GYED,GYES, táppénz

nandy # 2009.09.05. 09:32

manócska:

Nem baj az, ha nem dolgozik, attól a munkaviszonya még él.
Azt pedig ti tudjátok, hogy a cég bevétele, anyagi helyzete mit enged és mit nem. Ha valóban nincs lehetőség a személyes közreműködés díjazására, akkor rendben van. De sokan hiszik azt, hogy többmilliós nyereség mellett sem kötelező kivenni pénzt (és ezzel adót fizetni).

manocska6 # 2009.09.04. 15:01

Köszönöm Nandy!

Talán még fontos lehet, hogy ha elmenne gyesre, akkor nem járna be dolgozni a munkahelyére, mivel ténylegesen otthon kéne lennie a legkisebb gyerekkel (nincs a közelben nagyi meg hasonlók), így a mostani munkahelyéről nem lenne jövedelme és ott ugye nem is dolgozna, csak onnan menne el gyesre.
A cég pedig még nemrég indult, így egyenlőre csak viszi a pénzt, ezért nem tudnánk belőle pénzt kivenni, hogy fizetést adjunk neki, ezért is gondoltunk erre a megoldásra.

Remélem, hogy így is működhet a dolog!

Nagyon várom a választ!

manocska6 # 2009.09.04. 15:01

Köszönöm Nandy!

Talán még fontos lehet, hogy ha elmenne gyesre, akkor nem járna be dolgozni a munkahelyére, mivel ténylegesen otthon kéne lennie a legkisebb gyerekkel (nincs a közelben nagyi meg hasonlók), így a mostani munkahelyéről nem lenne jövedelme és ott ugye nem is dolgozna, csak onnan menne el gyesre.
A cég pedig még nemrég indult, így egyenlőre csak viszi a pénzt, ezért nem tudnánk belőle pénzt kivenni, hogy fizetést adjunk neki, ezért is gondoltunk erre a megoldásra.

Remélem, hogy így is működhet a dolog!

Nagyon várom a választ!

Kriszlau # 2009.09.04. 13:28

Kedves Szakértők és Hozzáértők!

Először is nem tudom, hol tegyem fel ez irányú kérdésem, ha ez nem jó hely írjátok meg hol tegyem fel.
Lányomat felvették a bölcsődébe szeptember közepén kezdjük a beszoktatást.
De babát várok, és decemberben szülni fogok, addig szeretnék dolgozni még amíg tudok a 2 gyerek között, de nem ott ahonnan vittem a munkáltatóit, hanem egy másik helyen, könnyebb munkakörben.
Megtehetik, hogy januártól elküldik, vagy mégsem veszik fel az intézménybe egyáltalán?
Köszönöm előre is a válaszokat: Krisz

nandy # 2009.09.04. 13:06

Vica:

Kbs. kérdése nagyon jó, mert ha írásban vette át a tájékoztatást, akkor bizony már hiába "menekül" táppénzre.

Egyébként azt hiszem, hogy az OEP-től lehet felülvizsgálatot kérni, ha azt gyanítjátok (milyen szépen mondtam...), hogy nem is beteg.:)

Egyetértek veled, az ilyenek miatt utálják és nem veszik fel sehova az anyukákat.

nandy # 2009.09.04. 13:01

Igen, a gyed, gyes stb. jogszerző időnek számít.

De kár azt találgatni, hogy mi lesz egy-két év múlva, mert addig sok víz lefolyik a Dunán...

