Spammerek vagyunk?


NetGuru # 2005.02.23. 19:02

Tisztelt Terxysus,

A látogatószerzésnek ma már nem járható útja a levélküldés. Nélunk nem engedélyezett a Robinson lista, csak az Opt-in.

Ha látogatót akarsz szerezni, akkor 3 dolgot javaslok:

  • forgalomvírus,
  • partnerprogram, mégha non-profit is,
  • közösségteremtő eszközök

Ezek mellett persze mehet az Opt-in lista.

A levelezésről annyit, hogy 21 nap után az ember már nem emlékszik dolgokra. Magyarul, a hirlevelet legalább 2 hetenkénti rendszerességgel kell küldenetek, különben semmi értelme.

Ha kérdésed van, keress meg mailben.

pixel # 2005.02.02. 11:01

Véleményem szerint minden kéretlen levél spam, amennyiben én nem járultam hozzá, hogy reklám jellegü levelet kapjak, akkor én spamként kezelem, de ha felíratkozol a fórum hirlevelére és abban XYZ bannerje is benne van, nagydolog, a hirlevél része.

tersyxus # 2005.01.28. 16:11

Milyen spamre lehet azt modnani, hogy bizonyítottan kereskedelmi célú???

Non-profit csapat által fejlesztett oldal törlse és mindenfajta tartalomszolgáltatás megszüntetése után még pénzbírság is kiszabható?

Sürgős lenne!!!


Tersyxus,
web developer
Budapest, Hungary

Vikman László # 2004.11.10. 13:15

Az adatvédelmi biztosa állásfoglalása a témában:
http://it.news.hu/…_content.php?…

Vikman László # 2004.11.10. 11:42

A spamet a 2001. évi CVIII. törvény (e-ker. törvény) rendezi. E szerint csak annak küldhető reklámüzenet, aki előzetesen ebbe beleegyezett. Ez a gyakorlatban tehát úgy nézhetne ki szabályosan, hogy vagy az offline kapcsolatokban (pl. szerződéskötéskor) kap erre engedélyt az adatkezelő, vagy online toboroz. Ez persze némileg életszerűtlen, mert nehéz megmondani, hogy mi a határ, azaz hány darab, és kinek elküldött üzenet számít már spamnek. Mert abszurd lenne, ha nem küldhetnénk ajánlatot senkinek, elvégre új ügyfeleket is kell szerezni. Az sem mindegy, hogy mennyire érdekelheti az érintettet a termék (itt van ugye a dolog egyik kulcsa, az üzenet kéretlensége), mert egy általánosabb felhasználású cikk, pl. fogkefe bárkit érinthet, de egy speciális nyomtató csak szakembereket. Tehát akkor speciális termékekről küldött több ajánlat szakembereknek már nem spam? A jelenlegi állapotok szerint az, de látható, hogy ez így nem életszerű és versenykorlátozó is némileg.

Egyébként pillanatnyilag azt is nehéz megmondani, hogy ki a téma igazi gazdája. Elvileg, a törvény születésekor a HíF volt, de az már átalakult NHH-vá, és akkor átkerült a fogyasztóvédőkhöz, most mégis úgy néz ki, hogy az NHH-nak is lesz akár komoly köze is hozzá. Amúgy nem hallottam még spam miatt indított jogi eljárásról, csak próbálkozásokról, bírósági ítéletről meg pláne nem. Szóval szabályunk az van (egyébként szigorúbb, mint a vonatkozó EU-irányelv - mert az az üzleti kapcsolatokban szerzett személyes adatokat engedi használni, ez azért pragmatikusabb, mint a generális tiltás), de betartatási gyakorlatunk, vagy a igazi "témafelelősünk" az egyelőre nincs. Szerintem... :)

Sasfioka # 2004.11.02. 08:25

Nemcsak problémás a dolog, hanem egyértelműen törvénysértő az a tevékenység, melyet folytat a cég.

Tekintve, hogy hazánkban létezik a Büntető Törvénykönyv 177/A paragrafusa, mely a személyes adatokkal kapcsolatos visszaélésről rendelkezik, mely alapján

Jogosulatlan adatkezelés

177/A. § Az az adatkezelõ, aki

  1. jogosulatlanul vagy a céltól eltérõen személyes adatot kezel;
  2. személyes adatot jogellenesen továbbít, vagy nyilvánosságra hoz;
  3. személyes adatok kezelésére vonatkozó bejelentési kötelezettségét nem teljesíti;
  4. személyes adatot az arra jogosult elõl eltitkol;
  5. kezelt személyes adatot meghamisít;
  6. közérdekű adatot eltitkol vagy meghamisít

vétséget követ el, és egy évig terjedõ szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Mivel a törvényi rendelkezések kimondják, hogy az e-mail cím egyértelműen személyes adatként kezelhető, és az 1992. évi LXIII. (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló) törvény kifejezetten a tulajdonosok engedélyéhez köti a hatósági jogkörrel nem rendelkező szervezetek és személyek számára az egyedi azonosításra alkalmas személyes adatok gyűjtését és tárolását. Mivel ahhoz, hogy valaki e-mailt tudjon küldeni, szükségszerű, hogy e-mail címeket tároljon és kezeljen.

Amennyiben a címzettektől rendelkeztek engedéllyel az e-mail küldésre, a fentiek nem érvényesek, mert hozzájárulását adta. Ha nem rendelkeztek, és valamelyik érintett FELJELENT!!, akkor pénzbüntetésre számíthattok.

SF

tersyxus # 2004.10.29. 12:40

Nagyon problémás ez a spam/kéretlen levéllel kapcsolatos ügy. Kérdés, hogy kit büntetnek ezért, milyen határt kell túllépni ahhoz, hogy büntetethető legyen. Egyáltalán Magyarországon milyen büntetőeljárás indítható olyan cég ellen, amely a törvényben írtakat megszegi?
Az a helyzet, hogy szerintem sokan vannak olyanok, mint mi: kis internetes médium. És szeretnénk minél több látogatót szerezni (persze abszolút non-profit a dolog). Ezért néha hírlevelet küldözgetünk az oldalunk témájához, stílusához szorosaan kapcsolódó partneroldalak felhasználóinak. Néha azonban aggasztja a csapatot, hogy ezek a hírlevelek, célzott vagy célzatlan reklámok az emebrekben spam-ként azonosulnak. Egy kicsit félünk, hogy ez az email küldözgetés (igaz max félévente egyszer), de minőségtől és mennyiségtől függetlenül informatika-jogi következményeket vonhat maga után. Most akkor spammerek vagyunk?
Kérem, aki jártas az ilyenekben szóljon hozzá a témához.


Tersyxus,
web developer
Budapest, Hungary