Elég egyértelműen munkaszerződés ez, akárminek hívták is.
megbizasi szerzodes
A munkavégzés alapjául szolgáló szerződések minősítése során figyelembe veendő szempontokról szóló irányelv egy része
Hátha ez segít
– Az elvégzett munka díjazása [Mt. 102. § (4) bekezdés]
Munkaviszony esetén a munkáltató az Mt. szabályai szerint megállapított, rendszeres díjazásban (munkabér) részesíti a munkavállalót, mely az elvégzett munka ellenértéke. Mindez szintén nem kizárólagos minősítő jegy, hiszen maga az Mt. rendelkezik úgy, hogy ha a munkavállaló részére járó munkabér vagy annak egy része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a díjazást az ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Ugyanakkor – és ez viszont munkajogi sajátosság – legalább havonta ilyen esetben is előleget kell fizetni.
A vállalkozási, megbízási díj a feladat elvégzése, illetve – vállalkozás esetében – a megállapodásban meghatározott eredmény létrehozása után tipikusan egyszeri díjként jelenik meg. Természetesen tartós megbízás esetén az elvégzett munka díjazása rendszeres lehet, és a vállalkozó előleget kérhet a megrendelőtől, azonban mindez nem érinti a szerződés típusának minősítését, ha egyébként a munkavégzés további meghatározó jegyei a polgári jog körébe tartozó jogviszony meglétét támasztják alá.
Annak a ténynek a megállapítása, hogy a megbízott/vállalkozó egy kifizetőtől kapja díjazását, önmagában még nem minősíti át a jogviszonyt munkaviszonnyá, azonban, ha e minősítő jegy megállapítása mellett más, elsődleges és másodlagos minősítő jegyek is megállapíthatóak, ez már a munkaviszony megállapítását alapozhatja meg.
De ha van jogász ismerősöd kérdezd meg feltétlenül
Elfelejtettem mondani,hogy 9-tol 17-ig dolgoztam,de ezt a szerzodes nem tartalmazta.
Egy informatikai cegnel dolgoztam.A szerzodes tartalma:a megbizasi jogviszony 2006.07.18-tol 2006.10.31-ig tart,irodai asszisztens tevekenyseg,a tevekenyseg teljesitese eseten nem visszavonasig tarto megbizas eseten osszesen netto 100.000Ft/honap megbizasi dij illeti meg.Nagyon fel voltak haborodva,hogy miert kovetelem az oktoberi bert,hiszen ez megbizasi szerzodes,addig jart a penz,amig dolgoztam.Elismertek,hogyha munkaszerzodesem lenne,akkor jarna.
Milyen papírokat, könyörgöm?! A megbízást egyszerűen fel lehet mondani. Kaptál ilyen értelmű nyilatkozatot?
De most már nagyon kíváncsi vagyok, jó lenne, ha elmondanád, mit, hol és hogyan dolgoztál.
Ha kilepo papirokat adnak,akkor ezek szerint az munkaviszony,vagy adnak ilyet megbizasinal is? Most beszeltem a munkaugyi vezetovel es o azt mondta, hogy hiaba van okt.31-ig a szerzodes a teljesitest veszik figyelembe,mert ez megbizasi szerzodes volt,tehat addig jar a fizetes,amig ott dolgozom,tehat szept.30-ig.Azt allitotta,hogy a papirokat barmikor oda tudja adni,ha nekem kell de inkabb okt.31 utan.Ez neki miert jo?miert nem adta oda szept.30-an?
Viszont ha munkaszerződése volt tartalmilag, akkor nem adta ki a papírokat az utolsó munkában töltött napon...
Szóval egy határozott idejű munakszerződésed volt, amit a munkáltatód most megszegett, mivel azt nem lehet felmondani. Attól, hogy amunkádra nem tart igényt, még köteles fizetni. és ezért akarják csak a végén kiadni a pípírokat, hiszen hamarabb csak közös megegyzéssel szűnhetne meg a szerződés. Át akarnak ejteni!
A szerződéseket nem a címük, formájuk, hanem a tartalmuk alapján kell megítélni.
"megbizasi szerzodes"ez van feltuntetve a lapon! De ha ebbol is vonnak akkor mi a kulonbseg a megbizasi es a munkaszerzodes kozott?
Tehát munkaszerződésed volt, s fizetnek, ezért kapod meg hó végével- az iratokat.
A megbízási szerződés más, s nem munkaviszony, ezt jó, ha tudod, s megjegyzed! ( A megbízásiból is vonnak, ám nem munkaviszony, s nem a munkaügyi szabályok vonatkoznak rá)
Minden honap elejen a fizetesem atutalasa utan berelszamolasi lapot kaptam,amin fel van tuntetve a bruttober es a belole levont jarulekok.Tehat rendesen bejelentett munka volt.
Itt valami nem kerek. A megbízásos jogviszony nem munkaviszony - tehát nincs "kilépő papír" meg adatlap. Ha leplezett munkaviszony volt, akkor meg jár a bér a határozott idő végéig.
A megbizasi szerzodes hatarozott idore szol 2006.julius 18. napjatol 2006.oktober 31.napjaig.Bejarni nem tudtam volna,mert szoban kozoltek velem,hogy okt.1-jevel nem tartanak ram igenyt,mivel varatlanul visszajott a kollegano.A kilepo papirokon az OEP-es igazolvanyt,az adatlapot,a jovedelemigazolast,az igazololapot ertem.Tehat semmifele papirt nem kaptam,azt mondtak,hogy majd a szerzodes lejartaval kapom meg.Ez vajon nekik miert jo?
A megbízás szerint jérna, annyit kellett volna tennie, hogy bejár naponta, úgy ahogyan szólt a megbízási szerződése, ez így vitás lehet.
Milyen kilépő papírokat? Elszámolást?
Megbízási szerződést kötöttek, nem határozott idejű szerződést? A kettő nem ugyanaz.
Sziasztok!A baratnom egy cegnel megbizasi szerzodessel helyetesitette az allando dolgozot,mert lebetegedett.A szerzodes okt.31-ig szol,de a kollegano idokozben jobban lett,okt.1-jevel elkezdte a munkat,igy a baratnomnek el kellett jonnie.Viszont a szerzodes nem lett modositva,sot a kilepo papirokat a szerzodes lejartaval akarjak neki odaadni.A kerdesem az,hogy jar-e neki az oktoberi fizetes,mivel a szerzides szerint meg ott dolgozik.Elore is koszonom a valaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02