szerzői jog - nyomtatott anyag - céges célra


monyo # 2004.10.22. 15:54

Cégünknél (saját, megvásárolt) újság(ok)ból (napi/heti/havilapok) alkalmanként bizonyos (pl. a céggel kapcsolatos) cikkeket ki kéne másolni, és lefűzni.
Az eredeti azért nem jó, mert csak 1(-2-3) cikk kell, a cikk nem pont A4 méretű,igy nem fér bele a dossziéba, esetleg más fontos (cikk folytatása) van a másik oldalán, stb.
Ha jól értelmezem a szerzői jogi törvényt, akkor ilyenre nem nagyon ad lehetőséget, tehát valószinűleg törvénybe ütköző, hacsak nem a reprográfia díjas kategóriába tesszük, ekkor viszont a magánhasználatnak az "üzleti használat" ellentétét kellene jelentenie. (Minthogy a fénymásolók jellemzően nem otthonokban találhatóak meg, és a cégek jórészt saját dolgaikat másolják (szerződés, árlista, faxok számlák, ilyesmi), ez még akár teljesen reális is lehetne.)

Szóval röviden, mit definiál itt pontosan a "magáncél", illetve másolhatóak-e az újságok bizonyos részei cégen belüli archiválás (lefűzés), későbbi visszakeresés céljából. (főleg általánosan, nem a szabad felhasználás kivételeire apellálva (pl. 36. § (2))