GYED,GYES, táppénz


kilenc # 2006.05.23. 08:43

Kedves Monalisa1, Zs.Ildi!

Nem értem Ildi kérdésére adott válaszod :-(
Ha a korábbi munkáltató nem tiltotta meg (miért tette volna, eszében sem volt) akkor minden további nélkül vállalhat munkát máshol is, ha a munkidők nem ütköznek.
(Ez nem közalkalmazotti/köztisztviselői munkakör!!)

Szóval amíg GYES-en van, addig az "első" munkahelyen nem kell dolgozni, így nyugodtan mehet egy másik munkáltatóhoz. Igaz ez minden olyan esetre is, amikor nem kell dolgozni. (szabadság, felmentési idő.)
A "második" munkahelyen persze nem szabad eltitkolni a GYES tényét!

Ezen kívül csak arra kell figyelni, hogy a GYES lejártával, (+ a szabdság lejártával) "feléled" a munkavégzési kötelezettség az első helyen, így nehogy mindkét helyen egyszerre kelljen dolgozni. Ebből lehetne baj. De ha az első helyen felmondanak, vagy Ildi mond fel időben, akkor nincs akadálya a "terv" megvalósításának. :-)

kilenc # 2006.05.23. 08:37

Kedves Big Cat!

Azt remélem nem várod el, hogy most egy komplett tanfolyamot tartsak. Arra ott van "olvasmánynak" az Ebtv. a 40.§-tól kezdve. (Konkrét ügyben szívesen segítek, akár magánban is, ha akarod.)

Elsőként annyi, hogy (első "körben") a TGYAS es GYED esetében is az előző naptári évben elért kereset számít, ha a biztosítás folyamatos. Kell legalább 180 napi kereset. Itt kereseten azt a keresetet (jövedelmet) kell érteni, amiből vontak (kellett vonni) 4%-os egészségbiztosítási járulékot. Külön kell kezelni a rendszeres és nem rendszeres jövedelmeket.

Meg kell állapítani az "osztószámot". Ez azon napok száma, amelyben fenállt a biztosítás, csökkentve azokkal, amelyekre nem olt jarulék fizetés. Így kiesik például a táppénz, tgyás, gyed, stb ... Az így kiszámolt osztószámnak legalább 180-nak kell lennie. (Ez a rendszeres jövedelem osztószáma.) Ha kevesebb, akkor más módszer után kell nézni ... :-)))

Ha volt nem rendszeres jövedelem is, akkor az adott időszakban kifizetett jövedelmeket azzal a napokkal kell osztani, amelyekre azt kifizették, de az osztószám nem lehet kevesebb mint a fenti (rendszeres) jövedelmek osztószáma.
A kiszámolt rendszeres és nem rendszeres napi összegeket össze kell adni, ennek a 70%-a lesz maga az ellátás. Persze GYED esetén mindenképp maximálva van a minimálbér kétszeresében az alap, vagyis az ellátás legfeljebb ennek 70%-a.

Folyt. köv. ahogy akarod ... :-)

monalisa1 # 2006.05.23. 07:27

Zs.Ildi: legálisan ez nem fog menni. Éppen az hogy taktikáznál...

Előbb a jelenlegi munkaviszonyt kell/ene/ a törvényes feltételek közt megszünteni, és csak onnantól léphetsz tovább.

Aztán meg a 30 nap felmondási idő (...), valamint a jelen munkáltató "utóbb" a szabit már nem adhatja ki, sem arra elszámolási lehetőség.

Javaslom mielőbb beszéld meg a dolgokat a jelenlegi munkáltatóddal.

Vigyázz, nehogy a két szék közt...

zs.ildi # 2006.05.23. 06:24

Sziasztok! Válaszoltok nekem is? Előre is köszönöm segítségetek!

the big cat # 2006.05.23. 04:57

Nem, nem költői kérdés, tényleg nem volna baj, ha összefoglalnád a legfontosabbakat, mert érdekel, és érint is. Az előző év, ezek szerint az előző naptári évet jelenti. és pontosan azért kellene mert számolgatok. A kereset hogyan jön ki? Hogyan játszik be a keresetbe a táppénz és a TGYÁS?

kilenc # 2006.05.22. 21:37

Kedves Big Cat!

