Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

betsie # 2008.10.23. 12:35

Kedves Fórumozok!

A következő kérdésben kérném a segítségeteket:

Tanári (közalkalmazotti) határozatlan idejű munkaviszonyom van 4 éve. Most találtam egy másik állást, nem közalkalmazotti szférában, és kiszeretnék lépni az iskolából. Nagy valószínűséggel az igazgató nem fog közös megegyezésbe belemenni, s a felmondási időtől sem fog eltekinteni. Az új munkahely minél előbb szeretne alkalmazni. A közalkalmazotti lemondás 2 hónapos felmondási idővel jár, amiből 1 hónappal én 1 hónappal a főnököm rendelkezik. November 3-ával nyújtanám be a felmondásomat. Nov.3-tól dec. 3-ig kérném felmentésemet a munkavégzésem alól. Dec. 3-tól dec. 21-ig betegszabadságon lennék, dec. 22-től jan. 3-ig a kötelező szabadságomat tölteném, a kötelező iskolai téli szünet miatt. Így a két hónap felmondási időm le is telne anélkül, hogy dolgoznom kellene.
Szerintetek ez így szabályos, s járható út, ha így mondok fel és lépek ki?

Valamint egy másik kérdés ezzel kapcsolatban:
Az új munkáltatóm a felmondási idő alatt is alkalmazna (nagyon sürgős neki). Milyen jogviszony formájában tud hivatalosan alkalmazni (pl. megbízásos jogviszony)?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.21. 11:39

Ott sem. Az egyetlen kívétel, ha a munkavállalónak fel kellett ismernie, hogy a kifizetés jogosulatlan.

janbezso # 2008.10.21. 11:34

bíróságon sem lehet visszakövetelni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.21. 05:58

Ildikedves: igen.

Janbezso: jogalap nélkül kifizetett munkabért - szerintem a jubileumi jutalom is az - ennyi idő után már nem lehet visszakövetelni.

janbezso # 2008.10.21. 05:34

köztisztviselő vagyok. Felmentési időm 2008 márc 1-től okt.3l-ig tart. Nov.1-től igényelem az előrehozott nyugdíjat. Ekkor 38 év 2 hó lesz a szolgálati időm. Az utolsó munkában töltött napon, február 29-én kifizették a 40 éves jubileumi jutalmat, amit most október 13-án visszafizettetnének velem, ,ert nem volt jogos. Mit tegyek, pereskedjek, vagy nyugodjak bele?

TommyGun # 2008.10.20. 22:08

Ha jól értem ez azt jelenti hogy mert aláírta a párom a határozott idejű szerződést akkor már úgy bánhatnak a vele mint egy utcalánnyal ? Csodálatos jogrendszerben élünk ha ez valóban igaz :(

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.20. 18:59

Közalkalmazotti tv.
Ha a közalkalmazott a határozott időtartamú jogviszonyát jogellenesen szünteti meg, a munkáltató a hátralévő időre járó átlagkereset megfizetését követelheti.

TommyGun # 2008.10.20. 18:16

Üdvözlet.

Munkajogi kérdésem lenne remélem jó helyen járok és előre meg is köszönném ha vki hozzáértő segít.

A kedvesem köztisztviselőként dolgozik egy kórházban mint adminisztrátor. 3 havonta határozott szerződést íratnak vele alá. A jelenlegi Dec. 31-ig szól. 6 hónapja dolgozik itt. A probléma az lenne hogy a közvetlen főnöke alpári és minősíthetetlen stílusban beszélt vele több alkalommal amit a párom jelzett is felé hogy ő nem a "kutyája", ráadásul többek elött is megesett már. Sajnos nem volt eredményes a dolog. Illetve 1-2 orvos mint valami félisten akik tudnak vizen járni néha szintén lekezelően beszélnek vele. Nem érzi jól magát a jelenlegi munkahelyén. Kérdésem az lenne hogy ilyen esetben hogy lehet felmondani ugyanis a fönöke nem akarja közös megegyezéssel elengedni. Mi pedig nem szeretnénk túl nagy hajcihőt csapni, jobb a békesség. Úgy érzem ez nem egy börtön és ha pár kolléga stílusa minősíthetetlen nem kell ebbe belenyugodnunk.
Kérdésem az lenne mit tehetünk ?

Köszönöm előre is a segítséget.

ildikedves # 2008.10.16. 17:15

Kedves Kovács Úr!
Gyógypedagógusként dolgozom egy speciális iskolában, és lehetőségem nyílt elvégezni egy 4 féléves egyetemi, levelező kurzust a gyógypedagógia szakterületén. A munkáltató ezt nem támogatja. Kérdésem az lenne, hogy jogosult vagyok-e fizetés nélküli szabadságot kérni a konzultációkra.
Válaszát előre is köszönöm.

totht # 2008.10.16. 16:19

Üdvözlök mindenkit !

Szeretném megkérdezni, hogy jegyző szabadsága (távolléte) alatt kit bízhat meg helyettesítésével? A Polgármesteri Hivatal bármely munkatársát, vagy van rá valamilyen előírás? (Esetleg szervezeti hierarchia szerint) A helyettesítési megbízást el kell-e fogadni? A helyettesítésért jár-e díjazás? A szabadság ideje alatt a Polgármesteri Hivatal vezetésével kapcsolatos felelősség alól mentesül-e a jegyző?

geronzo # 2008.10.14. 12:27

Üdvözlöm!

Érdeklődnék,hogy tanároknak gyes alatt mennyi szabadság jár?Még egy kérdésem lenne:a határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozó tanár,ha közös megegyezéssel megszünik a munkaviszonya év közepén, mennyi betegszabadság jár?Időarányosan vagy mind a 15 nap betegszabadságot ki kell neki adni,mivel táppénzen van.

