Uj Laptopon nem jogtiszta win xp


Sasfioka # 2005.02.12. 10:10

De a Windows rendszeren újratelepítés nélkül is módosítható a termékkulcs...

:) Tehát ha valakit nagyon zavar, egy célprogram, és máris meg van oldva a dolog.

Ha meg nem enged vindózupdatát, akkor bemész picipuhához, és bemutatod a matricát, a licenszigazolást, a termékkulcsot, az eredeti cédét, a nagymama születési anyakönyvi kivonatát, meg még ezer dolgot, és jogosan reklamálsz, hogy miért nem enged vindózupdatát.

SF

GuMipOkE # 2005.02.10. 14:24

A magánfelhasználást, mint fogalmat úgy értettem, mint azt a kategóriát, amikor az illető csak szórakozásból, nem jövedelemszerzés céljából használja a szoftvert és a "kár" alacsony mivolta miatt a BSA-nak kifejezetten nem éri meg tömegesen perelni az ilyen eseteket.

GuMipOkE # 2005.02.10. 14:16

Kovács Elek: Szerintem nem lesz baja az illetőnek. Ha csak egy példányban használja, és 1 példányra van liszensze, akkor még a BSA sem fog kukacoskodni.

Bootmaker: Ha valakit már milliókra perelnek, annak nem csak 1-2 illegális windows van a számláján, és a gépen nem csak passziánszozott. Ha már valaki Autocaddel dolgozik mint magánszemély és van otthon 2-3 gépe erre, akkor ha minden gépen illegális a szoftver, akkor simán okozhatott több milliós károkat. Ilyenkor már megéri perelni. A szerzői jogi tv kiterjed a magánszemélyek felhasználására is, és azok megsértése nem olyan nehéz. A szabad felhasználás területei szoftver esetében meg kifejezetten korlátozottak.

Az is lehet, hogy a BSA hazudott a magánszemélyek ellenőrzésével kapcsolatban. De valószínűbb az, hogy úgy gondolják, ha valaki jövedelemszerzésre is használja az illegális szoftvert, akkor az már a gazdasági tevékenység miatt túllépi a magánfelhasználás kereteit. És ha a jogsértés komolyabb, akkor már megéri nekik foglalkozni vele. Nagyobb egy per sikerének az esélye, és nagyobb összegre is perelhető.

Szerintem.

Gega # 2005.02.10. 11:59

sziasztok

Engem mint magánszemélyt aki a BSA jogi képviselőjétől kártérítési egyezségre kaptam ajánlatot szintén érdekelne ez a dolog.

bootmaker # 2005.02.10. 05:28

Sziasztok

"De magánszemélyekkel egyáltalán nem foglalkoznak. Ezt a szóvivőjük is megerősítette. Csak vállalkozásokra/cégekre vadásznak"

GuMipOkE
Olvasgatod a megszerés tartás topicot?
Ot nem is egy ember leirta, hogy öket is perilik milliókra, az illegális használat miatt.
Akkor most a BSA nem mond igazat, vagy ezek nem magánszemélyek voltak?

B

Kovács Elek # 2005.02.10. 03:22

Köszi!

A kérdés az hogy miért nem a saját termékkulcsa van beírva? Ugyanis a hírek szerint a Microsoft ez év második felétől egy termékkulcsot csak egyszer enged beregisztráltatni és onnantól nincs windows update másik gépre ugyanazzal a termékkulccsal. Szal ha lenyúlták a matricán lévő t.kulcsot és tömegesen egyet írtak be akkor később érheti kár a vevőt. Pl. nem kap ezért terméktámogatást vagy biztonsági frissítést és mondjuk egy gonosz hacker/cracker kárt okoz a védtelen vevőnek.

Akkor oké a dolog, ha a laptopgyárban aki telepítgeti a windowst elege van és inkább egy kódot fejből beír minden gépbe mint minden gép aljáról beírkálja a sajátját és ebből nincs a vevőnek jogi problémája.

Akkor szerinted teljesen felesleges megemlítenie a "csúnya, nagy áruházban", hogy más kód volt benne?
S ne tudja meg a nagy világ hogy ilyen is van kéretik figyelni?

