Az a kérdésem, hogy határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt áthelyezéssel meg lehet-e szüntetni abban az esetben, ha az új munkáltató a Miniszterelnöki Hivatal határozott időre sima munkavállalóként szerződtet. Tehát se közalkalmazott, se köztisztviselő nem lennék egyelőre, bár a munkáltató tervezi, hogy a státusz köztisztviselői státusz legyen.
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Kedves Fórumozók,
Az unokatestvérem nevében szeretnék szakmai segítséget kérni 3 kérdésben.
Ő közalkalmazottként dolgozott az utóbbi 2 év 2(3) hónapban. Az első alkalommal mikor felvették határozott idejű szerződést kötöttek vele 1 évre, amiben kikötöttek 3 hónap próbaidőt. A második évben kötöttek vele újra 1 év határozott idejű szerződést. A 3 évre vonatkozóan újra megpályáztatták az állását, őt választották és újra 1 éves határozott idejű szerződést kötöttek vele 3 hónap próbaidővel.
És ekkor a próbaidő alatt felmondtak neki indokolás nélkül február 5.-én február 28.-ai hatállyal.
A kérdéseim:
1, Próbaidő alatt lehet-e úgy felmondani, hogy nem azonnali hatállyal, mert a Kjt. 25.§ (2) f.) számunkra azt jelentené, hogy nem. Illetve, ha csak azonnali hatállyal lehet, akkor február 5.-én szűnt-e meg a jogviszony, mert akkor vette át a felmondást.
2, Lehet-e ugyanazon felek között, ugyanazon munkakörre vonatkozóan újra próbaidőt kikötni, azaz szabályos volt-e ez az eljárás az ő esetében?
3,Az ő munkakörére vonatkozóan az elmúlt 8 évben mindig határozott idejű szerződést kötöttek, nem azért mert pl. valaki gyesen van, egyszerűen ez az önkormányzat eljárása. Kérdésem, hogy jogszerű-e ez az eljárás, és nem egyszerűen arra irányul, hogy ne kelljen semmilyen költséget fizetni, ha cserélgetik az embereket.
Illetve ezek tükrében érdemes-e a Munkaügyi Bírósághoz fordulni?
Válaszotokat előre is köszönöm, Tímea
Mit szeretne kérni a bíróságtól?
Tisztelt Kovács Béla,
Ha lehet így fogalmazni, alapvetően "igazságot", ha a leírtak alapján nekünk van igazunk és az önkormányzat eljárása nem volt jogszerű.
Ha arra gondol, hogy esetlegesen az állást visszaszerzeni vagy kártérítést, akkor a másodikat, ha arra van lehetőség, mivel a Munkáltató előbb vagy utóbb úgyis megtalálná a módját a szakításnak.
Tímea
A következő kérdésem lenne:
Közalkalmazott intézményvezetői kinevezése valóban lehet-e végleges?
Az 1992 évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról 23§ (3) bekezdése alapján úgy olvasom, hogy max. 10 év. Vagy más is szabályozhatja a vezetői kinevezést?
A válaszokat előre is köszönöm.
Kedves Timi79!
A próbaidőre vonatkozó kérdéseiddel kapcsolatban:
1, Ezzel kapcsolatban csak a jogérzetemre tudok hagyatkozni: szerintem nem csak azonnali hatállyal lehet - vagy velem sem járt el szabályszerűen az egyik volt főnököm. Próbaidő alatt "felmondási idő" címszó alatt félmunkaidőben foglalkoztatott.
2, EGYÉRTELMŰEN NEM!!!!! HA a próbaidő letelt, újabb próbaidőt nem lehet kikötni, ezzel IRÁNY A BÍRÓSÁG!!!3, A vezetői megbízás mindig határozott időre szól, kérdés, hogy a lejártakor újra őt választják-e meg vezetőnek.
De szerintem érdemes lenne keresni egy munkajogászt :).
Sok sikert kívánok nektek!
dr. indra
Kedves Indra,
Köszönöm a választ.
A 3.) ponthoz annyit még írnék, hogy nem vezetői állásról volt szó, nem tudom, hogy az nem változtat-e a leírtakon.
Üdvözlettel, Tímea
Jó esélyei vannak a bíróságon. Annak megállapítását lehet kérni, hogy a kinevezés valójában határozatlan idejű volt, a munkaviszony megszüntetése pedig jogellenes.
