ip cím kiadása és telefonbeszélgetés rögzítése


paxia # 2018.03.28. 13:16

Az IP cím egy konkrét gépet azonosít egy konkrét pillanatban. Tehát az sem biztos, hogy ugyanannak a gépnek mindig ugyanaz az IP címe. Ráadásul, ha valaki bemegy egy proxi mögé, akkor annak az IP-jét fogja használni. És így tovább...

Semmit nem jelent az IP cím. Még fix IP esetén is előfordulhat, hogy valaki egy 200 fős cég belső DHCP-vel kiosztott IP-jével a fix IP-s átjárón megy ki. Na akkor ki volt a 200 közül?

kovijen # 2018.03.24. 15:10

A hely azonosítása családi ház esetén ugyanaz. Azt nem akarom, hogy a családtagokat gyanúsítsák.
Igen, azt már én is megkérdeztem magamtól, hogy minek mentem oda, de már így lett.
Jogilag mi lehet a következménye, ha valaki ilyen helyzetben hamis adatokat ad meg?

lajcsó # 2018.03.24. 08:23

IP cím alapján be lehet azonosítani engem, gondolom,"
A IP cím alapján max. a felhasználó helyét lehet azonosítani.

kovijen # 2018.03.24. 07:31

Üdvözletem! Regisztráltam (e-mail cím) a usnet.nl letöltő oldalra (San Marino bejegyzésű) ingyenes próbaidőszakra. Rögtön kérték a bankkártya adatait, az ellenőrző kódot is, a címemet is. Nem valódikat adtam meg mert már rossz híreket hallottam az oldalról. Persze, ezután nem tudtam letölteni azt az állományt, amit akartam, mert csak prémium tagok tölthették le. Nem foglalkoztam a témával, nem is használtam, be se jelentkeztem hozzájuk. Kapom az e-mailt, hogy fizessek 100 eurót, mert nem tudták levonni a számláról. Kiderült, hogy 14 nap után le kellett volna mondanom a szolgáltatást, különben automatikusan az éves előfizetés lép életbe, amit nem lehet már lemondani. Utánanéztem a neten, rengeteg károsult van világszerte, van akinek a lemondása után is vonják/követelik a pénzt. Aki nem fizet behajtó céget (német, horvát, magyar) küldenek rá, de állítólag fizetési meghagyást már nem adnak. IP cím alapján be lehet azonosítani engem, gondolom, nem használok semmit ez ellen. Milyen jogi következménye lehet egy esetleges rendőrségi feljelentésnek? Arra gondolok, hogy felbőszülnek a behajtók hiába történő fizetésétől és feljelentést tesznek. Ebben a dologban tényleg igazuk lenne, hamis adatokat adtam meg. Talán fizessek nekik önként, akkor nyugi lesz?

efi99 # 2018.01.22. 21:00

Remélem visszaszóltál neki. Meg kijavítottad a j-t ly-ra, hogy ha már ilyen turbómagyar, akkor már legalább ne gyalázza édes anyanyelvünket sem.
Nem mellesleg szerintem más is elhangzott ott, mert ennyiért még senki sem szokott pipa lenni, bizonyára volt előzménye is.

ius latratus # 2018.01.22. 19:53

Nem, nem a jelzőre ugrottam, hanem arra, hogy lepkefing-szerű esetekre már világégést vizionál lassan mindenki.
Pedig, lósz@rt.
Olvass, vagy keress hobbit, a net nem a világ.

IP-címhez: tényleg azt hiszed, hogy ha az megvan, akkor már megvan az "elkövető" is? Mondtam: szállj le a földre!

Judit777 # 2018.01.22. 18:38

Ne haragudj, de nem igazán értem ezt a "tanácsot".
Mintha a "libsi" szó olvasására ugrottál volna.
Én nem tartom magam "libsinek", de ha az is volnék, akkor sem írhat senki ilyet rám ilyen "hangnemben", azt gondolom!

Ha valaki tud valami lényegeset az IP-címről, azt megköszönném.

ius latratus # 2018.01.22. 17:44

Ott a TASZ, Amnesty I. stb.
Meg az összes nyavalyás libsi. Ott tehetsz bejelentést, elnyávogják, mit lehet tenni.

Judit777 # 2018.01.22. 17:26

Segítségeteket kérem!

Polgári per elindítását fontolgatom sérelemdíj érdekében, mivel egy ismert fórumon valaki azt írta rólam még tavaly, hogy "nyavajás libsi", meg "büdös zsidó" (két külön hozzászólásban).
Ilyen esetben is fel lehet kutattatni a másik fórumozó IP címét?
Polgári per esetében ezt kiadják?

