Köszönöm szépen Veci a válaszod,de jövőre is el tud menni,nem szüntetik meg?
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Szakértők!
1953-as születésű közalkalmazott nő vagyok.
Szolgálati időm: 40 év.
Jogosultsági időm: 37 év
Kérdésem: Mi a legkedvezőbb lehetőség számomra?
Még 2011-ben kezdődjön meg a felmentésem, vagy ráérek vele 2012-ben. (2012. júniusában töltöm az 59-et.)
Segítségüket köszönöm!
Veci
Köszönöm.Neked meg azt kívánom,hogy még sokáig segítsd itt a fórumon tévelygőket,hogy eligazodjanak ha csak egy kicsit is a jog világában, habár talán a majdan megszülető új jogszabály(ok) alapján Neked is és a leendő nyugdíjba vonulóknak is könnyebb lesz a tisztább forgalmi helyzetben eligazodni mint a mostani ránk mért bizonytalanságban.
Üdvözlettel Esopus
próba
Üdv: Korall (53-as nö)
fürtöske
Egy percig se gondolkozz, ha valóban a jogosultsági időd van meg. Egyébként aki nem azzal van nyugdíjban, 2012-től átteszik, abből a szempontból nyugodt lehetsz, de mindjárt könnyíthetsz a Nyugdíjbiztosító ügyintézőjének. Neked is boldog szülinapot kívánok.
halgi20
Ha az az idén nem lesz meg, akkor jövőre tud elmenni korhatár előtti ellátásra, ugyanúgy számítják ki, mint a nyugdíjat.
ydam
Ebben az évben az 1951-es születésűek öregségi nyugdíjkorhatára még 62 év, ők 60 évesen mehetnek el nyugdíjba, minimum 37 év szolgálati idővel, de már nekik is 8,4%-al csökkentett.
orechris-nak írt válaszom neki szólóan 1952-ben született és az ő öregségi nyugdíjkorhatára már 62 év, és a ny.törvény 18/B.§ (3) b) pontja alapján 60 évesen a 42 év szolgálati idővel mehetne előrehozott nyugdíjba, illetve korhatár előtti ellátásra.
ITT olvasd el: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
Esopus
Jaj, de jó! Gratulálok, rendes volt a munkáltatód, mert van, akinek 1 hónapot sem vállalnak be. Türelemmel várjad a postást a nyugdíjaddal (vagy az utalást) :-)
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci ! Először is boldog szülinapot kívánok igy ismeretlenül is.Köszönöm a férjemmel kapcsolatos válaszodat.Lenne még egy kérdésen ez már rám vonatkozik.
Én 1952.november 15-én születtem. Közalkalmazott vagyok, jelenleg felmentési időmet töttöm. 43 éves jogviszonnyal
rednelkezem 2011.12.05-én, ezért tart a felmentési időm eddig és nem november 15-ig. Sokan tanácsolják és én is ugy gondolom a nők 40 éves jogviszonyára való tekintettel
kellene a nyugdijat megigényelni mert félő,hogy bármikor
hozzányulnak a még ebben az évben igényelhető előrehozottnyugdijakhoz.Válaszodat előre is köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Már rég nem írtam be erre az oldalra,pedig minden egyes beírást végig olvasva sokszor lett volna kedvem főleg akkor, amikor elég éles szóváltások kezdődtek teljesen feleslegesen,hisz még a mai napig sem tudunk biztosat a jövőről ami a leendő illetve a nem rég nyugdíjba vonulókat érinti.Az úgynevezett kiszivárogtatások,tervezetek igaza még egy ici picit hátra van.Ezek lehetnek akár valósak is.
