a nyugdíjadat!

Scop Bachy # 2011.11.17. 16:01

1952.07.30.-án születtem.2011.12.31.-ig , jelen szolg.i idő beszám.-i határozat szerint 40 év és 30 nap szolg.-i idővel rendelkezem.A múlt héten beadtam egy új szolg.i idő elismerési kérelemet, mert úgy gondolom, hogy a nappali egyetemen végzett tanulmányi időm egy részét nem számolták be. Nem fejeztem be az egyetemi tanulmányaim. Kérdésem. elmehetek előrehozott öregségi nyugdíjba vagy sem? Ha nem lesz meg a 42 év akkor is, vagy még akkor sem? Mi a teendőm? A munkáltatóm az Országos Mentőszolgálat. Köszönettel: Scop Bachy

Scop

Atyó52 # 2011.11.17. 13:25

Kedves Veci!Szerinted a törvényjavaslat 7. par. f. pontja szerinti jognyilatkozatot (a munkáltatótól kapott felmentési határozatot )meddig kell írásban közölni,meddig kell megkapjam ? Vagyis mit jelent pontosan az,hogy: "e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték"? Én 2011. dec.27-től kezdem meg a felmentésem ami tart 2012, aug 27-ig. A felmentési kérelmem beadása előtt szóban megegyeztünk, de a munkáltató még nem adta nekem a határozatot.
Ui: Utólagosan Isten éltessen nagyon sokáig!

Tisztelettel: Atyó52 (1952.08.01.közalk.fiú,45 év szolg.idővel)

ildo50 # 2011.11.17. 12:57

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors válaszodat. Én nem dolgoztam tovább, mint 38 év, (az akkor rám érvényes korhatár:57 év és szolgálati idő:38 év) mert csoportos létszámleépítés volt.
Most fogorvoshoz járok és ott azt mondták, hogy mivel elmúltam 61, valamilyen kedvezmény jár, de még nem részletezték, hogy mennyi. Ezek szerint az egészségügyi ellátásban, vagy csak a fogászatban jár valamilyen kedvezmény. Azt nem tudom, hogy a BKV bérlet is ilyen kedvezményes marad-e és csak a MÁV és VOLÁN kedvezmények szünnek meg. Erre még nem tértek ki még a tv. javaslatban sem.
Utólag is boldog szülinapot kivánok! Ildo50

Veci # 2011.11.17. 11:26

ildo50
2013-tól a szavazás előtt álló tv.javaslat szeint nem lesz újraszámolás. Aki dolgozik az ellátás mellett annak lehet újraszámítás, amikor eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy nők esetében a kedvezménnyel az öregségi nyugdíjat kaphatják, de a kedvezőbbet folyósítják nyugdíjként.
Azt nem gondolnám, hogy a törzsszámot is elveszítjük, max. talonba teszik, de a nyugdíjas kedvezmények így már nem járnak a törvény szerint. Azért ennyire ne legyünk aprólékosak, minden kiderül hamarosan.

Üdvözlettel Veci

ildo50 # 2011.11.17. 08:39

Veci!
Helyesbítek, (hülyeséget írtam) 1950.okt. születésű vagyok. 2007. 12. óta vagyok előrehozott nyugdíjas. (civil) 2012. januártól sajnos áttesznek 10 hónapra a korhatár előtti ellátottak körébe. Azt sem értem, hogy ebben az esetben az ember elveszti a törzsszámát is , ami 2007. óta volt? Utána, ha visszateszik az öregségi nyugdíjasokhoz, akkor új törzsszámot kap?

ildo50 # 2011.11.17. 08:18

Kedves Veci!

A kérdésem az lenne, hogy: 2013-tól az un. visszamenőleges nyugdíj (korhatár előtti ellátás) ujraszámolása mindenkire vonatkozik, vagy csak a korengedményes (rendvédelmisekre)?
1950.12.óta vagyok előrehozott nyugdíjas.

Veci # 2011.11.17. 08:12

Fria és Szafika
Azt utána Szijjártó Péter cáfolta, hogy terveznek ilyet. A más kérdés, hogy ők bármit megtehetnek, de ez hosszabb felkészülési időt igényelne. A cikk megjelenése után erre több nyugdíjszakértő is felhívta a figyelmet. Mostmár ne ragozzátok a dolgot!!!!

nefe2
Nem emelik a nyugdíjkorhatárt egyenlőre tovább.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.17. 08:07

crazy és renéke
Mielőtt az előbbi válaszom megírtam, felhívtam a Nyugdíjbiztosítót, ott azt mondták, hogy a 42 év szolgálati idő elérésekor elmehet, nem kell megvárni a 62,5 évet, ha az a 60. szülinap után és a 62,5 év előtt van.
Más a helyzet crazy az édesapádnál, mivel korengedményes nyugdíjas lesz az idén, és a ma hatályos tv. szerint még most nincs meg a 42 éve.

