GYED,GYES, táppénz


Bogie # 2006.07.05. 12:09

Ez nagyon attól függ, hogy mikorra várható a baba. Ráadásul ugye, nem ezer százalék a dolog.

Január 1-től jelentkezz a munkaügyi hivatalnál és regisztráltasd magad, ezzel a biztosításod nem szakad meg és jogosult leszel gyedre, mivel a gyermek születése előtti két évben van összesen 180 napnyi jövedelmed.

Fruzsina # 2006.07.04. 10:03

Sziasztok!
Az alábbi kérdésben szeretném a segítségeteket kérni:
Úgy tűnik, hogy 4 év közalkalmazotti munkaviszony után az egyébként aug.31-ig szoló munkaszerződésemet dec.31-ig szándékoznak meghosszabítani. A gyermekvállalást a jövő évre terveztünk. Az lenne a kérdésem, hogy ha dec31-el megszűnik a munkaviszonyom és csak 2007 év vége felé szeretnék szülni (még nem vagyok terhes) akkor jogosult vagyok-e terhességi gyermekágyi segélyre, illetve gyedre? Illetve, hogy mi lesz a számítás alapja? A 2006 évi jövedelmem? A munkaviszonyom 2002-től folyamatos volt.
Segítségeteket előre is köszönöm!

szilvi32 # 2006.07.03. 18:06

Sziasztok!

Szeretném a tanácsotokat kérni. a helyzet a jövetkező: kisfiammal márciusban volt két éves most a második babát várjuk. Mivel a gyes megalázóan kevés, ezért amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, táppénzre irattam magam az orvossal.

A táppénz kiszámításával kapcsolatban a munkahelyemmel vitába kerültem, szerintem nem jól számilják.

Mivel a gyed lejárt és kerek egy hónapot gyest kaptam a táppénz előtt, ezért ők úgy gondolják, hogy a gyes a táppénz alapja, ezért a minimálbérből számolják.

szernte viszont a gyes nem leet alap, mivel egészségbizt. sem vonnak utána. Véleményem szerint a gyed kellene, ogy alapul szolgáljon, illetve azelőtte levő fizetésem.

Remélem érti valaki aproblémát és segíteni is tudtok!

Kála # 2006.07.03. 16:23

Rendes felmondás valóban nincs, de a határozott idő sem akadálya sem a rendkívüli felmondásnak, sem a közös megegyezésnek. Plusz van még egy megszüntetési mód, amikor is a munkáltató köteles egyévi (vagy ha a hátralévő idő egy évnél kevesebb, akkor az arra járó) átlagkeresetet megfizetni.

lizatka # 2006.07.03. 14:19

Sziasztok!

Elég nagy gondban vagyok. Októberben kezdtem el dolgozni, ez az első munkahelyem. Határozott időre vettek fel, 3 évre. Decemberben kiderült, hogy van egy olyan egészségügyi problémám, ami a terhességet is befolyásolhatja. Kezeléseket kaptam, és most azt állítják az orvosok, hogy jó lenne, ha mihamarabb teherbe esnék (nehogy később késő legyen...).

Ahogy olvastam az előző hozzászólásokat, a határozott idő leteltéig nem mondhatnak fel nekem. Az a kérdésem, hogy a három év letelte után hogy oldják meg a gyedet, mennyit kapnék és kitől (a jelenlegi fizetésem jó, úgyhogy a max. összeget kapnám valószínűleg a három év leteltéig). És egészen biztos, hogy valamilyen ürüggyel nem tudnak kitenni? Kérleg segítsetek! Előre is köszönöm.

B.Piri # 2006.07.02. 16:51

2004. október 8-án született első gyermekem. Akkor a 2003-as év szerinti bérem alapján számolták ki a táppénzt és a szül. szabi alapját. 2006. október 8-tól GYES-en leszek. Ha 2007. májusában fogom a második gyermekemet szülni, akkor miből számítják ki a TGYáS alapját? Ill. kaphatok-e egyáltalán a 2. gyermek után TGYáS-t, vagy gyesen kell lennem az elsővel?

