Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Shadow # 2009.08.03. 17:29

Kedves Fórumtársak!

Jelenleg köztisztviselőként dolgozom, határozott idejű szerződésem van, ami hamarosan lejár. Két kérdésem lenne:

• a mostani létszámstop miatt meg lehet-e hosszabbítani a szerződésem vagy mindenképp véget ér a munkaviszonyom?
  • ha valaki most megy GYES-re, akkor az így megüresedő helyre sem vehetnek fel senkit sem? (nem engem érint a dolog)

Köszönöm a választ és a rá szánt időt előre is!

Üdv!

edgus # 2009.08.06. 12:52

Kedves Fórumozók!

Tanácsot kérnék, hogy mi a teendő akkor, ha a munkáltató 6 hónapos határozott idejű közalkalmazotti szerződést kötött velem úgy, hogy nem a Kjt. 21. § (2) bekezdésében felsorolt munkák elvégzésére vett fel? Ha nem akarja a 6 hónap (nem próbaidős) eltelte után a munkaviszonyom meghosszabbítani, akkor ez a bíróság előtt megtámadható-e?Illetve a megkötött határozott idejű munkaszerződés érvényes-e?

A válaszokat előre is köszönöm...

Todo # 2009.08.21. 06:46

Tisztelt hozzáértők!

Azt szeretném megtudni, hogy a közalkalmazott, és a köztisztviselő bérébe (szorzóba, fokozatokba) beszámít-e az olyan munkaviszony amit valaki nem a közszférában szerzett? Korábbi munkáltatóim külföldi tulajdonú multik voltak.

Egy másik fórum régebbi hózászólásai között azt olvastam, hogy a a szakmunkásképző, szakképző intézeteknél eltöltött tanulmányi időszak beszámítható a bérbe. Ez igaz-e?
Vagy bármilyen tanulmányi idő (szakiskola, főiskola, stb) beszámít-e a közalkalmazott és a köztisztviselői bérbe?

Válaszokat előre is köszönöm!

Bogárdi # 2009.08.27. 12:40

Három összefüggő kérdésem lenne.

1. Hol van az törvényileg leírva, hogy a gyesről visszamenő nőnek (közalkalmazott) 30 nap után lehet csak felmondani?
  2. Ez a 30 nap a felgyűlt szabadság kiadása utántól számít, vagy az is beleszámít?
  3. Ha valaki foglalkoztatva van a gyeses helyén határozott idővel, akkor neki mikortól szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonya, a gyeses szabadságának megkezdésétől vagy csak annak leteltétől?

Válaszukat előre is köszönöm!

cani # 2009.08.30. 19:26

Tisztelt hozzáértők!

Közalkalmazotti jogviszonyban fogok dolgozni.

Az lenne a kérdésem, hogy, ha két középfokú, C típusú nyelvvizsgával (angol, német) rendelkezem, akkor mindkét nyelvvizsga után jár nekem nyelvpótlék?

Üdv.:

cani

hunfrakk # 2009.08.30. 19:30

74. § (1) Idegennyelv-tudási pótlékra jogosult a közalkalmazott, ha olyan munkakört tölt be, amelyben a magyar nyelv mellett meghatározott idegen nyelv rendszeres használata indokolt.

(2) A munkáltatónál az idegennyelv-tudási pótlékra jogosító idegen nyelveket és munkaköröket a kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató állapítja meg.

(3) A pótlék megállapításának további feltétele, hogy a meghatározott idegen nyelvből a közalkalmazott állami nyelvvizsga eredményes letételét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű igazolással rendelkezzék.

(4) Nem fizethető idegennyelv-tudási pótlék a nyelvtanári, tolmácsi, valamint a fordítói (revizor-fordítói) munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottnak a munkaköre ellátásához szükséges idegen nyelv használata alapján.

