Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház - jelzálog?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.14. 10:27

Én voltam félreérthető. Nem a Tht.-t módosították, hanem az Inyt-t illetve annak a végrehajtási rendeletét. Így ezen jogszabályok között némi koherenciazavar lépett föl, amelyet a legendásan merev földhivatalok úgy oldottak fel, hogy nem jegyzik be ezt a bizonyos jelzálogjogot jogerős fizetési meghagyás vagy bírósági ítélet nélkül.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2020.06.14. 10:22

Talán azért, mert a hivatkozott rendelet egy másik, meglévő rendelet módosításáról szól, és még csak véletlenül sem a társasházi törvényről? Ezen tényleg nincs mit vitatkozni.

MoPet # e-mail 2020.06.13. 15:46

A láblécben szereplő utalásokra gondoltam, ahol rögzítik a jogszabályi változtatásokat, pl. hatályon kívül helyezés, vagy hogy mely tv által lett módosítva, megállapítva. Meddig tartott volna, ha a 82/2015. (XII. 16.) FM rendelet 68/D.§ ben foglaltakkal kiegészítik a 2003. évi CXXXII tv.30. § (1) bekezdését?
Azt hiszem, hogy ezen nincs mit vitatkozni!

gerbera317 # e-mail 2020.06.11. 20:12

A jogszabályoknak nincsen lábjegyzetük. A netes jogtár-szolgáltatók pedig jelölik, ha változás történt.

MoPet # e-mail 2020.06.11. 19:50

Azért annyit megtehettek volna, hogy a Tt. lábjegyzetében legalább felhívják a figyelmet a változásra, de még említés szintjén sincs benne. Öt év nem volt elég erre.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.11. 18:07

Az régen volt. Azóta belemódosítottak a törvénybe, azóta nemigen ér ez a dolog semmit. Hiszen a jelzáloghoz is jogerős fizetési meghagyás vagy ítélet kell - azzal meg már kérhetsz végrehajtást is.

www.kbs-ugyved.hu

MoPet # e-mail 2020.06.11. 17:52

A Tt. azt mondja, hogy 3 havi tartozást követően lehet jelzálog bejegyzést tenni, ami 3 havonta ismételhető. Ha az első 3 hónap eltelik, ez számomra egyet jelent azzal, hogy intézhetem a bejegyzést a tulaj albetétjére.
Ha a sorrend betartását nézzük, akkor az én álláspontom szerint nekem max. egy fizetés emlékeztető és egy fizetés felszólítás fér bele (ajánlott tértivevényes levélben) a három hónapba. Ha tényleg ezt a marhaságot kell figyelembe venni, akkor már a fizetési meghagyást jóval a 3 havi tartozást megelőzően ki kellene küldeni ahhoz, hogy 3 hónap után tényleg bejegyeztessem a jelzálogot.
Ehhez csak gratulálni tudok :)))

82/2015. (XII. 16.) FM rendelet:
68/D. § A társasházakról szóló törvényben szabályozott társasházi közös költség-tartozás, illetve a lakásszövetkezetekről szóló törvényben szabályozott költséghátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzése iránti kérelemhez csatolni kell a követelés összegét megállapító végrehajtható okiratot vagy a tulajdonosnak a legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatát, melyben elismeri a társasházi közös költség-tartozás,illetve a költséghátralék fennállását.”

gerbera317 # e-mail 2020.06.11. 16:30

Az "illetőleg" itt 'és/vagy'-ot jelent. Viszont, ha az SZMSZ megvan, már csak aszerint járhat el a KK. Tehát itt dől el, hogy a lakóközösség mit várhat el a KK-től: hatékony intézkedést, vagy csak töketlenkedést.

drbjozsef #   2020.06.11. 14:41

MoPet,

Szerintem a törvényt is felsorolás-szerűen kell értelmezni.

Egymás utáni lépések. Felszólítás, FMH, jelzálog.

24. §(2) A szervezeti-működési szabályzatban kell meghatározni:
...

