Céges postafiók - benézhet-e a főnök a céges mail-jeimbe


Két Lotti # 2003.02.05. 14:09

Kedves Hozzáértők,

Mintha már láttam volna ezt a témát felvetve, de sajnos most nem találtam meg, és ha ismétlés, akkor elnézésetek kérem.

Szóval a kérdésem most az, hogy ha szabadságon van a munkavállaló, és a főnök bele kell hogy nézzen a mail-box-ba, és véletlenül talál olyan mail-eket, ami címe alapján nem csak hogy private, de üzleti titkot sértő információkat juttatot ki a munkavállaló, akkor van-e joga ezeket a mail-eket a főnöknek elolvasni, és adott esetben egy rendkívüli felmondás okaként szerepeltetni?

Természetesen van a cégnél szabályzat, amely kimondja (1) az e-mailt csak üzleti célra lehet használni (2) a főnök belenézhet bármikor bárkinek a levelezésébe és (3) üzleti titkot tilos szétkürtölni.

A szabályzat persze még nem elég mentség arra az esetre, ha önmagában olyan szabályzat sem alkotható, ami ilyen betekintési jogot biztosít a cég főnökei számára.  

Véleményem szerint ma a jogalkalmazás terén túlteng a személyes jogok védelme, ideértve az adatvédelmet is.  Mindenki fél attól, hogy valami adatvédelmi guzmiba keveredik egy 'ártatlan' munkaügyi vita kapcsán. Ha tudtok nekem olyan törvényi szabályozást mutatni, ami alapján akár már egy ilyen munkáltatói szabályzat is sérti a személyiségi jogokat, akkor belátom, hogy tévedtem, és a cégek félelme alapos.

Arra sajnos nem emlékszem, hogy mi volt a helyzet akkor, amikor még nem volt e-mail, de talán akkor a munkavállalók még nem küldözgettek cég költségen privát postás leveleket, amit a főnök felnyithatott (-e vagy sem).

üdv.

Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Béres-Deák Attila # 2003.02.05. 17:49

Teljesen helyénvaló a rendkívüli felmondás. A cég részére érkező elektronikus levél nem magán levél. Azt bárki megnézheti a cégen belül, akinek a SZMSZ lehetővé teszi. Egyébként az iktatási alapelvekből kell kiindulni. Ha egy szervezet címére érkezik levél, de azon konkrét név is szerepel, akkor annak kell kiszignálni, de felbontható.


attika

Draco # 2003.02.13. 07:56

Udvozlet!

Ezek alapjan a munkahely nyilvantarthatja (es elemezheti) az altalam (munkahelyen) megtekintett weboldalakat is?

Gondolok itt arra, hogy pl. a dolgozo reggelenkent egy bizonyos politiai beallitottsagu online ujsagot nezeget, es ezt a fonokseg megtudhatja. Ez alapot nyujthat a hatranyos megkulonboztetesre.
Vagy egesz egyszeruen ne nezegessen a dolgozo olyan oldalakat, mert az nem uzleti celu felhasznalas? Es ha megis akkor magara vessen?

Meg1 gondolat:
Telefonbeszelgetesek.
Ezek alapjan a munkaltatok lehallgathatjak a munkavallalok telefonbeszelgeteseit? Mondvan csak uzleti celokra lehet hasznalni!

Melyik torveny szabalyozza ezeket?

Valszokat elore is koszi!

Draco

Béres-Deák Attila # 2003.02.13. 19:40

Pontosan ez a helyzet. Azon nem ütközik meg senki, ha az asztalos üzemben nem tűri el a munkáltató a maszekolást. Ugyanez a helyzet az internettel is. A cég anyagi eszközeivel történő magán igény kielégítés!


attika

plebejus # 2003.04.29. 19:47

Na szóval ez nem ennyire egyértelmű!

Adatvédelmi biztosi állásfoglalás van arról, hogy az internetes böngészés személyes adat, azaz jogi védelem alatt áll. Ebből következik, hogy arról a munkáltató nem csinálhat legyűjtést. Egy lehetősége van, úgy állítja be a tűzfalat, hogy azon ne jöjjön be semmi olyan, mint szex..stb.., így pl. nálunk nem jön be a national geographic, 'felnőtt tartalom miatt' ?:-) és ez komoly.