(5) A pótlék mértéke

1. középfokú nyelvvizsga esetén a pótlékalap ötven százaléka,
  2. felsőfokú nyelvvizsga esetén a pótlékalap száz százaléka.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

hunfrakk # 2009.08.30. 19:32

Azt szeretném megtudni, hogy a közalkalmazott, és a köztisztviselő bérébe (szorzóba, fokozatokba) beszámít-e az olyan munkaviszony amit valaki nem a közszférában szerzett? Korábbi munkáltatóim külföldi tulajdonú multik voltak.

igen, beleszámít

Veci # 2009.08.30. 20:05

Csak az 1992. július 1. előtti időt (saját tapasztelet is)

Üdvözlettel Veci

wombatt # 2009.09.02. 11:39

Határozatlan idejű szerződéssel napi 8 órában dolgozó köztisztviselőnek van e lehetősége arra, hogy különösebb indok nélkül 4 órás munkaidőben való foglalkoztatását kérje?

Lyonee # 2009.09.02. 18:38

Pontosítás a fizetési fokozathoz:
kjt 87/A.§
(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
Rol1 # 2009.09.03. 06:24

wombatt: van lehetőség erre ( lásd Ktv. 39. § (2))

Tóth Marianna # 2009.09.04. 09:19

Sziasztok!
Köztisztviselői jogviszonnyal kapcsolatos a kérdésem.
XY 1 évnél kevesebb tartamú, helyettesítés céljából létesített határozott időre lett kinevezve, ami a közeljövőben végéhez közeledik. Mivel 1 évnél rövidebb időről volt szó, nem kellett pályáztatni az állást. Ha határozatlan idejűvé akarom most módosítani, akkor kell-e most pályáztatni, vagy nem? Ha kell, de még dec 1 előtt betölti az illető az állást, akkor a versenyvizsga még nem pályázati feltétel, ugye?

Köszönöm, ha tudtok segíteni.

Sziasztok!
XY 1 évnél kevesebb tartamú, helyettesítés céljából létesített határozott időre lett kinevezve, ami a közeljövőben végéhez közeledik. Mivel 1 évnél rövidebb időről volt szó, nem kellett pályáztatni az állást. Ha határozatlan idejűvé akarom most módosítani, akkor kell-e most pályáztatni, vagy nem? Ha kell, de még dec 1 előtt betölti az illető az állást, akkor a versenyvizsga még nem pályázati feltétel, ugye?

Sziasztok!

Tóth Marianna # 2009.09.04. 09:20

Lefagytam és többször küldtem el, bocsi.

rubi # 2009.09.08. 08:28

Azt szeretném megkérdezni, hogy a 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony időtartamába beletartozik-e a szakmunkásképző intéztben töltött tanulói jogviszony. Azt tudom szolgálati időnek számít nyugdíj szempontjából.
Köztisztviselői jogviszony számításához kellene, lehetőleg jogszabályi hely megjelöléssel kérném a választ.

Előre is köszönöm a választ. rubi

Veci # 2009.09.08. 08:36

rubi
A köztisztviselői állás igazolásához nem veszik/vették figyelembe csak a fizetési fokozat/osztályba sorolásnál. Az 1995 előtti szakmunkásképzős évek a nyugdíj szempontjából szolgálati időnek minősülnek (tb-t fizettek).
A közalkalmazotti jogviszonyban így volt (saját tapasztalat)

Üdvözlettel Veci

bomice # 2009.09.15. 21:17

Tisztelt Hozzáértők,

választ szeretnék kapni a következő problémára:

közalkalmazottként, jelenleg TGyás alatt kaptam meg az "értesítést illetmény változásról".
Ezen mindössze a bértábla szerinti alapbér szerpel, a korábban kapott pótlékokat megszüntették most gyás alatt. Ezek a következők : további szakképesítés illetménynövekedése, illetménypótlék, teljesítménypótlék. (összesen a korábbi bér kb. negyede ez)

Jogszerű ez az eljárás?

Korábban már voltam gyáson, gyeden akkor a járandóság nem változott pótlékmegvonással. Munkába visszatérve jelenik majd meg a csökkenés, a gyást, gyedet nem érinti ezt már tudom.

Gyöngyi33 # 2009.11.18. 12:52

Tisztelt Szakértő!

