Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.09.28. 18:48

Julcs@
A ma még hatályos törvény szerint a rokkantnyugdíjas éveket ( ha az a régi 67 %, a mostani 50-79%, vagyis III. rokkantság) kedvezményként figyelembe veszik az előrehozott nyugdíjnál. Mivel te dolgoztál, úgy gondolom (ha nem változik a törvény) akkor a jövedelem beszámít, de nem tudom biztosan. Javasolom, hogy kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót.
Az előrehozott nyugdíjhoz minimum 37 év szolgálati idő kell.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.09.28. 18:55

Angyal
Sajnos nem tudok válaszolni, a külföldiekkel kapcsolatos nyugdíjas témában nincs ismeretem.
Itt találtam egy tanácsadói információt:
ROMÁN-MAGYAR TANÁCSADÓ NAPOK - NYUGDÍJ ÜGYEKBEN 2010. ZILELE DE CONSULTANŢĂ ROMÂNO-MAGHIARE ÎN MATERIE DE PENSII - 2010

http://www.onyf.hu/

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.09.28. 19:01

piner
Nem tudom, hogy férfiként vagy nőként érdeklődsz?
Az öregségi nyugdíjkorhatár 63,5 év, ettől 2 évvel korábban van a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod, vagyis 61,5 év.

• előrehozott nyugdíjba, ha jól számolom 58,5 évesen mehetsz.
  • ha férfiként érdeklődsz, akkor 42 év szükséges, de a korkedvezménnyel megvan.
  • az előrehozott nyugdíj max. 8,4 %-al csökkentet lesz.

Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

ágimama # 2010.09.29. 20:00

Kedves fórumozók
Lenne egy kérdésem. A nyugdíjszámításnál van egy táblázat, egy kalkulátor, ahova be kell írni a nyugdíjjárulék alapját. ha semmilyen plussz jutalom, vagy egyéb juttatás nem volt akkor ez a havi bér 12 szerese pl 2009-ben? Ez a bér ez nettó vagy bruttó? Köszönöm a választ

nandy # 2010.09.29. 21:00

Igen, a havi bér 12-szerese, és minden esetben bruttó.

nandy # 2010.09.29. 21:03

Amire érdemes még figyelni, hogy ha voltál táppénzen, akkor azt kieső időként kell beírni, a táppénz összege pedig nem lényeges. Nem kell megijedni, a táppénzes időszak is szolgálati időnek számít, de a 70-60%-os táppénz nem rontja le a nyugdíj alapját/összegét.

nandy # 2010.09.30. 07:31

Előrehozott nyugdíj: jövőre kevesebb jár a férfiaknak

http://adozona.hu/…gi_nyug.aspx

ágimama # 2010.09.30. 12:16

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszotokat

anniee # 2010.10.01. 15:05

Kedves Veci,
Bátyám 1951.okt.19-én született, az ONYF 44 év szolgálati időt állapitott meg számára. Mi úgy értelmeztük, hogy jövőre, 60 éves korában csökkentés nélkül, 100%kos nyugdijjal előrehozott nyugdijba mehet.
Ezért megdöbbenéssel olvastuk az adózóna weboldalán megjelent
"Előrehozott nyugdíj: jövőre kevesebb jár a férfiaknak" c.cikket.
Akkor ez most mit jelent? Mikor mehet el csökkentés nélküli nyugdijba?
Váruk szives válaszukat.
Üdvözlettel,Anniee

Veci # 2010.10.01. 19:11

Kedves Anniee!
Sajnos már 2011-ben csökkentett előrehozott nyugdíjba lehet menni az 1950 után született férfiaknak, a csökkentés max 8,4 %. Átmeneti rendelkezés szerint az 1952-53-ban született nők mehetnek 59 évesen csökkentés nélkül nyugdíjba a 2010-ben hatályossá vált törvény szerint.
ITT a nyugdíjtörvény a 18/B §. (1)-(2) vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Bátyád akkor tudna csökkentés nélkül nyugdíjba menni, ha a munkáltató megállapodást kötne vele a korengedményes nyugdíjra, és kifizetné a 60. születésnapjáig egy összegben a nyugdíját a Nyugdíjfolyósítónak. Próbálja megbeszélni a munkáltatójával, hátha bevállalja.
ITT olvassátok el a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…

