Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

anya45 # 2010.01.04. 00:41

Kedves Dödölle1!
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Üdv

jegyzo # 2010.01.04. 08:31

Tisztelt Kollegák!

Kistelepülés Polgármesteri Hivatalában informatikust foglalkoztatunk részmunkaidőben, már három éve. Az informatikust nem köztisztviselői jogviszonyban, hanem közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztattuk.Néhány hónapja észleltem, hogy közalkalmazotti jogviszonyba nem foglalkoztathatom, hanem csak a Munka Törvénykönyve alapján, vagy köztisztviselői kinevezéssel. Köztisztviselőként nem akartam átsoroni, mert többlet terhet jelent a munkáltatónak, amire nincs fedezet a költségvetésünkben. Véleményem szerint a Ktv. 1 § (1) és (7) bek. alapján nem minősül az informatikus köztiszviselőnek, hiszen nem lát el közigazgatási szerv feladat- és hatáskörébe tartozó feladatokat, tevékenysége kiszolgáló jellegű: informatikai rendszer üzemeltetése, karbantartása. A kolléga nem fogadja el a Munka Törvénykönyve hatálya alá való átsorolást - juttatásai változatlanul hagyása mellett sem -, sőt keresetet akar benyújtani ellenem, hogy már 3 éve köztisztviselőként kellett volna foglalkoztatnom és követeli az elmaradt juttatásait (ruházati költségtérítés, nyelvvizsgapótlék, magasabb illetmény, több szabadság). Kérdésem: Jogos-e a kolléga köztisztviselő jogviszonyba történő átsorolási igénye?

remete54 # 2010.01.05. 13:24

Tisztelt szakértők, fórumozók!

Hogyan módosultak 2010-től a prémiumévekre és a nyugdíjra vonatkozozó jogszabályok. 2009.szeptemberében voltam 55 éves, köztisztviselő vagyok, jelenleg 31 éves közszolgálati jogviszonyom és összességében 37 év szolgálati időm van. Részt vehetnék-e a prémiumévek programban 2010-ben.
Üdv.remete54

Ildikokusz # 2010.01.11. 10:44

Kedves Fórumozók!

Végzős főiskolai hallgató vagyok és nyugdíjpénztári témakörben írom a szakdolgozatom, amelyhez kitöltött kérdőívekre van szükségem.
Kérem, ha Ön vagy ismeretségi körében bárki változtatott már nyugdíjpénztárt (kötelező, önkéntes), akkor a következő linken elérhető kérdőívemet (18 egyszerű kérdés) legyen szíves kitölteni.

http://www.kerdoivem.hu/…v/269263064/

Kutatásomhoz nyújtott segítségét előre köszönöm!

Ildikókusz

Robi1978 # 2010.01.12. 16:18

Tisztelt Fórumozók!
Kedves válaszolók!

Szeretném, ha válaszolnának egy engem hátrányosan érintő kérdésre. Egy általános iskolában dolgozom általános iskolai tanárként(?). 2009. december 16-án a munkáltatóm aláíratott velem egy kinevezés módosítást, akkor nem tűnt fel nekem, hogy ezzel a munkáltató nem csak a szervezeti egység megnevezését módosította a kinevezésemben, hanem 2009. szeptember 1-jétől - visszamenőleg - megváltoztatta a munkakörömet is. A mai napon értesített róla, hogy a pedagógus-szakvizsga megszerzését nem tudja I-kategóriás fizetéssel honorálni, mert én olyan munkakörben vagyok foglalkoztatva (gyógypedagógus), amelyhez a jogalkotók nem teszik lehetővé az I kategóriába való besorolást. Arról is tájékoztatott, hogy F kategóriába kellene visszasorolnia. (!)
Megnéztem a 2009. december 16-án kelt kinevezés módosítást, azon nem találtam a gyógypedagógus munkakör megnevezését csak egy FEOR-szám változást 2431-ről, 2441-re. A FEOR-szám megváltozása számomra nem jelentette a munkaköröm megváltozását. Ezért írtam alá. A módosítás nem tartalmaz magyarázatot arra vonatkozólag, hogy erre miért volt szükség, és a munkakör megnevezése sem szerepel benne.
Ma tájékoztattam a munkáltatómat, hogy én nem fogadom el ezt a munkakör változtatást, mert egyrészről hátrányosan érint, másrészről, nem szerepelt az okiratban a gyógypedagógus munkakör megnevezés, csak egy FEOR-szám. Ennek a munkakörnek a betöltésére nem rendelkezek megfelelő iskolai végzettséggel. A kérdéseim a következők lennének: köteles vagyok-e ebben a munkakörben dolgozni? Semmisnek tekintendő-e a kinevezés módosítása, ha abban nem szerepel a munkakör megnevezése, csak egy szám? Szükséges-e írásbeli indoklást fűzni a kinevezés módosításához, amelyben a munkáltató és a munkavállaló nyilatkozik a módosítás feltételeiről?
Decemberben lehet-e jogszerűen kinevezést visszamenőleg módosítani szeptemberre?
Ennek a kérdésnek a tisztázása miatt Munkaügyi Bírósághoz kell fordulnom?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: R.

