GYED,GYES, táppénz


Bogie # 2006.08.08. 08:55

Meg kell szüntetni a munkaviszonyát vagy módosítani kell a szerződését 4 órásra.

"Az a személy, aki gyermekei után gyermeknevelési támogatásban részesül, kereső tevékenységet csak napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat" forrás: www.magyarorszag.hu

Az igénylést az igénylő lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes Magyar Államkincstár területi igazgatóságán és kirendeltségén kell benyújtani.

Anikó74 # 2006.08.08. 08:00

Üdvözletem!

Egyik háromgyermekes barátnőm részére szeretnék segítséget kérni.
A munkahelyén sajnos nem különösebben segítőkészek, "ráér még" szerintük. Õ viszont szeretne előre gondolkodni.

Három gyermeke van, a legkisebb júniusban volt két éves. Megmondták neki, hogy nem veszik vissza. GYET-re szeretne menni, és amellett majd tanulni.

Azt szeretném kérdezni, függ-e a munkáltatótól, hogy fizetésnélküli szabira engedi-e, vagy ugyanúgy el kell engednie, mint a GYES-nél? Van-e a GYET ideje alatt munkajogi védelem, elküldhetik-e? A munkáltatónál kell-e igényelni, vagy mindenképpen a MÁK-nál?

Előre is köszönjük a segítséget!

hkitti # 2006.08.02. 14:18

Az lenne a kérdésem, hogy milyen hátrányai vannak annak, ha csak határozott idejű munkaszerződésem van? Márciusra várunk babát, és a szerződésem június 30-ig szól.

Kála # 2006.08.02. 11:47

Az LB álláspontja az, hogy a felmondás a közléssel hatályosul és itt a folyamat vége. Ha jogellenes volt akkor a munkavállaló perelhet; illetve ha később a munkáltató magától veszi észre, hogy hiba történt javaslatot tehet a visszavonásra, de egyoldalú visszavonásra nincs lehetőség, (kell, hogy ahhoz a munkavállaló is kifejezetten hozzájáruljon).
A semmisség a munkaviszony megszüntetéssel összefüggésben szerintem azért nem igen jön szóba, mert általános kategória és hozzá képest az Mt. 100.§ mint speciális szabály elsőbbséget élvez.
Ettől függetlenül már csak a józan ész is azt diktálná, hogy a munkáltatónak legyen lehetősége korrigálni a felismert és persze jóhiszemű tévedését - viszont ez gyengítené a jogbiztonságot (milyen határidőn belül, egészen pontosan milyen esetekben, ki állapíthatná meg, hogy valóban jóhiszemű volt a munkáltató stb.)
E témában ajánlom olvasásra a BH2003.168 jogesetet, nagyon érdekes - elsőre majd a hajam hullott tőle, de megvan a maga logikája.

the big cat # 2006.08.02. 11:26

Érdekes ez a fejtegetés. A munkáltatónak a felmondást annak jogellenessége esetén nem kell visszavonnia, azt gondolom, hiszen az semmis, mindössze a jogszerű állapotot állítja helyre, ha a munkaviszonyt helyreálíltja, amint tudomást szerez arról, hogy felmondása jogellenes. nyilván ez csak akkor lehetséges, ha a munkáltató objektív körülményről nem tudott és az a nemtudás nem volt felróható.

Egyéb esetekben nyilván a peren kívüli egyezség szabályai irányadók, azt nem köteles elfogadni a másik fél. Mit gondolsz?

