GYED,GYES, táppénz

Picur23 # 2010.03.09. 11:44

Tisztelt Szakértő!

Volt pár kérdésem amit pontosítanék. Én 2009 május.25-től betegállományban voltam a terhességem alatt egész a szülésig. 2010. jan 4.-ig. Bele kell számolni a betegállományt is a Tgyás kiszámításába?
A neten találtam egy kalkulátort, de ha a napi keresetemet írom be az is más összeget dob ki. HA pedig a 2009-es éves jövedelmemet írom be az is mást dob ki.A 2009 éves összesítőből kiszámítottat, vagy a napi bruttómat. Mert én a munkáltatómmal nem havi fixben szerződtem le hanem órabérben.

A másik kérdésem az, hogy a kalkulátor miért rakja be a gyest a gyed mellé egy éven keresztűl?
Megkellene most igényelnem a gyest mert a 3. évében nem kapok semmit se akkor a kislány után.
Szeretném a fényt látni az alagút végén.
köszönöm választát előre is Piroska

zsili83 # 2010.03.09. 10:06

Tisztelt Szakértő!

Az esetem a következő, én jelenleg közalkalmozottként dolgozom háziorvosként. A munkáltatóm kijelentette, ha elmegyek TGYÁS-ra, akkor elveszítem a praxist. Kérdésem a következő: kötelező igénybevenni a TGYÁS-t? GYES-re pedig a párom menne, ennek előfeltétele, hogy legyen TGYÁS, vagy anélkül is elmehet.
Válaszát előre is köszönöm.

Picur23 # 2010.03.09. 09:22

Még valami, hogy aa betegszabira több pénzt kaptam mint most, hogy megszűltem már.. létezik?

Picur23 # 2010.03.09. 09:20

Köszi a választ. De én kiszeretném számolni, hogy mennyit kapok egy hónapra. Itt van a 2009-es éves jövedelmemről a papír. Nagyon keveslem a pénzt amit kaptam. Az adójóváírásos papírt meg aláírtam. A másik kérdésem , hogy akkor is a 2009-es éves jövedelmemet veszem alapúl ha veszélyeztetett terhesség miatt beteg szabin voltam? A babám 2010. jan. 4.-én született.
köszönöm...

nandy # 2010.03.09. 09:15

Picur:

A TGYÁS másnéven szülési szabadság, 168 napra jár, a szülés várható időpontját megelőző 28. naptól igényelhető.
Jár az adójóváírás, mert bérjellegű juttatásnak számít a GYÁS, de kérni kell az igénylőlapon.

nandy # 2010.03.09. 09:13

Ja, és azt ne feledd, hogy a példa szerinti április 1-től gyes-re vagy jogosult, tehát a gyed-et le kell mondanod, ha még nem tetted meg. Akkor is mondd le, ha nem tudnak munkát adni, mert munkavégzés hiányában is járni fog a munkabéred, ami viszont ütközne a GYED-del.
Legyél határozott!

Picur23 # 2010.03.09. 09:10

Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy suámítom ki a szülési szabadságot és utána a Tgyás-t. Nekem eddig volt adójóváírásom, és ezekre kapom-e?
Köszönöm a választ

nandy # 2010.03.09. 09:09

Ha nem tudnak foglalkoztatni, akkor is bért kell fizetniük az állásidőre. Ezt - válság ide vagy oda -nem tagadhatják meg!
Ha tényleg szeretnél dolgozni, akkor írj nekik tértis levelet, jelölj meg egy napot, amikortól munkába állsz (pl. április 1-től). Ha nem válaszolnak, akkor az általad megjelölt napon munkakezdésre jelenj meg a munkahelyeden, és maradj ott addig, míg írásba nem adják, hogy nem tudnak foglalkoztatni. Onnantól fizetniük kell az állásidőre járó bért.
Vagy átszervezik a munkát, hogy neked is jusson.

Ha azt válaszolják a leveledre, hogy nem tudnak foglalkoztatni, akkor írd vissza, hogy április 1-től kéred az állásidőre járó bért.

Blacksky # 2010.03.08. 18:23

Kedves Nandy !