Robi1978 # 2010.01.12. 16:18

Tisztelt Fórumozók!
Kedves válaszolók!

Szeretném, ha válaszolnának egy engem hátrányosan érintő kérdésre. Egy általános iskolában dolgozom általános iskolai tanárként(?). 2009. december 16-án a munkáltatóm aláíratott velem egy kinevezés módosítást, akkor nem tűnt fel nekem, hogy ezzel a munkáltató nem csak a szervezeti egység megnevezését módosította a kinevezésemben, hanem 2009. szeptember 1-jétől - visszamenőleg - megváltoztatta a munkakörömet is. A mai napon értesített róla, hogy a pedagógus-szakvizsga megszerzését nem tudja I-kategóriás fizetéssel honorálni, mert én olyan munkakörben vagyok foglalkoztatva (gyógypedagógus), amelyhez a jogalkotók nem teszik lehetővé az I kategóriába való besorolást. Arról is tájékoztatott, hogy F kategóriába kellene visszasorolnia. (!)
Megnéztem a 2009. december 16-án kelt kinevezés módosítást, azon nem találtam a gyógypedagógus munkakör megnevezését csak egy FEOR-szám változást 2431-ről, 2441-re. A FEOR-szám megváltozása számomra nem jelentette a munkaköröm megváltozását. Ezért írtam alá. A módosítás nem tartalmaz magyarázatot arra vonatkozólag, hogy erre miért volt szükség, és a munkakör megnevezése sem szerepel benne.
Ma tájékoztattam a munkáltatómat, hogy én nem fogadom el ezt a munkakör változtatást, mert egyrészről hátrányosan érint, másrészről, nem szerepelt az okiratban a gyógypedagógus munkakör megnevezés, csak egy FEOR-szám. Ennek a munkakörnek a betöltésére nem rendelkezek megfelelő iskolai végzettséggel. A kérdéseim a következők lennének: köteles vagyok-e ebben a munkakörben dolgozni? Semmisnek tekintendő-e a kinevezés módosítása, ha abban nem szerepel a munkakör megnevezése, csak egy szám? Szükséges-e írásbeli indoklást fűzni a kinevezés módosításához, amelyben a munkáltató és a munkavállaló nyilatkozik a módosítás feltételeiről?
Decemberben lehet-e jogszerűen kinevezést visszamenőleg módosítani szeptemberre?
Ennek a kérdésnek a tisztázása miatt Munkaügyi Bírósághoz kell fordulnom?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: R.

juhlaci # 2010.01.12. 17:07

Felmentési idő előrehozott nyugdíj esetén! 16 év közalkalmazotti munkaviszony esetén mikor kell felmondanom ha július 22. -én leszek 60 éves. Öt hónap a felmentési idő, ezt teljes egészében le kell dolgozni? Ki tud segíteni?

