Sziasztok!
A segítségeteket kérném abban, hogy választ kapjak a problémámra. Ez a következő: ha én 2000.06.30.-tól dolgoztam közalkalmazottként 2001.05.31.-ig, a következő munkahelyem 2001.06.05.-től van, az is közalkalmazottként, akkor megszakadt e a közalkalmazotti jogviszonyom? A következő, hogy ha én most E2-es fizetési fokozatba vagyok, akkor nem kellett volna már a 6 év leteltekor (vagyis 2006.06.30.-án) E3-asba kerülnöm? Válaszotokat előre is köszönöm!
Közalkalmazotti besorolás
A közalkalmazotti jogviszonyod megszakadt, a besorolásnál azonban összeadják mindazt a jogviszonyt, mely a törvény alapján figyelembe vehető és az alapján kell besorolni, ebben a megszakításnak nincs jelentősége. ( Más esetben lehet még, de ez itt most nem kérdés)
A kinevezési okiratodon meg tudod nézni a közalkalmazotti jogviszony kezdetét, s hogy annak megfelelően sorolta-e be. Sőt össze is tudod hasonlítani az előző munkahelyen kapott iratokkal.
A fizetési kategória váltás mindig jan. 1-én történik. A 2. kategóriába 2003 jan. 1-én kellett volna lépned, a 3. fiz. kat.-ba pedig 2006 jan. 1-én. Ebből a szempontból az 5 nap kiesés úgy tudom nem számít, de majd utána nézek. Nézd meg, hogy mikor soroltak be a 2.-ba, mert lehet, hogy az sem jó!
Igen fizetési kategória váltás mindig jan1-én van. Zeike jól vagy besorolva a 2-esbe.
2003. jan 1-én nem ugorhattál mert nem volt meg a kötelező zárt három éved a következő ugráshoz mível évközben álltál munkába. Vagyis a 2-es kategóriába 2004. jan 1-én léptél.
A 3-as kategóriába 2007. jan.1-én fogsz ugrani.
Az első várakozási év a közalkalmazotti jogviszony keletkezésekor indul és az általában nem egész év, a többi várakozási év mindig jan.1-én!
Nem ismerem az idevágó gyakorlatot, de olyan jogszabályhelyet sem találok, amely különbséget tenne az első és a további átsorolások számításában.
65. § (1) „A közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő alapján háromévenként eggyel magasabb fizetési fokozatba lép. A közalkalmazottat a tárgyév első napján kell a magasabb fizetési fokozatba besorolni. ”
Ezt viszont akár úgy is értelmezhetem, hogy amely évben a három év letelik, annak az évnek a január elsején kell átsorolni. Előszörre is, meg azt követően is.
Leírom részletesen a munkahelyeim:
1.: 2000.06.30.-2001.05.31.
2.: 2001.06.05.-2005.01.31.
3.: 2005.02.01.-2005.12.31.
4.: 2006.01.01-
Ezek kórházak voltak, költözés, gyeses hely miatt kellett ennyit váltanom.
A 3. munkahelyi papíromon a közalkalmazotti besorolás kezdő időpontja 2000.07.04.
A 4. munkahelyemnél pedig már 2001.06.05.
Pedig már a 3. munkahelyemnél is megvolt az az 5 nap kiesés.
Akkor most hogy is van ez??
Mikortól kell számolnom a közalkalmazotti jogviszonyomat?
2000. 06. 31. Az utolsó esetben biztosan valami tévedés történt, tisztázd a munkáltatóval. Nincs jelentősége a megszakításnak.
30. De hogy lett ebből 7. 04?
A 4. munkahelyeden rontották el, mivel nem vették figyelembe az első munkahelyen szerzett szolgálati időt. A besorolásod kezdő időpontja az 5 nap kiesés miatt 2000.07.04., 2003 jan1-én a 2. és 2006. jan 1-én a 3. fizetési fokozatba kellett volna átsorolni. Mindig jan. 1-én és nem, akkor amikor letelik a 3 év. Ez biztos hogy így van, kérjed visszamenőleg az átsorolásodat és a fizetéskülönbséget!
KBS
„Ezt viszont akár úgy is értelmezhetem, hogy amely évben a három év letelik, annak az évnek a január elsején kell átsorolni. Előszörre is, meg azt követően is.” A jogszabály nem is tesz különbséget, csak ez gyakorlatilag a legtöbb esetben így jön ki. Vagyis az 1.(kinevezés) és a 2. átsorolás között 3 évnél kevesebb idő telik el, mint a többinél folyamatos munkaviszonyt feltételezve.