Szeptember óta iskolapszichológusként dolgozom. Úgy tudom, hogy az iskolapszichológusokat pedagógus státuszban foglalkoztatják az iskolák, ám erről sajnos eddig nem sikerült meggyőznöm az iskolaigazgatónkat. Pontosan melyik törvény rendelkezik arról, hogy jogom van a pedagógusokat megillető jutattásokhoz és előnyökhöz?
Köszönöm válaszát!

Lyonee # 2009.11.18. 16:08

Gyöngyi33!
"(4) Iskolapszichológusként az alkalmazható, aki pedagógiai szakpszichológus végzettséggel és szakképzettséggel, vagy pszichológus és pedagógus végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. "
Hány tanítási órát dolgozol? Közalkalmazott vagy?
Miféle kedvezményekre gondolsz? A gyakorlatilag semmire sem használható pedagógusigazolványra?

Közig # 2009.11.25. 16:57

Tisztelt Szakértő!

Megbetegedésemig köztisztviselőként dolgoztam. Az Orvosszakértői Bizottság 80%-os egészségkárosodottnak minősített. Következő felülvizsgálatom 2010. júliusában várható. A táppénz jogosultságom lassan lejár (2010. februárig vagyok jogosult), ezért szeretném igénybe venni a rokkantsági nyugdíjat. Azt tudom, hogy ilyen címen volt munkáltatóm - ha azt kérem - köteles felmenteni a munkavégzés alól. Abban kérném szíves segítségét, hogy mi a teendőm a továbbiakban, illetve mivel a jogviszonyom felmentéssel fog megszűnni, jogosult leszek-e felmentési időre. Ha igen, akkor a felmentési idő felére kötelező a felmentésem. De mi van a másik felével, tekintettel arra is, hogy rokkantságom miatt munkavégzésre alkalmatlan vagyok?
Várom szíves válaszát, melyet előre is köszönök.

netmum # 2009.11.25. 19:26

Tisztelt Szakértő(k) !

Egyik pedagógus ismerősöm közalkalmazotti jogviszonya megszünt.
Ezután regisztrálták a munkaügyi központban és folyósítják neki az álláskeresési járadékot.

Közben az egyik iskolában heti 4–5 óra tanítására felkérték.

Milyen törvényes lehetőség van arra, hogy a járadék ne szűnjön meg, de azt a néhány órát is el tudja vállalni ?

Köszönöm a segítséget !

netmum # 2009.11.26. 08:00

Előző kérdésemet pontosítva:
Ki lehet-e "tiszteletdíjként" fizetni az "óradíjat" és meg lehet-e hivatalosan oldani a munkavégzés formáját, hogy ne minősüljön " kereső tevékenységnek",
vagyis, hogy ne kelljen megszüntetni az álláskeresési járadékot ?

Köszönöm !

netmum # 2009.11.26. 08:05

Még egy kérdés:
Ki kaphat és ki adhat " tiszteletdíjat" ?
( A képviselőkön kívül )

ildikosz # 2009.11.27. 08:50

Munkatársam gyermekintézmé­nyben, közalkalmazottként, gépjármű vezető munkakörben van. Munkaideje a munkaköri leírás szerint hétfőtől péntekig 8–16-ig tart. Mivel a tanév során versenyekre is kell vinni a gyerekeket, így előfordul, hogy szombati napon is van munkája, sőt olyan is előfordult, hogy két napig (szombat reggeltől vasárnap estig ) munkában volt,a verseny helyszínén aludtak. Na, az ilyen 2 napok után megkapta a 2 nap csuszit, és ott a helyszínen étkezést kapott, amit az intézmény állt. Kérdés: milyen pótlékok járnának/ jártak volna neki? (Úgy tudom 50% pótlék járna)
Másik: más helyekről azt halljuk, hogy ún.: „rakodási pénzként“ pótlékot kapnak a sofőrök. nálunk is a sofőr nap mint nap vásárol, hoz-visz, kipakol-bepakol. Erre is járna valamilyen pótlék? Köszönettel veszek minden jogszabályi hivatkozást, ami kapaszkodó lehet.