> " ... szóval mesélj csak, mi a GYED alapja? Hogy jön ki? "

Nem világos, hogy most ez költői kérdés, vagy mi a szösz ? Azt meg nyilván nem várod, hogy a teljes jogszabályt leírjam, magyarázzam ...

"Alapesetben" az előző év keresete a GYED alapja. Így nem mindegy, hogy valaki decemberben, vagy következő év januárban igényli a GYED-et. Ha egyszerűen megteheti, hogy "választ", akkor érdemes számolnia.

> "Mivan akkro ha valaki beleszül a GYED-be? "

Hát nem rutinból, de szerintem a személyi alapbére, maximum a minimálbér kétszerese alapján kapja az újabb GYED-et. (Persze ennek 70%-a)

zs.ildi # 2006.05.22. 21:34

Sziasztok! Kilenc vagy big cat, meg tudná mondani valamelyikőtök nekem, megtehetem azt, hogy nem megyek jelenlegi munkáltatómhoz, sem azzal, hogy felmondok, sem nem taktikázok, hogy ő mondjon fel, sem sehogy, csak majd 2007.08.19. után, mikor lejár a gyesem? És közben, mondjuk holnaptól ha lenne munkahelyem már mehetnék is dolgozni máshová, és majd elszámol azokkal a szabadságokkal egy év múlva, sőt, ha nem tetszik például az amit találok, akár még ott is dolgozhatok majd... Lehet ilyet?

the big cat # 2006.05.20. 15:08

Praktikusan a GYES leteltétét követő 30 nappal indulhat el a felmondási időd, tehát a gyereked 3 éves kora után. És természetesen jár felmondási idő, végkielégítés, és a szabadságok megváltása is, úgy, hogy a táppénzen, tgyáson, gyesen, gyeden töltött időszak is beleszámít a munkaviszonyod hosszába. ha netán szülnél még egy gyereket, úgy, hogy a ez alatt az időszak alatt leszel terhes, az ugyanígy tovább tolja ezt az időszakot.

Gaba # 2006.05.20. 07:22

Jó napot Mindenkinek!

A tavalyi évben csoportos létszámleépítés volt a cégünknél. Sajna én is beleestem, de mint utólag kiderült, a bejelentés időpontjában már kismama voltam. Így aztán maradhattam. Viszont időközben kórházba kerültem, és ezáltal táppénzre is. Azóta itthon vagyok, 07.05-re vagyok kiírva szülni.
A kérdésem az lenne, ha el akarnak küldeni, mikor tehetik meg leghamarabb? Ilyenkor is jár majd a végkielégítés? A gyed-et ez nem befolyásolja?

the big cat # 2006.05.19. 16:42

kilenc nemigen vagyok otthon ebben a GYED GYES ügyben, szóval mesélj csak, mi a GYED alapja? Hogy jön ki? Mivan akkro ha valaki beleszül a GYED-be?

zs.ildi # 2006.05.19. 07:45

Jó reggelt!Nem vettem ki az összeset, egyszerűen kiírták, papíron persze. És fogalmam nem volt milyen hátrányokkal vagy előnyökkel fog járni, ha ezt vagy azt tesznek. Megmagyarázandó, előtte 7 évig nem ebben az országban éltem, semennyit sem, mikor visszajöttem, elkezdtem dolgozni pár hónap után, és újabb pár hónap után kiderült, gyermekem lesz, így gyakorlatilag örülhetek, hogy egyáltalán elkezdtem dolgozni...Tgyás és gyed vagy táppénz összegek között nem sok különbség lett volna sem így, sem úgy, mert minimálbérrel voltam bejelentve

kilenc # 2006.05.19. 06:01

Kedves Big Cat!

Azzal picit vitatkoznék, hogy (minden esetben) ésszerűtlen szülés előtt tgyásra menni. Egyszerű példa (nem Ildi esete), amikor ez miatt a GYED igénylése másik évre tevődik át, és így az alapja is másik évi kereset. (Persze ez rosszul is elsülhet.)

Azon kívül (Te vagy leginkább a táppénzcsalás ellen), ha nincs olyan rosszul a kismama, hogy jogos legyen a táppénz, de mégse akar dolgozni az utolsó napokban, akkor ...
(Persze tudom, hogy minden további nélkül kiírja az orvos :-)

Egyébiránt (szintén nem Ildi esete) ha a munkavállaló és a munkáltató nem egészen ellenérdekű felek, akkor meg kifejezetten kedvező előbb elmenni...

