Felmentés idő és táppénz kapcsolata

hihetetlen # 2006.12.31. 09:21

Mint 67 %-os rokkant köztisztviselőként dolgoztam, "létszám leépítés" miatt felmondtak és jelenleg a 6 hónapos felmentési időmet töltöm.
Kérdésem, hogy a felmentési idő, vagy után betegség esetén táppénzes állományba kerülhetek e?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.31. 10:44

Legkésőbb a munkaviszony megszűnését követő harmadik napon.

hihetetlen # 2006.12.31. 11:18

Még azt szeretném megtudni, hogy ez a táppénzes idő hány hónap lehet?

hihetetlen # 2006.12.31. 11:20

Azt is meg szeretném kérdezni, hogy a felmondási idő alatt az étkezési hozzájárulás jár e, vagy az csak munkaviszba töltött időre kötelező adni?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.31. 11:23

A felmondási idő része a munkaviszonynak, az csak a felmondási idő letelte után szűnik meg.

A táppénz maximális idej egy év (bizonyos betegségek esetén kivéletesen kettő).

hihetetlen # 2006.12.31. 13:23

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Rosszul fogalmaztam, nem felmondási időt hanem felmentési időt /lehet mind a kettő egyet jelent?/ akartam írni.

1. Erre a 6 hónapra - mikor tényleges munka végzés nincs - jár e az étkezési hozzájárulás.
  2. Mivel 67 %-os rokkant vagyok a felmentési idő lejárta után mehetek e táppénzre.

Előre is köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.31. 13:49

Ami a munka törvénykönyvében a felmondási idő, az a köztisztviselőknél a felmentési idő. Legalább a felére a munkavégzés alól is fel kell menteni a munkavállalót - gondolom, kérdése erre az időre vonatkozik. Természetesen ez is benne van a munkaviszonyban, erre az időre is jár mindazon juttatás, ami a munkaviszonyra tekintettel jár - így az étkezési támogatás is.

A táppénzzel kapcsolatban téved, arra már a felmentési idő alatt is "elmehet", amennyiben munkaképtelen. (Megjegyzem ennek a 67%-os rokkantság önmagában nem bizonyítéka, hiszen eddig is ezen munkaképesség-csökkenés ellenére dolgozott.) Sőt ismétlem: éppenséggel a munkaviszony megszűnése után nem "mehet táppénzre" csak három napon belül.

szöszi # 2007.01.04. 09:25

Tisztelt Úram!

Szeretném a véléményét kikérni!Tavaly 2006.dec.20,-án táppénzre mentem mert tüdö és mellhártyagyulladással.Azota még mindig táppénzen vagyok...Több koleganöm jelezte már nekem,hogy vigyázzak mert ha vissza megyek dolgozni akkor számitsak rá,hogy felmondanak nekem mert nem hiszik el ,hogy beteg vagyok.Tudni kell,hogy a fönöknöm tavaly megfenyegetett mikor gyesröl vissza mentem,hogy ha elmegyek táppénzre akár csak a gyerekeim miatt akkor számitsak rá,hogy kileszek rugatva!Hát most sajnos muszály voltam mert már a pultban is fuldokoltam és lázasan dolgoztam,mikor ezt látták a fönökök nem azt mondták,hogy maradjon otthon 1-2 napot hanem h felkell öltözni és akkor jó lesz! Na most a bolt épp átalakitás allat van igy falak voltak megbontva és magában a boltban nem volt 5 foknál több.A munkruha pedig csak egy köppeny és egy kardigán lehettet.Ön/önök szerint mit tegyek? Vállaszát elöre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 10:04

Gondolom a rendkívüli felmondás nem fenyeget, Ön a munkaviszonyból eredő kötelezettségeit nem szegte meg, pláne nem lényeges kötelezettséget súlyosan. A rendes felmondást kötelező megindokolni, az indoklásanak valósnak és okszerűnek kell lennie. (A betegség miatti keresőképtelenség nem ilyen ok, azt biztos, hogy nem is merik leírni.) Vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy az indoklása valós és okszerű volt. (A munkaügyi per egyébként tárgyi illetékmentes, tehát a megindítása nem kerül pénzbe.)

Összefoglalva: egyelőre semmi tennivalója nincs azon kívül, hogy a mikor keresőképessé válik, akkor felveszi a munkát. Ha a munkáltatója a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését ajánlja, ne írja alá, kérjen két-három nap gondolkodási időt, és forduljon ismét a fórumhoz. Ha a munkáltató rendes felmondással él, akkor nézze meg, mikor indulna a felmondási idő - ha korábban, mint a keresőképtelenséget követő harmincadik nap, akkor közölje, hogy a felmondás jogellenes, érvénytelen. Ha ez nem áll fenn, akkor közölje - akár rá is írhatja - hogy vitatja a felmondás okának valósságát vagy okszerűségét. "Belengetheti" a perindítás lehetőségét is.

(Itt mindenki tegeződik...)

Sücy # 2007.01.04. 10:13

KBS, a betegség miatti keresőképtelenség mióta nem indok?
Csak mert néhány éve azért volt róla szó, hogy ez indok lehet...

the big cat # 2007.01.04. 10:40

A betegség miatti keresőképtelenség általában nem indok, de a rendszeres betegség, ami az általános egészségi állapot következménye már foglalkozásegészségügyi alkalmatlanságot is eredméynezhet, ami ugye jogszerű indok.

De a leyrt eset természetesen nem indok, és súlyos jogsértés lenne, ha emiatt rugnák, ki, szerintem sem merik majd leyrni, de le fognak írni valami mást, úgyhogy jobb kézülnia védekezésre, a kiskereskedelemben lábbal tiporják a munakjogot, az egyik nagy áruházlánc pl már sorozatban (majdhogynem borítékolva) veszíti el a munkaügyi pereket, ennek ellenére vígan folyattják a jogellenes gyakorlatot.

hihetetlen # 2007.01.08. 08:42

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Felhívtam a nyugdíjpénztárt és ott azt az informácoót adták, hogy leszázalékolt munkavállalótól nem vontak TB, ezért tápénzre se vagyok jogosult.

akirenk # 2007.01.17. 08:54

Szép Napot Mindenkinek!
Véleményt szeretnék kérni!:))
Közalkalmazottal szóban közlik január 15-én reggel 7,30-kor,hogy felmentik,megkapja a 2 hónap felmentési időt, a munkavégzés alól teljes időre felmentik. Munkaideje 15,30-ig tart, még az nap orvoshoz megy, tehát az állománybavételije 15.-ére szól. A felmentési okirat is 15.-ére szól, a vezető aláírása után az nap tértivevénnyel feladva, a dolgozó másnap, január 16.-án átveszi. Jogellenesen járt-e el a munkáltató?? Várható-e, ha munkaügyi biróságra megy, hogy elmarasztalják a munkaadót?? Illetve, hogy a felmentése csak a táppénz lejártát követően lép életbe???!!
Előre is köszönöm a válaszokat!!
Üdv.: akirenk