Lyonee # 2010.01.13. 17:03

juhlaci!
A közalkalmazott nem felmond, hanem lemond a közalkalmazotti jogviszonyáról, a lemondási idő minden esetben 2 hónap, melynek idejét le kell dolgozni, de a munkáltató eltekinthet ettől, ha akar.
Ha te kéred a kjt. 30.§ 1) e-ra hivatkozva a felmentésedet, és ezt teljesítik, akkor jár a felmentési idő, melynek fele idejére kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. A munkáltató kérésedet nem köteles teljesíteni, ebben az esetben kénytelen leszel lemondani a közalkalmazotti jogviszonyodról. Erről legkorábban május 22-én mondhatsz le, hogy a 2hónap július 22-ig leteljen. Szóba jöhet még a közös megegyezés.
Ha felmentenek, akkor úgy kérd a kezdő időpontot, hogy a 60. szülinapodon, vagy inkább utána járjon le, mert a kjt. így írja elő. pl. Ha 2010 márc. 1-től kéred a felmentésedet, akkor az július végén jár le, és Te 22-én a kjt. értelmezésében nyugdíjasnak minősülsz. A nyugdíjasnak minősülés gyakorlati haszna csak a jubileumi jutalomra való jogosultságnál van, de ez neked nem jár. Aug. 1-től kérheted a nyugdíjadat. Érdemes úgy számolni még, hogy napra pontosan meglegyen a kerek év a szolgálati időnél, persze, ha közeli időpontban lenne ez meg. 1-2 hónapot is érdemes várni, akkor viszont későbbi időponttól kérd a felmentésedet.
A lényeg, hogy márc. 22 előtti időponttól nem kérheted a felmentésedet a kjt 30.§ 1) e)-re hivatkozva. A felmondási idő, lemondási idő jogszerző minden tekintetben. A szabadságot csak a munkavégzésre kötelezett időszakban lehet kiadni.
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."
Lyonee # 2010.01.13. 17:16

Robi1978!
Valójában mi a végzettséged, és mit csinálsz és hány órában?
Alsóban, felsőben tanítasz normál órákat? Végzel gyógypedagógusi munkát? Mióta?

mikulásvirág # 2010.01.13. 17:37

1997.07.01-től ua. a munkahelyen köztisztviselőként dolgozom, pü-i szakfelsőfokúval középfokú besorolásban dolgoztam 2008. júliusáig, ekkor kaptam szakirányú diplomát, közig.alapvizsgám volt. 2008-ban az átsorolás alkalmával előírták, hogy 3 éven belül szerezzek szakvizsgát,(2011. július) 2010. januártól csak versenyvizsga van.
a versenyvizsga mentesség vonatkozik-e rám?

Lyonee # 2010.01.13. 18:08

Mikulásvirág!
Menj át a
http://www.kozszolga.hu/versenyvizsga
fórumra, ott talán választ kapsz a kérdésedre, én sajnos nem tudok segíteni.

juhlaci # 2010.01.13. 18:17

Köszönöm Lyonee kimerítő válaszát!

babec # 2010.01.13. 18:31

Óvodapedagógus vagyok, most lesz 2 hete hogy dolgozni kezdtem. Normális-e az, hogy jelenleg sincs kinevezés és munkáltatói szerződés a kezemben? Először programhibára hivatkoztak, majd 1 hét után én aláírtam a papírokat, végül közölték, majd amikor a felsőbb munkáltató leellenőri és aláírja (önkormányzat , vagy nem tudom mi) és visszaküldi akkor a kezemben lesz, persze én már dolgozom. November végén beadtam minden papíromat, decemberben nem készítették el......határozott idejű munkaviszonyról van szó. Másik kérdésem....a próbaidő már valóban 4 hónap???? Ha táppénzre kerülök akkor simán midobhatnak ezidő alatt?
Mona

morav # 2010.01.13. 19:06

Üdvözlöm!

2003.szept.1. óta dolgozom köztisztviselőként. Előtte 1981 és 1992 között volt közalkalmazotti jogviszonyom. Közte is dolgoztam, de arra csak az MTv volt az irányadó. Most lehet, h elküldenek. Milyen felmentési időre és végkielégítésre számíthatok. köszönöm

annabella2010 # 2010.01.13. 19:18

Üdvözlöm!

Közalkalmazotti kérdésem lenne.
1990-1997 voltam egyéni vállalkozó,közben
gyesen voltam három évig.
1999-től közalkalmazotti munkaviszonyban vagyok.
Az lenne a kérdésem hogy beleszámít-e a vállalkozásban
eltöltött idő a közalkalmazotti munkaviszonyba.
Illetve az ipari iskolai idő.
Előre is köszönöm a válaszát

Lyonee # 2010.01.13. 19:23

annabella20104!
Egyik sem számít bele!

