Üdvözletem!
Van egy kérdésem. 2db számítógépet használok otthon, de Windows XP-t csak egyet vettem. Futtathatom-e ezt az operációs rendszert mindkét gépemen?
operációs rendszer
Attól függ. Ha más jogcímed nincs rá, csak az egy szem megvásárolt licensz, akkor nem.
Nincs olyan Windows, amit lehet több gépen használni. Ez egyébként kiderül a megvásárolt lemez borítójának belső feléről is. Elég Vastagon van írva.
Azokat az op.rendszereket amelyeket többszöri telepítésre adnak el , külön nevezik el: http://www.microsoft.com/…default.mspx
A vindóz processzorlicenszes.
Alapból 2 procira van engedélyezve egy XP Pro. Legalábbis így rémlik...
Confidentality
Integrity
Availability
Üdv!
A rendőrség házkutatás után elvitte a winchesteremet. Rajta Windows XP prof. op.rendszer futott + Microsoft Office 2002 irodai programcsomag.
Minden csak saját használatra volt telepítve, nem üzleti (céges) célra. Teljesen magánjellegű a dolog.
Ezeket nem vásároltam meg, illegálisak voltak.
A winchestert azért vitték el, mert elemezni fogják, ugyanis vásároltam 2 db kalóz játékszoftvert egy győri sráctól, aki lebukott. Ez ügyben nyomoznak a rendőrök, eljutottak hozzám is.
(A 2 db illegális cd-t, amit vásároltam egyébként átadtam a rendőröknek)
Elvileg tehát arra keresnek bizonyítékot a winchesteren, hogy nálam van-e az adott 2 játék...
Ennek ellenére gondolom, följelentenek a rendőrök, hogy illegális szoftvereket használok magáncélra, ugye?
Kérdésem, hogy mire számíthatok. Pl. a Win XP + Microsoft Office 2002 illegális birtoklása miatt? (Pénzbüntetés? Ha igen, mekkora?)
Nem proc. licences, de van processzor licences vásárlási mód is. Főleg szerver változatú op.rendszereknél. Ott 1 gépen fut a win, és a licenc-től függően lehet a gépben több processzor is.
Üzleti felhasználásnál könnyen előfordul, hogy nem elég 1 proci.
Hát én nem tudom mi a szokásos eljárás, de perelhet a microsoft is, hogy kiesett bevétel (ami szerinte károkozás - meg törvény is azt mondja). Tehát maximum szabálysértés ~50E, de az MS nagyobb kárt is megállapíthat.
Ja, de az illegális játék CD az lehet más jellegű is.
nézz körül még itt: http://maci.org.hu/
(másolható javakat fogyasztók...)
Tipp a 2. gépre ingyen:
Fedora Core 4 Linux (nemsokára lesz Core 5)
America's Army + csomagkezelővel még néhány más jellegű játék (van sok, csak össze kell szedni hogy mi kell hozzá)
Linuxforum.hu (olvasni sokat, vagy megkérni valakit, hogy hozza össze a gépet - hardveres mix-et tudó hangkártya, stb.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02