filmletöltés


xrecords # 2003.06.26. 13:19

Sziasztok.
Elmesélek egy történetet ami velem történt meg március-április környékén: Én egy másfél évig irogattam cd-ket haveroknak, javarészt zenéket, még egyszercsak arra értem haza, hogy rendörök pakolják a cd-imet a szobámban.
Kiderült, hogy egy csávónál voltak házkutatáson és megtaláltak nála vagy 150 írott cd-t, aminek egy részét én írtam. Ezért ki kellett jönniük hozzám is házkutatásra. Elvittek tölem 330 db írott cd-t, amiken internetröl letöltött filmek voltak. Elvitték a számítógépemet is, amin volt még vagy 40 Gb-nyi film és vagy 20 Gb-nyi zene. Na most én arra lennék kiváncsi, hogy ezek után én mire számíthatok, ugyanis ahány ismerösöm van, annyi variációt hallottam már.
Azt, hogy én cd-t írtam pénzért, úgysem tudják rámbizonyítani. Az eset óta egyébként eddig semmiféle visszajelzést nem kaptam a rendörségtöl ezügyben. Várom a véleményeket. Köszi elöre is!

the big cat # 2003.06.26. 15:07

A bűncselekmény nem csak a 'haszonszerzés végett' fordulattal valósulhat meg, hanem a 'vagyoni hátrányt okozva' fordulatal is, ami azt jelenti, hogy pl. az általad 'ingyen' másolt zenék és filmek eladásából a jogtulajdonosonak jogdíjbevétele származott volna, ha legálisan a jogdíjat megfizetve terjeszted. Ezen túl vagyoni hátrányt okjoztál mindenkinek akinek haszna lett volna az eredeti cucc eladásából.

Úgyhogy számíthatsz arra, hogy elítélnek.

xrecords # 2003.06.27. 10:23

Abban biztos vagyok, hogy lesz valamennyi pénzbírság, de nagyságrendileg mennyi lehet? És a letöltött filmekkel mi a helyzet? Az is büncselekménynek számít?

the big cat # 2003.06.27. 11:45

A filmek és a zenék azonos megítélés alá esnek. Ha azonban a filmeket, vagy a zenéket jogdíjas (3D cimkés) CD-kre másoltad saját célra, akkor védekezhetsz azzal, hogy azokon a jogdíjat megfizetted (mintha a rádióból vetted volna föl őket), így azok nem képezheteik a bűncselekményi tényállás részét.

Egyébként szerencsés estben valóban csak pénzbírság lesz, de közérdekű munka, és 3 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, bár ez utóbbi inkább felfüggesztett lenne.

A pénzbírság nagyságát nem lehet megjósolni.

Béres-Deák Attila # 2003.06.27. 14:27

Annyi bizonyos, hogy nem lesz kevés. Sőt abban is biztos lehetsz, hogy a törvény ereje kíméletlenül le fog csapni. Egyébént az iskolában nem tanultad, hogy nem illik illegálisan CD-t másolni?
Én a szegény rendőröket sajnálom. Hogy fogják kiizzadni a vádemelési javaslatot?


attika

mezgaaladar # 2003.06.27. 19:20

(szerintem) leginkabb erre az esetre hasonlit a tortenet:

'Filmszínházakban bemutatott filmek jogosulatlan másolása és forgalmazása a mű legális videó-forgalmazása előtt

    Az ún. 'mozi-jogos' filmek illegális videó-forgalmazása az egyik legsúlyosabb és legnagyobb veszteséget okozó elkövetési magatartás. Ezekben az esetekben a forgalmazókat ért kár kibővül a nézőszám csökkenés miatti mozi-forgalmazási kárral, ami az elmaradó mozibevétel csökkenését jelenti, továbbá a videokölcsönzők viszontforgalmazási kára is magasabb összegű, hiszen a későbbiekben a videotéka tulajdonosok csak kisebb bevételre tudnak szert tenni a kölcsöndíjakból.