Én a mai nap reggelén aláírtam a cégemmel azt a megállapodást amely lehetővé tette,hogy még Karácsony előtt elmenjek "VALAMILYENNEVEZETTBE",tudniillik kifizetik a szükséges összeget.52 januári vagyok,tehát csak egy hónapról van volt szó, de akkor is jó eső volt nézni az igazgatói pecsétet.Bizonyára a szerencsésebbek közé tartozom mert biztos vannak akiknek még ezt sem tették meg!A továbbiakban mindenkinek sok szerencsét kívánok,és természetesen kellő türelmet,kitartást mert tetszik nem tetszik úgy is a törvény fog megmondani mindent!!!
Befejezésül szeretnék köszönetet mondani mindazoknak név nélkül, akik annak idején megfelelő tanácsokkal láttak el,és segítettek abban,hogy ma ezt leírhassam : SIKERÜLT !!!
Tisztelettel üdvözlök mindenkit
Esopus
Az alábbi a linken 60 éves férfiaknak elég a 40 év szolgálati idő az előrehozott öregségi nyugdíjhoz:
http://nyugdij.berkalkulator.org.hu/…012-ben.html
Üdv
Anyukám 1952-es születésű és előrehozott csökkentett nyugdíjba szeretne menni 30 nap hiányzik neki,hogy meg legyen a 37 év. Milyen lehetőségei vannak? Előre is köszönöm.
orechris
Neked nincs már lehetőséged korhatár előtti ellátásra. A ma még hatályos tv. szerint is 60 évesen, csak a 42 év szolgálati idővel rendelkező 1952-es férfi tudna elmenni. Neked nincs (nem lesz) annyi 2012-ben, így csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor 62,5 évesen lehetsz nyugdíjas.
MÁS
Ha a munkáltatód kötne veled megállapodást a korengedményes nyugdíjazásra, és egy összegben befizetné a csökkentett összegű nyugdíjadat a 60,5 éves korodik, akkor lenne esélyed az idén korengedményes nyugdíjanak lenni, de az is át fog alakulni korhatár előtti ellátássá. A munkáltatót a törvény nem kötelezi a megállapodás mwegkötésére, neked ez 1,5 évi egyösszegű befizetést jelentene (szerintem esélytelen).
http://www.onyf.hu/?…
A nyugdíj kiszámításához itt van egy kalkulátor:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Segítők!
Most már teljesen elbizonytalanodtam. 1953-ban születtem, közalakalmazott férfi vagyok. 2013-ban lesz 42 év szolgálati időm. Akkor már korhatár előtti járadékos sem lehetek?
Nagyon köszönöm, ha valaki segít.
Fria
Értem az aggódásod, hiszen nagyon sok megszerzett jog egy tollvonással megoldódott. A tv.javaslat 2.§-a írja az emelést:
„(3) A korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot a Tny. 62. §-ában foglaltak szerint kell emelni.”
Itt olvasható a ma még hatályos tv-ben a 62.§: http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
De ebből most még írásban nem következik, hogy csak egyszer lenne emelés (ne légy ennyire borúlátó, mégha az alkotmánymódosítás szerint, akár esély is lehetne az aggódásra). Valójában minden tv.javaslat mindig, mindent meg tud indokolni. Köszönöm neked is a köszöntést.
szafika
ITT a link, de már nem ebben a formában áll végszavazás előtt a tv.javaslat:
http://www.knoe.hu/…zet_0524.pdf
ernő123
Ehhez gazdasági ismeret kellene. A 80 % már tiszta nettóból számol, a 2013-tól pedig számított bruttóból számolna. Akkor amikor még kétkulcsos adó volt, egy fórumozó kiszámolta a kettő közötti különbséget, akkor Ő azt írta, hogy 2012-höz képest a 2013-as kiszámolt várható nyugdíja nagyon sokkal kevesebb lenne. Ezt még 2009-ben számolta, magas jövedelmű, számszaki ember lehet (priviben írta meg) és több tízezerrel kevesebbről írt. Azóta változott az adókulcs.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumozók!