  1. közösköltség-hátralék megfizetése érdekében a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének az adós tulajdonostárs határidő megjelölésével történő felszólításával, továbbá - ha a felszólítás eredménytelen - a fizetési meghagyás kibocsátásának kezdeményezésével, illetőleg - e törvény rendelkezései szerinti felhatalmazása esetén - a jelzálogjog bejegyzése és annak törlése iránti kérelem benyújtásával kapcsolatos feladatait

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MoPet # e-mail 2020.06.11. 14:13

Tisztelt fórumozók,
Szeretném megkérdezni, hogy a jelzálog bejegyzést a nem fizető tulajdonostárs albetétjére még a tartozás-elismerés, jogerős ítélet vagy fizetési meghagyás előtt is elrendelheti a társasház?
A Tt. alapján szerintem elrendelhető, de ennek ellene mond az alábbi cikk:
https://www.portfolio.hu/…alyai-226593
Köszönettel
MoPet

ObudaFan # e-mail 2007.05.09. 19:41

Ha legalább 6 hónapi elmaradásról van szó, akkor teljesen jogszerű. És ha most nem fizetsz, ez a költség csak nőni fog.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.09. 18:26

Aki társasházban lakik, annak tudnia kell, hogy közös költség is van, és hogy azt havonta fizetik.
Nem történt veled semmi jogszerűtlen.

www.kbs-ugyved.hu

Janómanó # e-mail 2007.05.09. 15:13

Kedves KBS

félre értettél valamit ha arra gondolsz ki akarom kerülni a fizetést. Józan ésszel gondolj bele, sok sok évig enyém lesz a ház, ha sosem fizetnék akkor igen hamar eltartoznám a lakás árát.
Két dolog a fizetés meg az hogy valaki jelzálogot jegyeztet be a tuljdonomra. Ez utóbbinak érdekel a jogi háttere.
Tehát még egy kérdés. Ha soha senki nem értesített a tartozásomról (még csak falfirka útján sem) akkor is fennáll a jelzálog bejegyeztetés korlátlan joga?
Remélem érted már a bajomat. Nem akarok kikerülni semmit, de mi van ha nem tudok a tartozásomról?
Ez esetben az igazságérzetemet az bántja hogy ha kapok figyelmeztetést szó nélkül fizetek, még előre is egy két hónapot, de igy fura hogy figyelmeztetés nélkül csak kapok egy jegyzőkönyvet a határozatukról.
Tehát akkor tömören: fizetési felszólítás nélkül is megterhelhető az ingatlan jelzáloggal?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.09. 10:01

Már csak azért is, mert a bankok ijedősek. Újabb jelzálog bejegyzés - vagy akár csak bejegyzési igény - felbukkanásakor hajlamosak felmondani a kölcsönszerződést.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.09. 10:00

Nem érdekes. A következő ranghelyre kerül.
Nem kéne inkább fizetni?

www.kbs-ugyved.hu

Janómanó # e-mail 2007.05.09. 01:05

És a jelzálogot mire terhelik? A közös tulajdonra vagy a saját tulajdonra? Na mert a saját tulajdonom már terhelt jelzáloggal bank által.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.08. 23:29

Nem bárkinek, de a társasházközösségnek igen. Ilyen alacsony nálatok a közös költség? Alig 5000 forint...

www.kbs-ugyved.hu

Janómanó # e-mail 2007.05.08. 22:09

Üdvözletem

Egy problémám akadt. Figyelmetlenségem okán nem fizettem be a társasházi közösköltséget, igy keletkezett 30 200 Ft tartozásom. Nem túl jelentős, de sajna megtörtént.
Na mármost. Volt egy társasházi közgyűlés, ahol nem voltam jelen, mivel nem lakok ott, s hoztak egy olyan határozatot hogy (tartalmilag idézem)
megszavazzuk, hogy az alábbi lakók terhére lezálog bejegyzést kezdeményezünk , aminek költsége (kb 30.000 Ft) is a lakókat terheli.
Na ez nekem zavaros kissé. De le van irva.
Tehát az én ingatlanomra (a lakásomra) illetve társasházi ingatlanrészemre (tulajdonhányad) bárkinek van joga jelzálogot bejegyeztetni az én hozzájárulásom nélkül?
Félreértés ne essék, a tartozásomat elismerem,hamarabb is rendeztem volna már ha kapok figyelmeztetést, inkább csak meghökkentem ezen a szórólapon (!) postafiókomba bedobott tájékoztatón.
Kérek némi jogi állásfoglalást.
Köszönöm előre is.