Csak azért írom, mert több esetünk volt, amikor kifejezetten a korábbi tgyás volt a jobb. :-)

No, erről ennyit :-)

the big cat # 2006.05.19. 04:03

kilenc, igazad van, az is kellett volna, csak én alapból feltételezem, hogy mindenki ésszerűen jár el, és csak a szülés után megy TGYÁSra.

the big cat # 2006.05.19. 04:01

Bocs, egyszerűen nem találtam meg a topikot amikor kerestem. Azt hittem újat nyitottál. De szerencsére megvan a válasz, talán egy nappal még kevesebb a TGYÁS infó alapján.

Azt mondjuk nyugodtan mondhatom, hogy a létező összes oylan dolgot elkövetted, amivel csökkenteni tudtad a szabadságod. Minek kivenni az egész évi szabit abban az évben, amikor szültél? Minek TGYÁSra menni mielőtt megszültél? Ez utóbbi a megkapható állami juttaások nagyságát is csökkentette. ( A tGYÁS, táppénz nem korlátos felülről, a GYED igen)

És most ugye nemigen tudod kihazsnálni a sok felgyülemlett szabadságból származó előnyöket.

A 23-24 nap azt jelenti, hogy gyakorlatilag az első napon fel kell mondanod, mivel a felmondási időd 35 naptari nap lesz, erre kb. ennyi munakanap esik. De a visszatérésed pontos időpontjához majd számold ki, nehogy a végén egy -két napot még be kellejen menned dolgozni!

zs.ildi # 2006.05.18. 21:58

Amúgy tgyásra 2004.07.24től. Így a gyed vége 2006.01.08.

zs.ildi # 2006.05.18. 21:49

Máris találtam választ a több munkaviszony egy időben témában.Még1x köszi 9!

zs.ildi # 2006.05.18. 21:45

Köszike a számolást. Másik kérdésemre nem tudsz választ? Két munkahely/szerződés egyszerre?

kilenc # 2006.05.18. 20:39

Kedves Big Cat!

Félreértettem a védettséget. Azt hittem azt írod, hogy a munkavállaló 30 napig nem mondhat fel :-((
Értem már, - hogy a munkaviszonyt minél tovább húzza - célszerű minél később felmondani...

De látom, nincs kedved a szabit számolni ... :-)

Egyébként az is kellett volna, hogy Ildi mikor ment szülési szabadságra. (tgyás-ra)
Feltételezem, hogy a szülés napjától. Ha egyébként hamarabb, az esetleg 1-2 nappal csökkentheti a szabadság napjait.

Szóval az adatok alapján 2006.02.03-ig jár a szabadság. (GYED első éve végéig.)
2004-ben mindet kivette, így arra semmi.
2005-ben 29 éves, így 22 nap jár. 2006-ban is ennyi lenne az éves, de arányosan csak 34 napra, ami 22*34/365= 2 nap.

Gyerek utáni szabit a férj kivette, így azzal nem számolunk. Összesen tehát (22+2) vagyis 24 nap szabi jár, ami egy bő hónap.

zs.ildi # 2006.05.17. 15:45

1.1976.
2. 22
3.mind
4.2004.07.01.
5.08.19.
6.Most gyed 08.19-ig,utána még 1év gyes
7.ő az egyetlen
8.3 vagy 4 napot
2003.07.01.Semmit nem mond a szerződés.
Ez komoly, hogy van egy munkaszerződésem, és simán elmehetek akárhová dolgozni, teljes munkaidőben úgy, hogy két helyen dolgozok egyszerre?

the big cat # 2006.05.17. 14:13

Kedves kilenc, már miért ne lenne védettsége, az mindenképpen van, tehát ha felmondani akar, akkor úgy kell számolnia, hogy 30 napra ha törik ha szakad foglalkoztatniuk kell, ezért butaság úgy felmondást beadni, hogy azt a 30 nap hosszabbítást ki ne használná, és így hosszabb időszakban lehet dupla munkaviszonya, minthogy megváltásban kapná meg az egész pénzt. nem sokat tesz hozzá, de azért valamicskét. Ezért érdekes a 30 nap.