Kála # 2006.08.02. 09:57

Ezért írtam azt az esetet, ha legkésőbb a felmondás közlésekor nem tájékoztatta a munkáltatót az ismert terhességről - ez egyértelműen jogellenes magatartás. De valóban nem lenne egyszerű bizonyítani.
A munkáltató egyébként a felmondást nem vonhatja vissza egyoldalúan - így kevés esélye van megúszni a büntetést.
A bírói gyakorlatban volt már ilyen eset (a munkáltató vissza akarta vonni a felmondást, de a munkavállaló inkább perelt és persze nyert) - nem azt mondom, hogy ez az általános, de a munkavállalók sem mind angyalok :-).

the big cat # 2006.08.02. 09:48

Érdekes felvetés, de gyakorlatilag kizárt annak a bizonyítása, hogy azért nem közölte a terhességét, mert arra bazírozott, hogy a felmondás jogellenes lesz, plusz ah a per előtta munkáltató helyreálíltja a munakjogviszonyt, mihelyst tudomást szerez a terhességről, kizárt a jogellenes felmondás jogkövetkezményeinek megállapítása.

Kála # 2006.08.02. 09:14

A perben egy 10 hetes kismamáról volt szó - ebből arra következtetek, hogy ha mondjuk egy 3-4 hónapos terhes hivatkozna arra, hogy nem tudott a terhességéről (és ezért nem szólt a munkáltatónak leglésőbb a felmondás közlésekor), azt a bíróság már nem nyelné be.
A jogtalan előny pedig itt nem más, mint a 2-12 havi átlagkereset,a mit a bíróság mindenképpen meg fog ítélni a jogellenes felmondás miatt.

the big cat # 2006.08.02. 08:53

Szinte lehetetlennek tartom, hogy ilyesmit a munkáltató bizonyítani tudna, hiszen kvázi azt kellene bizonyítania, hogy ezzel a magartásával valamiféle jogtalan előnyre akart szert tenni, vagy szándékosan kárt akart okozni a munkáltatójának. Nem elég tehát az, hogy mondjuk letagadja a terhességét esetleges dirket kérdésre. De persze elvileg fennáll a lehetőség.

Kála # 2006.08.02. 05:47

Magam részéről egy egészen picit vitatkoznék, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság abban az ítéletében, amiben kimondta, hogy a terhességre tekintettel fennálló tilalom objektív jellegű, azt is kimondta, hogy a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően köteles együttműködni a munkáltatóval és a felmondási tilalom szempontjából jelentős tény szándékos eltagadása jogsértő magatartás.
Vagyis a bíróság lehetőséget adott annak bizonyítására, hogy a kismama valóban nem jóhiszeműen járt el - a munkáltató azért bukta a pert, mert ezt nem tudta bizonyítani.

the big cat # 2006.08.02. 05:00

Egyetértek Bogieval, egy felmondás akkro is semmis, ha még te sem tudtál a terhességről, és felmondtak, később kiderül, és annak vélelmezett időpontja a felmondás előttre esik. Úgyhogy ezen nem kell aggódnod. A terhességi felmondási tilalom abszolút és objektív, ráadsául a bíróságok elég határozottan torolják meg, ha mégis megpróbálják megszegni.

Bogie # 2006.08.01. 21:40

Természetesen a védettséget lehet érvényesíteni:)

Bogie # 2006.08.01. 21:39

Semmi. Nincs is miért, mert nem te vagy védve, hanem a baba. Vagyis, ha te nem tudnád, hogy terhes vagy, akkor is érvényesíteni lehet a terhességet, a cég felmondása ilyen esetben semmis lenne.

Tedd azt, hogy leírod egy lapra, hogy az orvos megállapította a terhességet és mi a szülés várható időpontja. Ezt írd alá és add oda a főnöködnek, dátumozd le. Aztán egy másolatot pedig tarts meg a főnököd aláírásával, hogy átvette. Ha erre nem hajlandó az sem baj. Attól még nem tudnak mást tenni, csak tudomásul venni.

Ha nagyon meg akarod nyugtatni magad, akkor tértivevénnyel fel is adhatod a cég címére postán (mármint, ha nem hajlandók átvenni).