    A korábbi szakértői gyakorlat ezekben az esetekben a vagyoni hátrány összegét - a film jellegétől és nézettségétől függően - 40.000 Ft és 200.000 Ft között határozta meg. A legújabb szakértői és jogalkalmazói gyakorlat újabban alacsonyabb vagyoni hátrányt állapít meg, illetve ismer el ebben a kategóriában: 2 db műsoros videokazetta nettó (ÁFA nélküli) listaárát + 3 db mozijegy átlagárát, vagyis összesen kb. 15.000 Ft-ot tekint irányadónak filmenként vagy jogsértésenként. (Itt jegyzem meg, hogy az interneten keresztül történő nyilvánosságra hozatallal okozott vagyoni hátrány megállapításánál ezt a bevételcsökkentést is figyelembe kell venni.)
'

Forras:
http://www.hpo.hu/…6/kissz.html

Mi is a helyzet a cd araba epitett dijjal ?!
Mi a fenenek epitettek bele, ha jogdijas szerzemenyekrol kulon macera
nelkul ('dijmentesen') keszithetek  sajat
celra masolatot ?! Melyik mas esetre vonatkozik, ha a tobbi 'illegalis' ?

A multkoriban mintha olvastam egy esetet, ahol az eredetileg illegalis szofverhasznalatot vegul csak 'szoftverkolcsonzeskent' ismertek el... tud errol valaki valamit ?!
(lehet, hogy rossz, netan idetlen a parhuzam de nekem  ez leginkabb az autolopas / autokolcsonzeshez hasonlit:
az illeto elkoti a kocsit, azatan amikor elkapjak azt mondja, csak kolcsonvette, es eppen vitte vissza amikor megallitottak....)

the big cat # 2003.06.27. 22:57

Az okozott kár nagyságának csak a minősített esetek szempontjából van jelentősége.

Egyébként már akár 1 Ft kárért is kiszabható e lgsúlyosabb büntetés.

A CD árába épített jogdíj csak a saját használatra letöltött kópiát mentesíti a bűncselekmény alól.

xrecords # 2003.06.30. 10:20

És akkor mivan, ha a netröl letöltött filmeket én csak saját magamnak írtam ki cd-re? És azt nem bántják aki felrakta netre? Nem g*ciség ez egy picit?

the big cat # 2003.06.30. 15:03

Ha el tudnák kapni, azt bántanák igazán aki felrakta a netre.

Ha csak saját használatra töltötted le, és olyan cd-re másoltad, amiben benne van a jogdíj, akkor a jogdíjat megfizetted, ez olyan mintha a TV-ből vennéd fel videóra, és onnan digiznéd be. Ebben az esetben neked nem kell tudni, hogy a másik oldal megfizette-e a díjat, élhetsz a vélelemmel, hogy igen. Te biztosan megfizetted, tehát te nem követtél el semmit.

Nekik kell bizonyítni, hogy nem magánhasználatra töltötted le, és vélelemnek itt nincs helye.

Bizó Dániel # 2003.09.19. 08:50

Tehát jogdíjas CD-re kiírt, otthon használt filmek/zenék nem vonnak maguk után semmilyen jogi retorziót?

sessionID # 2003.09.19. 09:00

A saját (jogszerűen használt, tehát boltban vásárolt) cd-ről egy másolat készíthető, mint biztonsági másolat. Minden más jogsértő. Pont.

Illegális a másolás akkor is, ha jogdíjas a cd lemez (ez egy "általány kártérítés" a jogvédők zsebébe, de semmire nem jogosít senkit), de akkor is, ha csak a hugi nézi meg otthon.

'Lopott' anyagból sehogyan sem lesz legális.

mezgaaladar # 2003.09.19. 10:08

A biztonsagi masolat a szoftverre vonatkozik, es nem a zenei, irodalmi muvekre.

http://www.index.hu/…/jog/cdcopy/
http://www.artisjus.hu/…lasf_12.html

A hordozoba epitett jogdij megfizetese pedig magancelu masolasra jogosit.

sessionID # 2003.09.19. 10:20

Khmmm...
Kössz a címeket :)

Bizó Dániel # 2003.10.10. 15:06

Én is így tudtam, tehát akkor nincs meglepetés.:)

Béres-Deák Attila # 2003.10.11. 16:13

Lopott anyagból sajnos tényleg nem lesz legális.


attika

golles # 2005.04.21. 07:04

Mindenkit Üdvözlök!

Elnézést a zavarásért ,volna egy kérdésem!
:Csinálnék egy weboldalt amin filmeket kinálnék letöltésre,de ismertető jeleggel vagyis a filmeken és azokat megelözö képsorokon semilyen forgalmazó illetve annak emblémája cimere logoja nem lenne látható és a film lejátszása közben a bal alsó sarokban folyamatosan jelen lenne a "ismertető anyag" felírat!Kérdésem a következő!:A filmek letöltése és közététele a neten ebben a fórmátumban Legális e,vagy illegális?Bármilyen hozzászolászt örömmel és köszönettel fogadok mert én akkárhogy kerestem erre vonatkozó jogszabájt nem találtam!!!
A válaszokat elöre is köszönöm szépen!

golles # 2005.04.21. 07:05

Elnézést! Ha nem gond a válaszokat Emailban kérném és ezt is elöre köszönöm!!

the big cat # 2005.04.21. 08:33

Ha nem vásárolod meg a közzétenni kívánt film közzétételi jogait (gondolom nem) akkor ez teljesen illegális, a Szerzői jogról szóló törvény kb minden pontját megsérti, és a Btk. 329./A szakasza alapján bűncselekmény is.