40 év munkaviszonnyal rendelkező férfi vagyok, 1952. 12.hóban születtem. Tudomásom szerint 60 évesen 40 év munkaviszonnyal elmehetek nyugdíjba. Kérdésem az lenne, hogy mikor is pontosan, van-e felmetési idő ebben az esetben (több mint 10 éve ugyanazon a munkahelyen vagyok), és a nyugdíjamat, hogyan tudnám előre kiszámítani?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Mokesz
2012-ben már nem lehet előrehozott nyugdíjba menni a végszavazás előtt álló tv.javaslat szerint. Jövőre az öregségi nyugdíj korhatárt be nem töltöttek esetében korhatár előtti ellátás lesz, ami nem nyugdíj. ITT a tv.javaslat: http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
Édesapádnak aszerint olyan lehetősége lenne
- vagy az, hogy az idén írásban megtörténne a felmondás, megkezdené a felmondási idő letöltését, ami a 60. szülinapig tartana. Igaz, hogy a Mt. szerint ennyi felmondási idő nem járna, de a ma még hatályos törvény megenged max. 1 évet. Édesapádnak a tv. szerint max. 90 nap járna, de a munkáltató (úgy gondolom), ha segíteni akar, adhat többet is, hiszen édesapád a szülinapig dolgozna (a vállalkozót nem érné veszteség, de ezt jogász emberrel meg kellene nézni). Itt a Mt. a 92.§: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
- vagy a korengedményes nyugdíjra megállapodhatna a munkáltató édesapáddal (ez a lehetőség 2012-ben már nem lesz), ekkor van az, hogy a munkáltató egy összegben befizetné a nyugdíját a Nyugdíjfolyósítónak, akkor az idén nyugdíjas lehet, de később ez is korhatár előtti ellátássá alakul a tv.javaslat szerint. Ennek a levezénylését nem tudom, de nem sok idő van rá. ITT a tájékoztató: http://www.onyf.hu/?…
- ha nem jönne össze egyik lehetőség sem, akkor csak 62,5 évesen lehetne nyugdíjas.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Segítséget kérek. Tudja valaki, hogy van-e
különbség : a mostani nyugdíjszámításnál a nettó bér 80 % körül van a nyugdíj összege,
2013-tól a Bruttó bér 60 %-a körüli lesz.
Ez közel azonos összeg, vagy sokkal kevesebb? Elnézést a kicsinyes kérdésért, de Én e szerint szeretnék nyugdíjba menni.
Köszönettel Ernő
Fria !
Ha beírod a keresőbe " 2013-tól átszámolják a nyugdíjakat " ott van / azt hiszem , a 4-ik / 1 PDF " NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTER " címmel, lehet, h azt olvastad, én nem tudom idetenni ! Nem is próbáltam még, pedig írták már többen is , hogyan kell ! Kukkants bel, hátha ez az .
gabush
Minden szavaddal azonosulok. Nem vagyok happy,csak nagyon tanácstalan. Én még nem döntöttem, olvastam a neten, hogy 2013-tól visszamenőlegesen átszámolják a nyugdíjakat(100 000Ft fellett mindenkinek több ezres mínusz az alapnyugdíj bevetésével) Kár, hogy nem tettem fel a linket a topikra. Akkor, mire elérjük a 63 évet mi marad az értékállóssággal? Csak 2012-re ígértek emelést, az bennünk nem érint. Te, hogy döntöttél? Bevállalod a járadékot? A NYESZ- ről tudsz valamit?
Veci
Utólag boldog születésnapot!
Üdv: Fria
Köszönjük, nagyon. Lóláb itt már megszokott dolog, de nem törvénybe ütköző:-)
Légy boldog!
Kedves Veci!
Édesapámnak próbálnék segíteni nyugdíjba vonulás terén, ezért kérnék egy kis segítséget.
1952. szeptemberében született. A nyugdíjbiztosítótól van egy határozata 2010ből, amely szerint 2009.12.31-ig „a nyugdíjmegállapításhoz figyelembe vehető szolgálati idő 42 év és 113 nap; a nyugellátás összegének kiszámításánál, a mérték megállapításhoz 42 év és 4 nap vehető figyelembe”. Azóta is bejelentetten, folyamatos munkaviszonya van.