Vital

edus14 # 2008.10.14. 11:35

Tisztelt Kovács úr!!

Munkajoggal kapcsolatban szeretnék érdeklődni.

2003-2006 közötti alanyi jogon voltam gyesen, foglalkoztatóm a Magyar Államkincstár volt. Jövedelmem után be lett fizetve a nyugdíjjárulék, így szolgálati időnek minősülnek ezek az évek. Most közalkalmazotti jogviszonyban alkalmaztak és azt az információt kaptam a munkaügyön, hogy ezt a 3 évet nem veszik figyelembe a bérkategória megállapításánál. Ők nem tekintik szolgálati időnek.

Kérem válaszával segítsen, hogy jogosan jártak-e el?

Előre is köszönöm válaszukat.

Vasné D. Enikő

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.09. 21:49

Miért ne tudnál elmenni? A helyettesítés legyen a munkáltatód problémája. A bírság is az övé lesz, ha nem adja ki a szabadságot.

angelis # 2008.10.09. 19:56

SzOrsi!
A szülési szabadságra TEGYÁS jár, nem illetmény v. átlagkereset.
Ha szülési szabadságon vagy értelemszerűen nem dolgozol, így étkezési jegy sem jár, a jogszabályból is ez tűnik ki.
Ugyanez vonatkozik a ruházati költségtérítésre is.

Egyébként a szülszab. alatt a közszolgálati jogviszony szünetel.

tarine # 2008.10.09. 07:47

Helló KBS!
Szerinted mikor lehet kivenni elmaradt 5 hónapnyi szabit az aktuális év 2 hónapjához még, mikor egy év csak 12 hó. Félévig nem tudok elmenni vezetőként szabira, de amúgy kössz a válaszokat, legalább annyi tiszta lett hogy a jogutód munkáltatótól nem követelhetek semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.09. 06:23

Adják ki a szabadságodat. Ennyi.

tarine # 2008.10.09. 06:13

Kössz a kedves választ, de ez nem válasz a kérdésre és nem oldja meg a problémát.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.08. 16:07

Kedves Tariné, a kérdés hasonlatos ahhoz, hogyan lehet dugni és mégis szűznek maradni.

SzOrsi # 2008.10.08. 15:39

Üdvözlök mindenkit!

Önkormányzatnál dolgozom köztisztviselőként lassan 2 éve. Jelenleg 31 hetes terhes vagyok, és egy hete vagyok szabadságon. November 1.-től leszek táppénzen, egyébként pedig december 11-re vagyok kiírva. Elvileg november 13-tól leszek szülési szabin, ha jól számolom 2009. április 30.-ig. A kérdésem, hogy szülési szabadság alatt jár -e az étkezési utalvány, illetőleg a ruhapénz arányos része.
A Ktv. 49/F. § (1) bekezdése szerint "A köztisztviselő a munkáltató által természetben nyújtott kedvezményes étkeztetésre vagy étkezési utalványra jogosult, kivéve azt az időtartamot, amelyre illetményre vagy átlagkeresetre nem jogosult, feltéve, ha a távollét időtartama meghaladja a harminc napot."

A kérdés, hogy a szülési szabadság alatt illetményre vagy átlagkeresetre vagyok -e jogosult. Véleményem szerint igen, de a munkáltatóm szerint nem.

Aztán a Ktv. 49/G. § (3) bekezdése alapján "A közszolgálati jogviszony hat hónapot meghaladó szünetelése esetén, vagy ha a közszolgálati jogviszony év közben keletkezik, illetve szűnik meg, a ruházati költségtérítés időarányos része jár."

A kérdésem itt az, hogy a szülési szabadság alatt szünetel -e a közszolgálati jogviszonyom? Szerintem nem, mivel akkor nem lennék jogosult illetményre sem, ezáltal pedig egyéb másra sem.
Várom a válaszokat!

Köszönöm

tarine # 2008.10.08. 10:25

Kedves Kovács Béla Sándor!
A régi munkáltatómtól nem kérhetem a szabdságom kifizetését, mivel a háromoldalú megállapodás alapján az uj munkáltatóm vállalta az átvételét, de nála meg nem tudom ki venni, mivel tul sok nap, s ha a nyilvántartásokba megmarad a Munkaügyi Felügyelőség megbünteti a felhalmozásért amit nem szeretnék.Tehát mi a teendő, hogy a szabi se vesszen el és a munkáltatómat se büntessék meg?

Pisti31 # 2008.10.08. 08:31

Köszönöm kila-nak a hozzászólást.

oditte # 2008.10.08. 06:36

Közalkalmazott vagyok. Az idén szereztem diplomát, volt tanulmányi szerződésem és ennek ellenére nem soroltak át a megfelelő közalkalmazotti kategóriába. Kérvényt írtam, amelyre semmilyen választ nem kaptam. Mit tehetek ? 23 éve dolgozom az intézménynél. Másoknak helyettesítési pótlékot fizetnek és én végzem el a munkájukat.

bolivar (törölt felhasználó) # 2008.10.06. 12:55

Kedves Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy közalkalmazot­taknál, a 30.évi jubileumi kifizetésnél, a nettó vagy a bruttó havi bérnek veszik a háromszorosát?
Előre is nagyon köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.06. 09:18

Egyébként a "diplomás minimálbérrel" az van, ami az érettségizők ingyenes jogosítványával vagy a 14. havi nyugdíjjal.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.06. 09:14

Alatta van a besorolási illetményed a jogszabályban előírt legkisebb munkabérnek?