Köszönöm a választ. Igyekszem visszaolvasni és nem terhelni ilyen kérdésekkel.

Utolsó kérdésem :
Azt írod, hogy a gyermekem 3 éves koráig kötelesek foglalkoztstni , ha én úgy szeretném.
Jelen esetben én úgy szeretném,de leráztak azzal, hogy a válság miatt nem férek bele a költségvetésbe és nincs esély arra, hogy bármi munkát adjanak.
Sőt, valószínűleg a 3, szülinap után sem.

Szóval ilyenkor el kell fogadnom, hogy a gyes lejártáig távol tartanak, aztán pedig 1 hónap múlva elküldenek?

Köszönöm szépen a választ,
Üdv
Blacksky

nandy # 2010.03.08. 15:29

Ne csodálkozz a szűkszavúságon, naponta legalább háromszor megkérdezik ugyanezt. Csak egy kicsit vissza kellene olvasni.

Amíg a gyermeked a harmadik életévét be nem tölti, addig nem mondhatnak fel neked, kötelesek foglalkoztatni, ha te úgy szeretnéd.
A gyes-sel vigyázni kell, mert ha átadod a nagyszülőnek, és úgy mész vissza dolgozni, akkor viszont megszűnik a védettséged (mindig a gyes-ben részesülő szülő a védett)

nandy # 2010.03.08. 15:27

Megteheti-e a munkáltató, hogy a gyes végéig egyáltalán nem vesz vissza?

Nem.

Ha igen, miután letelik a gyes, 1 hónapig köteles visszavenni, kifizetni a 3 év után járó szabadságomat ?

De nem.

Ha a nagymama megy el gyesre akkor is érvényes a 3. életév betöltéséig szóló védettség?

Nem.

Amennyiben időközben találok egy másodállást, elhelyezkedem, továbbra is védett vagyok a gyes végéig vagy milyen szabályok vonatkoznak rám?

igen.

Blacksky # 2010.03.08. 14:31

Kedves KBS !

Szűkszavú válasza a kérdéseimre nem egészen világosak, de sajnos nem ismerem ennek a fórumnak a stílusát, így próbálok egy bővebb kifejtésért folyamodni valakihez.

Blacksy

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.08. 14:18

Nem; - ; nem; igen.

Blacksky # 2010.03.08. 13:28

Munkajogi szabályok kismamáknak.
Tisztelt Szerkesztőség!

Kérdésem a következő lenne : 2009 Január végén szültem, gyermekem nem régen töltötte be az 1 életévét.
Munkáltatómnál jeleztem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, azonban ők közölték, hogy sajnos, a következő időszakban ( 2 évig biztosan nem ) tudnak visszavenni a válság miatt.
(Nemzetközi cég hazai bázisán dolgoztam, régióigazgatóként.)
Megteheti-e a munkáltató, hogy a gyes végéig egyáltalán nem vesz vissza?
Ha igen, miután letelik a gyes, 1 hónapig köteles visszavenni, kifizetni a 3 év után járó szabadságomat ?
Ha a nagymama megy el gyesre akkor is érvényes a 3. életév betöltéséig szóló védettség?
Amennyiben időközben találok egy másodállást, elhelyezkedem, továbbra is védett vagyok a gyes végéig vagy milyen szabályok vonatkoznak rám?
Sajnos nem vagyok jártas ebben a jogi helyzetben, kérem segítsenek.

Előre is köszönöm.
Blacksky

nandy # 2010.03.08. 11:26

Ha áprilistól őszig lesz 180 bérezett nap (nagyon ki van számolva...), akkor az lesz a táppénz alapja.
Ha nincs 180 bérezett nap, akkor - mivel GYED miatt nincs - a GYED alapjául vett összeg lesz a táppénzalap.

Bérezett napnak számít a szabadság, betegszabadság (a keresőképtelenség első 15 munkanapja).
Nem képez táppénzalapot a GYED, gyes stb., azaz nem rontja le.

