Elnézést a dadogásért. :)
Orvoshoz való bejelentkezés feltételei
Köszönöm a válaszokat a megadott helyen tényleg van érdemi érdemi tájékoztatás.
A tulajdonképpeni kérdésem továbbra is az, hogy a „tartózkodási hely” („ideiglenes lakcím”) helyett miért nem elég a nappali tagozatos egyetemista státusz ?
A "körzet"-eket illetően valahol félúton van az igazság.
Tényleg vannak körzetek, de a háziorvos azon kívülről is fogadhat/elutasíthat beteget, viszont a körzeten belüliek elutasítása csak redkívül nyomós indokkal lehetséges.
A háziorvosnak van un. orvosi körzete: x utcától y utcáig - ilyesféleképpen. Tetszőleg bármelyik háziorvosnál leadható a TAJ kártya, azonban magától értetődő, hogy majd mindenki a lakáshoz legközelebbit választja.
A tartózkodási kártyára azért van szükség, mert valamiképp csak igazolni kell, hogy xy adott esetben hol is lakik. (Nem azonos az "állandó" lakcimmel - ha az esetleg máshol lenne.)
Monalisa
laikus hozászóló
Köszönöm a választ.
Azt hallottam, a "körzeti orvost" újabban "háziorvosnak" hívják, ezért nem tudom, hogy "körzet" létezik-e még abban az értelemben, hogy csak azon belüliek mehetnének az illető orvoshoz.
Az érdemi kérdés az, hogy egy nappali tagozatos egyetemista az egyetem székhelyén miért nem mehet akármelyik orvoshoz ? Mi szükség az ideiglenes lakcímkártyára (régebbi elnevezés) ?
Tudok olyanokról, akik úgy járnak fővárosi egyetemre, hogy Budapest tőszomszédságában (Budakalász, stb.) vettek ki albérletet, s bizonyára az van beírva tartózkodási helynek a lakcímkártyára. Ez esetben is tilos budapesti orvost választani ?
Sajnos a megadott címen egyáltalán nincsenek jogszabályok, de nem ez a baj, mert mert máshol található épp elég (eü. vonatkozású), csak a háziorvos (állítólag szabad) megválasztásának szabályozását nem találom.
Egy háziorvoshoz a TAJ kártyát leadni csak abban az esetben lehet, ha a kérelmező igazolja: az orvosi körzetébe tartozik. Ennek feltétele a tartózkodási helyet igazoló lakcímkártya bemutatása. Ellenkező esetben az orvos csak sürgősségi esetben köteles egy beteggel foglalkozni.
Jogszabályhely: http://www.oep.hu
Az érdekelne, hogy bp.-i orvoshoz való bejelentkezéshez szükség van-e bp.-i tartózkodási helyet igazoló lakcímkártyára ("ideiglenes lakcím")?
Egy fővárosban tanuló szegedi fiatalemberről van szó,
akinek Szegeden van a lakhelye ("állandó lakcíme") de jelenleg
egy fővárosi egyetem nappali tagozatos hallgatója.
Ez a státusz miért nem elég ?
Milyen jogszabály vonatkozik egy háziorvoshoz való bejelentkezésre ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02