Ügyvéd megbízása erősen javallott. (Meg a sál, sapka, meleg cipő is.)
Kedves Fórumozok!
Egy felnőtt értelmi fogyatékosok otthonában dolgozok közalkalmazottként, mint fejlesztő pedagógus napi 8 órában. Kérdésem a következő, hogy nekünk, mint pedagógus nem jár semmilyen kedvezmény, (mind a napi 8 órát le kell dolgoznunk, felkészülési idő nincs); pótszabadság stb.?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!
Szerintetek közig. alapvizsga alóli mentességet lehet-e kérni igazságügyi ügyintézői végzettséggel?
Kedves Tímea! Én mint fórumozó elmondanám neked hogy megy a kaposvári kórházban a próbaidő.
Szinte kivétel nélkül minden dolgozót folyamatosan hosszabbítgatnak. Teljesen változó, hogy hány hónapra kapja meg a határozott idejű szerződését. 1-3-8, stb. Olyan svédcsavar van a dologban, hogy állandóan vannak gyeses anyukák, akiknek a helyén "tologatják" a munkavállalót. Ez az egyetlen lehetséges kiskapu, és sajnos semmit nem lehet tenni ellene. :(
Kedves Fórumozók, Szakértők!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget, véleményeket kérni.
Középfokú végzettségem van, emellett mérlegképes könyvelő (vállalkozói szak, még felsőfokúnak számít) OKJ-s szakképesítésem, illetve még 4 másik középfokú OKJ-s szakképesítésem.
1998. augusztustól dolgozom, megvan a 10 éves szolgálati időm. Köztisztviselőként 2006. áprilistól dolgozom. 2006. április és 2008. szeptember között ugyanott dolgoztam, de költözés miatt áthelyezésemet kértem ágazaton belül. Nem sikerült, de új szerződéssel a követő naptól felvettek az új helyemen 1 éves határozott idejű szerződéssel, azon belül 6 hónap próbaidővel.
A kérdésem az lenne, hogy a felsőfokú szakképesítésért milyen esetekben jár magasabb bérbesorolás, ha egyáltalán jár. Ha igen, akkor kb. milyen mértékű?
Most előadó a besorolásom, nem követelmény a mérlegképes végzettség. De ugye a diploma sem elvárás és nélkülözhetetlen, mégis megadják rá a jóval magasabb bért.
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
C.
Sziasztok!
Jelenleg gyesen lévő pedagógus vagyok. Szeptembertől a gyes alatt szeretnék ismét munkába állni, ezért kértem a munkáltatómat a felhalmozott szabadság kiszámítására. A munkaadóm évi 31 munkanappal számol az évi 46 helyett Ha jól tudom nem vonhat le csak a tárgyévi szabadságból 15 napot. Helyesen jár el a munkáltatóm?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Ha közalkalmazott vagy, akkor a maximum szabadság felsőfokúaknál 35 nap, erre még a vezetőknek jár 5 nap, de gyesen lévőknek nem jár vezetői pótszabadság.
Te hogyan számoltál?
Sziasztok!
Lányom június 30-ig határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik, márciusban lesz 4 éves munkaviszonya jelen munkahelyén. (évenkénti hoszabbítással).
Kérdéseim:
- Hányszor lehet határozott időre hosszabítni a szerződést - esetleg köteles-e a munkáltató státuszt adni neki, ha igen mikortól?
- Időközben ha netalán terhes lesz, jár - e neki szülési szabadság, GYED, vagy csak GYES-re lesz jogosult? - illetve a szerződés lejártakor megszünik a munkaviszony?
Válaszokat előre is köszönöm
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi témában szeretnék felvilágosítást, segítéget kérni!
2009. 01.31-ig köztisztviselőként dolgoztam, 1992-től gyakorlatilag folyamatosan, mivel áthelyezéssel kerültem egyik helyről a másikra.2009. 02.01-tól szintén áthelyezéssel egy önkormányzati költségvetési szervhez kerültem közalkalmazottként, a besorolásnál magasabb illetményért. A Testület most tárgyalja a költségvetést. Érdeklődöm, hogy lehet-e olyan, hogy nem kapom meg a kinevezésemben szereplő illetményemet, s ha igen, ebben az esetben mit tudok tenni. Az intézményvető által aláírt kinvezésről van szó, s mikor az állásinterjú volt, ott volt a jegyző s a polgármester is, s ők is hallották a bérigényemet.