Üdvözlettel Veci

Bogáncs88 # 2011.11.17. 08:01

Köszönöm a választ, amiből az derül ki számomra, hogy elegendő lesz 2012-ben elkezdenem a felmentési idő letöltésének elkezdését.
De akkor hogyan telik le "legkésőbb a szülinapomon"?
A felmentési idő 8 hónap, én pedig júniusban töltöm az 59-et.
Valamit nem jól értelmezek?
Előre is köszönöm a segítséget!

Veci # 2011.11.17. 07:54

renéke
Azt írtad korábban, hogy mikori születésű vagy? Esetleg azt, hogy te férfiként érdeklődsz (most kikövetkeztettem)? Erre nem emlékszem, de ez IGEN fontos lett volna. (mégis visszamentem a 280. beírásig, ott megtaláltam)
IGEN az idén az 52-es nők megehnek előrehozottba, de az ő ellátásuk is a végszavazás előtt álló tv.javaslat szerint korhatár előtti ellátás lesz 2012-től.
NOS!
A munkáltatóddal nem sikerülne megegyezni a korengedményes nyugdíjra? előző beírásaimban többeknek taglaltam, legalább tegnapig olvass vissza. Mivel te márciusban leszel 60 éves, hátha azt a 3-5 havi nyugdíjadat kifizetnék (ez még akár kevesebb lenne, mint a felmentési időre fizetett pénz). A tv. nem kötelezi a munkáltatót a korengedményes nyugdíjazási megállapodásra, szerintem erre nem is nagyon számíthatsz
MÁS
Mivel a 42 év szolgálatiidő májusban lesz meg, azt akkor is elmehetsz korhatár előtti ellátásra . Ha megadnák neked a 8 hónap felmentési időt, az idén ezt írásban rögzítitek, és megkezded a felmentési időt, ami eltartana legalább a 42 év szolgálati időd betöltéséig (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), akkor a tv.javaslat szerint 2012-ben elmehetsz korhatár előtti ellátásra, ugyanúgy számolják az ellátást, mint a nyugdíjat (szerintem ez lesz a te utad). Ekkor viszont jobban jársz a a 8 havi felmentés kihasználásával.
NE ADD FEL! A Nyugdíjbiztosító ,ég erről nem tud tájékoztatni, mivel a ma hatályos törvényekből dolgoznak.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.11.17. 07:35

renéke
Te valamit félreértettél. Ha a felmentési időd 8 hónap és meg is kapod/kaptad, akkor annak az utolsó napja után kezdődik a nyd/korhatár előtti ellátás.
Te azt írtad korábban, hogy nov. 14-én adtad be a felmentési kérelmedet és dec. végén kezded meg a felmentési idődet, melynek felét le kell dolgoznod, a másik felét nem, de fizetést kapsz akkor is.
Mi a gond? kb 5 hónapi dolgozol még ha jól saccolom.

Üdv: Korall (53-as nö)

nefe2 # 2011.11.17. 07:18

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszod.
Ezek szerint csak 63 éves koromban megyek nyugdíjba, ha addig meg nem emelik a korhatárt.
Valószínűleg nem is megyek, hanem visznek...

szafika # 2011.11.17. 05:35

Fria , értem én , hogyne érteném, csak az egészbe az sántít, h adnak 20 e ft alapot,/ 20 évre / utána már 10 évre is adnak valamennyit, 20-ra ennek dupláját ....így tovább, de valahol azt olvastam, h a korbetöltött rokk.nyd.-asok is rendes nyd-asok lesznek, de ha újraszámolnak itt mindent, akkor aki dolgozott 10 évet, az hiába van 30 éve rnyd-ba , az csak 10 évig fizetett, annak pl nem fognak 40 évi munka után nyd-at számolni ! mert akkor mire ez a kavarás , maradhatna minden a régibe ,de ha 2013-tól újra számolnak , akkor őket se fogják kihagyni a tömegből .

Fria # 2011.11.16. 20:58

szafika
Megtaláltam a tervezetet konkrét adatokkal!
http://szoli.eu/…2-januartol/ Érdekes!!! Akkor mi lesz a korhatár előtti ellátásokkal????

crazy # 2011.11.16. 20:04

renéke!
1952-es születésű férfiak is elmehetnek idén nyugdíjba, abban az esetben, ha megállapodást kötnek a munkáltatóval, mint azt már itt többen is írták. Édesapám is ezt választotta, a dolog szépséghibája annyi, hogy 60,5 éves korig ki kell fizetni a munkáltatónak (kis cégek, vállalkozók esetén általában a dolgozónak) a nyugdíjat. Édesapám pl. augusztusban lesz 60,5 éves így közel 750 ezer Ft-ot kell befizetnie.
Az eljárást még nov. 30 előtt meg kell indítani, mert a munkaügyi kp.-nak 30 nappal előbb be kell jelenteni a megállapodást.

veci! Aki idén munkáltatóval kötött megállapodással elmegy nyugdíjba, és jövőre lenne meg a 42 éve, annak mindenképpen 60,5 éves kor eléréséig kell befizetnie a nyugdíj összegét, hiszen a munkaviszonya idén megszűnik, így a 42 évet soha nem éri el (innentől kezdve az nem érdekes, hogy mikor érné el). Édesapámnak május-június körül lenne meg a 42 éve, de augusztusig kell befizetnie, akkor lesz 60,5 éves.