Lyonee # 2010.01.13. 19:28

morav!
A köztisztviselői tv.-t nem ismerem, csak a kjt-t valamennyire, de azt is nehéz követni, nagyon sok és folyamatos a változás.

hunfrakk # 2010.01.13. 20:01

72. § (1) A köztisztviselő besorolásánál (23. §) a

munkaviszonyban,
állami vezetői szolgálati jogviszonyban,
közszolgálati,
közalkalmazotti jogviszonyban,
bírósági szolgálati,
igazságügyi alkalmazotti szolgálati,

illetve
munkaviszonyban,
ügyészségi,
hivatásos (szerződéses) szolgálati jogviszonyban,
ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,

munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban töltött időt kell alapul venni azzal,

hogy a munkavégzési kötelezettséggel nem járó, megszakítás nélkül hat hónapot meghaladó időtartamból hat hónapot kell beszámítani.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Robi1978 # 2010.01.14. 12:53

Kedves Lyonne!
Válaszolok kérdéseidre. Az első félév tantárgyfelosztása szerint: heti 4 óra történelem, 4 óra nemzetiségi nyelv (1-2. o.), a további óraszámomban a gyógypedagógiai, összevont osztályban kellett magyart, történelmet, technikát tanítanom.
Végzettségeim: 1) pedagógia szakos bölcsész és tanár
2) történelem szakos tanár
3) nevelőtanár
4) pedagógus-szakvizsga.
Eddigi kinevezésemben általános iskolai tanár szerepelt. Egyébként tegnap az igazgató küldött egy levelet, amelyben tájékoztatott, hogy a végzettségemnek megfelelő munkakört nem tud felajánlani....
Készített számomra egy új munkaköri-leírást, amelyben az szerepel, hogy gyógypedagógus és nemzetiségi nyelvoktató pedagógus...
Gyógypedagógus szakképzettségem sincs...

Köszönöm segítségedet!
Üdv: R

Lyonee # 2010.01.14. 17:37

Robi1978!
Miért januárban derül ki, hogy nem tudnak a végzettségednek megfelelő munkát adni? Ennek ki kellett volna szeptemberben is derülni, hisz akkor indult a tanév. A visszamenőleges dátumokon szerintem elcsúszhat az ig. , ne írd alá, de tarts meg egy példányt bizonyítéknak.
Szerintem munkajogászra van szükséged, olyanra, aki a kjt.-hez is ért.
Szerintem is túlképzett vagy, főleg egy olyan helyre, ahol nem becsülik a képzettséget. Egyetemi végzettséggel, akkor is H-ba kell sorolni, ha ált. iskolában tanítasz, a ped. szakvizs. miatt, pedig I-be. Ezen kívül szakmai szorzó is megillet.

"(2) A kinevezésben feltüntetett további szakképesítés hasznosításának mértékétől függetlenül illetménynövekedés illeti meg a pedagógust
...

1. az óvodai nevelésben és az iskolai oktatásban, ha az óvodapedagógusi, tanítói, tanári végzettsége mellett pedagógiai, pedagógia szakos előadói, szociálpedagógiai, nevelőtanári,

...
szakképzettséggel rendelkezik."
A közoktatási tv. 17. és 30. §-t nézd át!
"(11) A gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részt vevő nevelési-oktatási intézményben a pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú iskolai végzettségek és szakképzettségek a következők:

1. ha az óvodai foglalkozás, a tanórai foglalkozás elsődleges célja a sajátos nevelési igényből eredő hátrány csökkentése, továbbá az egészségügyi és pedagógiai célú habilitációs, rehabilitációs óvodai foglalkozásokhoz, tanórai foglalkozásokhoz; valamint, ha az értelmi fogyatékos tanuló iskolai nevelése, oktatása külön - az e célra létrehozott gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményben, óvodai csoportban, óvodai tagozaton, iskolai tagozaton, osztályban, csoportban - történik, a fogyatékosság típusának megfelelő gyógypedagógiai tanári, konduktori, konduktor-tanítói, terapeuta szakképzettség,
  2. ha az óvodai foglalkozás, a tanórai foglalkozás elsődlegesen nem a sajátos nevelési igényből eredő hátrány csökkentését, a tanuló egészségügyi és pedagógiai célú habilitációját, rehabilitációját szolgálja, továbbá a tanórán kívüli foglalkozáshoz, a kollégiumi foglalkozáshoz az a) pontban meghatározott vagy a 17. § (1) bekezdésében meghatározott végzettség és szakképzettség.

