filmletöltés


Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.21. 08:46

Ahhoz hogy ne legyen védett az a sportközvetítés, olyan réginek kellene lennie, hogy akkor még nem is volt televízió.

kovacsz # 2011.01.20. 19:34

Meg ne próbáld.

piszepisze # 2011.01.20. 18:47

A kérdésem: van-e szerzőjogi akadálya annak, ha egy televízió által sugárzott sportközvetítést, rögzítettem, és az adathordozóra kiírva árulni akarom. Továbbá: ha van szerzőjogi akadálya, az időben mennyire nyúlik vissza, a mai (2011.01.20.) naptól számolva.

Köszönettel:
piszepisze

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.02. 20:36

Ha az elkövető tudatszűkült állapotban követi el a bűncselekményt, de azt maga idézte elő, akkor az nem enyhítő körülmény, hanem súlysobító.

efi99 # 2010.06.02. 19:58

Akkor?
Megbüntetik bónuszként kábszerezésért IS.

solicitor # 2010.06.02. 19:30

És ha valaki otthon töltöget, megoszt ezerrel cam filmeket, játékokat, több millás programokat s jön a rendőrség és elkapja és azt mondja, hogy kábítószer hatása alatt torrentezett, akkor mi van? És mellette 50 tanú igazolja, hogy valóban, torrentezés előtt a tag mindig belőtte magát. Ekkor mit tehet a jog?


"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 07:13

Rosszul tudjátok, a letöltők nem sértenek jogot, mert a saját részre készített másolat - ha közvetve sem szolgál üzleti célokat - szabad felhasználás.
A letölthető tétel viszont valószínűleg jogsértő akkor is, ha nem profitszerzés érdekében történik.

Legaal # 2010.05.26. 17:23

sziasztok!

egy másik részen már említettem hogy dolgozunk egy oldalon, filmek megosztásával foglalkozó site.
milyen jogszabályt sértünk ezzel?

nem hollywoodi filmeket osztunk meg, leginkább rövidfilmek, művészfilmek, s olyanok melyeket nem forgalmaznak Magyarországon. hasznunk nem származik belőle.

szeretnénk védeni felhasználóinkat, hiszen bár legtöbben tudják (gondolom), hogy amit tesznek nem legális, mégis használják az oldalt. valamint magunkat is, hiszen nem saját szerveren osztunk meg.

érdekes a kérdésem, tudom, mégis szerintem világos.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.04. 09:29

A szerzői és szomszédos jogok jogosultjainak hozzájárulása szükséges. A felvételt a honlapján közzétevő személy minden bizonnyal közéjük tartozik, és felvilágosítást tud adni a többiekről is.
(Nemigen szoktak ingyenesen hozzájárulni.)

U.i.: Mi köze ennek az informatikához?

colored # 2010.02.04. 09:07

Üdv!

Szeretnék segítséget kérni a következőben.
Adott egy Tv műsor, jelen esetben Nap Kelte. Nagyjából másfél éve készült egy riportműsor egyik hazai színház művészeivel, akik a közelgő bemutató alkalmából dalokat adtak elő a darabból (egy dalest, ahol csak egy alkotó dalait énekelték). Ezt a műsort, mint mindegyiket közzé tették az interneten a www.naptv.hu oldalon.
Egy ismerősöm, aki külföldi és egy színház rendezőasszisztense szeretne videomontázst készíteni, melybe beleemelné az említett dalok egyikét. Hozzám fordult segítségért, hogy azt megteheti-e és ha igen, kihez kell fordulni jogokért, kell-e egyáltalán.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.11. 08:34

Jogszabályt - törvényt - sértenétek.

Sz.Márton # 2009.09.10. 17:08

Az előbb ismertetett törvénynek ezen részeit tanulmányozd a kérdés megoldásához!

IV. Fejezet
A SZABAD FELHASZNÁLÁS ÉS A SZERZŐI JOG MÁS KORLÁTJAI
Általános szabályok
33. § (1) A szabad felhasználás körében a felhasználás díjtalan, és ahhoz a szerző engedélye nem szükséges. Csak a nyilvánosságra hozott művek használhatók fel szabadon e törvény rendelkezéseinek megfelelően.

(2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.

(3) A szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezéseket nem lehet kiterjesztően értelmezni.

(4) E fejezet rendelkezéseinek alkalmazása szempontjából az iskolai oktatás célját szolgálja a felhasználás, ha az az óvodai nevelésben, az általános iskolai, középiskolai, szakmunkásképző iskolai, szakiskolai oktatásban, az alapfokú művészetoktatásban vagy a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőfokú oktatásban a tantervnek, illetve a képzési követelményeknek megfelelően valósul meg.

A szabad felhasználás esetei

34. § (1) A mű részletét - az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven - a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti.

