Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

acer # 2008.10.06. 09:06

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszodat, de kérdezném, hogy akkor mi van a diplomás minimálbér intézményével?

szab80 # 2008.10.06. 08:26

Kedves Fórumozók!

Szociális otthonban dolgozom 17 éve. Ez a 3. munkahelyem. Minden munkahelyemről áthelyezéssel kerültem a másikra. 2008. szept. 1-én 38 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem.
Fenntartónk intézményünket ill. annak működését privatizőr kezébe adja.

Kérdésem:

1. Amennyiben a privatizőrtől további munkaviszonyra a szerződést elfogadom, jogosult leszek-e nyugdíjbavonuláskor a 40 éves jubileumi jutalomra? Jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjbavonuláskor 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező számára a 40 éves jubileumi jutalmat ki kell fizetni. A privatizőr ezt kifizeti vagy most kell kérnem a fenntartótól? Nyugdíjbavonuláskor felmentési idő jár-e és mennyi?
  2. Ha nem fogadom el a privatizőrtől a szerződést, 1 év végkielégítést kapok, de sajnos 1 év múlva még nem mehetek nyugdíjba, mert csak 59 évesen, 2011. márc. 15-én leszek nyugdíjjogosult.

Végkielégítéssel együtt kérhetem-e a 40 éves jubileumi jutalom kifizetését mostani munkáltatómtól?
Az biztos, hogy 58 évesen sehol nem fogok közalkalmazotti állást kapni, mert 1 év munkavállalás után senki nem fog 40 éves jubileumi jutalmat fizetni.

Kérem szíveskedjenek kérdéseimre a hatályos munkajogi szabályoknak megfelelő választ adni! Segítő közreműködésüket előre is köszönöm!

Egy közalkalmazott

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.06. 07:50

Ha a munkaköröd ellátásához nem szükséges ez a felsőfokú végzettség, akkor egyáltalán nem köteles a munkáltató átsorolni. Lehet megköszönni neki, ha január elsejétől mégis megteszi.

acer # 2008.10.06. 07:41

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérném segítségeteket. Határozatlan idejü szerződéssel közalkalmazott vagyok egy iskolában. Az idén szereztem diplomát igaz nem a beosztásomhoz kapcsolódó végzettséggel. Tanulmányaim közben az iskola végig támogatott anyagilag és erkölcsileg is igaz tanulmányi szerződésem nem volt.
Az igazgató azt is megígérte, hogy a diploma megszerzése után fizetési fokozatban előresorol, viszont most közölte, hogy csak jövő év január 01-vel. Kérdésem az lenne, hogy jogosan teszi-e ezt vagy előre kellet volna sorolnia a diploma szerzést követő hónap elsejével?
Kérném, hogy aki tud segítsen és az erre vonatkozó törvény számát és bekezdését is közölje!
Segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.04. 09:28

Andiboszi: nem igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.04. 09:28

Tariné, a munkáltatóid jogszabálysértést követnek el, a Munkaügyi Felügyelet elég komoly pénzbírsággal sújthatja őket, ha észleli a jogsértést.
A szabadság nem vész el, még csak el sem évül az igény a jogviszony megszűnése előtt.

Tulajdonképpen mi a kérdésed?

andiboszi # 2008.10.04. 09:08

Kedves Mindenki!

Tájékozódni szeretnék: főiskolai tanári diplomával rendelkezem, és félállásban találtam munkát egy iskolában. Emellett kerestem mást is, és egy kollégiumból vissza is jeleztek, hogy teljes állásban alkalmaznának. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a közszférában nem lehet két közalkalmazotti munkaköröm, ha az egyik teljes állás - vagyis nem dolgozhatom egy teljes állásban a kollégiumban, és emellett tanárként az általános iskolában félállásban. Igaz ez?
A félállásom mellett vállalhatok-e munkát teljes állásban?

tarine # 2008.10.03. 08:58

Az átvevő munkáltató aláirta, de kivenni nála sem tudom, mivel jelenleg is vezető beosztásban vagyok és egy ujonnan indul irodában nincs lehetőség szabadságra menni, még az évi rendes szabadságomat sem tudtam kivenni ebben az éveben sem, mindamellett hogy nyáron 3 hétig voltam szabin.Akkor ilyenkor mi a teendő elvesznek a szabadságnapok, mivel kivenni szerintem, soha nem fogom tudni a 5 hónapnyi szabit pluszba?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 08:48

És ezt az átvevő munkáltató aláírta? Akkor ezt neki ki kell adnia. Sőt, már ki kellett volna.

tarine # 2008.10.03. 08:34

Készült három odlalú megállapodás amelyben le van irva, hogy " a felek megállapítják, hogy a közalkalmazott időarányos szabadságából még 100 napot nem vett igénybe, ezért az áthelyezést kérő munkáltatónál kerül kiadásra".

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 08:09

közölte, hogy mivel a jogviszonyom megszűnt igy nem jogos az áthelyezésre hivatkozni.

