Passzív munkaviszony mellett főállás...

Kála # 2006.02.24. 18:51

Ez jó... Vagyis a munkáltatód szerint, ha szabadságon vagy az nem munkaviszony, ha jól fordítom le magamnak a zseniális érvelését.
Azért az jó lenne, ha ilyenkor jogszabályhelyet is meghivatkozna a drága ember.

A GYES mellett nyolc órás munkavégzés - számításaim szerint - igen ritkán lehetne kedvezőtlenebb neked, mint a sima GYES, vagy a sima nyolc órás munka (legalábbis szerintem).

hagnes1 # 2006.02.24. 12:33

Újabb segítséget kérnék. Most azt mondja a munkáltatom, hogy mivel most szabadságon vagyok így nem jár a gyes.A gyed alatt felhalmozott szabadságomat veszem ki. Továbbá, ha megigénylem a gyest, rosszul járok, ha elmegyek táppénzre,mert akkor a minimálbér után számolják. Ez valóban így van? Melyik jogszabály írja ezt elő ? köszi a segítséget

hagnes1 # 2006.02.23. 20:19

Köszi szépen a segítséget

Kála # 2006.02.23. 06:03

A családtámogatásról szóló törvény a következőképpen szól:

Cst. 21. § A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt - keresőtevékenységeta) a gyermek egyéves koráig nem folytathat, kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját,

1. a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.

Tehát nem akadálya a GYES-nek a keresőtevékenység, legyen az bármilyen időtartamú - ez 2006 januárjától életbe lépett módosítás, hivatkozz erre a főnöködnél.

hagnes1 # 2006.02.22. 20:29

Tudna valaki segíteni ? A következő problámám lenne: 2004. február 11-én született gyermekem, akivel 2006. január 31-ig gyeden voltam. 2006. február 1-től visszamentem dolgozni főállásban napi 8 órában arra a munkahelyre, ahonnan elmentem szülni. A munkaadóm azt állítja, hogy nekem nem jár a gyes, mert főállásban fogok dolgozni. Gyermekem bölcsödében van. Jelenleg a szabadságomat töltöm. Az lenne a kérdésem, hogy jár e a gyes 2006.február 1-től ?
És ez pontosan melyik jogszabályban van leírva, ki adta ki és ha valaki megtudná adni, Õk valamilyen kormányrendeletre hivatkoznak. A gyes főállásnak minősül ? kösznöm a segítséget

Kála # 2006.01.26. 06:06

Sonja, egészen 2006. jan.1-ig volt ilyen, hiszen a GYES feltétele volt, hogy a gyermek max. 4 órát lehet oviban.

Jelenleg a szabály így szól:
Vhr. 22. § (1) A gyermekgondozási támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy a gyermekgondozási támogatásra jogosult közoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanul, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója.
(2) A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek

1. a Cst. 20. §-ának (1) bekezdése szerinti személy (ez a szülő) esetén egyévesnél idősebb, illetőleg
  2. a Cst. 20/A. §-ának (1) bekezdése szerinti személy (ez a nagyszülő) esetén háromévesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot nem haladja meg.

(3) A gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot nem érinti, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el, feltéve, hogy az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot nem haladja meg.(4) A Cst. 27. §-a (1) bekezdésének b) pontja alkalmazásában nem minősül szociális intézményi elhelyezésnek a gyermek rehabilitációs, habilitációs célú foglalkoztatására irányuló napközbeni intézményi elhelyezése.
(5) Ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el - ide nem értve az (1)-(4) bekezdésben megjelölt esetet - úgy az ellátás folyósítása szünetel.

Sonja # 2006.01.25. 23:30

Szia Anikó,

Nem vagyok szakember, de szerintem ilyen nincs,h az óvoda csak 4 órára veszi be a gyereket. Adott esetben akár otthon is dolgozatod azt a 8 órát, tehát szerintem ilyet az óvoda nem mondhat, ha pedig mond, mutassa meg azt a jogszabályhelyet, ahol ez le van írva!

Anikó1973 # 2006.01.25. 13:58

Valaki Segítsen! Információ kellene!
Úgy tudom a törvény 2006. január 1-től engedi a gyes mellett a 8 órás munkaidőt is. Nekem nagy szükségem lenne a munkára, ikrekkel vagyok gyesen a 6 éves koruk betöltéséig kapom a gyest. Közben dolgoznék (őstermelő vagyok fólis stb.)
Ha a törvény engedi a 8 órát, az óvoda miért csak 4 órára fogadja a gyermekeket. Engem ez nem segít ki, és gondolom senkit, aki a lehetőséget, a 8 órás munkát ki akarja használni. Akkor most megadját a lehetőséget papíron, de megköti az intézmény a kezünket? Nem áll mindenütt rendelkezésre nagymama!
Kérem, valaki segítsen!!!!!

