Tisztelt Szakértők!
Jelenleg passzív gyeden vagyok, - ami 2009. 06. 30-án lejár - és a második gyermekememet várom 2009. 09. 04-re.
2007. 06. 30-án született első gyermekem, előtt határozott idejű munkaviszonyom volt, mely 2007. 07. 30-án lejárt, tehát a thgy ideje alatt. Passzív jogon kaptam a terhességi gyermekágyi segélyt és utánna passzív jogon a gyedet is.
Szeretném 2. gyermekemmel is igénybe venni a thgy-t és a gyedet.
A kérdésem az lenne, hogy mit kell tennem ehhez?
Mivel 2009.06.30-án a gyed lejár, igényelhetném a gyes-t, de úgy tudom, hogy akkor nem leszek jogosult a thgy-ra és a gyedre, így azt férjem venné igénybe a második gyermek születéséig (2009.09.04).
Így ha július és augusztus hónapra bejelentkezek álláskeresési járadékra a szülés időpontjáig és a szülés napján igénylem a thgy-t akkor jogosult leszek a thgy-ra és a gyedre?
Mivel így a szülés időpontjában aktív jogon lennék biztosított és ha bele számít a szülés előtti 180 nap biztosítási időbe a passzív gyed is, akkor 180 nap is meg lenne.
Kérdésem még, hogy ha ez így működne, hogy a szülésig két hónap álláskeresési, a szülés napjától pedig thgy, akkor a gyed igényléséhez a május 19-i hozzászólásnak megfelelően kellene eljárnom ahhoz, hogy a gyedet is megkapjam. Tehát a thgy után ismét 1 hónap álláskeresési, majd gyed.
Segítségüket előre is köszönöm.