Domain jogi kérdések kishazánkban


[zsolti] # 2005.09.19. 09:49

Rendben, köszönöm a hozzászólásaid. Utánanéztünk közben a helyi rendeletnek, és nem igazán van benne olyan, amitől komolyabban félni kéne, úgyhogy a probléma ha úgy vesszük megoldva - egyelőre nem találnak más fogást.

Sücy # 2005.09.15. 07:51

Még valami... a város nem hozhat névhasználati rendeletet, ez olyan, mintha én azt mondanám, hogy innentől kezdve csak az engedélyemmel lehet használni a Sücy nevet... Vagy éppen a rendes nevemet... Ehhez védjegy kell, vagy pedig megfelelő törvény, amit nem hinnék, hogy létezik, bár nem tartok kizártnak.

pixel # 2005.09.14. 21:19

Zsoltika
Menj már vissza a régi fórumodba, mert még véletlen ez is szét offolódik.

Sücy # 2005.09.14. 09:39

A .info alatti domainre nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a .hu-ra.
A regisztrátortól szerintem kérj tanácsot, neki ezt tudnia kell, de szerintem a .info alá szinte bárki bármit kérhet, kivéve országneveket és néhány más védett domaineket. A városnevek nem nemzetközileg bejegyzett védjegyek, illetve két teljesen más helységnek is lehet ugyanaz a neve. (Pl. Amerikában is létezik egy Budapest nevű település.)
Bírságot nem szabhat ki az önkormányzat emiatt semmiképpen, csak pereskedés, amit maximum jó hírnév megrontása címen adhatna be - ha olyan a lap.
Viszont az mindenképpen legyen kint, hogy ez nem a város hivatalos honlapja, nehogy félrevezetés miatt legyen per a dologból.
A Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsának választottbírósága csak a .hu alatti domainekről dönthet, viszont ha valamely regisztrátor nemzetközi domainba is regisztrál, köteles tisztában lenni azzal, hogy arra a domainre milyen szabályok vonatkoznak.
De mondom, mindenképpen kérd ki a regisztrátorod véleményét, sokat fog nyomni a latban.

[zsolti] # 2005.09.14. 08:35

Domain jog, és település névhasználatával kapcsolatos kérdésekben járatosak véleményére lennék kíváncsi.

Tényállás: adott egy vidéki kisváros, mindenféle értékelhető online és offline médium nélkül, ezért néhányan gondolnak egyet, és készítenek egy közösségi- és hírportált a helyiek legnagyobb örömére. A nem kis munkával elkészített rendszer egy varosneve.info formátumó domainen kap helyet. Mindenki boldog és informálódik, végre eljut a hír az emberekhez. Erre jön egy levél a városvezetéstől, hogy jogtalan névhasználat miatt kéretik az oldal megszüntetését, ellenben bírság, pereskedés etc. várható.

A jogalapot állítólag egy helyi rendelet adja, miszerint a "varosneve" kifejezés engedély vélkül nem használható fel. Erről ki mit tud? Létezhet ilyen? Létezhet, hogy egy ilyen névhasználati rendelet vonatkozik nemzetközi .info domainre? Kötve hiszem. De ha mégis, akkor is, tegyük félre kicsit a jogot: néhány hülyegyerek csinál szabadidejében egy olyan siteot, ami egyértelműen színvonalban, technológiában, tartalmában mérföldeket ver a hivatalos önkormányzati oldalra, magyarul jó. Tetszik mindenkinek, hasznos, nem kérünk érte pénz és ahelyett, hogy szarnánk a városra, teszünk érte valamit. Csak úgy, miért ne alapon. Erre jön a hivatal, és azt mondja, hogy nem.
Csak én gondolom úgy, hogy ez valahol nem egészséges?