Bogie # 2006.01.23. 06:42

Nekem csak azért furcsa, mert pl. ha egy titkárnő elmegy egy építőipari vállalathoz gyes közben dolgozni, majd a végén visszamegy a pénzügyi céghez, ahol eredetileg dolgozott. Akkor az eredeti munkahely több végkielégítést kell fizessen, meg több felmondási ideje van, holott a munkaerejét valaki más vette igénybe. Szabadságot pedig a gyes miatt kapta, amibe a cégnek nincs beleszólási lehetősége...

Kála # 2006.01.23. 06:19

A hozzájárulása valóban nem kell, de azért - a teljesség kedvéért - ne felejtsük el, hogy az Mt. 3.§ (5)-re hivatkozással a munkáltató (nyilván ha indokolni, bizonyítani is tudja) mondhatja azt, hogy a neki bejelentett állás betöltése szerinte olyan magatartásnak minősül, mely sérti az ő jogos gazdasági érdekeit. Ilyen magatartást pedig ugye a munkavállaló nem tanusíthat a munkaviszony fennállása alatt...

Bogie # 2006.01.20. 16:34

Ja, ezek szerint nem is kell a munkáltató hozzájárulása?

Karika # 2006.01.20. 16:18

Csak bejelentési kötelezettség van.

Bogie # 2006.01.20. 15:39

Én csak azt kérdőjelezem meg, hogy ez érdeke lenne a jelenlegi munkáltatónak, mármint, hogy engedélyezze.

Karika # 2006.01.20. 14:48

Van egy főállásod. Ami ezen túlmenően keletkezik, azt további munkaviszonynak, vagy munkavégzésre irányuló jogviszonynak nevezzük. Ilyen létesítését köteles vagy a főállású munkáltatódnak bejelenteni. Annyi ilyet létesíthetsz, ahány helyen helyt tudsz állni. De ez nem mehet a főállású munkaviszonyod rovására.

Sonja # 2006.01.19. 23:42

Sziasztok,

Köszi, azt tudom, h 2006.01.01-től lehet 8 órát is vállalni GYES mellett, ha a gyerek elmúlt 1 éves, csak azt nem tudom, hogy lehet-e egyszerre két főállása az embernek - mondjuk a jelenlegi munkáltató engedélyével -, ha fizetés nélküli szabin van.? Vagy fel kell mondani az egyik helyen, függetlenül attól, hogy passzív állománybeli ott és csak így köthet főállású munkaviszonyt máshol.

Előre is köszi

angelis # 2006.01.18. 10:16

2006. Jan. 1-től módosult a Cst. törvény. (21.§ a)-b))
GYES esetén
keresőtevékenységet a gyermek egy éves koráig nem,
a gyermek egy éves kora után időkorlátozás nélkül folytathatsz.

dioska # 2006.01.18. 10:00

A gyermekgondozási segélyben részesülőként kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathatsz. A gyermek egyéves kora után napi 4 órát meg nem haladó időtartamban dolgozhatsz vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonodban történik. Emellett napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott kereső tevékenységnek kell tekinteni, ha munkaszerződésed alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatnának oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidőd együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.

Összefoglalóan: gyes alatt napi nyolcórás munkát nem folytathatsz, persze ez nem zárja ki azt, ha csak "passzívan" akarsz átkerülni. De soraidból úgy érzem, hogy dolgozni akarsz, ami viszont csak a fenti korlátok között lehetséges.

Másrészről ha két helyen akarsz munkaviszonyban lenni, akkor azt mindenképpen meg kell beszélned a jelenlegi munkáltatóddal, mert munkaviszony megléte esetén újabb munkaviszony vagy munkavégzéssel járó egyéb viszony létesítését köteles vagy bejelenteni. ha nem teszed és megtudja, akkor rendkívüli felmondással is élhet veled szemben.

Sonja # 2006.01.17. 10:48

Hozzáértő munkaügyes tanácsát szeretném kérni:

jelenleg GYES-en lévő anyuka passzív állományban van munkáltatójánál, de közben már munkát keres, mert jelenleg visszavenni nem tudják. Van-e arra mód, hogy másik cégnél főállású (8 órás) munkaviszonyt létesítsen a GYES idejére, úgy, hogy közben állományban marad a korábbi munkahelyén - tehát nem bontja fel a munkaszerződést - ezzel védve magát, hogy ha esetlegesen az új munkahely nem válik be, biztosított maradjon?

Köszönöm