Sajnos, nem ismerem az illetőt, de meg akarom találni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 11:13

Rosszul érted. Ki kell adnia pl. polgári perben is.

kovacsdiana # 2010.05.14. 10:09

Üdv.
Ha jól értem, akkor a szolgáltató csak akkor adhatja ki az IP címet,vagy az ahhoz tartozó ember kilétét... ha feljelentés történik valamilyen visszaélés kapcsán, és a Bíróság felszólítja annak kiadására? Gondolom, ha Rendőrségi nyomozás folyik, a szolgáltató akkor is köteles kiadni az IP címet. Így van?

justizmord # 2010.02.01. 05:30

Mi maga a per (vagy leendő per) tárgya? Mihez lennének ezek a bizonyítékok? Inkább mondd el magát a problémát, mert én gyanítom, hogy nem is igazi komoly probléma, mármint talán egyáltalán nincs is esélye abban sikeresen beperelnie téged, és így teljesen irrelevánsm, hogy mit használhat fel bizonyítékként egy olyan esetben, amiben eleve nem is nyerhet.

Ha pl. telefonba csúnyát mondtál neki, az semmi, majdnem semmi, mert a négyszemközt mondott dolgok csak szabálysértések lehetnek maximum, az nem lehet sem bűncselekmény, kártérítési tehát pénzfizetési per meg különösen nem lehet olyasmiból.

Ha meg az interneten írtál neki, pl. egy fórumon, akkor meg ha csak a nick nevét szidtad, vagy nem is használtál nevet csak úgy szidtad, de ő nem az igazi emberi nevével volt jelen, csak egy nick névvel, az is semmi.

Szóval, mi a probléma, amihez a másik oldal bizonyítékokat keresgél?


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2010.02.01. 05:14

Nem vagyok jogász.

Igen, a másik fél felveheti a veled folytatott beszélgetést, ez nem jogellenes. Sem Btk-ba, sem Ptk-ba, sem más törvénybe nem ütközik. Maga a felvevés ténye nem törvénytelen. Tehát a felvevés miatt semmilyen követeléssel sem állhatsz elő, értelemszerűen, mert jogszerű ilyet csinálni. Ami ilyenkor jogszerűtlen szokott vagy jogszerűtlen tud lenni, hogy a felvétel megtörténte után visszaél a felvétellel, ÉS ezzel kárt okoz neked. Kettő dolog kell egyszerre. Vissza kell élnie vele (pl. weblapra feltölteni, vagy kazettán elküldeni egy rádiónak) ÉS még ráadásul ebből neked KIMUTATHATÓ károdnak kell keletkeznie. Ha tehát felveszi, ez semmi, ha felveszi és visszaél vele, de neked nem keletkezik károd, akkor az is semmi. Az általad elmondottak alapján nem történt a felvétellel visszaélés, tehát károd pláne nem keletkezhetett. A bíróságnak lejátszani az nem visszaélés.

Igen, a bíró figyelembe veheti bizonyítékként, de nem biztos, hogy figyelembe veszi, még az sem biztos, hogy hagyja egyáltalán lejátszani. A felek felajánlhatnak bizonyítást, bizopnyítási eszközöket, amiket a bíró vissza is utasíthat. Tehát igen, a másik fél felhasználhatja a felvételt, te tiltakozhatsz ez ellen, és a bíró majd eldönti, hogy kíváncsi-e a felvételre.

Tapasztalatból mondom, nekem volt egy perem, abban én akartam lejátszani az alperessel folytatott és rögzített telefonbeszélgetést, a másik fél tiltakozott, és a bíró végül nem engedte lejátszani, és így bizonyítékként sem vette figyelembe. Más bíró talán máshogy járt volna el.

IP címet kiadhatja-e a szolgáltató. A bíróság egy hivatalos intézmény, ami kérdéseket tesz föl bárkinek, bárkinek, akit pl. előtte tanúként beidéz. A tanúnak MINDENBEN válaszolnia kell a bíró kérdéseire. Ha tehát a bíró megkérdezi a szolgáltató emberét, hogy kinek az IP cłme volt ez meg az, akkor mint tanú, köteles az igazat elmondani. Vagyis, nem egyszerűen kiadhatja, hanem bármit ki KELL adnia, amit a bíró megkérdez tőle. Ha a szolgáltató tudja, hogy hányas cipőt hordasz, és ezt megkérdezi tőle a bíró, akkor ezt is köteles elmondani, mert tanú, és minden bírói kérdésre köteles válaszolni, igazat mondva.


Iniuria non excusat iniuriam

kea4 # 2010.01.31. 20:34

T. Gramercy!

Ha a szolgáltató (bármilyen okból) kiadja az IP-címet, még mindig bizonyítandó, hogy adott időpontban ki ült az adott IP-című gépnél (és az is, hogy az adott gép sértetlen volt). Nyilván ez a kérdés nem önmagában merül föl, hanem egy csomó egyéb dolgo függvényében. Szerintem erősen alulhatározott a kérdésed.

Üdvrivalgással:
KEA.

gramercy # 2010.01.28. 21:05

Az alábbi két kérdésre keresem a választ. Magánszemély polgári peres eljárást kíván indítani ellenem,

  • beleegyezésem nélkül rögzített telefonbeszélgetés tartalma felhasználható-e ellenem bizonyítékként? ettől függetlenül élhetek e viszontkeresettel a rögzítés miatt?
  • IP címemet kiadhatja e a szolgáltató? ha igen, felhasználható-e ellenem, ha nem én vagyok az előfizető?

Köszönöm!