Nettóból sajnos nem lehet számolni, de ha a mostani bruttó bér magasabb, mint a GYED előtti, akkor talán érdemes lenne a műtétet +180 nap múlva beütemezni (feltételezem, hogy nem sürgősségi).

hhhhh # 2010.03.08. 09:46

Kedves Hozzáértő!
2007 szept-től 2008 Jan végéig dolgoztam, utána tgyas, gyed, 2008 áprilisábam szültem. Áprilisban szeretnék visszamenni dolgozni, de lehetséges hogy az ősz folyamán komoly műtét vár rám. Kapok e táppénzt, mennyi ideig és milyen alapból számolják. A gyedem nettó 90.000 ft, a fizum kb nettó 125.000 forint lesz ameddig ugye nem kell táppénzre mennem.
Köszönöm válaszát!

Dödölle1 # 2010.03.07. 09:01

Kedves "nika75"!

Nem tudom emlékszik-e rá,hogy kérdeztem Öntől pár hete,hogy az álláskeresési járadék ideje beleszámít-e a Thgy és Gyed-hez szükséges 365 napba.

Válasz: Sajnos nem emlékszem.
Korábban már megkérdeztem még egy szakértőt akitől most érkezett válasz,bemáso­lom Önnek.

Válasz: Köszönöm szépen.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön kit tart szakértőnek?

A fórum szerkesztősége kifejezetten felhívja a fórumozók figyelmét arra, hogy "A fórumtagok nem minden esetben jogvégzett szakemberek."

Én kiegészíteném azzal, hogy különböző fórumokon hozzászólók sem mind a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának gyakorló szakemberei.

Egyszerűbben: Nem biztos, hogy minden válasz amit a kérdéseire különböző helyeken kap helyes. Erre igyekszem a hozzászólásaim végén mindenki figyelmét felhívni és egyben a REP PEEO Osztlyvezetőjéhez irányítani.

Hozzászólásában idézi a "szakértő" válaszát, miszerint:A munkanélküli ellátás folyósítási ideje ugyan biztosítotti időnek számít, és ilyenkor fennáll a természetbeni egészségügyi ellátásokra a jogosultság, de a tgyás és gyed jogosultsághoz szükséges előzetes biztosítási időbe mégsem lehet beszámítani, mert ezen időszak alatt nincs egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség. --
Ezen megállapítás egyrésze igaz, viszont az abból levont következtetés, miszerint a THGY-hoz és a GYED-hez szükséges 365 nap biztosítási időbe mégsem lehet beszámítani, mert ezen időszak alatt nincs egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség. dúrva szakmai hiba!!!

Helyesen: Az álláskeresési járadék folyósítási ideje biztosítotti időnek számít, a tgyás és gyed jogosultsághoz szükséges előzetes biztosítási időbe beszámítani, viszont az itt elért jövedelem a THGY és a GYED összegének számításakor nem vehető figyelembe, mert ezen időszak alatt nincs egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség, márpedig a THGY és a GYED alapja a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem.

Ez volt a válasz.Ön szerint? Mert végülis ez is elfogadható indok.

Válasz: Én sajnos nem tudom elfogadni, mert nem felel meg a hatályos anyagi jogi norma előírásainak és a REP-ek által folytatott gyakorlatnak.

Amennyiben kétségei vannak javasolom felkeresni a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának vezetőjét,mint a tárgyban hatáskörrel rendelkező közigazgatási szerv vezetőjét.

Várom válaszát és köszönöm ezúton is. Üdvözlettel:Nika ---------
  • Kedves Dödölle1!

Ismét én vagyok. Találtam egy cikket egy részét bemásolom.

A 2010. április 30-a után született gyermekek esetében gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken.
Az elfogadott törvénymódosítás értelmében elmarad a családi pótlék 2009 szeptemberi korrekciója és a 2010-es emelése 2009 szeptember 1-től családi pótlék növeli az adóalapot. Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a gyes, a gyed és a családi pótlék szabályainak módosításait.A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások.

A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet.