Köszi

agnes13 # 2006.07.01. 06:35

Táppénz számításával kapcsolatos kérdésem lenne:
Az előző naptári év, vagy a táppénzbe kerülést megelőző 365 nap az alap. Beleszámít-e a jubileumi jutalom? Július 15-éval váltam jogosulttá a 30 évesre, de augusztus 5-én fizették ki (a következő bérrel). Alapba számít-e, ha augusztusban válok táppénzre jogosulttá? Előzőleg, ha egy éven belül beteg voltam az a táppénz hogyan kerül a táppénz alapba? Bekerül-e?
Azért kérek segítséget, mert programozott műtétre vagyok előjegyezve és nagyon nem mindegy mit fogunk kapni esetleg hónapokig. Lehet, hogy egy két nap számít ,akkor tudom előbbre vagy későbbre időzíteni a táppénzbe kerülésemet.
Köszönöm ha segítségemre lesztek!
Üdvözlettel:
Ágnes

the big cat # 2006.06.29. 12:54

A GYED alapja a táppénzalappal egyezik meg, de a maximuma 87500 Ft.

Az előző naptári évi átlagkereseted 70%-át kapod tehát a fenti maximummal. Nyilván ha csak törtidőszakod van, akkor csak a törtidőszak napjainak számável kell osztani a törtidőzsak bérét, így kapod meg a napi átlagot.

pöndi # 2006.06.29. 11:25

Segítséget szeretnék kérni. Szeptemberben szülöm első babánkat. Mivel veszélyeztetett vagyok, táppénzen vagyok, és maradok is szülésig. 5 éve folyamatos a munkaviszonyom, elég magas a fizetésem. Ebben az évben eddig kb. 2,5 hónapot dolgoztam. A terhességi gyermekágyi segély számítása világos. 2007. márciusa körül leszek jogosult gyedre. Kérdésem: mi alapján számítják a gyedet majd, megkapom így is a max. gyedet, vagy rosszbbul járok, hogy most táppénzen kell lennem. A válaszokat előre is köszönöm.
Egy aggódó kismama

the big cat # 2006.06.27. 10:12

A munkáltató súlyos törvénysértés követ el, semmi köze hozzá, hogy ki van GYED-en, vagy hogy a párod mondjuk dolgozik, vagy szaltót hány, a törvény szövege szerint a szülők döntése kötelező a munkáltatóra nézve, azt nem vitathatja,nem mérlegelheti. Sem a munkáltató sem senki más nem döntehti el a szülők helyett, hogy szerintük ki vállal nagyobb szerepet a gyerek nevelésében, miben áll ez nagyobb szerep, stb. Ez a szülők szubjektív döntése. A törvény szövege a napnál is világosabb. Ha nem hajlandó a pótszabadságot kiadni, jelents fel az OMMF-nél, még meg is büntetik, aztán adhatja ki a szabadságodat.

szoket # 2006.06.26. 10:39

Sziasztok!
A következő kérdésem lenne. Jelenleg gyeden vagyok. A párom nem kapja meg a gyerekek után járó pótszabadságot azzal az indokkal, hogy én gyeden vagyok. Még egy dolgozó is a cégnél így van, neki főállású a felesége. Az előző mh-emen a munkaügyes ebben a helyzetben kiadja a pótszabadságot, mert olvasta valahol, hogy a munkáltató nem mondhatja meg, hogy ki a "szülők döntése alapján a gyereknevelésben nagyobb szerepet játszó" ugye valahogy így szól a tv. amely megmondja, hogy ki veheti igénybe a pótszabadságot. Véleményeket várok.
Előre is köszönöm

anya01 # 2006.06.25. 20:03

Kilenc!
El lehet téged érni privát mailban is valahogy? Megköszönném, ha tudnál segíteni.

monalisa1 # 2006.06.25. 18:02

Hát ha csak azzal nem áll elő, hogy őt "annyira de annyira" megviselte lelkileg a bíróságra járás...

Ezen ok miatt egy kis nemvagyoni kár kérése...

Aztán vagy igen vagy nem.

De ez már egy másik (= polgári) bíróság előtti jogvita lenne.

Tehát ha a hölgy a pénzét = járandóságait a szülés után rendben megkapta és kapja is, akkor félni nincs mitől.

motkány # 2006.06.25. 16:39

Köszi, nagyon sokat segítettél vele!

