sulinet expressz jogosultság


Cesa # 2004.01.30. 01:24

Köszönöm a felvilágosítást!

És ha valaki EVA-s akkor élhet a sulinetes kedvezménnyel???
Pontosabban én tanuló vagyok, édesapám pedig EVA-s vállakozó. Ez esetben ő felhasználhatja a kedvezményt?
Vagy igaz az, hogy az EVA-soknak nem jár semmi!?!??

Bubó # 2004.01.29. 21:23

Régebben volt olyan, hogy egyes adókedvezményeket csak az összevonás alá eső jövedelmed adójának bizonyos %-áig vehetted igénybe.
Most nincs ilyen, minden összevonás alá eső jövedelem adója viszaigényelhető!
Azért írom le mindig ezt a szörnyű kifejezést, hogy „összevonás alá eső jövedelem adója”, mert ami nem oda tartozik, az az adó egyáltalán nem igényelhető vissza.
Ilyen „rossz ”adó pl. az ingatlan értékesítés, bérbeadás adója, az osztalékadó, az átalányadók, stb. Vagyis az „elkülönülten adózó jövedelmek adója”.
Tehát ha valakinek nincs az összevonás alá eső jövedelme után adókötelezettsége (pl. minimálbéres, nyugdíjas), akkor adókedvezményt sem vehet igénybe.
Remélem, nem voltam túl bonyolult. .-)
Üdv.

Cesa # 2004.01.29. 02:21

Az "adókötelezettség határa"??
Ez pontosan mit takar?

Én vhogy így hallottam:
annyi kedvezényt használhatsz fel, amíg el nem érded az beadózott éves összeg 30%-át és nem többet.
Magyarán éves szinten maximum a 30%-át használhatod fel különböző kedvezményeknél az adódnak.

Jól tudom így?

herpichzs # 2003.11.15. 08:19

Köszönöm Old Guy!

old-guy # 2003.11.14. 11:33

Hali herpichzs ,

igen, az összevonás alá eső jövedelmeidet terhelő adóból az előnyt élvező tételek (adójóváírás, nyugdíjjárulék adókedvezménye stb) levonása után fennmaradó adókötelezettséged határáig érvényesíthetsz minden egyéb adókedvezményt, így a biztosítási mellett a számítógépét is (vagyis ha belefér...)

Üdv.

herpichzs # 2003.11.14. 08:01

Segítsen nekem valaki!
Szeretnék a Sulinet expressz programban számítógépet vásárolni. Életbiztosítás miatt van kb 20e Ft adókedvezményem. Kaphatok-e még a szg. vásárlásra is 60e Ft adókedvezményt?

old-guy # 2003.11.11. 18:33

Hello tboyka,

ha a felsőoktatási törvényben szerepel az intézményed, mint iskolai rendszerű felsőfokú intézmény, és a hallgatói jogviszonyról rendelkezel igazolással, akkor elvileg akár meg is felelhetsz a feltételeknek.
Igaz, eddig csak a nappali tagozatos első alapképzésben résztvevők fordultak elő a környezetemben, más eset kimeneteléről még nem hallottam...

Üdv.
old-guy

tboyka # 2003.11.09. 22:44

Köszi a választ old-guy, de a múltkor rosszul fogalmaztam, amikor azt írtam, hogy kiegészítő képzésre járok. A pontos megnevezés: Főiskolai szakirányú továbbképzés-Közgazdász szakmérnök szakirány. Ebben az esetben jogosult lennék?

Üdv,

tboyka

old-guy # 2003.11.09. 19:47

Hello tboyka,

épp itt találod meg (lejjebb) egy másik felvetésre reagálva a helyes értelmezést:

jogosultak: .....

  • a hallgatók, akik a felsőoktatási törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vagy főiskolai, egyetemi szintű alapképzésben vagy szakirányú továbbképzésben vagy doktori képzésben vesznek részt,

Tehát a másoddiplomás, ill. kiegészítő képzésben részt vevő hallgatókra a kedvezmény nem vonatkozik.

4:3 a NEM javára.

Üdv.
old-guy

tboyka # 2003.11.07. 23:30

Hello!

A problémám a következő: Másoddiplomás vagyok és kiegészítő képzésre járok a BGF-re estire. Jogosult vagyok-e saját részre a 60e HUF adóvisszatérítésre? Természetesen igen, gondoltam én mikor elolvastam a törvényt és értelmeztem. De adóban jártas emberek közölték velem, hogy tévesen gondolom. Erre felhívtam 4(!) különböző APEH ügyfélszolgálatot és egy 5-ikbe be is mentem személyesen. Az eredmény lehangoló: 3-2 a NEM javára. Felhívtam a Sulinet vonalát: ott magabiztosan állították, hogy nekem jár! Az APEH-es hölgy viszont - akinél személyesen jártam - azt mondta, hogy ne hallgassak a Sulinetes üfszolgálatosra, mert ki van adva nekik, hogy mindenre mondják, hogy igen, jár, mert ez kőkemény üzlet nekik. Szóval 3 igen 3 nem. Most akkor jár nekem vagy nem? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen akkor miért igen? Meg tudja vki nekem mondani? Mert fogalmam sincs mostmár...