Itt konkrétan munkaviszonyt ír és nem biztosítási időt.Már egyre biztosabb számomra is,hogy nem fog beleszámítani a 365 napba az álláskeresési járadék időtatalma.:(
Üdvözletel:Nika

Válasz:
Sajnálom, de az Ebtv. nem munkaviszonyról ír, hanem biztosítási jogviszonyról. A munkaviszony szót a cikkíró, mintegy leegyszerűsítésként alkalmazza, de figyelmesen végigolvasva láthatja, hogy használja a biztosítás szót is. (Egy átlag olvasó a biztosítás szót többnyire nem érti, viszont a munkaviszonnyal tisztában van. A cikk a jogot kevésbé ismerő, átlag olvasónak íródott, ezért mellőzi a terminis technicusokat. )

Amennyiben Önnek lenne igaza, úgy nem kaphatna THGY és GYED ellátást az egyéni és társas vállalkozó, a közalkalmazott,(ápolónő, tanítónő, tanárnő, orvosnő, könyvtárosnő stb.) a köztisztviselő (polgármesteri hivatalokban, államigazgatási szerveknél dolgozó ügyintézőnők stb.

Az álláspontomat alátámasztó jogszabályok:

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

III. Fejezet
A TÁRSADALOMBIZ¬TOSÍTÁS ELLÁTÁSAI ÉS AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK

A biztosítottak
5. § (1) E törvény alapján biztosított
d. az álláskeresési támogatásban részesülő személy,

1997. évi LXXXIII. Törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Terhességi-gyermekágyi segély

40. § (1) Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

1. a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy

Ha figyelmesen elolvassa a normaszöveget láthatja, hogy a jogszabály nem a munkajogviszonyt, hanem a biztosítási jogviszonyt nevesíti!!!

Gyermekgondozási díj

42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

1. a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
Láthatja tehát, hogy a jogszabály mindkét ellátásnál a biztosíts és nem a munkaviszony szót használja, amely jelen esetben egy -szemléltetésként a matematikát segítsgül hívva egy nagyobb halmazt jelent. -------
Természetesen -semkitől nem vindikálva el a tévedés jogát- ebben az esetben is igaz:

"Non videntur, qui errant, consentire"

Végül:

"Imperitia culpae adnumerátur"

Üdv. :)

milumil # 2010.03.05. 10:29

Aki tud segítsen!
Jár e álláskeresési járadék gyes mellett?ugyanis a régi munkahelyemre felszámolás miatt nem tudnak visszavenni,munkát pedig egyenlőre nem találok.
köszönöm a választ!!!

effata # 2010.03.04. 18:22

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 2009. júliusában szereztem meg a diplomámat és október 1-jével el is helyezkedtem a pályakezdőknek szóló Ösztöndíjas foglalkoztatási program keretében, ami egy év munkaviszonyt jelent. A munkaviszonyom 2010.szeptember 31-én szűnik meg. A férjemmel már szeretnénk gyermeket vállalni, de mivel még nem volt munkaviszonyom így várnunk kellett. Ha szeretnénk az idén szülni, akkor jogusult vagyok a TGYÁS-ra, GYED-re, GYES-re? Amennyire én tudom, ugyan ösztöndíjat kapok, de biztosított vagyok erre az egy évre és a főiskolai évekből is beszámítandó 180 nap. És még egy kérdés: Mi lesz a GYED számításának alapja? Hogyan számolja ki, hogy mekkora összegre számíthatunk? Bruttó 160.000 ft az ösztöndíjam.

Előre is köszönöm a segítségét!
Effata

böbe78 # 2010.03.04. 16:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy segítsen egy jogi kérdésben! A mostani jogszabályok szerint hogy van a következő helyzet?:
Én jelen pillanatban GYED-en vagyok. 2008.09.14.-én született meg a kisfiam. Egy vendéglátó egységben dolgoztam addig(és még jelen pillanatban is munkaviszonyban állok)De már az utolsó hónapban el szerettek volna bocsájtani,de nem sikerült a terhesség miatt,mert közbejött. Az lenne a kérdésem hogy a Gyes alatt és után kötelesnek kell-e lennie a munkáltatónak továbbra is alkakmaznia ,és ha igen akkor mennyi a minimum idő amig alkkalmaznia kell továbbra is?Nagyon fontos lenne mert nem igazáz szeretne munkát adni.