Andianya # 2009.09.04. 10:24

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne,hogy 2007.07.02-án helyezkedtem el a jelenlegi munkahelyemen. 2008.februárja végén betegállományba mentem,mert teherbe estem.Szóval közel 8 hónap munkaviszonyom volt.2008.szeptember 2-án megszületett a kisfiam.
1 év múlva újabb babával szeretnénk próbálkozni,aki 2011-ben születne meg.
De ugye mivel változik a törvény,365 nap munkaviszony kell.Azt szeretném kérdezni,h a betegállomány,gyed,gyes beleszámít-e a munkaviszonyba?Ha megszületik a baba,jár -e a gyed,vagy csak a gyes?
Ha kisfiam betölti a 2. életévét(2010.szept.2.) és addigra összejön a másik baba,érdemes visszamennem betegéllományba?(hogy kicsit több pénz kapjak,mint a gyes)
Ez év szeptemberétől iskolába is beíratkoztam.Úgy hallottam,hogy több mint egy év felsőoktatási tanulmány is beleszámít a jogviszonyba!Igaz ez?
Válaszaitokat előre is köszönöm!

Aggódó anyuka

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.04. 09:51

a cég a hölgyet a felmondás tényéről is tájékoztatta,

Itt a lényeg! Ez mit jelent egészen pontosan?

000Vica000 # 2009.09.04. 07:43

Kedves Mindenki!
Az internetbe belebonyolódva, szerencsésen találtam erre az oldalra, bízva abban, hogy tudtok nekem segíteni.
Cégünknél alkalmazásban áll 9 éve egy hölgy, aki 4 éve elment táppénzre, onnan tgys, gyed és gyes... most lejárt neki a gyes, tájékoztattuk a felgyűlt és kivehető szabadságairól, amit meg is kezdett letölteni..
mivel a munkához való hozzáállása nem éppen a legmegfelelőbb, és iskolában nem hajlandó magát továbbképezni, ezért a cég a hölgyet a felmondás tényéről is tájékoztatta, valamint hogy a felmondási és felmentési idő után mekkora összegű végkielégítést kap..
a szabadságát el kezdte letölteni, és 6 nap után közölte levélben, hogy táppénzre vetette magát..
a tény nyilvánvaló, próbálkozik második gyermekkel, és minél többet akar lehúzni a cégről.. emellett a cég hírnevét igyekszik a sárba döngölni úton-útfélen..
Teljes mértékben megértem a hölgyet, hogy számít a pén, viszont én is hölgy vagyok, a korrektség, és a tisztesség azt hiszem sokkal fontosabb. Mint a cég képviselője szeretném kérdezni, hogy nincs-e valami olyan lehetőség, amivel hiába ment el táppénzre, nem vagyunk kötelesen a megállapított időn túl foglalkoztatni.. tény, h most táppénzt húzhatja 1 évig, közben teherbe esik, tp, szülési szabadság, gyed, gyes ismét, megint a cirkusz a felmondási idővel, és az évek telnek..
Amennyiben bárki tudna érdemben segíteni, vagy jó tanáccsal ellátni, megköszönném.
További szép napot kívánok mindenkinek!

nandy # 2009.09.04. 07:03

Manócska:

Ha nincs kivét, nincs járulékfizetési kötelezettség sem, mivel a férjednek van 36 órát elérő munkaviszonya.
De az szerintem némileg aggályos, hogy ténylegesen személyesen közreműködik a cégben, bevételt szerez, mégsem vesz ki pénzt /bár tudom, hogy sokan így csinálják/.

nandy # 2009.09.04. 06:56

dévé:

igen, legalább 5 év munkaviszony után már 2 havi végkielégítés jár.

Miért lenne túlzás, amit kérsz? Ezt akkor is ki kell fizetnie a munkáltatódnak, ha ő mond fel neked. Én még kérnék egy-két havi bért...

manocska6 # 2009.09.03. 14:19

Kérdésem a következő lenne:

Férjem bt beltag én a kültag. Jelenleg van a bt-n kívül heti 40 órás munkaviszonya. Gyermekünkkel elmenne ő gyesre a jelenlegi munkahelyéről, én pedig visszamennék dolgozni.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a bt-ben kell-e utána fizetni valamilyen járulékot, ha GYES-en lenne.
Fizetést nem venne ki, mert nincs akkora bevétel, hogy ki tudjon venni. Viszont a cégben ő ténylegesen dolgozik/dolgozna(gyes mellett ezt lehet, csak az nem tiszta, hogy ha nincs jövedelem kivét, akkor ebben az esetben fizetni kell-e utána a kötelező járulékokat?)
Mi van, ha időközben megszűnik a cég, ahonnan gyesre ment?
Én nem dolgozhatok a cégben, csak papíron vagyok benne.
Köszönöm!