Az áthelyezés a jogviszony megszűnésének egyik módja, tehát a közalkalmazotti jogviszony megszűnése nem zárja ki, hogy áthelyezés történt.
Jó lenne tudni, hogy most akkor áthelyezéssel kerültél az új munkáltatónakm, vagy csak te gondoltad úgy, hogy ez áthelyezés.
Ez egyébként egyértelműen kiderül abból, hogy kötöttetek-e háromoldalú megállapodást. Ha nem, akkor ohne áthelyezés. Ha igen, akkor abban vagy van valami a szabadság átviteléről, vagy nincs. Ha nincs, akkor a szabadság megváltásával a volt munkáltatód tartozik neked.
Azonban ekkor is tekintettel kell lenni a három éves elévülési időre és arra, hogy vezetők esetében korlátozott a szabadság megváltásának kötelezettsége.

kila # 2008.10.03. 07:59

Anya 45-nek

A kötelező órán túl alapesetben nem köteles az intézményben tartózkodni. De! Amennyiben a kollektív szerződés nem szabályozza, illetve ilyen nincs is, akkor a munkáltató dönti el benn kell-e tartózkodni, vagy intézményen kívül készül, anyagot gyűjt, dolgozatot javít stb.Egyébként javaslom a közoktatási törvényt tanulmányozni.

tarine # 2008.10.03. 07:56

A városunk jegyzőjétől kértem szakmai állás foglalást, és Ő közölte, hogy mivel a jogviszonyom megszűnt igy nem jogos az áthelyezésre hivatkozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 07:51

Kitől, honnan tudtad meg, hogy a munkáltató eljárása "jogtalan" volt?

tarine # 2008.10.03. 07:46

Helló

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a közalkalmazotti jogviszonyom áthelyezéssel történő megszűnésekor a felgyűlt szabadságom nem lett kifizetve az áthelyezésre hivatkozással (átvittete velem a volt munkáltató az uj munkáltatóhoz) mint utobb megtudtam jogtalanul. Mostanra megszűnt a régi munkáltatóm jogutóddal. A jogutódtól kértem, hogy a rajtam kivül áló okok miatt (vezető révén nem tudtam kivenni) felgyűlt szabadság napjaimat fizesse ki, de a többszöri levelezésnek és megbeszélésnek sincs a mai napig sem eredménye,s ez már kb egy éve huzodik. Érdemes-e ez ügyben munkaügyi birósághoz fordulnom, ha igen hogyan kezdjek hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 07:28

Csak a helyközi, távolsági közlekedés költségének 80%-át kell megtéríteni, a városi tömegközlekedését nem.

Kovácsné Timi # 2008.10.03. 07:26

Köszönöm szépen a segítséget!

Ezt a törvényt énis megtaláltam a munka törvénykönyvébe!
Ezért nem értem, hogy a törvény a lakcím és munkahely közötti utazás költségtérítését írja elő!
De a munkahelyem nem a Millenium telepen van?

kaali # 2008.10.02. 19:52

Megnéztem, ez egyértelmű, amit Lyonnee írt.

Lyonee # 2008.10.02. 19:39

78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet
a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről

Lyonee # 2008.10.02. 19:29

Kovácsné Timi!
Itt van bal oldalon a "SZOLGÁLTATÁSOK" alatt a "törvénytár"!

Kovácsné Timi # 2008.10.02. 19:25

Szia!

Légyszives küld már át Kjt, e-mailen!

Köszönöm szépen!

kaali # 2008.10.02. 19:18

Szia! Szerintem nincs túl sok esély arra, hogy megkapd, de talán a Kjt-ben találsz erre pontos választ. Átküldhetem, ha nem tudsz hozzájutni.

Kovácsné Timi # 2008.10.02. 18:57

Tisztelt Fórumozók!

Közalkalmazottként dolgozom Budapesten, az év folyamán elköltöztem Dunaharasztira!
Tudomásom szerint a Munka törvénykönyvében, az áll, hogy a munkáltató a munkaválalónak köteles a munkábajárással kapcsolatos költségének a 80%-át kifizetni, lakcímtől a munkahelyig ! Ami jelen esetben (8250+5000).
A munkaválaló csak a hévkiegészítőmnek a 80%-át fizeti ki.
Kérdésem a következő:
Mit tehetek, jogilag hova fordulhatok ez ügyben?

Válaszokat előre is köszönöm!

Nyuszika # 2008.10.02. 16:17

Kedves Segítők!

Fejlesztő pedagógusként dolgozok felnőttek fogyatékosok otthonában napi 8 órában közalkalmazotti jogviszonyban.
Kérdésem a következő, hogy ránk nem vonatkozik a napi 6 órás munka + pótszabadság? Sajnos nem találtam meg az erre vonatkozó törvényt.
Segítségetet előre is köszönöm!

kila # 2008.10.02. 06:59

Pisti 31-nek üzenem, amennyiben a kinevezési okiraton nevelőtanár szerepel, akkor a heti 40 órából 30 óra a kötelező órája,(kivétel amennyiben az adott kollégiumban megszavazták a ped.felügyelő státuszt, ebben az esetben 24 óra a nev.tanári köt.óra.) ennek is szerepelni kell ott. Minden más kedvezmény és jogosultság megilleti mint a "többi" nevelőtanárt, így a ped.pótszabadság is.Javaslom a közoktatási törvény, a Kjt. valamint a 138/1992 korm.rendelet tanulmányozását. ...így kezdésnek.