Tisztelettel:Böbe

hhhhh # 2010.03.04. 08:39

Nandy!
Olvastam elöző válaszodat, én is hasonló cipőben járok.
Tehát a felmentési idő az lehet a szabadság alatt is vagy az a letöltött szabadság után következik.
Köszönöm

nandy # 2010.03.04. 08:33

Pedig ha egy picit visszaolvastál volna, tudnád a válaszokat...

2010. nov. 6-ig és még utána 30 napig a munkáltató küldhet el rendes felmondással. Ha ő mond fel, akkor a felmondási idő felére kötelezően fel kell mentenie a munkavégzés alól. A másik felében és a 30 napos védelem alatt kiadhatja a szabadságaidat.
Szabadság jár a TGYÁS idejére ÉS a GYED első évére. (A TGYÁS ugyanis munkajogilag nem fizetés nélküli szabadság, hanem szülési szabadság, melyet a tv. külön nevesít)

Közös megegyezést nem kötelező aláírni, akkor érdemes, ha jobb feltételeket ajánlanak benne, mi

BubuNr1 # 2010.03.04. 08:04

Tisztelt Szakértő!

Helyzetem viszonylag egyszerűnek mondható, mégsem találok egzakt választ néhány fontos kérdésemre. Remélem, Ön tud nekem segíteni.

2007. nov. 6-án született a fiam, előtte márciustól voltam a szülésig betegállományban, ezt megelőzően 8 hónapig aktívan dolgoztam a cégnél. Tgyás, gyed, gyes, annak rendje és módja szerint megvolt/van; gyes 2010 nov. 6-ig.

Munkáltatóm már utalt rá, hogy nem fognak tudni visszavenni - már ez önmagában nem tetszik, tekintve, hogy a pozícióm megvan, valaki más tölti be jelenleg, tehát kötelességük lenne visszavenni, de erőszakkal, jogi útra terelve a dolgot nem szeretnék ott dolgozni.

Ha valóban így lesz, mi az, amit nekem ki kell fietniük?
Gondolok itt a szabadság mértékére (tgyásra ÉS utána egy évre jár, vagy összesen egy évre? - ez nagyon fontos kérdés számomra. Pótnapokról korábban nem nyilatkoztam, tehát azok is járnak visszamenőleg is, igaz?), védettség (mennyi ennek időtartama? ez már "leketyeghet" a szabadság töltése alatt is?) felmentési idő, végkielégítés? A három év munkaviszony megvan, ha a gyermekemmel itthon töltött idő is beleszámít ebbe.
Végső soron az (is) érdekel, mikor mondhat fel nekem hivatalosan és jogszerűen? Már a megkezdett szabadság letöltése alatt is?

Közös megegyezéssel nem szeretnék semmit aláírni, úgy tudom, ekkor járnék a legrosszabbul. Vagy nincs igazam?

Nagyon hálás lennék, ha erre a sok kérdésre válaszolna nekem, már egy ideje rágódok rajta, és nem kapok sehol választ...

Előre is nagyon köszönöm segítségét!
BubuNr1

Dr. Botond Ferenc # 2010.03.03. 21:23

Tisztelt Szakértő !

http://www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?…

Ezen az oldalon írt cikkben teljesen FELHÁBORÍTÓNAK találom 2. 6. és a 13. pontot ! Éppenezért teljes mértékben elhatárolódom az ilyen témákkal foglalkozó szakértői véleményektől!
Továbbá remélem a jövőben változni fog a helyzet az országban !!!

VISZONTNEMLÁTÁSRA!

and922 # 2010.03.03. 19:32

Üdv. kérdésem következő lenne.Nejem 5éve gyes ,gyeden van 3gyermekünk született a legkisebb sajnos down szindrómás ezértugynézki hogy nemnagyonfog visszamenni dolgozni . A szabadsága 5éve bentvan állitólag nemfizetik ki csak akkor ha visszamegy dolgozni de sajnos nembiztos hogy valaha visszamegy a szabadság nemveszel vagy mit lehetne tenni?