Hátha valami módosítás lenne a férfiakra vonatkozólag is, az ellenzék adott be módosító indítványt (erre nem alapoznék egyenlőre, mert a kormány részéről a nőkre vonatkozóan akarnak módosítani.
ITT a benyújtott iromyány szöved (mentst le szöveges PDF)
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

Sok sikert kívánok, majd értesítsél mire jutottatok a korengedményes nyugdíj megállapodással.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.10.01. 20:10

Kedves Anniee!

Ezt a jogszabályváltozást tavaly hozta előző kormányunk, nem tudom mitől döbbentél meg!?
A változás az 51-es születésű férfiakat jövőre fogja érinteni. Több, mint egy éve fórumozunk erről.
Az "adózónán" Jó az időzítés, most a választások előtt vannak, akik ezt is a FIDESZ nyakába varrnák, mivel 2011-ben érinti a megnevezett korosztályt.

Veci # 2010.10.02. 12:43

Kedves Lyonee!
Számomra is érthetetlen, az adozona közlése, lehet hogy van benne valami amit írtál.

Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.10.02. 13:59

Nem látok benne politikai felhangot... Tavaly hozták a módosítást, de most lesz hamarosan esedékes. Ez szerintem csak egy emlékeztetés.

(Ha más témánál vagyunk, akkor vajon miért nincs árva szó sem a jövő évi költségvetésről??? Miközben a számokkal, ígéretekkel dobálóznak rendesen... No de ez csak költöi kérdés, nem kívánok vitát nyitni róla.)

albinka # 2010.10.02. 17:26

Kedves Lyonee!

Ez itt politikai vitafórum?

Én azt hittem, hogy ez a fórum egymás segítségére jött létre!

Egyébként a mostani kormánynak LETT VOLNA LEHETŐSÉGE megváltoztatni ezt a törvényt! (2/3)

anniee # 2010.10.03. 06:55

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönjük válaszodat. Sajnos teljesen esélytelen, hogy a munkaadóval egyezségre juthatnánk, hiszen éppen az a gond, hogy jövőre megszűnik.
A környékünkön nincs kilátás munkára még fiataloknak sem.
Nehéz tudomásul venni, hogy 44-45 év nehéz fizikai munka után 60-70 ezer ft nyugdij jár.
üdvözlettel, Anniee

anniee # 2010.10.03. 07:03

Kedves Lyonnee,

nézd el nekem, hogy nem olvasom rendszeresen a fórumot!
A mostani kormánynak lehetősége van rá, hogy ne az ember korát, hanem a munkában eltöltött éveket vegye figyelembe, remélem igy lesz!
Üdv, Anniee

Lyonee # 2010.10.03. 09:20

Kedves Albinka!
Nézz vissza 4 évet, és olvasd el a hozzászólásaimat, és az azokra való visszajelzéseket. Írd be a keresőbe, hogy Lyonee.

Lyonee # 2010.10.03. 10:23

Kedves Annie!
Bízom benne, hogy a 40 év feletti jogviszony esetén megszüntetik a csökkentést, mindenkinek, nemtől függetlenül! Még elég rövid idő telt el, hogy ezzel foglalkozzanak.
Mivel elég nagy a szolgálati idő, csak a 60. év betöltéséig kell valahogy túlélni. Néhány hónapra egy új munkáltatóhoz való alkalmazkodást nem szívesen vállal fel egy 60 éves ember, de nagy valószínűséggel nem is fog munkát találni. Azt a pár hónapot munkanélküli ellátásokkal valahogy kihúzza a bátyád. A nyugdíj összegét nem fogja lerontani,
Veci ezeket az ellátásokat jól ismeri, ha eljön az ideje, írjatok a fórumra!