A munkáltató betekintése a mailboxba még bonyolultabb. Ha egyértelműen tiltva van a magáncélú használat, akkor egyszerűbb a kérdés. Akkor megfelelően kialakított szabályozás mellet a főnök betekinthet. Ha a beosztott, a főnök ilyen jogosítványának ismeretében mégiscsak bevisz magántitkot, a bevitellel quasi hozzájárul ahhoz, hogy a főnök azt megismerje. Ez így jogilag rendben van. Szintén adatvédelmi biztosi állásfoglalás, hogy a levelezőrendszer ilyen vegytiszta szolgálati használata csakk akkor rendelhető el egy cégnél aggálymentesen, ha az emilcím nem tartalmaz a felhasználó nevére közvetlenül utaló tartalmat. NA BUMM!! Akkor mi van mondjuk a következő esetben: kovacsbela@kft.hu
Meg lehet-e egyáltalán tiltani a magánhasználatot ilyen emilcímné? Ha nem!! Innentől kezdve válik a dolog igazán bonyolulttá!

folyt.köv ?    

Draco írta - 2003.02.13 8:56
Udvozlet!

Ezek alapjan a munkahely nyilvantarthatja (es elemezheti) az altalam (munkahelyen) megtekintett weboldalakat is?

Gondolok itt arra, hogy pl. a dolgozo reggelenkent egy bizonyos politiai beallitottsagu online ujsagot nezeget, es ezt a fonokseg megtudhatja. Ez alapot nyujthat a hatranyos megkulonboztetesre.
Vagy egesz egyszeruen ne nezegessen a dolgozo olyan oldalakat, mert az nem uzleti celu felhasznalas? Es ha megis akkor magara vessen?

Meg1 gondolat:
Telefonbeszelgetesek.
Ezek alapjan a munkaltatok lehallgathatjak a munkavallalok telefonbeszelgeteseit? Mondvan csak uzleti celokra lehet hasznalni!

Melyik torveny szabalyozza ezeket?

Valszokat elore is koszi!

Draco


üdvözlettel: plebejus

mezgaaladar # 2003.04.30. 13:49

Mehhehe :DDD
Az adatvedelmi biztos jol ervelt, minden olyan adat amibol meg lehet allapitani az illeti kiletet szemelyes adat. (A bongeszesi szokasokbol is meg lehet allapitani.) Szinten nagyon problemas
ha ezeket az adatok valamilyen diszkriminaciora hasznaljak fel... (ahogyan Draco is emlitette) es ha jol emlekszem, az EU mintha kisse erzekeny
lenne a diszkriminacioval kapcsolatban...
Erosen ketlem, hogy enyhebben itelnenek meg egy munkahelyi megfigyeles alapjan torteno diszkriminaciot, mint pl nem, borszin, vagy sz*rmazas alapjan torteno diszkriminaciot...
Ha mar itt tartunk, a levelre milyen szerzoi jogok vonatkoznak ?! :D

mezgaaladar # 2003.05.22. 19:13

http://www.inf.elte.hu/…_jegyzet.pdf

Kulonosen erdekes a cikk legvege.

mezgaaladar # 2003.06.26. 16:48

HWSW: Összességében tehát akár vissza lehet következtetni az e-mail cím használójának személyére, akár nem, maga az elektronikus levélcím személyes adat, ha azt csak egyvalaki használja?

Gulyás Csaba: Így igaz, hiszen az [b:c7b898e0a0]egy személyhez köthető, kapcsolható, egy meghatározható személy által használt e-mail cím személyes adatnak tekintendő.[/b:c7b898e0a0] Ugyanakkor az adatvédelmi biztos 2000. évi jelentése szerint 'a munkahelyen folytatott elektronikus levelezés adatvédelmi kérdései tekintetében különbséget kell tenni a munkavállaló személyes használatára adott, esetleg a nevét, vagy nevének töredékét is tartalmazó, valamint az olyan e-mail címek között, amelyek a cég ügyeinek intézését szolgálják, és nem egy-egy munkavállaló személyéhez kötöttek'.

Kiemeles tolem.
Tehat ha a dolgozohoz kapcsolhato
az emailcim, akkor az
(es a levelezes termeszetesen)
szemelyes adatnak  minosul, ennek mindennemu kovetkezmenyevel !
Igy csak az info@cegnev.hu (vagy egyeb
'semleges') cimre erkezo leveleket lehet bogaraszni...:DDD

Forras:
http://www.hwsw.hu/oldal.php3?…