A munkavállaló ügyvédi költségeinek kifizetése, esetleges munkaügyi bírságok nekem is teljesen elfogadhatónak tünnek.
A kártérítés viszont nem, mit gondolsz, meg tudjuk ettől védeni magunkat a bíróságon?

monalisa1 # 2006.06.23. 14:59

motkány: a 2005.02.01-én felvett munkaerről akkor még bizonyára nem lehetett tudni, hogy rosszindulatú...

A 2006. június hónapi szülést követően bármely munkáltatónak csak ki kell tudni számolnia, hogy a szülés után jogszabályilag mennyi felmondási védettségi idő alatt áll az anyuka.

Nagy öngólt lőttetek azzal a felmondással...

Ha a hölgy a mindenkori törvényesen járó illetményét az elmúlt hónapokban rendben megkapta, akkor nincs egyéb jogos követelése.

Ettől függetlenül az ügyvédi költségét stb. fizetni kell majd.

És bejezésül: valakinek el kell vinnie az öngól felelősségét, az ebből eredően a cégnek okozott kárt.

Opál # 2006.06.23. 14:55

Kedves motkány!
Szerintem nem igazán tudtok azzal védekezni, hogy nem tudtátok, mi van a dolgozóval, hiszen azt tudtátok, hogy szülési szabadságra ment, és bizonyára meg van a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata is nálatok, és a gyermek még nem töltötte be a 3. életévét...
Ha GYES-kap, akkor fizetés nélküli szabin van, ami ugyan kötelezően jár, de írásban kell kérni...
A rendes felmondást "összetépetni" nem, csak mindkét fél hozzájárulásával visszavonni lehet, írásban.
Bíróság elé muszáj mennetek, ha egyszer az alkalmazott már elindította az ügyet (ha jól értettem), nincs mérlegelési lehetőségetek, hogy érdemes-e, vagy sem. Ha az alkalmazottra gondoltál, részéről nagyon is érdemes.
Mindent egybevetve szerintem van alapja a kártérítésnek, aminek az összegét majd a bíróság állapítja meg, az Mt. 100.§-a részletezi.
Csak abban az esetben tartanám valamelyest kivédhetőnek a kárigényt, ha pl. születési anyakönyvi kivonat sem lenne a gyermek születéséről...

motkány # 2006.06.23. 12:44

Ja, és the big cat remélem nem fogsz felfalni :)

motkány

motkány # 2006.06.23. 12:41

Sziasztok, egy nagyon fontos kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.

Egy Kft- felvett egy roszindulatú alkalmazottat 2005 febr.1-én. Az alkalmazott 2005 júniusban születési szabadságra ment. A Kft többször érdeklődött azóta az alkalmazott után, semmi információjuk nem volt róla, így 2006 júniusban küldtek neki egy rendes munkáltatói felmondást. Az alkalmazott erre már rögtön felkapta a fejét, válaszolt, közölte hogy még segélyen van ezért nen rughatjuk ki, és kilenc havi munkabér kártérítést követel magának az ügyvédével.

A munkáltató amint megtudta hogy még segélyen van a hölgy, udvariasan megkérte hogy tépje össze a papírt, (hiszen nem rughatják ki, a törvény szerint védelem alatt ál), de az alkalmazott bíróság elé vitte az ügyet.

Érdemes-e bíróságra menni az üggyel, védekezhet-e azzal a cég, hogy abszolút semmilyen kommunikációra nem volt hajlandó az alkalmazott, így nem is tudtak jelenlegi állapotáról.
Esetleg érdemesebb-e peren kívűl megegyezni, bár a rosszindulatú munkavállaló erre nem lesz hajlandó.
Van-e valami alapja a kártérítésnek, hiszen a munkáltató ezzel semmilyen anyagi kárt nem okozott a dolgozónak (eddig sem kellett fizetnie a munkabért dolgozónak, hiszen az segélyen volt.) Véleményem szerint a kártérítés teljesen alaptalan.

Kérdésem nem könnyű, de reméle itt segítséget találok.

the big cat # 2006.06.21. 21:49

Mivel terhes vagy felmondási tilalom alatt állsz, semmiképpen sem tudnak elküldeni, akár visszavárnak, akár nem.