dévé # 2009.09.03. 14:08

Köszönöm nandy, a gyors választ! Az előbb elirtam, 2003. júniusa óta vagyok szerződésben, vagyis 6 éve múlt. Akkor mennyi a végkielégítés? Jól tudom, hogy 2 hónap?

Ami engem illet, én a nekem járó 36 nap szabit, 2 hónap felmondási időt, illetve 2 hónap végkielégítést szeretném, legalább a 3 évvel ezelőtti bérszintemen.
Remélem ez nem túlzás.

Még egyszer köszönöm és szép napot kívánok!

nandy # 2009.09.03. 13:52

.

nandy # 2009.09.03. 13:51

jav.
ha fizetnének legalább 3 havi átlagkeresetet

Vagy inkább négyhavit, mert van egyszer a 30 nap védelem, a 60 nap felmondási idő és az egyhavi végkielégítés.:)

nandy # 2009.09.03. 13:50

dévé: a munkaviszony időtartamába beleszámít a 10 éven aluli gyermek gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabi /azaz a TGYÁS, GYED és gyes is/. 3 év munkaviszony után jár 1 havi végkielégítés.

30 napon belül nem kezdődhet el a felmondási idő.

De ezen 30 napon belül kiadhatja /sőt, el is kell kezdenie kiadni/ a bentmaradt előző évek szabadságát. Ha marad még kiadatlan szabid, akkor azt a megszűnéskor pénzben meg kell váltania.

Azt vedd figyelembe, hogy a fiz.nélküli szabiról való visszatérésed után a béredet rendezni kell, ha időközben a hasonló munkakörben, hasonló végzettséggel rendelkezők körében volt béremelés. A felmondási időre, szabira stb. járó bért pedig már az emelt alappal kell számolni.

Közös megegyezést akkor írnék alá a helyedben, ha fizetnének legalább 3 havi átlagkeresetet, a szabadságokat, és még legalább 1-2 havi bért.

csaba07 # 2009.09.03. 13:08

Jó helyre írtam a kérdésem? Kérhetek választ, vagy túl triviális?
Előre is köszönöm a segítséget!

Tisztelt Szakértők!

Feleségem a második gyermekünk 2 éves kora után 2008-augusztusától fél állásban dolgozott, majd mostantól majdnem teljes állásban dolgozik. (pedagógus és 18 órában tanít) A fő állása mellett másodállásban egy pályázatban vesz részt az egyetemen . Második gyermekünk tartósan beteg (asztma) de ez idáig nem igényeltük tovább – gyermekünk augusztus 4-én múlt 3 éves – a gyest, mert nem látjuk át, hogy ez ebben az esetben mivel jár. (lehet-e? hogyan érinti, ha feleségem táppénzre szorul, maga, vagy a gyermek miatt?)
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Csaba

dévé # 2009.09.03. 12:56

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék , hogy mire számíthatok.

Jelenleg GYES-en vagyok , ami 2009 december 11-én lejár. A mai napon tértivevénnyel feladtam egy levelet az ügyvezetőmnek, miszerint szeretnék a GYES után munkába állni. A dolgok nagy valószínűséggel elbocsájtással fognak alakulni. A munkaszerződésem szerint 60 napos felmondási időm van.

• Ebben az esetben milyen juttatás jár nekem. a cégemnél?
  • 2006 . junius közepe óta dolgozom, a gyerekkel itthon töltött idő is munkaviszonynak számít?
  • Ugye, jól tudom, hogy a Gyes után ( amikor is az összegyült szabimat töltöm) 30 napig nem mondhatnak fel?