Nem kereshetted valami alaposan a vonatkozó jogszabályokat.

Dodosoft # 2005.04.28. 20:35

lehet rosszul tudom de az internetröl lehuzott zenéket egyféle képpen lehet legálisá tenni. méhozzá egy 1800ft-os hologramos matricával amiket a DJ-k használnak. fil esetben a legtöbb oldalon fent van hogy a letöltött anyag a tulajdonos másolatai letölteni tilos amenyiben ezt megteszed 3 napon bellül törölni kell és ha kiirtad a cd-t 3 napon bellül meg kell semmisiteni . biztos nem irt le hülyeséget az aki kitalálta mert az összes ilyen oldalon a lap alján ez szerepel. tehát nekik van kibuvo mert ott tartották tárolták a másolataikat.

akkor lenne bukta ha elövennék öket. de hát akkor még mindig van pár napjuk hogy megszerezzék mindenre azt az ominozus matricát hogy elkerüljék a bajt,

a másik az üres cd-ken lévö matrica nem azt a célt szolgálj mint ami le lett ide irva hogy ezzel ki van fizetve a cd jogdijja...
ez hasonlo.... egy sajnálatos ballépés után valamilyen nagyeszü ugy döntött hogyha én szintetizátoron vagy zongorán vagy akár hurkapálcával edény alján valami zörgést produkálok akkor ezt jogdij illeti meg vagy program esetében nincs free program. mert ha zárjegy nélküli cd-re irod ki a free progit akkor törvényt sértettél. jogdij elmulasztását.
ez ami engem iszonyatossan felbosszant. egy free programmal irok egy free (ingyenes) programot amit kiirok cdre azért ami az enyém és csak engem illet meg és nem kivánok haszont szerezni belöle. ezért fizetnem kell valakinek.... elég gusztustalan dolog ez :(

Bogie # 2005.04.29. 14:51

Az, hogy veszel hologramos matricákat még nincs megoldva a dolog. Azokat ugyanis filmek esetében az MVKE bocsátja ki, a terjesztéshez pedig ez vajmi kevés. A terjesztéshez való jogot kell megvenni, ami milliókba kerül egy-egy film esetében, attól függően, hogy milyen földrajzi területre, milyen időintervallumra szól, illetve milyen formában engedélyezi a terjesztést.

Szóval matricákkal még korántsem tudja magát legalizálni egy terjesztő.

sessionID # 2005.05.01. 14:27
mixing # 2005.06.18. 22:39

Azt szeretném kérdezni, hogy üzemelthetek-e 1 olyan weboldalt, amire olyan LIVE mix mp3-ak kerülnek, amik pl rádióból, discobol, vagy koncertről lettek felvéve, mégegyszer: LIVE zenék, és pénz jutalék ellenébe tölthetők csak le? Ez megsért valamilyen törvényt?

Egyáltalán védi valamilyen jogszabály a LIVE zenéket?

the big cat # 2005.06.19. 04:27

Ez törvénysértő, teljesen mindegy miylen szerzői jogi műrőr van szó, ha annak a szerzői jogaival nem rendelkezel, akkro nem is hasznosíthatod.

mixing # 2005.06.19. 20:05

és ha esetleg úgy oldanám meg, hogy csak linkeket helyeznék el ezen a bizonyos oldalon, ami más oldalakra mutat egyből a mix-re
(ezek olyan oldalak amiket nem is én csináltam, ezekkel a zenékkel én nem rendelkezem, nem én töltöttem fel őket)
akkor is ütközik valamilyen jogszabállyal? esetleg ha ki is írnék vmit, hogy nem vállalok felelősséget ezekről a mix-ekről, mivel végülis nem tőlem származnak, én csak rámutatok más oldalakra, szóval nem is tudhatom hogy megsért-e valamilyen jogszabályt, és csak a saját felelősségükre töltsék le... így?

Banyamancs # 2005.06.20. 05:05

Valószínűleg fel se tetted volna a kérdést, ha nem éreznéd a választ... :-) Vagy tévedek?