Jelen szabályozás szerint csak 2012. szeptemberében mehetne előrehozott öregségi nyugdíjba?
Mik lehetnek a rá vonatkozó változások a törvénytervezet szerint?
Mikor, hogy mehet nyugdíjba?
Igaz az, hogy az előrehozott nyugdíjnál az utolsó munkaadójának valamit még fizetnie kell utána? Ez azért fontos, mert 1992 óta ő egy magánvállalkozó alkalmazásában áll.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: Mokesz
darika
Köszönöm a kiegészítést (valakitől átvettem kontroll nélkül az időpontot).
A zárószavazás:
november 28-29-30.
hétfő-kedd-szerda (valamelyik napján lesz)
Üdvözlettel Veci
Lányok és Fiúk!
Ne hozzatok zavarba, annyi köszöntést kaptam, hogy teljesen meg vagyok hatva. Köszönöm a jókívánságokat mindenkinek.
http://s1.images.www.tvn.hu/…39778f98.gif
közalk.fiú.52-es!
Azt nem tudom, hogy berzenkednének-e a hosszabb felmentési idő miatt, kissé kilógna a lóláb, de a Kjt. hosszabb felmentést is enged, ami max. 8 hónap. Bár a közszféra eléggé fókuszban van, azt is látjuk, hogy vannak Önkormányzatok, ahol már évek óta nem adnak egy nap felmentési időt sem, ha a közalkalmazott kéri a felmentését. A kjt-ben Lyonee a jártasabb.
Nézzétek meg a 33.§-t:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
KLB123
A rokkantnyugdíj melletti munkavégzéssel a 0,5%-os nyugdíjemelés vehető igénybe. Úgy tudom, hogy a jogosultsági időhöz nem számít, ugyanúgy, mint a korhatár előtti nyugdíj melletti munkavégzés esetén. Ellenben aki rendszeres szociális járadék mellett dolgozik, az beszámítják a jogosultsági időbe és nincs összefüggés ez esetben a keresettel, a 4-6-7 órás munkanap is 1 napnak számít e-tekintetben.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Utólagosan nagyon boldog születésnapot kívánok, és nagyon szépen köszönjük mindazt törődést, segítségnyújtást, amit nekünk, a jogszabályokban kevésbé eligazodóknak nyújtasz.
Üdvözlettel, Mária
Kedves Veci!
Nagyon boldog születésnapot kívánok.
A parlament honlapján én úgy látom, hogy november 28-30 között lesz a zárószavazás.
http://www.parlament.hu/…ulesterv.htm
Kedves Veci!
Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Rokkantnyugdíj mellett dolgozik 4 órában. Ha esetleg megszűnne a rokkant státusza, akkor az ez időtartam alatti 4 órás munkavégzése beleszámít a nők 40 éves jogosultági idejébe, mint teljes értékű jogviszony (ha eléri a minimálbért a keresete)? Vagy a rokkantnyugdíj melletti munkavégzés nem része a jogosultsági időnek?
Nagyon köszönöm.
Soha, senkitől nem kaptam annyi előremutató és önzetlen segítséget a nyugdíjjal kapcsolatos problémáimhoz, mint Vecitől! Jó ember vagy!
Köszönöm.
De új kérdésem is lenne, bocsásd meg:
_ Férfi Kollégám szintén 52-es közalkalmazott, de augusztusi születésű. Csak 4 hónap felmentés lenne neki adható, bár a MUNKÁLTATÓ tán megadná neki a 8-at is, ha nagyon kéri, dec utsó napjaiban, felmentené. Megteheti-e a közszféra, hogy felülírja a törvényt? Adhat neki többet, mint ami járna?
Elmehet még 60 évesen, 45 év jogviszonnyal korhatár előtti ellátásba, ha az idén indul és augusztusban van a vége?
Minden véleményt nagyon köszönök, bármi lenne az, és szeretettel gondolok a segítőimre!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02