ágimama # 2010.10.03. 10:55

Kedves Annie!
A férjem pont ebben a cipőben jár, ő is 51-es és 44 éves szolgálati viszonya van. Ha nincs más lehetőség, tényleg a munkanélküli ellátás a megoldás. Mi bementünk a Nyugdíjfolyósitóhoz, és ott egyértelműen azt mondták, " A munkanélküli ellátás NEM csökkenti a későbbi nyugdíj összegét. mivel ha az rontja a nyugdíjat, akkor nem veszik figyelembe" Ez az igaz, én is csodálkoztam, hogy van valami ami a dolgozónak kedvez és nem a hivatalnak. Most én 51-es nő 41 éves munkaviszonnyal ugyanezt teszem. Elküldtek, elmentem munkanélküli segélyre. Ha ez jobb az Államnak, hát szíve rajta. Kivárom az 59-ik évemet 2011 júniusát, és aztán minden sínen lesz.

Veci # 2010.10.03. 11:03

ágimama
Az 51-es nők 57 évesen elmehettek előrehozott nyugdíjba 38 év szolgálat esetén. Tehát neked már nem 59 év az előrehozott nyugdíjkorhatár. Viszont ha van munkahelyelyed, akkor nem kell élned az előrehozott nyugdíj lehetőséggel.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.10.03. 11:23

Ágimama!
Mióta vagy munkanélküli?

Lyonee # 2010.10.03. 11:50

Ágimama!
A 41. éved pontosan mikor lesz/volt meg?

ágimama # 2010.10.03. 12:37

Ne haragudjatok! Most olvasom, hogy mit is irtam. A férjem 51-es. én 52-es vagyok júniusi. Bocsi ez biztosan a kor miatt van. mert butulok.vagy csak figyelmetlen vagyok. Szóval 52.es vagyok, 2011 júniusáig, amikor 59 éves leszek, már rendesen meglesz a 41 év munkaviszonyom is. ert kértem szolgálati idő meghatározást. Szóval munkanélküli vagyok augusztus 26 óta. Utána nem rohantam rögtön a munkanélküli hivatalba. Csak szeptember 13-án regisztráltattam magam.Ha megszavazzák a 40 évet , a nőknél, akkor januártól elmegyek nyugdíjba, ha nem akkor kihasználom a munknélküliség utolsó napját is és 41 év szolgálati idővel elmegyek teljes nyugdíjba 2011 júniusában. Szerintem szept 13 -tól június 6-ig
a kilenc hónapra csak elég lesz az ellátási idő? Remélem! Ha nem akkor így jártam, és na bumm a szükséges pár hónapra nem lesz ellátásom. Ngyon nagy lenne a baj, ha 2-3 hónapot nem bírnék ki munkabér, vagy munkanélküli ellátás nélkül.

Lyonee # 2010.10.03. 13:08

Pedig már azt is kikutattam neked, hogy 6 hónapra visszamenőleg is kérhetted volna, persze 1950-es születéssel. Addig nem akartam hiú reményeket kelteni, amíg nem találtam meg, hogy mikor változott a jogszabály erre vonatkozó része.
Reménykedjünk, hogy sikerül januárban nyugdíjba menned.
Mikor lesz kerek év a szolgálati időd, napra pontosan?

Veci # 2010.10.03. 13:14

ágimama
Javasolom, hogy legyen meg a kerek 41 éved (inkább 2 nappal több legyen, mint eggyel kevesebb), mert akkor 82 % lesz a nyugdíjad a jelenleg még hatályos törvény szerint.
Ha letelik az álláskeresési járadék, akkor téged megillet az álláskereési segély, bár ez nem nagy összeg, de a szolgálati időt növeli.
Ha mégis 40 évvel el lehet menni nyugdíjba januártól, akkor ne habozz, főleg ha a 41 évhez sok idő kellene.

Üdvözlettel Veci