Az 1. kinevezés és az utolsó munkaviszony kötése közötti munkaviszonyok idejét össze kell adni ha nem volt folyamatos a jogviszony, és ki kell vonni az utolsó munkába állás időpontjából, a kapott dátum lesz a besorolás kezdőideje az új munkáltatónál való számításnál. Így könnyen meg lehet állapítani, hogy melyik fiz. fokozatba kell besorolni, mert egyetlen folyamatos jogviszonyként funkciónál de csak a besorolás szempontjából. Mivel csak egy alkalommal esett ki 5 nap ezért van az 5 napos elcsúszás. Ha a 2. vagy a 3. munkaviszonya után is lett volna pl. 20 kieső nap, akkor a 2006. jan .1-i kinevezésnél a besorolás kezdőpontja 2000. július 25-re változik, de akkor is igaz, hogy a 3. fiz. kategóriába sorolás időpontja 2006. jan. 1.
A közalkalmazotti jogviszony kezdete csak akkor azonos a besorolás kezdőidejével több munkáltató esetén, ha folyamatos volt a közalkalmazotti jogviszony, vagyis nem voltak kieső idők. Ahányszor volt kieső idő, annyiszor módosul a besorolás kezdőpontja.
Bocs. 4+20=24
Tudomásom szerint a bértábla igy van
1-3 A B C D E F G stb. iskolai végzettség
3-6
6-9
9-11
11-14 stb időszak
Az 5 nap teljesen független a soros lépésnél. Ha 2000.06.30-kor kezdtél 2003.01.01 sehogy sem ugorhattál mert számoljunk
2000.06.30-2001.06.30=1 év
2001.06.30-2002.06.30= 1 év
2002.06.30-2003.01.01= 1/2 év
Két és félévre egy munkáltató sem adja meg a 2-es kategóriát
A számítógépes programok nem is engedik.
A köztisztviselőknél van hogy naptári nap történik az átsorolás.
Köszönöm, Lyonne. Tanul az ember:)
Fáncsinak mégegyszer:
65. § (1) „"A közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő alapján háromévenként eggyel magasabb fizetési fokozatba lép. A közalkalmazottat a tárgyév első napján kell a magasabb fizetési fokozatba besorolni. ”"
Köszönöm szépen a segítséget, én nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz, de holnap megyek a munkaügyre, és majd megírom a fejleményeket!
Megjöttem a munkaügyről, ahol közölték velem, hogy a 3. munkahelyemen nézték el a közalkalmazotti besorolásomat, mert nincs olyan, hogy 5 nap lecsúsztatás, hanem ha megszakadt, akkor azt az előző 1 évet már nem lehet figyelembe venni. Így a közalkalmazotti besorolásom kezdő időpontja 2001.06.05.
Ezért a besorolásom is ettől számít, tehát 2007.01.01.-én kerülök E3-as kategóriába, mert megkapom azt a fél év kedvezményt, mert 2007.06.05.-én telne le a 3 év.
Jó ez így?
Zeike!
A munkaügyis kollégád nincs a helyzet magaslatán!
Úgy van , ahogy előtte is írtam.
Söt! Nemcsak a közalkalmazotti munkaviszonyokat, hanem a többi munkaviszonyokat is figyelembe kell venni a fizetési fokozat megállapításánál az általam ismertetett módon, még ha minden munkaviszony között volt megszakítás, akkor is!
Kjt. 64. § (1) A közalkalmazott fizetési fokozatát közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján kell megállapítani.
Ezért egyszerú az általam ismertetett módszer alkalmazása, ha voltak kieső idők.
Megkérdezheted a munkaügyest, hogy szerinte
2000.06.30.-2001.05.31 között milyen jogviszonyod volt.
Zeike mit sikerült azóta intézned? Nagyon kiváncsi lennék hogy megcsinálták-e az átsorolásodat. Kiváncsi lennék azok véleményére is akik a Kinevezéseket készítenek.
Tudomásom szerint a besorolásokat már a legtöbb helyen a nagyon jól működő IMI programmal állítják elő.
A program "általában" nem téved s ha jól tudom 2001-től minden közalkalmazottnak az adatait ezen keresztül küldik meg a Magyar Államkincstár felé számfejtésre.
Fáncsi valójában semmit nem sikerült intéznem, mert a munkaügyön mindenki "hülyének" nézett azért mert hogy lecsúsztatás nincs. Szerintük az első 1 évem elveszett, és a 3. munkahelyemen számoltak rosszul. Valaki olyannal kellene személyes kapcsolatba lépnem, aki képviselne ebbe engem, de erre most nem igazán van lehetőségem...
Zeike!
Ez nem lecsúsztatás, olvasd el mégegyszer amiket írtam. Az összes munkaviszonyokat igazoló irataiddal keresd fel a területileg illetékes MÁK-ot, és állapíttatsd meg a fizetési kategóriádat! Ha egy programba nem visznek be minden adatot, akkor az nem a várható eredményt hozza!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02