A szabadság közel pontos kiszámításához a következőket kell tudnunk:

  1. Mikor születtél? Elég az év.
  2. Mennyi napot állapítottak meg neked abban az évben, amikor utoljára dolgoztál?
  3. Ebből mennyit vettél ki?
  4. Mikor kerültél táppénzre? napra
  5. Mikor szültél? Napra.
  6. Mikor ér véget a GYES?
  7. Hány gyermeked van, és hány évesek?
  8. A férjed igénybe vette-e a gyerekek után járó szabadságot?

A felmondási idő minimuma a 30 nap, így azt is tudnunk kell, mikor léptél be a munkahelyedre napra pontosan, és hogy a felmondási időről mond-e valamit a szerződésed?

Számodra a felmondási idő majdnem biztosan irreleváns, mivel úgyis szabadságon leszel alatta, és nem tilos a szabadságod alatt máshol dolgoznod.

zs.ildi # 2006.05.17. 12:49

Aranyosak vagytok, csak én valószínűsítem, hogy szabadságért nem fog fizetni, eddig se tette, hiszen úgy gondolja, nem dolgozom...Bár más választása nemigen lesz. De ha felmondok nincs védettség!Csak a szabadság.Mit írjak meg neked, hogy megtudjam hány napról van szó? Felmondási idő minden esetben 30 nap? Olyan munkahely nincs amelyik felvenne úgy?hogy 4hónap múlva kezdek....

kilenc # 2006.05.17. 11:30

Kedves Big Cat!

Valahogy nem ertem a 30 nap vedettseget :-(
Ha a munkavallalo mond fel, akkor ilyen nincs.

the big cat # 2006.05.17. 05:13

Mégis hogy gondolod, hogy lemaondasz a távolléti díjról, azért, hogy adjon egy igazolást? Ezt egyrészt nem tudja megtenni, a hiányzó szabdságokkal elkell számolnia, másrészt nehogymár pénzért adjon igazolást!

ha ilyenek a prioritásaid mondj fel a régi munakhelyeden, köss munakszerződést az új helyen, és adjon az új hely igazolást.

Számold ki, mikorra mondasz fel, hogy nehogy vissza kelljen menned oda dolgozni, az új munkahelyen kezdhetsz azonnal, miközben a másik helyen még a szabadságod töltöd.

A felmondást célszerű olyan napra beadni, amely esetben a 30 nap védettség utáni felmondási időt a kötelezően kiadandó szabadságaid lefedik.

kilenc # 2006.05.16. 22:53

Kedves Zs.Ildi!

Hmmm...
Én meggondolnám, hogy a mostani munkahelytől kérnék igazolást már most. Egyrészt az igazolás semmire nem kötelez, másrészt azért kiderülne, hogy akarnának-e mégis tovább foglalkoztatni...

zs.ildi # 2006.05.16. 21:14

Szia! Nagyon köszi válaszod, majd átgondolom, de az a helyzet, hogy engem pillanatnyilag jobban érdekel, hogy előbb munkahelyem legyen, máshol. Mókuskerék. Kisfiam augusztusban lesz 2. Felvették bölcsibe,januárban írattam be. Akkor azt mondták, valószínű túljelentkezés lesz, mert egy 60ezres kisvárosban van 4 bölcsöde. Ami hozzánk viszonylag közel van,ott x hely. Attól teszik függővé, hogy felveszik-e, hogy kinek lesz 8/6/4 órás állása, de természetesen előnyt élveznek a 8 órások és természetesen a munkahelyről igazolást kell vinnem, hogy ott fogok ismét munkába állni. Több mint duplája a jelentkező gyerekek száma a felvehetőkhöz képest. Július közepén lesz valami szülői értekezlet szerű, addigra kell munkáltatói. Nekem csak ez fontos. És ha a gyerekem bölcsibe jár, keresek olyan munkát,ami nappal tart, nem 8-22 között 5/5ben, mert akkor ki fogja hazahozni és lefektetni? Nagymamák messze, apuka dolgozik általában 7ig. Rokon nincs. Ha most nem veszik fel ide, akkor csak következő szeptemberben mehet oviba. És majd akkor lesz sokat beteg, nem most, mikor már gyest se fogok kapni. Ezt kikerülve szeretnék most valamit kitalálni, hogyan csináljam, egyébként valószínű visszavennének, de más időbeosztás nem létezik.
Tehát ha én mondok fel, cserébe a távolléti díjért mondjuk adhatna egy munkáltatói igazolást.