De a helyedben ezzel nem foglalkoznék, mert tényleg mindegy, hogy ők erről mit gondolnak.

virag2 # 2006.08.01. 21:10

Hogy lehet kivédeni azt, hogy a munkaadó letagadhassa azt, hogy én bejelentettem a terhességet.
Azaz mi a jogi útja a munkáltatónak történő terhesség bejelentésnek.

kiábrándult # 2006.08.01. 05:38

Pálmafa, nekem annak idején az orvosom mondta, hogy három hónaposnál fiatalabb terhességet nem érdemes bejelenteni, mert a természet rendje szerint az első 3 hónapban kb. 30-40 % a vetélések aránya.

palmafa # 2006.07.27. 10:30

Igazad van! Koszonom.

engy # 2006.07.27. 09:15

Sziasztok,

Új vagyok a topicon, s segítségre lenne szükségem - a korábbi hozzászólások között nem olvastam az enyémhez hasonló esetről, igaz nem volt időm végigolvasni.

2006.04.20-án született harmadik kisfiam, s ebben az időpontban még GYES-en voltam a második kicsivel. A GYES mellett 2005. júniusától vállatam munkát havi 20 órában, bruttó 20.000,- Ft-ért. Az OEP-nél azt a tájékoztatást kaptam - egy egyébként roppant készséges hölgytől -, hogy a TGYÁS, s azt követően a GYED összege ezután a 20.000,- forint után számolódik, vagyis havi 14.000,- Ft-ra számíthatok, függetlenül attól hogy csupán részmunkaidős állás után, GYES mellett kaptam a fenti összeget.

Létezik, hogy ez valóban így van?! Értetlenül állok a helyzet előtt, hiszen egyrészt az előző szülésemet megelőzően teljes állásban dolgozva, tisztességes fizetés mellett rengeteg járulékot befizettem, másrészt ha nem vállaltam volna ezt a kicsi plusz munkát, akkor lényegesen magasabb összegű ellátásban részesülnék.

Válaszokat megköszönve - ngy

Kála # 2006.07.26. 15:04

Nincs konkrét szabály, de azért jobb, ha még az előtt közlöd, hogy maguktól észrevennék (a munkáltatóddal való jó kapcsolat fenntartását ez utóbbi nem igen segítené elő).

palmafa # 2006.07.26. 13:35

koszonom valaszodat!
viszont ha mar ket hete tudom hogy baba-t varok mennyi idom van meg nekik elmondani, van valami hatarozat hogy esetleg 3 honapos vagy 4 honapos terhessen kell veluk kozolni hogy baba-t varok, vagy mindegy hogy mikor?
Koszonom valaszodat.

Kála # 2006.07.26. 13:13

A terhesség bejelentéésre az általános együttműködési kötelezettség vonatkozik. Ha jó a viszony a munkáltatóval, akkor a bejelentés nem jelenthet gondot.
A bejelentéssel a munkavállalót hátrány nem érheti (sőt ettől kezdve szerez tudomást a munkáltató arról, hogy a munkavállaló felmondási tilalom alatt áll).

A terhesség, illetve a GYED, GYES után a felmondási védelem még 30 napig él, ezt követően az általános szabályok szerint fel lehet mondani (indoklással).

palmafa # 2006.07.26. 12:10

szia kedves szakerto!
azt szeretnem megkerdezni hogy ha terhes vagyok mennyi idom van bejelenteni munkaltatomnak hogy baba-t varok, illetve hatarozatlan szerzodesem van es hallotam hogy ha vissza mennek dolgozni szules utan par honappal akkor felmondhatnak? igaz-e?
Nagyon koszonom valaszodat.

the big cat # 2006.07.26. 11:06

Akkor kell megemelnia fizetésedet, ha vissazmész dolgozni, és annyival amennyi az átlagos emelkedés volt hasonló munakörökben az eltelt időszak alatt. Nem maradsz le semmiről.

idnaho # 2006.07.26. 10:46

Kedves Szakértők!
Rendszeresen olvasom a topicot, de sajnos a kérdésemre még nem találtam meg a választ.
Kisfiammal GYED-en vagyok, aki 2005. februárban született, a kistestvért 2007. februárban várjuk. A GYED miatt kértem a munkáltatómtól a fizetés nélküli szabadságot.
Azt szeretném megtudni, hogy ha a cégnél eddig minden évben minden kolléga számára volt fizetésemelés, akkor nekem is kellett-e kapnom, vagy kihagyhatnak ebből és csak a GYED lejárta után kötelesek megemelni a fizetésemet?

the big cat # 2006.07.25. 19:26

A topikban vagy százszor megtalálod minden kérdésedre a választ.

