copyright, szerzői jog. hogyan?

satol # 2012.10.27. 11:57

Na ez a DVD téma engem is érdekelne. Évek óta árasztom el a környezetemben lévő embereket olyan DVD-kkel, amelyek 100%-ban saját alkotásaimat tartalmazzák. Ha utána számolok, elég felháborító, hogy ezen DVD-k után mekkora összeget fizetek én az Artisjus-nak, ezért nemrég kerestem egy üzletet, ahol matrica nélküli DVD-ket lehet kapni. Mire számíthatok, ha ilyen helyen vásárolok?

ObudaFan # 2012.10.27. 12:02

Ha ingyenesen árasztod el velük az ismerőseidet, semmire.

satol # 2012.10.27. 14:38

Köszönöm az expressz választ!
Egyelőre ingyen osztogatom, de szándékomban áll idővel megrendelésre készíteni anyagokat. Ha vállalkozóként ilyen DVD-ken adom az ügyfeleknek az anyagokat, akkor az már jogilag aggályos? Ha a saját anyagaimat értékesítem, akkor miért van több alapja pénzt kérni tőlem az Artisjusnak, mintha ingyen adom?

prezso # 2012.10.27. 17:52

A matrica a jogdíjak rendezésére van.
A jogalkotó, és ezzel együtt az Artisjus abból indul ki, hogy jogvédett tartalmat fogsz rátenni, ezért fizettet veled egy alap összeget az adathordók után.
Saját készítésű anyagot viszont olyan dvd-re teszel, amilyenre akarsz: ott a szerzői jogok téged illetnek.
(Persze csak akkor, ha teljes egészében saját, vagy olyan anyag felhasználásával készült, ami szabad felhasználású, azaz nem jogdíjköteles.)
Max. azért fog hepajozni az Artisjus, hogy nem jelentkeztél be náluk, így a te anyagaid utáni bevételtől elesik. De az már az ő bajuk...
Ha ebből bevételed van, az meg már adózási kérdés.

Spencerhill # 2013.01.17. 15:13

Sziasztok!

Az alábbi ügyben szeretném kérni a véleményetek:

Adott egy amerikai szerzőpáros 1926-ban, az Egyesült Államokban kiadott műve, melyet egy magyar kiadó 1928-ban jelentetett meg fordításban.

Amennyiben a magyar fordítást valaki kiadni szándékozik, mind a fordító(aki 1991-ben hunyt el) jogutódjától, mind pedig az amerikai szerzőpáros (mindketten 1947-ben hunytak el) jogutódjaitól engedélyt kell kérnie?

A fordítás egyéni, eredeti jelleggel bír, a korábbi magyar kiadó által kötött kiadói szerződésről pedig nincsen információ.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Csola # 2014.01.27. 17:44

Tisztelt Uram,

Szeretnék egy külföldön gyártott matricát forgalmazni amin egy-egy kutya szerepel. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy mire számÍthatok szerzői jogvédelemmel kapcsolatban ha nem kérem ki a nyomda engedélyét illetve honnan tudom meg, hogy a matricán használt állat fotók védettek-e?

Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 18:27

honnan tudom meg, hogy a matricán használt állat fotók védettek-e?
Az a főszabály.

Hapci86 # 2014.03.19. 17:18

Tisztelt Hölgyem/Uram

Egy elméleti szituációt szeretnék felvázolni és az ezzel kapcsolatos kérdéseimre keresek választ.

Megismerkedtem egy franchise termék történetével (pl. Star Wars) és annak egy része megihletetett egy saját történet megírására. A történet tartalmaz elemeket az eredeti műből és illeszthető az eredeti történethez. Azzal tisztában vagyok, hogy a művet nem publikálhatom, mint önálló alkotás és nincs is szándékomban. Ezt csupán az eredeti szerző engedélyével tehetném, és akkor is csak a terméket forgalmazó kiadón belül (mint feldolgozás vagy adaptáció).

A kérdésem a következő: abban az esetben, ha megmutatom az eredeti szerzőnek a munkámat, egyszersmind kérve annak megjelentetését, illetve adaptálását más médiába, akkor rendelkezem-e szerzői jogokkal? Amennyiben a szerző kijelenti, hogy nem akarja, vagy nem áll módjában kérésemnek eleget tenni, de a történetem egyes részeit vagy elemeit felhasználná a tudtommal vagy a tudtomon kívül, tehetek-e valamit annak megakadályozás érdekében.

Ha esetleg következetlenség lenne a felvázolt helyzetben kérem, jelezze.

Galah # 2014.06.08. 09:37

Sziasztok! - SOS

Van egy egyszerű termék, amit már gyártanak. Szabadalmi "jog van rajta", vagy nem tudom, hogy kell ezt mondani.

Meg van a jog teljes leírása (kb. egy A4-es lap angolul, 10 pont). Mindent át tudok küldeni.

Majdnem ugyanilyet szeretnék gyártani. Egy embert keresek, aki meg tudja mondani, szabályellenes-e, vagy, hogy mit változtassak rajta.

Egyszerűnek tűnik az ügy. Ha szükséges, természetesen fizetnék a segítségért.

*Bármilyen segítséget, kiindulópontot szívesen veszek!

üdv, Bálint

szsusika # 2014.09.08. 14:49

A következő témában lenne szükségem jogi segítségre:

Készítettem a férjemnek egy személyre szabott ajándékot, a kedvenc filmjével kapcsolatban. Aagy sikert aratott.
A kérdésem, hogy ha szeretnék ilyen ajándéktárgyak készítésével jövedelemre szert tenni, akkor felhasználhatok-e internetről letöltött képeket, ha igen akkor milyeneket, milyen feltételekkel? Gondolok itt olyanra, hogy mondjuk egy népszerű film vagy sorozat, mesefigura, vagy sportoló, esetleg valamilyen sport csapat szerepel a képen.
Feltehetek így készített tárgyakat eladásra hirdető oldalakra?
Mire kell figyelnem, ha ilyen tevékenységhez az interneten keresek képeket?

Nagyon köszönöm előre is!