Nagyon köszönöm válaszát:

DéVé

jukati # 2009.09.02. 10:34

Nandy és Dödölle1

Köszönöm szépen!
NAgyon sokat segítettetek a válaszaitokkal.
HOlnap megyek is a könyvelőhöz mert az idő sürget!
További szép napot!

nandy # 2009.09.02. 10:19

jukati:

Neked a 180 napod meglenne, mert ahogy Dödölle is írta, abba beleszámítják a mv. megszűnését követően folyósított (passzív) TGYÁS-t, GYED-et is.
Az a probléma, hogy a szüléskor nem lesz aktív biztosításod.
A szívességi bejelentést felejtsd el, helyette inkább szülés előtt egy-másfél hónappal mondd le a GYED-et, helyette kérj gyes-t, és ami nagyon fontos: legyél egyéni vállalkozó! Menj be az Okmányirodába, ott váltsd ki az egyéni vállalkozói igazolványt, és a szülésig tartó időszakra fizetsd be magad után a minimálbér utáni járulékokat. (ehhez persze ajánlott egy könyvelő segítségét is kérni, de szerintem nem fog sokat kérni, kb. 5-10 ezer forintot az egészért).

Dödölle1 # 2009.09.02. 10:03

L nézést, hogy bele elegyedek:

A GYES összege 2009-ben bruttó 28.500 Ft/hó, amiből 9,5% nyugdíjjárulékot vonnak le.

A THGY és GYED ellátásoknak a jelenleg hatályos jogszabályok szerint két feltétele van, amelyeknek egyidejűleg kell teljesülni.

Ebből következik, hogyha lesz biztosításod, de nem lesz a szülést megelőző 2 éven belül 180 biztosításban töltött napod THGY és GYED nem jár.

Jó tudni, hogyha lesz biztosításod akkor a THGY-nál a 180 napba be kell számítani a mv. megszűnése után folyósított táppénz, THGY és GYED idejét is.
(1997. évi LXXXIII. törvény 40.§. (2)bek.)

Gyed-nél ez a szabály egy kicsit módosul. (42/A §. (4)

Biztosításban töltött nap továbbá a munkaviszony fennállása alatti táppénzes, THGY-s, GYED-es nap is!!!

Javasolom, hogy lehetőségeidről személyesen egyeztess a REP PEEO Osztályvezetőjével. (Ennek módját szintén megtalálod az előző hozzászólásaim többségének a végén)

Fontos továbbá, hogy GYED alatt nem dolgozhatsz, azaz munkaviszonyt csak úgy tudsz létesíteni, ha a GYED-et visszamondod. (Ha jól értettem most GYED-en vagy.)

Javasolom továbbá, hogy visszalapozva olvasd el a szívességi bejelentésekkel kapcsolatos hozzászólásomat is, illetve a "szerzek munkát" beszéld át a REP illetékes osztályvezetőjével, nehogy később meglepetés érjen....

Üdv. :)

jukati # 2009.09.02. 06:58

Nandy!

Úgye a gyes az nem sok!
HA szerzek állást, lesz róla papírom,de 2 éven belül nincs meg a 180 napom akkor részesülök majd TGYÁSben és GYEDBEN??

KÖszönöm a segítséget!

nandy # 2009.09.01. 08:49

Az anyasági támogatás, a gyes és a családi pótlék alanyi jogon jár mindenkinek.

Az anyasági támogatás igénybevételének feltétele, hogy az anya legalább 4 terhesgondozáson részt vegyen (koraszülés esetén legalább egy), és az erről szóló orvosi igazolást a kérvényhez csatolja.

jukati # 2009.09.01. 08:31

Egy kérdést tegnap elfelejtettem.
Egyszeri anyaságitámogatásra jogusult leszek majd?
Vagy milyen támogatást igényelhetek majd meg???

Dödölle1 # 2009.09.01. 07:32

Jó tudni:

A tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, amikor az érintett hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy megfelelően tájékoztassák az igénylőket a családtámogatási és társadalombiz-tosítási ellátások közötti választás szabályairól – állapította meg az ombudsman.