És nem, nincs kiskapu.

monalisa1 # 2006.06.21. 21:38

Én ehhez csak mint laikus: amekkora a bejelentett munkabér azzal arányos a táppénz összege is.

Az alacsony munkabérről vagy a munkavállaló tehet vagy nem...

Alacsonyan adózott bér után miért járna magasabb összegű ellátás?!

Ami az esetleges "veszélyeztetett terhesség" dolgát illeti, vagyis hogy az orvos írjon ki betegállományba szülésig - és hogy ezen időszakra ténylegesen mennyi lesz a táppénz - azt majd valaki értőbb bizonyára megválaszolja neked.

Egyébként ha visszaolvasod ezen topicot akár a legkezdetektől, sok hasznos információhoz jutsz mások beírásai alapján.

Kívánok problémamentes terhességet és majd egy egészséges kisbabát!

gabi0630 # 2006.06.21. 20:00

Sziasztok! kellene nekem egy kis SEGÍTSÉG!!!
Kezdem a lényeggel.: Jövő februárra vagyok kiírva szülni. Jelenlegi munkahelyemen október óta dolgozom. Előtte is volt bejelentett munkám. A gondom csak annyi , hogy csak minimálbérre vagyok és voltam bejelentve. Ezzel nem sok TGYÁS-ra és GYES-re számíthatok. Most egy betegség miatt egy hét táppénzen vagyok, de hallottam , hogy nem nagyon várnak vissza. Arra gondoltam,hogy szülésig elmegyek táppénzre , ekkor nem küldhetnek el . Rontok e ezzel a TGYÁS-on és a GYES-en , vagy az már az előző 180 napi minimálbéres napomból lesz kiszámolva ? Nincs valami kiskapu . hogy emelni tudjak az összegeken? Előre is köszi !!!

marismaris # 2006.06.18. 07:36

Köszönöm a segítséget.
Igen az valójában jó lenne, ha el tudnék helyezkedni, de kinek kell egy öt hónapos terhes kismama?

kilenc # 2006.06.16. 16:49

Kedves marismaris!

Big Cat "elkapkodta" a dolgot. A határozott idejű munkaszerződés megszűnt, és kész :-(

Gondolom, a jelenlegi munkahelyed előtt nem volt 30 napnál több megsakítás, hiszen akkor május végéig sem járt volna táppénz..

A folyamatosság azért fontos kérdés !
Viszont attól, hogy megszűnt a munkaviszonyod, a táppénz passzív jogon tovább jár, legfeljebb 90 napig.

A táppénzjog kb annyit jelent, hogy legfeljebb annyi ideig jár, mint amennyi ideig "dolgoztál". (Persze legfeljebb 1 évig, illetve passzív jogon legfeljebb 90 napig.)

Igaz, ettől sokkal bonyolultabb a kérdés, épp ma vitatkoztam ez miatt egy orvossal. Sajnos általábn fogalmuk sincs a táppénzjogról :-((

Ha a munkahely nem hajlandó befogadni a táppénzes papírt, akkor menj be egyenesen az OEP-hez, (MEP-hez) és meséld el nekik. Tikintve, hogy folyamatos táppénzről van szó, a táppénzes papírokat valójában oda is leadhatod. Aztán a munkáltatóval majd "megtárgyalják" ők...
(Remélem nem TB kifizetőhely a munkáltató, mert akkor kicsit keményebben kell fellépni.)

Ha jól számolom, majd csak év vége felé szülsz. Addigra a 90 napnak régen vége. Így ez alapján sem terhes gyermekágyi, sem GYED nem jár neked, csupán GYES az első perctől. Persze ha időközben el tudnál helyezkedni, az egész más lenne ...

marismaris # 2006.06.16. 12:21

Határozott idejű volt a szerződésem, mert helyettesítő állás volt.

the big cat # 2006.06.16. 09:31

A próbaidőd eltelt, nem mondhtattak volna del neked rendes felmondással, azonnal fordulj bírósághoz, mivel 30 npon belül lehet megtámadni, valszeg tárgyalásig se jut a dolog és visszavesznek.