„kedves Szakértők!
1995-óta folyamtos közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem. 2008-ban született kislányommal 2010 dec 7-ig GYED-en voltam utánna gyesen és szabadságon. Július 1-ig egyéb nem kívánok visszamenni dolgozni, mert utolsó évem van a fősulin, így március 2-től fietésnélküli szabin és GYES-en vagyok. Kérdésem ilyenkor mi van a TB-vel? Április 1-jén epeműtétem lesz. nem lesz gond? Ilyenkor egyébként nem jár táppénz?
Ha visszamegyek dolgozni, és a kislány miaat vagy miattam áppénzre kellene mennem akkor járni fog?
köszi szépen”
A kérdése időnként zilált, nehezen értelmezhető.
Pl. Hol azt írja, hogy nem kíván visszamenni dolgozni, hol pedig azt kérdezi, hogy jár-e táppénz, ha visszamegy dolgozni.
Amennyiben fennáll a közalkalmazotti jogviszonya a GYES miatti fizetésnélküli szabadság alatt is biztosított, azaz egészségügyi szolgáltatásra jogosult ilyen értelemben "nem lesz gond".
Amennyiben az Önnek kedvezőbb az epeműtét miatti keresőképtelenség idejére a GYES helyett kérhet táppénz ellátást.
39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe,.....
A GYES lejárta után -ha visszamegy dolgozni- táppénzre az általános, gyermekápolási táppénzre pedig az erre vonatkozó különös szabályok figyelembevételével jogosult.
Lásd: 1997. évi LXXXIII. törvény 39. § - 48. § előírásait és a 217/1997 (XII.1) Korm. Rendelet 26.§ -30. §. rendelkezéseit.
Tájékozódhat továbbá az OEP honlapján, valamint hasznos információkhoz juthat, ha az alábbi linkre kattintva elolvassa az OEP Kifizetőhelyi tájékoztató táppénzzel kapcsolatos fejezeteit.
http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF
Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének) és/vagy a TB Kifizetőhelyeknek az ügyfelek tájékoztatását.
Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.
Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy éljen a jogszabály adta lehetőséggel és további információért keresse fel a lakóhelye szerinti Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát.
Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.
Üdv. :)