megbizasi szerzodes

leslie22 # 2006.10.23. 15:47

Sziasztok!A baratnom egy cegnel megbizasi szerzodessel helyetesitette az allando dolgozot,mert lebetegedett.A szerzodes okt.31-ig szol,de a kollegano idokozben jobban lett,okt.1-jevel elkezdte a munkat,igy a baratnomnek el kellett jonnie.Viszont a szerzodes nem lett modositva,sot a kilepo papirokat a szerzodes lejartaval akarjak neki odaadni.A kerdesem az,hogy jar-e neki az oktoberi fizetes,mivel a szerzides szerint meg ott dolgozik.Elore is koszonom a valaszokat.

csufi99 # 2006.10.23. 16:56

A megbízás szerint jérna, annyit kellett volna tennie, hogy bejár naponta, úgy ahogyan szólt a megbízási szerződése, ez így vitás lehet.
Milyen kilépő papírokat? Elszámolást?
Megbízási szerződést kötöttek, nem határozott idejű szerződést? A kettő nem ugyanaz.

leslie22 # 2006.10.23. 19:28

A megbizasi szerzodes hatarozott idore szol 2006.julius 18. napjatol 2006.oktober 31.napjaig.Bejarni nem tudtam volna,mert szoban kozoltek velem,hogy okt.1-jevel nem tartanak ram igenyt,mivel varatlanul visszajott a kollegano.A kilepo papirokon az OEP-es igazolvanyt,az adatlapot,a jovedelemigazolast,az igazololapot ertem.Tehat semmifele papirt nem kaptam,azt mondtak,hogy majd a szerzodes lejartaval kapom meg.Ez vajon nekik miert jo?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.23. 19:50

Itt valami nem kerek. A megbízásos jogviszony nem munkaviszony - tehát nincs "kilépő papír" meg adatlap. Ha leplezett munkaviszony volt, akkor meg jár a bér a határozott idő végéig.

leslie22 # 2006.10.23. 20:05

Minden honap elejen a fizetesem atutalasa utan berelszamolasi lapot kaptam,amin fel van tuntetve a bruttober es a belole levont jarulekok.Tehat rendesen bejelentett munka volt.

csufi99 # 2006.10.23. 20:10

Tehát munkaszerződésed volt, s fizetnek, ezért kapod meg hó végével- az iratokat.

A megbízási szerződés más, s nem munkaviszony, ezt jó, ha tudod, s megjegyzed! ( A megbízásiból is vonnak, ám nem munkaviszony, s nem a munkaügyi szabályok vonatkoznak rá)

leslie22 # 2006.10.23. 20:20

"megbizasi szerzodes"ez van feltuntetve a lapon! De ha ebbol is vonnak akkor mi a kulonbseg a megbizasi es a munkaszerzodes kozott?

the big cat # 2006.10.24. 05:59

A szerződéseket nem a címük, formájuk, hanem a tartalmuk alapján kell megítélni.

the big cat # 2006.10.24. 06:01

Szóval egy határozott idejű munakszerződésed volt, amit a munkáltatód most megszegett, mivel azt nem lehet felmondani. Attól, hogy amunkádra nem tart igényt, még köteles fizetni. és ezért akarják csak a végén kiadni a pípírokat, hiszen hamarabb csak közös megegyzéssel szűnhetne meg a szerződés. Át akarnak ejteni!

Sücy # 2006.10.24. 06:08

Viszont ha munkaszerződése volt tartalmilag, akkor nem adta ki a papírokat az utolsó munkában töltött napon...

leslie22 # 2006.10.24. 13:41

Ha kilepo papirokat adnak,akkor ezek szerint az munkaviszony,vagy adnak ilyet megbizasinal is? Most beszeltem a munkaugyi vezetovel es o azt mondta, hogy hiaba van okt.31-ig a szerzodes a teljesitest veszik figyelembe,mert ez megbizasi szerzodes volt,tehat addig jar a fizetes,amig ott dolgozom,tehat szept.30-ig.Azt allitotta,hogy a papirokat barmikor oda tudja adni,ha nekem kell de inkabb okt.31 utan.Ez neki miert jo?miert nem adta oda szept.30-an?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.24. 15:14

Milyen papírokat, könyörgöm?! A megbízást egyszerűen fel lehet mondani. Kaptál ilyen értelmű nyilatkozatot?

De most már nagyon kíváncsi vagyok, jó lenne, ha elmondanád, mit, hol és hogyan dolgoztál.

leslie22 # 2006.10.24. 16:26

Egy informatikai cegnel dolgoztam.A szerzodes tartalma:a megbizasi jogviszony 2006.07.18-tol 2006.10.31-ig tart,irodai asszisztens tevekenyseg,a tevekenyseg teljesitese eseten nem visszavonasig tarto megbizas eseten osszesen netto 100.000Ft/honap megbizasi dij illeti meg.Nagyon fel voltak haborodva,hogy miert kovetelem az oktoberi bert,hiszen ez megbizasi szerzodes,addig jart a penz,amig dolgoztam.Elismertek,hogyha munkaszerzodesem lenne,akkor jarna.

leslie22 # 2006.10.24. 16:29

Elfelejtettem mondani,hogy 9-tol 17-ig dolgoztam,de ezt a szerzodes nem tartalmazta.

Melypat # 2006.10.24. 16:46

A munkavégzés alapjául szolgáló szerződések minősítése során figyelembe veendő szempontokról szóló irányelv egy része
Hátha ez segít

– Az elvégzett munka díjazása [Mt. 102. § (4) bekezdés]

Munkaviszony esetén a munkáltató az Mt. szabályai szerint megállapított, rendszeres díjazásban (munkabér) részesíti a munkavállalót, mely az elvégzett munka ellenértéke. Mindez szintén nem kizárólagos minősítő jegy, hiszen maga az Mt. rendelkezik úgy, hogy ha a munkavállaló részére járó munkabér vagy annak egy része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a díjazást az ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Ugyanakkor – és ez viszont munkajogi sajátosság – legalább havonta ilyen esetben is előleget kell fizetni.
A vállalkozási, megbízási díj a feladat elvégzése, illetve – vállalkozás esetében – a megállapodásban meghatározott eredmény létrehozása után tipikusan egyszeri díjként jelenik meg. Természetesen tartós megbízás esetén az elvégzett munka díjazása rendszeres lehet, és a vállalkozó előleget kérhet a megrendelőtől, azonban mindez nem érinti a szerződés típusának minősítését, ha egyébként a munkavégzés további meghatározó jegyei a polgári jog körébe tartozó jogviszony meglétét támasztják alá.
Annak a ténynek a megállapítása, hogy a megbízott/vállalkozó egy kifizetőtől kapja díjazását, önmagában még nem minősíti át a jogviszonyt munkaviszonnyá, azonban, ha e minősítő jegy megállapítása mellett más, elsődleges és másodlagos minősítő jegyek is megállapíthatóak, ez már a munkaviszony megállapítását alapozhatja meg.

De ha van jogász ismerősöd kérdezd meg feltétlenül

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.24. 17:57

Elég egyértelműen munkaszerződés ez, akárminek hívták is.