Fórum informatika régebbi elöl     új hozzászólás


E-mail cimek nyilvanossagra hozasa - GRoby botrany??

the big cat # e-mail 2004.01.18. 07:37

Érdekes, hogy a nigériai és lottós levelek nekem is az itt megadott címemre jönnek.

Én spamszűrővel védekezem.

sessionID #   2004.01.16. 11:04

Nem. Egyrészt az e-ker törvény szerint a reklámcélú üzenetek fogadásához kell hozzájárulni (nem az adatkezeléshez), másrészt az e-ker törvény a későbbi és speciálisabb jogszabály, tehát az élvez elsőbbséget ("lex specialis derogat legi generali").

Szóval itt nem játszik az Avtv.

Camino # e-mail 2004.01.16. 10:42

Ok értem, hogy a beleegyezésem nélkül nem küldhetnek reklámot.
De az adatvédelmi törvény (1992. LXIII. trv) 3. § 4. bekezdése alapján

  • idézve:

"Az érintett hozzájárulását megadottnak kell tekinteni az érintett közszereplése során általa közölt vagy a nyilvánosságra hozatal céljából általa átadott adatok tekintetében"

  • nem tekinthető-e beleegyezésnek az, hogy én a honlapra kitettem a nevemet és e-mail címemet, vagyis nyilvánosságra hoztam a személyes adataimat? A fent említett bekezdés alapján.
sessionID #   2004.01.15. 15:27

Külföldiekkel szemben sehogy. Magyar cégekkel szemben azért igen, sztem egy határozott felszólítás is elég lenne, de konkrét jogi szankciót nem tudokok hirtelen mondani (el kellene olvasni újra a jsz-t...).

Ezen a fórumon egyébként be lehet állítani, hogy a címedet ne mutassa, vagy csak olyan formában, amire nem érkezik meg a levél, hanem kézzel kell javítani ('átírva').

Leiterjakab # e-mail 2004.01.15. 15:03

Egyébként én is tucatjával kapom a minden féle dél-afrikai üzletemberektől, az állítólagos volt hercegektől, meg a holland lottótársaságoktól a spam-leveleket az itt megadott e-mail címememre. Tehát a világ bármelyik pontjáról küldhetik nekem ezeket hiszen az internetnek nincsenek "határai". A NHH azonban, hogy tudna fellépni egy dél-afrikai céggel szemben, hogy ne küldjék a spamjüket?

Leiterjakab

sessionID #   2004.01.15. 14:50

Meg lehet-e jogilag akadályozni, hogy ilyen célra felhasználják az e-mail címemet, vagy sem.

Ez kérdés? ;-)

Egyébként NEM küldhetnek reklámlevelet a címzett előzetes hozzájárulása nélkül. Tehát ha nem járultál hozzá akkor jogellenesen küldik a szemetüket. Általában a HÍF (újabban NHH néven működik) felé szokták jelezni az ilyen törvénysértéseket, de még nem hallottam komoly szankcióról.

Camino # e-mail 2004.01.15. 13:54

Üdv mindenkinek!
Remélem jó helyen járok!
Az iskolánk honlapjára kikerült az iskola dolgozóinak neve és az e-mail címe.
Egy alkalommal reklám üzenetet kaptunk többen is. Megkérdeztem, honnan szerezték meg a címem és közölték, hogy a honlapról.
Meg lehet-e jogilag akadályozni, hogy ilyen célra felhasználják az e-mail címemet, vagy sem.

jaguar2000 # e-mail 2003.05.15. 17:39

Üdv

Sokmindent hallotunk már a spamek rol, de én most azt kérném h 3-4 mondatban fogalmazza meg valaki egyértelmuen, hogy mi számít spamnek? Milyen büntetés jár érte? kit büntetnek a szolgáltatót, a kuldot, vagy akinek a kérésére el lett kuldeve?

Kérdés: Ha pl. egy hiredtésbol találom meg egy cégnek, vagy cégeknek az e-mail címét, akkor sem kuldhetek neki(k)egy db ajánlatot sem e-mailben?