(2) Nyilvánosságra hozott irodalmi vagy zenei mű, film részlete, vagy kisebb terjedelmű ilyen önálló mű, továbbá képzőművészeti, építészeti, iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotás képe, valamint fotóművészeti alkotás szemléltetés érdekében iskolai oktatási célra, valamint tudományos kutatás céljára a forrás és az ott megjelölt szerző megnevezésével a cél által indokolt terjedelemben átvehető, feltéve, hogy az átvevő művet nem használják fel üzletszerűen. Átvételnek minősül a mű olyan mértékű felhasználása más műben, amely az idézést meghaladja.

(3) A (2) bekezdésben említett átvevő mű nem üzletszerű többszörözéséhez és terjesztéséhez nem szükséges a szerző engedélye, ha az ilyen átvevő művet az irányadó jogszabályoknak megfelelően tankönyvvé vagy segédkönyvvé nyilvánítják, és a címoldalon az iskolai célt feltüntetik.

(4) A mű iskolai oktatási célra iskolai foglalkozás keretében átdolgozható. Az átdolgozott mű felhasználásához az eredeti mű szerzőjének engedélye is szükséges.

DaniJ # 2009.09.10. 16:54

Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Barátaimmal egy informális szervezet tagjakiként filmklubbot akarunk létrehozni az egyetemen. A hétköznapi mozifilmek, amelyeket játszanánk a tanulmányok során is hasznosíthatóak. De vajon jogszabájt sértenénk -e? Vajon ha nem teljesen nyilvános a vetítés, hanem kizárólag az egyetem hallgatóinak vetítjük, akkor is "nyilvános"-e?

Nagyon köszönöm a segítséget.

1999. LXXVI. törvényből:

24. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy művét nyilvánosan előadja, és hogy erre másnak engedélyt adjon. Előadás a mű érzékelhetővé tétele jelenlévők számára.

(2) Előadás különösen

  1. a mű előadása közönség jelenlétében személyes előadóművészi teljesítménnyel, így például a színpadi előadás, a hangverseny, a szavalóest, a felolvasás („élő előadás”);
  2. a mű érzékelhetővé tétele bármilyen műszaki eszközzel vagy módszerrel, így például a filmalkotás vetítése, a közönséghez közvetített vagy (műpéldányon) terjesztett mű hangszóróval való megszólaltatása, illetve képernyőn való megjelenítése.

(3) Nyilvános az előadás, ha az a nyilvánosság számára hozzáférhető helyen vagy bármely más helyen történik, ahol a felhasználó családján és annak társasági, ismerősi körén kívüli személyek gyűlnek vagy gyűlhetnek össze.

Sasfioka # 2006.05.02. 07:37

Mixing!

Igazából még talán azzal is sértesz jogszabályt, hogy egy olyan szolgáltatásért, amelyért fizetnek, bizony szavatossági kötelességed van... Az egy dolog, hogy arra nem vállalsz felelősséget, hogy az adott link minden időben elérhető, vagy nem megfelelő a külföldre linkelt oldal sebessége, stb. De arra, hogy az a tartalom, amelyet ígérsz a fizetés előtt, az rendelkezésre áll-e, az a te felelősséged. Ez kb. olyan lenne, mintha a Vidám Parkban a hintákat azon túl, hogy mindenki csak saját felelősségre használhatja, még azért sem lennének felelősek az üzemeltetők, hogy az üzemszerű és biztonságos működés érdekében minden tőlük telhetőt elkövettek...

A másik dolog a linkelés. Lehet, hogy már azzal megsérted az adott oldal felhasználási feltételeit, hogy rá linkeltetsz, ezt viszont minden oldalon külön jelzik az adatvédelmi és felhasználási feltételekben.

SF

elobernadett # 2006.05.01. 18:21

a letöltés nem büncselekmény állitolag ezt kimondták nem is olyan régen. Elnézést ha tévedek. :)

misix (törölt felhasználó) # 2006.04.30. 18:19

Dodosoft: NA EZÉRT nem merem feltenni a saját kretált zenéimet a netre (+azért mert lenyúlják, de elvileg az artisjusnál bármit le lehet védetni :)

Sücy # 2005.09.01. 19:01

Luke, szerintem ráéreztél, a jóhiszeműséget kell bizonyítanod. Ezt esetleg megtehetnéd, ha lenne egy hiteles másolatod a honlapról, ahol rendelted.
Mellesleg még neked lehetne kártérítési igényed, ha az eladót elmarasztalták illegális DVD-árusítás miatt. (Az eladóval szemben)
(A másik oldal: ha rájöttél, hogy másolt, akkor miért nem jelentetted fel? Állampolgári kötelességed lett volna...)

luke # 2005.09.01. 15:55

Sziasztok!