(12) Ha a (11) bekezdés b) pontja alapján a pedagógus-munkakört a 17. § (1) bekezdésében meghatározott végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel töltik be, biztosítani kell, hogy a fogyatékosság típusának megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező gyógypedagógus (terapeuta) vagy konduktor segítse a többi pedagógus munkáját."
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

ipozs # 2010.01.14. 18:19

Pedagógus vagyok. Kötelezhetnek-e 6 hétvégén (egymást követően) péntek délután és szombaton továbbképzésre? (TÁMOP-pályázat miatt) A heti munkaidőt ledolgozom, jóval többet is. Szeptember óta kellene az elképzelésük szerint dolgoznom, semmi segítséget nem adtak, a továbbképzéseket halogatták, a múlt hétvégén kezdték. Minisztériumi ellenőrzés január végén lesz.

silhouette # 2010.01.18. 14:10

Köztiszviselő vagyok. A 104/2006. Kormányrendelet 9.§ (7)bekezdése alapján Nem folytathat építészeti-műszaki tervezési tevékenységet az építészeti-műszaki dokumentáció engedélyezésében vagy az annak alapján megvalósítandó építmény kivitelezsének építésfelügyeletében feladatot ellátó hatóság köztiszviselője. Viszont a 343/2006. Kormányrendlet 8.§-a alapján Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági tevékenység körében a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 21. § (6) bekezdés a) pontjában említett pártatlan, befolyástól mentes tevékenységet veszélyeztető tevékenységnek minősül különösen, ha az építésügyi hatóság köztisztviselője vagy az építésfelügyelő olyan telekkel, építménnyel kapcsolatban lát el építésügyi vagy építésfelügyeleti hatósági feladatokat, amellyel összefüggésben

1. építészeti-műszaki tervezési,

stb. stb.
Kérem segítsen valaki. Tehát ha én készítek egy engedélyezési tervet, azt benyújtom a saját illetékeségi területünkön belül, de ügyintézőként nem veszek részt a konkrét ügy elintézésben azt megtehetem? Vagy nem? Köszönettel előre is!!!

szabi1234 # 2010.01.26. 14:34

Feleségem köztisztviselő és otthon van fél éves fiunkkal. A munkahelyén, ahol eddig osztályvezető volt, átalakulás történt és most kaptunk egy levelet, amelyben közlik, hogy visszavonják a vezetői kinevezését (Ktv. 31.§(5)) és helyette felajánlanak egy alacsonyabb beosztást, alacsonyabb bérezéssel. Azt mondták, hogy amennyiben nem fogadja el, akkor azzal megszűnik a munkaviszonya (végkielégítéssel) 31.§(9).
Kérdésünk, hogy megtehetik-e ezt, alá kell-e írnunk ill. ez nem ellentétes-e a munka törvénykönyvével, amely ilyenkor a védettséget nyújt legfeljebb a gyermek 3 éves koráig.
Én azt gondolom, hogy ezt a papírt akkor kellene velünk aláírattatniuk, amikor először visszamegy a párom dolgozni, nem? És ha akkor nem fogadja el a változtatást, akkor lehet szó megszüntetésről.
Melyik törvény ilyenkor az "erősebb", a Ktv. vagy a Mtv.?

Abebe # 2010.01.26. 15:41

Több mint 5 éve dolgozom a közigazgatásban, tavaly államvizsgáztam a Corvinus egyetemen. Sajnos az életkotom miatt nyelvvizsgára volt szükségem, de azt csak most januárban sikerült megszereznem. A munkahelyem közölték, hogy ahhoz, hogy az I. besorolási osztályba soroljanak versenyvizsgát kell tennem. A versenyvizsgáról szóló kormányrendelet szerint ersenyvizsgát vagy szakvizsgát. Bár ebben a rendeletben mentes az aki legalább 5 éve a közigazgatásban dolgozik. Akkor most mi is a helyzet? Kell versenyvizsga vagy sem, esetleg kiváltja a szakvizsga?
A segítségért köszönet!

Sz.Márton # 2010.01.26. 15:54

Klikk ide, így hamarabb "kiokulsz" e témakörből:

http://emrah.hu/emrah/index.php?…