Köszönöm, most már tisztábban látok!
Magánszemélyként árulok, kötelezettségeim?
„Illetve, ezek szerint semmilyen egyéni kikötésem nem lehet, hogy méretprobléma esetén, illetve nem áll jól, stb indokokkal nem veszem vissza?
(14 napos indoklás nélküli elállás ”
Magánszemély, online webes felületen keresztül vásárolt termékek esetén, nem. (kivétel, ha megrongálta, nem szakszerűen használta, mosta stb.)
„Kötelességem-e kiírni egyébként egyesével a terméklapra a feltételeket, vagy elég-e, hogy X jogszabály Y paragrafusa az irányadó?”
Elég
„Mivel nem tudod lesztornózni a nyugtát, így nem tudsz a vásárlódnak segíteni.”
Azért a kiszállításnak is, és a visszaszállításnak is van egyéb nyoma, nem csekélyebb, mint az áru kifizetése, majd annak visszafizetése.
Ráadásul ez itt nem elállás, hanem minőségi kifogás, ami egy év.
Köszönöm, tanulmányozom a linkeket!
A Vaterán rengetegen adnak el üzletszerűen, mégsem látom a terméklapjaikon a tájékoztatást - ami ugye nálam mint kiderült, hibásan és hiányosan - kint van.
Kötelességem-e kiírni egyébként egyesével a terméklapra a feltételeket, vagy elég-e, hogy X jogszabály Y paragrafusa az irányadó?
Illetve, ezek szerint semmilyen egyéni kikötésem nem lehet, hogy méretprobléma esetén, illetve nem áll jól, stb indokokkal nem veszem vissza?
(14 napos indoklás nélküli elállás magánszemélynél...)
xulve!
„Vásárolt egy hölgy nálam egy felsőt, 13 napja kapta meg, kimosta másodjára és enged a színe. Garanciában vissza szeretné vetetni velem, de a nyugta nincs meg.”
Mivel nem tudod lesztornózni a nyugtát, így nem tudsz a vásárlódnak segíteni. Vásárló, max. név nélkül feljelent itt ott és lehet jobban megérte volna még nyugta nélkül is visszaadnod a termék árát. Te döntésed.
„kicsi lett a vásárolt cipő, a vevő szerint 14 napos indoklás nélküli elállási jog illeti meg, amit el is fogadtam, viszont előtte megpróbáltam, hátha cserélni tudjuk más termékre értékegyeztetéssel. Ettől teljesen elzárkózott, fogyasztóvédelmi szabályokkal, paragrafusokkal teletűzdelt levelet küldött, amelyben jogsértő magatartásomra hivatkozik.”
Vásárlónak igaza van, vissza kell adni az árát! 14 napon belül mindenféle indoklás nélkül visszakérheti az összeget! (csak magánszemélyes vásárlások esetén, ha céges, akkor nem!)
„
Az oldalamon, illetve minden terméklapon kint van, hogy számlaképes vagyok, garanciát nem tudok adni azonban, 14 napon belül visszaküldheti, használt termékekre ez a jog nem vonatkozik, ebben az esetben cserélni tudom csak a terméket. Így a jelenleg hatályos kereskedelmi szabályozásnak is eleget teszek a tájékoztatási kötelezettségemet tekintve. (hozzáteszem, a "cipős" vevőm szerint még azt is megtévesztően írtam ki...)”
Használt dolgokra is vonatkozik a 14 napos visszavásárlási kötelezettség! (online vásárláskor)
http://magyarefk.hu/…s-jogok.html
http://magyarefk.hu/…asi-jog.html
2013-ban új törvények vannak, melyet PTK foglal magában
http://njt.hu/…/njt_doc.cgi?…
Év eleje óta adószámos magánszemélyként árulok a Vaterán, nyugtát adok az eladások után, évi 5 millió Ft árbevételem van.
Több problémám is akadt azóta, az egyik:
Vásárolt egy hölgy nálam egy felsőt, 13 napja kapta meg, kimosta másodjára és enged a színe. Garanciában vissza szeretné vetetni velem, de a nyugta nincs meg.
A másik: kicsi lett a vásárolt cipő, a vevő szerint 14 napos indoklás nélküli elállási jog illeti meg, amit el is fogadtam, viszont előtte megpróbáltam, hátha cserélni tudjuk más termékre értékegyeztetéssel. Ettől teljesen elzárkózott, fogyasztóvédelmi szabályokkal, paragrafusokkal teletűzdelt levelet küldött, amelyben jogsértő magatartásomra hivatkozik.
Az oldalamon, illetve minden terméklapon kint van, hogy számlaképes vagyok, garanciát nem tudok adni azonban, 14 napon belül visszaküldheti, használt termékekre ez a jog nem vonatkozik, ebben az esetben cserélni tudom csak a terméket. Így a jelenleg hatályos kereskedelmi szabályozásnak is eleget teszek a tájékoztatási kötelezettségemet tekintve. (hozzáteszem, a "cipős" vevőm szerint még azt is megtévesztően írtam ki...)
Viszont szeretném kivédeni, hogy ezzel plusz munkát és adminisztrációt okozva - visszaküldözgessék a választott holmikat a jogszabályra vonatkozóan, és még az odapostázás költségét is rámterheljék!
Adószámos magánszemélyként is a vállalkozásokra vonatkozó kereskedelmi szabályozások érvényesek rám?
Természetesen megoldható a visszavétel nálam is, nem szeretnék én sem szívózni, viszont elegem van a támadó hangvételű reklamációkból, aminél minden vevő tudja a jogát...csak én nem az enyémeket.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02