A gyermekgondozási segély (GYES) szociális alapú, családtámogatási ellátás, a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) pedig foglalkoztatási viszonytól függő, biztosítási alapú ellátás. A két ellátásra vonatkozó jogosultsági feltételeket két eltérő jogszabály szabályozza, a benyújtott kérelmek elbírálását, illetve az ellátás folyósítását is két különböző szerv (a Magyar Államkincstár és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár) végzi. A két ellátás együttesen nem vehető igénybe, az aktuálisan folyósítottról le kell mondani, és a kedvezőbb igénybevételét kérelmezni kell.

A Szabó Máté ombudsmanhoz beérkező panaszok vizsgálata során kiderült, hogy a választási lehetőség szabályairól az ügyfelek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, a különböző pénzbeli ellátások közötti választás szabályainak alkalmazása során pedig a Magyar Államkincstár regionális igazgatóságai és az egészségbiztosítási pénztárak eltérő gyakorlatot folytatnak. Csak példaként: nem egységes az álláspontjuk az ügyben, mi tekinthető az ellátások közötti választás napjának.

A panaszos a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes igazgatóságának elhúzódó eljárása mellett azt is sérelmezte, hogy a magasabb összegű terhességi gyermekágyi segély igénylése érdekében a hónap közepétől mondott le a GYES-ről, az Igazgatóság mégis kiutalta az egész havi ellátást, amelyet három hónap múlva (a GYES megszüntetéséről szóló határozattal egy időben) a hivatal levélben visszakövetelt.

Ebben a három hónapos időszakban a panaszosnak semmilyen pénzbeli ellátást nem fizettek, mert a terhességi gyermekágyi segély folyósítására csak azután kerülhet sor, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhely, azaz a jogosult munkahelye megkapja az igazolást arról, hogy a panaszos a kiutalt családtámogatási ellátást visszafizette.

Az országgyűlési biztos megkeresésére a MÁK elnöke arról adott tájékoztatást, hogy nem tekinthető sem jogalap nélküli, sem felróható módon felvett ellátásnak a választás napját, de a terhességi gyermekágyi segély megállapítását megelőzően kifizetett GYES, így visszafizetése iránt a hatóság nem intézkedhet, a visszafizetés nem kötelező.
Az általános gyakorlat szerint azonban a társadalombiztosítási ellátást folyósító szerv csak azután kezdi meg az ellátás folyósítását, ha a MÁK által kiutalt többletet az ügyfél visszafizeti.

A jogbiztonság követelményével összeegyeztethetetlen az ügyfélnek fel nem róható többletkifizetések visszafizettetésének gyakorlata.

Az állampolgárok a családtámogatási ellátásokkal összefüggő eljárások során is joggal várják el a kiszámíthatóságot és az áttekinthetőséget, azonban a mai gyakorlat nem felel meg a jogbiztonság követelményének, állapította meg Szabó Máté.
Mindemellett a hatóság a csaknem három hónapos ügyintézésével megsértette az eljárási garanciák maradéktalan érvényesülését megkövetelő alkotmányos elvet, és ez oda vezetett, hogy a kérdéses időszak alatt az átlagnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő állampolgár – egy kétgyermekes kismama – semmilyen ellátásban nem részesült.

A MÁK elnöke a jelenlegi helyzet feloldásaként – a pénzbeli ellátások közötti választási szabályok megkönnyítése érdekében – olyan jogszabály-módosítást javasolt, amelynek révén kiszámíthatóbbá válna az eljárás, egyúttal lehetővé válna, hogy az ügyfelek a legkedvezőbb feltételek szerint vegyék igénybe az őket megillető ellátásokat, és megszűnne a kettős kifizetések, valamint az átmeneti ellátatlanság veszélye is. Szabó Máté jelentésében támogatta a jogszabály-módosítás javaslatát.