Sürgős választ előre is köszönöm: Bella06
Immaculata!
Az alapszabdságom 21 a pótszabadság, mivel tanítok 25, összesen 46 (Kjt. 56§ és 57§).Egy rendelet szerint a tárgyévi szabadságból 15 nap levonható kötelező munkavégzésre, továbbképzésre, ha a szabadságot szorgalmi időben veszem ki s nem nyáron.
Igazad van, nem vonhatja le.
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni!
Szolgálati nyugdíjas köztisztviselő (korábban rendőr volt, és nyugdíjbavonulás előtt letöltötte felmentési idejét) az új nyugdíjszabályok miatt 2010. január 01-től nem kívánja tovább fenntartani köztisztviselői jogviszonyát. Kérdésem: 2009. december 31. nappal felmentéssel kell megszüntetni jogviszonyát, vagy ő mond le?
Előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértő!
Segítségét kérném az alábbi témában: Egy vidéki önkormányzati fenntartású intézményről van szó, ami 3 ovódát és 3 iskolát foglal magában mint tagintézményeket, 3 falu(legyen A B és C) összevont intézményegysége. A főintézményvezető ő egyben az "A" falu iskolájának az igazgatónője és az "A" falu alpolgármestere is. Az "A" faluról van szó csak: az ovódai tagintézményben létszámcsökkenést rendelt el az önkormányzat (támogatás csökkenés miatt). Már a nevelési év közepén el akartak küldeni egy ovónőt - ezt a szülői közösségnek köszönthetően nem tették meg - most legalább csak szeptembertől "felmentéssel" építik le. A kérdésem: az elküldendő ovónő személyét ki határozza meg, hiszen a szülőknek ill. szülői szervezetnek semmiféle véleményezést nem enged az iskolaigazgató, ő azt mondta a vezető ovónőnek, hogy a vezető ovónő döntsön az illetőről. A közalk.törvény szerint úgy olvastam, hogy a képviselő testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a közalkamazottak felmentése. Hol van itt esélyegyenlőség? Miért nem lehet a 3 ovónő közül a gyerekek számára kedves kettőt megtartani? Így a vezető ovónő nem is került a lehetséges személyek közé akit elküldenek, persze magára nem fog szavazni. A szülőknek valóban semmiféle beleszólása nincs? Hiszen a mi gyermekeinkről van szó. HOzzátéve a vezető ovónő a szülők döntő többsége szerint nem alkalmas ovónőnek sem.
Segítségét előre is köszönve, tisztelettel: H.
Itt az alapvető probléma az, hogy az alpolgármester - az önkormányzati törvény 33/A. §-a (+ lásd: 103. § (2) bekezdés) szerint - nem lehet a Képviselő-testület által alapított költségvetési szerv vezetője, tehát nem lehetne ott iskolaigazgató.
Azt egyébként nem tudom hol olvastad, hogy a közalkalmazottakat a KT menti fel, ez csak a vezetőkre igaz. A többi közalkalmazott felmentéséről a kinevezési jogkör gyakorlója - ebben az esetben az intézményvezető - dönt. Tehát ez a része rendeben van.
Tisztelt drpici!
Köszönöm válaszát,de még mindig nem egészen világos. Tehát a főintézményvezető, aki egyben iskolaigazgató - neki kell eldönteni kit küldjenek el, vagy ő továbbadhatja a döntési jogkört az óvodavezetőnek, hogy ő döntse el ki legyen az a közalkalmazott aki elmegy?
Tisztelt Szakértő / Tisztelt Fórumozók!
Febr.19-én feltett kérdésemre még nem válaszolt senki. Segítségeteket kérem, ha ezt a kérdést nem itt kellett volna feltegyem hova fordulhatok, esetleg kihez, vagy interneten egyáltalán hol lehet tanácsot kérni?
Köszönettel, dogiz
Tisztelt dogiz!
http://www.neki.hu/…avallalo.pdf
A határozott idejű munkaviszony szabályai
http://www.adonet.hu/hirek/?…
Ennyit tudok segíteni, érdemes ezeket elolvasni.
Üdvözlettel Veci
- Főszabályként egyszer se.
- Igen.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02