Most regisztráltam a Fórumba, eszeveszetten keresem a jogi következményeket az alábbiakra:gyanusítottként idéztek meg a Btk. 329.§ A(1) bekezdésébe ütköző ......jogok megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Előzmény: Másfél éve interneten rendeltem néhány (elkövetési érték:90eFt) DVD filmet.
Megáll-e a következő?
1:Nem tudtam, hogy a listán szereplő filmeket másolják.
2.Nem tudtam, hogy nem eredeti filmeket kapok:
3. Az ár nem volt gyanús, ugyanis rendszeresen vásárolok hipermarketekben DVD-t ilyen árért.
4. Egyszer történt meg, a filmek rossz minőségűek voltak, kidobtam (nagyrészt mesefilmek voltak a srácomnak, bár tudom, ez nem enyhítő körülmény).

Javaslatokat szeretnék, illetve akinek ezirányú (sajnálatos) tapasztalata van, ossze meg velem.
Ui.: Munkakörömből kifolyólag borzasztó érzékenyen érintene bármilyen elmarasztalás az ügyben. (Ígérem, többet nem csinálok, és nem csináltam ilyet...)

Banyamancs # 2005.06.20. 05:05

Valószínűleg fel se tetted volna a kérdést, ha nem éreznéd a választ... :-) Vagy tévedek?

mixing # 2005.06.19. 20:05

és ha esetleg úgy oldanám meg, hogy csak linkeket helyeznék el ezen a bizonyos oldalon, ami más oldalakra mutat egyből a mix-re
(ezek olyan oldalak amiket nem is én csináltam, ezekkel a zenékkel én nem rendelkezem, nem én töltöttem fel őket)
akkor is ütközik valamilyen jogszabállyal? esetleg ha ki is írnék vmit, hogy nem vállalok felelősséget ezekről a mix-ekről, mivel végülis nem tőlem származnak, én csak rámutatok más oldalakra, szóval nem is tudhatom hogy megsért-e valamilyen jogszabályt, és csak a saját felelősségükre töltsék le... így?

the big cat # 2005.06.19. 04:27

Ez törvénysértő, teljesen mindegy miylen szerzői jogi műrőr van szó, ha annak a szerzői jogaival nem rendelkezel, akkro nem is hasznosíthatod.

mixing # 2005.06.18. 22:39

Azt szeretném kérdezni, hogy üzemelthetek-e 1 olyan weboldalt, amire olyan LIVE mix mp3-ak kerülnek, amik pl rádióból, discobol, vagy koncertről lettek felvéve, mégegyszer: LIVE zenék, és pénz jutalék ellenébe tölthetők csak le? Ez megsért valamilyen törvényt?

Egyáltalán védi valamilyen jogszabály a LIVE zenéket?

sessionID # 2005.05.01. 14:27
Bogie # 2005.04.29. 14:51

Az, hogy veszel hologramos matricákat még nincs megoldva a dolog. Azokat ugyanis filmek esetében az MVKE bocsátja ki, a terjesztéshez pedig ez vajmi kevés. A terjesztéshez való jogot kell megvenni, ami milliókba kerül egy-egy film esetében, attól függően, hogy milyen földrajzi területre, milyen időintervallumra szól, illetve milyen formában engedélyezi a terjesztést.

Szóval matricákkal még korántsem tudja magát legalizálni egy terjesztő.

Dodosoft # 2005.04.28. 20:35

lehet rosszul tudom de az internetröl lehuzott zenéket egyféle képpen lehet legálisá tenni. méhozzá egy 1800ft-os hologramos matricával amiket a DJ-k használnak. fil esetben a legtöbb oldalon fent van hogy a letöltött anyag a tulajdonos másolatai letölteni tilos amenyiben ezt megteszed 3 napon bellül törölni kell és ha kiirtad a cd-t 3 napon bellül meg kell semmisiteni . biztos nem irt le hülyeséget az aki kitalálta mert az összes ilyen oldalon a lap alján ez szerepel. tehát nekik van kibuvo mert ott tartották tárolták a másolataikat.

akkor lenne bukta ha elövennék öket. de hát akkor még mindig van pár napjuk hogy megszerezzék mindenre azt az ominozus matricát hogy elkerüljék a bajt,

a másik az üres cd-ken lévö matrica nem azt a célt szolgálj mint ami le lett ide irva hogy ezzel ki van fizetve a cd jogdijja...
ez hasonlo.... egy sajnálatos ballépés után valamilyen nagyeszü ugy döntött hogyha én szintetizátoron vagy zongorán vagy akár hurkapálcával edény alján valami zörgést produkálok akkor ezt jogdij illeti meg vagy program esetében nincs free program. mert ha zárjegy nélküli cd-re irod ki a free progit akkor törvényt sértettél. jogdij elmulasztását.
ez ami engem iszonyatossan felbosszant. egy free programmal irok egy free (ingyenes) programot amit kiirok cdre azért ami az enyém és csak engem illet meg és nem kivánok haszont szerezni belöle. ezért fizetnem kell valakinek.... elég gusztustalan dolog ez :(