Az 52-es férfiak nagyon rosszúl járnak a törvény változtatásával, édesapám a magas költség ellenére is örül, hogy el tud menni, ebben a korban plusz 2,5 év nagyon sok, főleg aki fizikai munkát dolgozik.

renéke # 2011.11.16. 19:12

Kedves Veci. Sajnos korán örültem 1952 idén nem mehet nyugdijba semmilyenbe,ma voltam a nyugd int-be és nemsikerült csak 1951-esek mehetnek.Úgy hogy megy tovább minden jó hogy nem mondtam fel.Egyik szemem sir a másik nevet.Tovább megy a munka mert az nemesit.üdv Ferenc

Veci # 2011.11.16. 19:09

Bogáncs88
Ráérsz jövőre megkezdeni, ha biztos vagy abban, hogy megkapod a felmentési időt 2012-ben is, ami legkésőbb a szülinapodon teljen le.

csaba52
A szavazásra váró tv.javaslat szerint az idén írásban kell meglennie a felmondásnak, az idén megkezdeni a felmondási idő, aminek el kellene tartani a 42 év szolgálati időig (inkább 2-3 nappal több, mint egy nappal kevesebb).
MÁS
Ha a munkáltatód kötne veled megállapodást a korengedményes nyugdíjazásra, és egy összegben befizetné a csökkentett összegű nyugdíjadat a 60,5 éves korodik (de lehet hogy a 42 év szolgálati idő eléréséig, ezt a Nyugdíjbiztosító tudja megmondani), akkor lenne esélyed az idén korengedményes nyugdíjasnak lenni, de az is át fog alakulni korhatár előtti ellátássá. A munkáltatót a törvény nem kötelezi a megállapodás megkötésére, neked ez 9-10 havi egyösszegű befizetést jelentene (próbáld meg).

orechris
A válasz csak annyiban módosul, hogy az egyösszegű befizetést a 60. szülinapig kell (ez már nem mindegy, ne csapj be máskor!).
Szerintem biztosabb lenne a korengedényest elindítani, ha a munkáltatód partner lenne a megállapodásra. Nem sok idő van hozzá, mert a Munkaügyi Központ felé is jelenteni kell a munkáltatónak 30 nappal korábban. Ezt olvasd el: http://www.onyf.hu/?…
Ha nem menne ez a dolog, akkor nincs annyi felmondási idő, ami kitartana a szülinapodig.
ITT egy kalkulátor segítségül, a kijött nyugdíj összeget csökkentsd 8,4 %-al ( a Nyugdíjbiztosító nekem a kalkulálthoz képest 5-7 %-al többet számolt):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm
Az adatokat a szolgálati idő elismerési határozatról nézheted meg.

nefe2
A végszavazásra váró tv.javaslat alapján sajnos neked már nem lesz lehetőséged korhatár előtti ellátást kapnod.
DE, ha korengedményes nyugdíjra megállapodást kötnének veled, akkor elmehetnél az idén. Olvasd el a válaszomat, amit orechrisnek írtam, meg másoknak is a korengedménnyel kapcsolatban.

Üdvözlettel Veci

orechris # 2011.11.16. 18:11

Kedves Veci

Valószínű elírhattam a kérdést nem 40, hanem 43 és még annál is több bedolgozott munkaviszonnyal rendelkezem. Tehát akkor megállapodás esetén mehetnék?
Ha átalakul akkor nem mindegy végül is, egyébként ha jövőre elmegyek akkor is csak erre az ellátásra leszek jogosult, vagy arra már akkor nem mehetek?
Továbbá ez összegben mégis mennyit jelentene, amit ki kell fizetni, kb?
Felmentési idő, ilyenkor a munkatv szerint van?Több mint 10 éve ugyanannál a cégnél dolgozok?
Köszönettel.

Mokix # 2011.11.16. 17:12

Kedves Veci !

Aziránt érdeklődnék,hogy a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj együttes igénybevétele esetén is
szükséges 37 év szolgálati idő megléte /a korengedmény igénybevételének az egyik feltétele/ ,vagy a korkedvezmény ideje /nekem 6 év / levonható-e a 37 évből ?

Válaszod előre is köszönöm.

Mokix

csaba52 # 2011.11.16. 16:37

Kedves Veci! Jövő ápr.-ban leszek 60 éves, de a 42 évem csak szeptemberben lesz meg. Hogy mehetek előrehozott csökkentett nyugdíjba jövőre, ill. mehetek? Válaszod előre is köszönöm.: Csaba