Kötelesek visszavenni 30 napra, aztán felmondhatnak, nem kötelesek másik munkakört ajánlani, ha ajánlanak nem vagy köteles elfogadni. Igen jár végkielégítés, és felmondási idő is. a szabadságot ki kell adni, már amennyit a 30 nap és a felmondási idő fele alatt ki tudnak adni, a többit pénzben meg kell váltani. A szabadság az életkor és a gyermekek száma alpján jár, de a topiklban megtalálod pontosan hogy mely időszakokra mennyi. a közölt adatok nem elegendőek a számításhoz. Teljesen jogszerű, ha egy munkáltatónak több lehetősége van egy munakör betöltéséra, akkro annak adja, akinek akarja. nem vagy kiszolgáltatott ez nem amai világban van így, mindig így volt, és a munkáltatónak ez valójában igen sokba kerül, minta fentiekből is látszik, de neki jogos érdeke fűződik az üzletmenete stabilitááshoz, és ezzel együtt is a terehsséggel kapcsoltaban igen sok költség tűrésére köteles, ami semmilyen módon nem áll érdekében.

agnes77 # 2006.07.25. 19:10

Segítségüket szeretném kérni a következő témában:
2006.szeptemberében gyermekem betölti 3.évét, lejár a gyesem és mehetnék vissza dolgozni, de sajnos úgy néz ki, hogy nem tudnak vissza venni. A gyes alatt kaptam egy levelet, melyben közölték, hogy átszervezés miatt a munkaköröm megszűnt, ami nem teljesen igaz, hiszen ugyanazt a munkát végzik, csak másképp hívják.(A burgonya is krumpli, nem igaz?)Ez szabályos?
Ha lejár a gyes, kötelesek 30 napra visszavenni? A 30 nap után mi történik?
Köteles vagyok-e más munkát elfogadni, alacsonyabb szintűt és kevesebb fizetésért, mint amit végeztem?
Ha nem fogadom el a munkát (bár nem valószínű, hogy ajánlanak), akkor a munkáltatóm felmond nekem, ez esetben jár végkielégítés? (1998 óta dolgozom a cégnél)
A szabadságot ki kell adni, ez hány nap, és mi alapján számolják?(összeg szerint)
Ha felmondanak és addig nem sikerül munkát találnom, a munkanélküli segélyt mi alapján számolják?
1998 óta munkaviszony
2003.02.hó-09.hó táppénz
2003.09.hó-2005. 09.hó gyed
2005.09.hó-2006.09.hó gyes
Közben az általam végzett munkakörben üresedés történt, én jelentkeztem, hogy visszamennék, de közölték, hogy már van rá ember. Cégen belüli, és neki ez a munka előrelépést jelent. Mennyire jogszerű az, hogy azt a munkát, amit én is végeztem nem adták meg, hanem inkább beültettek valakit, aki nem biztos, hogy alkalmas, de kéznél volt. Bár tudom, a munkáltató sajnos a mai világban azt tesz, amit akar, azért vagyunk ilyen kiszolgáltatottak.
Ha a cégnél más területre vettek fel embert, a gyesesek közül nem lehetne?
Válaszukat előre is köszönöm, hogy szeptemberben már felkészülten állhassak a dolgok elé, tudjam hogy mit tehetnek és mit nem. A cégnél sajnos nem vagyok egyedül ezzel a problémával.
Köszönettel:J.Ágnes