copyright, szerzői jog. hogyan?

_Wasp_ # 2009.08.06. 14:45

nincs mit

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

rockybro # 2009.08.06. 14:29

Köszönöm a válaszokat!

_Wasp_ # 2009.08.06. 14:23

Gondolom a szerzői jog nem teljesen kötött, biztos vannak benne olyan dolgok, amiket a szerző dönthet el. (pl. hogy engedélyezem-e a többszörözést, stb.) Fel tudná valaki sorolni ezeket?

a szerzői jogok benne vannak a jogifórumos törvénytárban található Szjt-ben, de egy fórumhozzászólás kereteit meghaladják. Javaslom, hogy nézd át!

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.06. 14:21

Valakitől úgy hallottam, hogy ahhoz, hogy kiírhassam a „Copyright 2009 Rockybro“-t, be kell menni a Szerzői Jogvédő Hivatalba. Igaz ez?
nem. Nyugodtan kiírhatod.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.06. 14:20

kb semmit. Alapból minden szerzői mű védett, ezen nem változtat sokat, ha kiírod, hogy ez is.

talán annyi jelentősége lehet, hogy jelzed a szerzői jogi védelmet a lopóknak, és talán ez elijeszti őket - viszont különösebb joghatása nincsen.

ja, igen, meg még bizonyítási eszköz lehet, elsőség vonatkozásában, de itt se a joghatás a lényeg, hanem az, hogy tudod mondani, hogy "tessék itt a 2009-es dátum, én akkor publikáltam az írást, a 2010-es írás csak plágium lehet". PErsze ezt egyéb eszközökkel is bizonyíthatnád...

_Wasp_

és felesleges megoldása

rockybro # 2009.08.06. 13:49

válasz _Wasp_ üzenetére:

Köszi, azt már tudom, hogy a szerzői jog alapból, az elkészítéstől kezdve védi a weboldalt. Én arra lennék kíváncsi, hogy jelent-e valami pluszot a "Copyright 2009 Rockybro" vagy a "Minden jog fenntartva."?

Valakitől úgy hallottam, hogy ahhoz, hogy kiírhassam a "Copyright 2009 Rockybro"-t, be kell menni a Szerzői Jogvédő Hivatalba. Igaz ez?

Gondolom a szerzői jog nem teljesen kötött, biztos vannak benne olyan dolgok, amiket a szerző dönthet el. (pl. hogy engedélyezem-e a többszörözést, stb.) Fel tudná valaki sorolni ezeket?

rockybro # 2009.08.05. 19:38

a "Copyright 2009 Rockybro"-t is fölösleges kiírni, vagy csak a "Minden jog fenntartva"-t? Csakmert a "Copyright 2009 Rockybro" tartalmazza a mű védelmi idejét, és jogtulajdonosát...

_Wasp_ # 2009.08.05. 18:39

nincs semmi ilyesmire szükség, felesleges áljogászi hókuszpókusz.

A szerzői jog alapból, a megalkotástól védi az alkotást.

_Wasp_

és felesleges megoldása

rockybro # 2009.08.05. 17:33

Kicsit átfogalmaztam, kiegészítettem az eredeti kérdést:

Van egy weboldalam. Ezen a weboldalon egyelőre nem szerepel semmilyen szerzői jogra vonatkozó leírás (nincs "Copyright 2009 Xy", nincs "Minden jog fenntartva." és nincsen Jogi nyilatkozat sem). Védi így alapesetben valami a művemet, vagy most úgy lophatja el, úgy használhatja fel kereskedelmi célokra akárki, ahogy csak kedve tartja?

Sok oldalon látok ilyeneket alul, hogy "Copyright 2009 Xy. Minden jog fenntartva". Mit jelent ez? Segít ez valamit a helyzeten, vagy enélkül is ugyanolyan szabályok vonatkoznak az oldal másolására, feldolgozására stb.? Amúgy hogy néz ki ez a kifejezés szabványosan?

Szükséges esetleg bemenni valamilyen hivatalba, hogy levédessem az oldalt? (itt most nem a név levédésére gondolok, hanem, hogy ne lophassák el a honlap elemeit, ne használják fel a tartalmakat.)

rockybro # 2009.08.05. 16:09

Üdv!

Mit takar a weboldalakon található "© Copyright 2009 Xy. Minden jog fenntartva." kifejezés? Mit jelent, hogy minden jog fenntartva? Hogy néz ki ez a kifejezés szabványosan?