fényképek a weblapon


pixel # 2005.10.23. 17:00

Na mi van akkor ha Õk is a netről szedték a képet?

TomSecret! # 2005.10.03. 12:15

Nem tudom aktuális-e még, de azért röviden válaszolnék:

Írj nekik levelet, amiben az engedélyüket kéred a fotó felhasználásához, pontosan körülírva az elképzeléseid, esetleg csatolva egy olyan tervezetet, amiben szerepel már a fotó. (Már amennyiben a fotóval kapcsolatos jogok felett rendelkezni jogosultak.)

Ha nem jogosultak a felhasználás engedélyezésére, akkor használd fel, aztán meg keresse meg a jogvédő szerveket, aki nem tud emiatt aludni! ...


jogvédö

geenie # 2005.09.21. 19:51

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem volna, hogy ha én találtam x német honlapon egy fotót, amit szeretnék a weblapomon felhasználni, mit kell tennem, hogy ne érjen később semmiféle meglepetés? :)
A csavar a dologban az, hogy a honlap nem is teljesen magán célú, és a képet háttérnek szeretném beszúrni, módosítani, stb.
Tegyek le róla, vagy van megoldás? :)

Köszi: Gy

TomSecret! # 2005.08.18. 08:38

Ami az első kérdést illeti, fő szabály szerint valakinek a képmását csak az ő kifejezett beleegyező nyilatkozatával lehet nyilvánosságra hozni. Viszont bőven akadnak kivételek. Van egy bírósági határozat, amely szépen rámutat ezekre, idemásolom a fejlécét:

BH1985. 17.

A képmás nyilvánosságra hozatalának tilalma nem vonatkozik a nyilvános eseményekről, rendezvényekről, táj- és utcarészletekről készült felvételekre, amikor tehát az ábrázolás módja nem egyéni, amikor a felvétel összhatásában örökit meg a nyilvánosság előtt lezajlott eseményeket. A nyilvánosságra hozatalhoz a felvételen ábrázolt személy hozzájárulására van viszont szükség, ha - az összes körülményre tekintettel - megállapítható a felvétel egyedisége, egyéni képmás-jellege. [Ptk. 80. § (1) és (2) bek.]

A második kérdést illetően a nyilatkozat nélkül is csak a szerzőt illeti meg a felvétel felhasználásának engedélyezése, amennyiben a felvétel minősége, egyedisége indokolttá teszi a kép szerzői jogi védelemben való részesítését. Az esetleges szerzői jogi jogsértés nem feltétlenül minősül rögtön bűncselekménynek is, általában sokkal inkább a polgári jogi szankciókon van a hangsúly. Többféle jogi és nem jogi lépést is lehet tenni a jogsértés kiküszöbölése érdekében (Szjt., Ptk., Btk.)


jogvédö

yodi # 2005.08.18. 05:38

Sziasztok!

Két kérdésem lenne:

1. Ha készítek egy fényképet és az publikálni szeretném a neten, akkor szükséges e a képen szereplő személyek hozzájárulását kérnem? Illetve a képen szereplő személynek joga van e eltávolíttatni a képet?
Más eset e, ha csak egy-két ember szerepel a képen, vagy ha egy egész tömeg?

2. Ha a weblapon teszek egy nyilatkozatot arról, hogy a fényképek csak a szerző beleegyezésével használhatók fel, de valaki mégis felhasználja, akkor bűncselekményt követ el? Ez esetben milyen jogi lépéseket tehetek?