"36/A.§ (3) A pedagógus, az oktató, a hallgató, a felnõttképzésben részt vevõ magánszemély, valamint az a magánszemély, akinek gyermeke nappali rendszerû iskolai oktatásban vagy a felsõoktatásról szóló törvényben felsorolt felsõoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerû elsõ alapképzésben vesz részt, az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére (vásárlására, bérletére, lízingelésére) fordított összeggel, ha a megszerzés a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vagy az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázat keretében történik. Az adókedvezmény alapját és összegét a vételárat, a bérleti díjat, illetve a lízingdíjat tartalmazó, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. "

Elvileg hallgató vagyok(mégha estis is), nem?

help vki,

üdv,

tboyka

old-guy # 2003.09.06. 19:29

A Sulinet Expressz pályázat és a jogszabály alapján adókedvezményre jogosultak: .....

  • a hallgatók, akik a felsőoktatási törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vagy főiskolai, egyetemi szintű alapképzésben vagy szakirányú to-vábbképzésben vagy doktori képzésben vesznek részt, függetlenül attól, hogy tanulmányaikat milyen oktatási formában végzik, ha a számukra a számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzéséről készült számla (számlák) kiállításának időpontjában valamelyik felsőoktatási intézménnyel a hallgatói jogviszonyuk fennállt és van adóköteles jövedelmük.

Az adókedvezmény 60.000,- Ft-nál nagyobb értékben (több éven át) történő igénybe vételére lehetőség van több évre szóló kedvező megszerzési konstrukció (pl. lízing, bérlet) esetében, amelynek keretében az adott termék ára (lízingdíja, bérleti díja) több adóév során kerül leszámlázásra, a jogszabály érvényessége alatt - a többi feltétel teljesülése (jogosultság fennállása, stb.) esetén - minden egyes adóévben igénybe vehető a fenti adókedvezmény. Kivételt képez a több éves futamidejű áruhitel igénybevételével történő megszerzés, mivel ez esetben a termék vásárlásáról egyetlen - a vásárláskor kiállított - számla készül.

Készpénzes vagy áruhitellel történő vásárlás esetében a jogszabály érvényessége alatt - a többi feltétel teljesülése (jogosultság fennállása, stb.) esetén - minden egyes adóévben ismételten igénybe vehető a fenti adókedvezmény, amennyiben az adott adóévben is a Sulinet Expressz keretében történt a vásárlás.

Tehát vagy minden évben új vásárlás, vagy egy nagy cucc bérlete, operatív lízingje több évre. Ez utóbbiba az egyszeri áruhitel nem fér bele, hiába többéves a törlesztés, mert az pénzügyi lízingként funkcionál.
Üdv.

Otild # 2003.09.05. 11:41

"2002. XLII. tv. Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekrõl szóló törvények módosításáról. 11. § (3) A pedagógus, az oktató, a hallgató, a felnõttképzésben részt vevõ magánszemély, valamint az a magánszemély, akinek gyermeke nappali rendszerû iskolai oktatásban vagy a felsõoktatásról szóló törvényben felsorolt felsõoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerû elsõ alapképzésben vesz részt, az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére (vásárlására, bérletére, lízingelésére) fordított összeggel, ha a megszerzés a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vagy az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázat keretében történik. Az adókedvezmény alapját és összegét a vételárat, a bérleti díjat, illetve a lízingdíjat tartalmazó, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. (4) A magánszemély által e § alapján igénybe vehetõ adókedvezmény(ek) összege adóévenként nem haladhatja meg a 60 ezer forintot."

Talán ez alapján kétféle értelmezés érkezett. Egyiket a sulinet ügyfélszolgálat, a másikat a K&H bank ügyintézője szolgáltatta.

Eset: Nappali első alapképzében részesülő egyetemi hallgató igénybe venné ezt az állami ajándékot. Kérdez: mivel a naptári év és a tanítási év nem esik egybe, egyszeri, vagy kéteszeri 60eFt-ot igényelhet vissza két naptári évbe nyúló egy tanítási év alatt?

Válasz1, Sulinet ügyfélszolgálat: Nagyné Sziráki Katalin válasza:
Köszönjük érdeklődését a Sulinet Express program iránt. Ha az idén vásárol valamit, azt természetesen az egész éves adójából tudja majd visszaigényelni. Az adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az igényjogosultság fennálljon. Tehát, Ön addig vásárolhat, minden évben, amíg iskolába jár (iskolalátogatási papírt vagy hallgatói jogviszony igazolást kap).

Ezt úgy értelmezi az igénylő, hogy 2x60eFt-ot visszaigényelhet.
Vesz egy 120eFt értékű alkatrészt és azért hogy évente 60eFt-ról kapjon számlát a K&H bankhoz fordul tartós hitelért. Helyben készpénzzel fizetné a teljes vételárat és az ügyintézés költségét.
Ekkor megkapja a másik választ, amit ez előzővel ellentmondásosnak érez:

Válasz2: K&H ügyintéző (miskolci fiók Széchenyi út 3-9)
Mivel hallgatói jogviszonya a következő év végéig nem áll fenn, nem veheti igénybe az adókedvezményt a következő évben. Ezért javasoljuk gondolja meg érdemes e K&H szerződést kötnie.

Melyik válasz a helyes?
Ön mit válaszolna?