Hogy lehet pl az hogy naponta kb 4-5 biztosítótársaságtól keresnek meg a mobiltelefonomon h kössek biztosítást, vegyek hirdetési felületet stb.? És ezek garantáltan felhívnak újra meg újra, hiába 'iratkozok le a telefonhívásikról' Ez nem törvénybeütközo??

Ne értse félre senki se, nem megváltoztatni szertném a törvényt, de tényleg kíváncsi lennék ennek a pontos szabályozására.

Köszönettel: Jaguar2000

Jaguar2000

Vikman László # e-mail 2002.03.11. 22:01

Ha ezt válaszolták, akkor szerintem korrektek voltak. Ha regisztrációnál nincs ilyen kötelezettségvállalás a részükről akkor a szerződésszegés ugrott, de ők is tisztában vannak vele, hogy az adatok kezelésében sárosak voltak és ezt el is ismerték. Ennél többet manapság igazán illúzió várni és talán nincs is szükség többre.

vlc

gabrillo # e-mail 2002.03.11. 21:42

hat a neveket nem hoztak nyilvanossagra... Igaz, nagyon sok email cimbol a nev is kiderul... Valasztak is levelemre...

Nagyon sajnáljuk, ami pénteken történt, és tisztában vagyunk vele, hogy ez törvénysértő és etikátlan módja volt a csoportos e-mail küldésnek. Eddig nem fordult elő ilyen tévedés részünkről, és gondoskodunk róla, hogy többé ne fordulhasson elő.
Még egyszer szíves elnézését kérjük!

G'Roby On-Line Shop.

A regisztracional meg feltetelt sem kell elfogadni (???)

[b:1950ff095b]gabrillo[/b:1950ff095b]

Vikman László # e-mail 2002.03.11. 19:48

Sziasztok!

Sok függ attól, hogy a GRoby a regisztrációkor milyen feltételeket szabott meg saját magának a felhasználók mesterséges azonosító adatainak (azaz e-mail címének) kezelésére. Ha szerepelt, hogy: 'A felhasználó személyes adatait bizalmasan kezeljük, azt 3. személyeknek nem adjuk át...' akkor ez a dolog egyrészt szerződésszegő.

Másrészt mivel a megállapodás csak az adatok olyan célú kezelésére szólt, ami lehetővé a megvásárolt áruk kiküldését (gondolom e-mail alapján azonosítják, hogy ki rendelte a kiflit, tejet...) ez az eljárás jogosulatlan adatkezelés is, mivel a nyilvánosságra hozatal is egy adatkezelési manőver. Ez ugye BTK-s tényállás. A helyzet akkor rosszabb, ha az email-cím mellett a név is szerepelt.

Igazából aztán nem nagyon lehet tudni, hogy mit ítélne a bíróság, szerintem sima ejnye-bejnyével megúszná.

Üdv.

Vikman László

vlc

gabrillo # e-mail 2002.03.09. 23:18

csak ez nem spam! :) itt inkabb szemelyes adatok engedely nelkuli nyilvanossagra hozasa a gond :) vagy hulyeseget beszelek?

mezgaaladar írta - 2002.03.9 21:31
esetleg erdekes lehet:

http://www.jogiforum.hu/spam/

[b:1950ff095b]gabrillo[/b:1950ff095b]

mezgaaladar # e-mail 2002.03.09. 21:31

esetleg erdekes lehet:

http://www.jogiforum.hu/spam/

gabrillo # e-mail 2002.03.08. 20:51
a www.groby.hu -n 'keresztul' lehet rendelni. Ehhez regisztralni kell magunkat. A regisztralt (holgy) felhasznalok a mai nap e-mailt kaptak, nonap alkalmabol.. Csak van egy nagy gond!! Technikailag nem oldottak meg a problema
  • > tobb szaz felhasznalo email cime megjelent minden egyes emailben! kinyomtatva 2 A/4-es oldalnyi... Ez ha jol gondolom nem torvenyes. Szeretnek felvilagositast kapni az ezzel kapcsolatos  'jogokrol'.

[b:1950ff095b]gabrillo[/b:1950ff095b]