Közjegyzők szoftver ellátottsága


csabika25 # 2001.04.13. 10:44

Tisztelt közjegyző olvasók!
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egy hallgatói laborban dolgozunk. A kutatási témánkhoz kapcsolódóan lenne egy pár kérdésünk:

  • a közjegyzők az egymás közötti esetleges elektronikus kommunikáció során milyen szoftvereket vesznek igénybe?
  • van-e valamilyen jogi szabályozás arra, hogy milyen szoftvereket kell használni a mindennapi munka során (okiratok elektronikus tárolása, stb.)?
  • ha kötelező szoftverek nincsenek, akkor milyen szoftvereket szoktak használni?
  • a mindennapi praxisban mekkora jelentősége van az informatikának, mennyire elterjedtek a digitális megoldások?

Előre is köszönjük a válaszokat: Krasznay Csaba és Szabó Áron


[b:f93acdd6aa]Krasznay Csaba[/b:f93acdd6aa]
[b:f93acdd6aa]BME E-Biz Lab[/b:f93acdd6aa]

Laci # 2001.04.13. 13:11

Ha jól tudom, akkor mezei MS-OFFICE. Legalábbis akit én ismerek.

A tárolásnál van regisztrált kartotékolási igény.

Egyenlőre részemről ennyi.

Aron # 2001.04.20. 11:19

Udvozlet!

Tehat az irodai munka soran MS-Office dokumentumok keletkeznek, viszont az is erdekelne, ha ezen elektronikus iratokat az egyik kozjegyzo a masiknak el akarja kuldeni, akkor azt mikepp teszi. Konkretan: igenybe veszi-e az Internetet, s ilyen megbizhatatlan csatornan keresztul kuldi-e a kozjegyzoi okiratokat (pl. masik kozjegyzo e-mail cimere), vagy van erre mas megoldas?

Masik problemam (talan nem ehhez a temahoz tartozik, de most ide irom) a szemelyazonositassal kapcsolatos. Maga az ugyfel azonositasa (azaz az ugyfel eloveszi az arckepes szemelyazonosito igazolvanyat es bemutatja alairasat, s ezekrol a kozjegyzo megallapitja, hogy az ugyfel valoban az, akinek mondja magat) tortenhet-e nem jogvegzett szemely altal? Ha igen, akkor ennek milyen feltetelei vannak? Pl. a bankban, az ablak mogott ulo leany, aki elkeri az adataimat (igazolvanyomat), hogy megnezze, letezik-e a banknal szamlam, es hogy az valoban hozzam tartozik-e, nem hiszem, hogy jogvegzett szemely lenne...

A segitseget elore is koszonjuk!
Szabo Aron, Krasznay Csaba


[b:22c6c3eb01]BME[/b:22c6c3eb01]
E-Biz Lab

Aron # 2001.04.25. 06:37

Az Informatikai Tarcakozi Bizottsagnak (ITB) vannak olyan ajanlasai (hasznalando szoftverekkel kapcsolatban), amelyek kozigazgatasi szervezetekre vonatkoznak. Az a kerdesem, hogy a kozjegyzok (teruleti kamara) ebbe a kategoriaba esnek-e (kozigazgatasi szervezetek)? Ha nem, akkor milyen jogi szervezetek tartoznak a kozigazgatasi szervezetek koze (ha egyaltalan vannak ilyenek)?

Koszonettel: Szabo Aron


[b:22c6c3eb01]BME[/b:22c6c3eb01]
E-Biz Lab