Zene saját készítésű filmhez


Sasfioka # 2005.08.30. 06:28

Mitől saját egy mű? Attól, hogy hallgatása során semmilyen egyéb művel nem téveszthető össze. Hasonlóság állhat fenn, de azonosság nem igazán, mert akkor fog jönni a "feldolgozás" jelző. Attól, hogy egy más által szerzett dalban moll-zárlat van és te dúr-zárlattal fejezed be, még nem feltétlen válik sajáttá az a mű. Alapvetően a dallamból kell kiindulni, a kíséret az a "feldolgozása." Ha a dallam elkülönül, akkor nincs gond, ha a dallam részben, egészben azonos valamivel, akkor valszeg bele fognak kötni.

Artisjust hívd fel, ők konkrétan el fogják mondani, hogy mi a helyzet.

SF

TomSecret! # 2005.08.28. 16:07

Egy biztos: ne jogászt kérdezz, hacsak nem zenész is egyben...
Az a tény, hogy hasonló, még nem feltétlenül utal semmi jogellenesre, mert akkor az összes lakodalmas zenész egymást perelné...

Ha a mű megfelel az Szjt. követelményeinek, már ami a védelemre érdemességet illeti, akkor létrejöttétől kezdve megilleti a szerzőt, szerzőket a vagyoni és személyhez fűződő jogok.


jogvédö

kvfilm # 2005.08.26. 13:19

Még egy kérdés.
Ha írok/készítek egy zenét, ami hasonlít egy másikra (ezt ki dönti el..?), azt fel lehet használni? Mikortól, mennyi eltéréstől számít "új" alkotásnak?

kvfilm # 2005.08.18. 15:20

Köszönöm.
Tehát akkor még MIDI-t sem lehet felhasználni.

TomSecret! # 2005.08.11. 09:12

A zeneműnek - mint védett alkotásnak - a filmhez történő felhasználása nem minősül szabad felhasználásnak.

Ugyanakkor a törvény szerint multimédia mű létrehozója követelheti, hogy a már nyilvánosságra hozott nem színpadi zeneműveknek és zeneszövegeknek videofelvételen, digitális hordozón terjesztett multimédia műben való újabb többszörözését és példányonkénti terjesztését megfelelő díjazás ellenében számára is engedélyezzék. A felhasználási szerződést az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok közös kezelését végző szervezettel kell megkötni (ma Artisjus).

Csakhogy ez a lehetőség nem vonatkkozik a zenemű filmre való átdolgozására. Ehhez a szerzőtől kell engedélyt szerezni felhasználói szerződéssel vagy más módon. Ez a 'saját változat'-ra is vonatkozik jelen esetben.

Ami pedig a kottákat illeti azokról még a szabad felhasználás keretei között sem lehet magáncélú másolatot készíteni.


jogvédö

kvfilm # 2005.08.05. 18:29

Kedves Fórumozók!

A barátaimmal készítenénk egy filmet, amiben természetesen zene is lenne. A film határozottan nem kereskedelmi forgalomba készül. De ki tudja, lehet, hogy esetleg egyszer a TV is bemutathatja... Ilyenkor lehet probléma.
A kérdésem az, hogy használhatok-e jogvédett zenét (azaz CD-ről származik (hmm. vagy mp3)), ha igen, hol lehet/nem lehet bemutatni az elkészült filmet. Ha nem lehet ilyen zenét használni, elkészíthetjük-e a saját változatot? Gitárral, szintetizátorral, vagyis a "kotta" mennyire védett?
Tehát mit szabad és mit nem, esetleg hol találhatok ilyen infókat?

Köszönettel:
KV