GuMipOkE # 2005.02.10. 02:26
  • annyi, hogy ha az áruház a vevőnek a legális szoftvert átadta minden kellékével (CD, leírás, termékkulcs, ...stb), akkor végülis legális szoftvert adott el. Ha a szerződésben az van, hogy az áruház előtelepített rendszerrel adja a notebookot, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ugyanazt a termékkulcsot kell használnia a telepítéskor, mint amit a vevőnek elad. Sőt ha csomagoláson belül van a termékkulcs, úgy hogy nem leolvasható kicsomagolás nélkül, akkor talán még jobb is hogy nem bontották ki. A vevő biztos lehet, hogy érintetlen, eredeti szoftvert kapott. Normál szoftver esetében biztos, hogy a darab számít és nem a termékkulcs.

OEM szoftvernél már nemilyen egyszerű. Ugye ezek azok a szoftverek, amiket új számítógéphez adnak, illetve új hardware elemhez lehet venni. Ezekhez adnak egy olyan matricát, amin rajta van a termékkulcs, és a számítógép burkolatára kell felragasztani. 1 OEM szoftvert csak 1 gépre lehet feltenni, és arra a gépre amelyikre felteszik kell felragasztani a matricát.
Sok ilyet láttam már, és azt hiszem, hogy csak a matrica felragasztása az egyetlen követelmény. Nem emléxem, hogy bármelyiknél ki lett volna kötve, hogy csak azt a termékkulcsot lehet beírni, ami a felragasztott matricán található. Szinte biztos, hogy ezekben az esetekben is a terméknek és a telepített példányszámnak kell megegyezni a liszenszben foglaltakkal. Ha meg a termék és a darabszám egyezik, akkor jogtiszta a szoftver.

Szerintem.

GuMipOkE # 2005.02.10. 02:01

Ennek igazából nincs drasztikus jelentősége. Ha a termék megegyezik azzal amire a licence szól, baj nem érheti. Cégeknél is sokszor csinálják azt, hogy vesznek 20 windowst, de csak párat csomagolnak ki, és az összesre fejnyomják 2-3 termékkulcssal.

Nagyvállalatoknál meg úgy megy, hogy betolnak egy szekrényt tele software-rel, és elkezdi a rendszergazda telepítgetni. Ha készen van a pár száz installáció, utána csak a darabszámot jelentik le, és az után fizetik a licence díjat. Nagyvállalati M$ szoftvereknél néha még termékkulcs sincs.

Lebuktatott illegális szoftverhasználat esetében igazából a BSA szokott feljelentgetni, esetleg polgári peres úton kártérítési igényt érvényesíteni. De magánszemélyekkel egyáltalán nem foglalkoznak. Ezt a szóvivőjük is megerősítette. Csak vállalkozásokra/cégekre vadásznak.

Ha jól tudom a döntő oka az, hogy a magánszemélyeknél nagyon nehéz bizonyítani hogy haszonszerzésre volt használva a szoftver. Ha meg nem tudja bizonyítani, akkor el is bukta, mert kipróbálás/tanulás céljából bármit feltelepíthetsz. Gazdasági társaságoknál meg a szoftverrel történő haszonszerzést alapból vélelmezik, ugyanis egy vállalat döntően ezért működik. A program elősegíti az eredmény kitermelését, így közvetve pénzt hoz a házhoz.

Szóval a termékkulcs különbözősége miatt biztosan nem fogják felelősségre vonni az emberünket. Ha neki ez érzelmi problémát jelent, még mindig ott a lehetősége, hogy újratelepítse a operációs rendszert a saját termékkulcsával.

Ha valamiben tévednék, akkor javítson ki valaki. :)))
De legjobb tudásom szerint ez így van.

Kovács Elek # 2005.02.09. 21:53

Sziasztok!

Valaki vásárolt egy nagy műszaki áruházban egy laptopot, amin windows xp home edition operációs rendszer van. Az alján rajta van a matrica a 25 karakterből álló termékkulccsal. Viszont az op rendszerben megnézve egy programmal ez teljesen eltér sőt a Microsoft oldalán szerették volna megnézni hogy jó-e a termékkuolcs és nem jó!
Persze nem a matricán lévővel hanem ami az op rendszerben van azzal próbálták.

Most akkor az igen nagy nevű áruházban vásárolt termékre egy nem jogtiszta operációs rendszer van felinstallálva? A laptopon félig előre volt telepítve a windows, de a termékkulcsot akkor már a telepítés elején beírták.
A felhasználónak csak a user nevet kellett megadni és befejezni az installációt.

Mit lehet tenni? A laptop be volt csomagolva, ezért nem az áruház telepítette valószínű.
De tőlük lett vásárolva. Felelősségre vonható-e a vásárló, hogy eltér a termékkulcsa?
Perelhető-e az áruház? ( Végül is ők adták el a terméket hamis termékkulccsal.)