Tartozik,nem fizet!


rigoz # 2020.11.13. 19:14

Szerintem itt van egy kenyértöréses helyzet, Gerbera. Szerintem az lenne a legjobb, ha másik "ügysegédet" keresne. :)

gerbera317 # 2020.11.13. 18:40

Ebből nem lehet megítélni, hogy ő jól csinálja-e, legfeljebb annyit, hogy te biztosan képviseletre szorulsz. Abban egyetértünk, hogy ennél kommunikatívabb is lehetne.

MolZs # 2020.11.13. 18:06

Üdv mindenkinek!
Olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy egy ügyvédet megbíztam több tartozás behajtására, fmhkat készített el és végrehajtást kért elviekben. Nekem ezekről nincsenek másolataim, azt sem tudom melyik jegyzők vagy végrehajtók kapcsolódnak az ügyhöz. Az a kételyem, hogy a megbízott ügyvéd nem foglalkozik kellőképpen a rá bízott munkákkal. 2-3 hetente érem el telefonon, de bíztat hogy minden dokumentum beadásra került, csak lassú a végrehajtási folyamat. Az ügyeket összekeveri, van, hogy végrehajtói költségtérítésre hivatkozva plussz díjat kér, amit tovább utal, de én semmilyen dokumentumot nem kaptam még sem tőle, sem végrehajtótól. Több mint egy éve húzodnak ezek az ügyek, az ügyvédnek már közel 3 millió forintot kifizettem, ha dokumentumokat szeretnék látni, csak azt hajtogatja hogy elfoglalt, de nyugodjak meg minden rendben zajlik. Mit tudok tenni? Felkereshetem a végrehajtókat, hogy rákérdezzek, van e olyan ügy amiben szerepelek? Vagy bízzak meg egy másik ügyvédet, ogy járjon utána az ügyeknek? Esetleg jegyzőt? Nem szeretném megvádolni a jelenlegi megbzott ügyvédem, de félek, hogy kifutok az időből az ő "ügyetlenkedése" miatt és utána már hiába futok a pénzem után. Örülnék, ha valaki tudna segíteni a problémámmal kapcsolatban. Köszönöm előre is

rigoz # 2020.11.13. 17:11

@NaivLany: Azt gondolom pedig, megértettük a lényeket és hasznos tanácsokkal is láttuk el.

Én, biztos, hogy beleállnék a perben ilyen bizonyítékokkal - sőt van egy hasonló ügyem, ami szintén perré alakul fmh-ból és nekem kevesebb tárgyi bizonyítékom is van -, költségmentességet kell kérni.

A keresetet tarrtalmazó irat formanyomtatványt, ha értelemszerűen kitölti, nem lesz belőle gond. :) Okirati bizonyítékokat csatolni, két tanúval hitelesítetten aláírni és be az alperes lakhelye szerint illetékes járásbíróság gyűjtőládájába vagy postázni nekik ajánlva, a közjegyzői felhívástól számított 15 napon belül. + a költségmentességi igényt megjelölve rajta és célszerű a költségmentesség feltételeinek igazolására rendszeresített nyomtatványt + ahhoz 3 hónapra visszamenőleg a SAJÁT és az Önnel együtt, egy háztartásban élők bankszámlakivonatát, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolását és 2019. évben elért SZJA-köteles jövedelmét és a befizetetett SZJAT- igazoló jövedelemigazolást a NAV-tól.

Ezeket bármely bíróságon lehet kérni is, hogy adjanak belőle példányt, díjtalanul.

Szerintem ez, ha így van, nyert per lesz.

Persze, a saját "biztonsága" - látszik igen, hogy nagyon járatlan a jogban :) - érdekében a költségmentesség megkapása után a lakhely szerint megyei kormányhivataltól tessék pártfogó ügyvédi képviselet engedélyezését kérni és ügyvéd kirendelését.

Utóbbi kérelmet az erre rendszersített formanyomtatványon kell előterjeszteni, ügyfélfogadási időben be tetszik menni a megyei Igazságügyi Osztálya és egítenk is kitöltésben.

Újfent sok sikert kívánok az ügyéhez! )

NaivLány # 2020.11.13. 09:31

Már 2x leírtam teszek egy utolsó próbát.Tisztelt Fórumozók! Köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettek. Azt hiszem megpróbálom a pert.
Néhány info még az esetemről. Amikor beszélt a befektetésről, akkor küldött különféle screenshotokat összegekről, amiket elvileg már megkapott. Nagyon meggyőző volt. 2 részletben utaltam át a teljes vagyonom. Ez februárban telefonon keresztül történt, de a banki kivonatokon megvan pontosan. Azután eltűnt, nem válaszolt. Ekkor beszéltem a szüleimmel, mekkora marhaságot csináltam.Rendőrségi feljelentést tettünk, ahol a neve és születési ideje alapján mutattak egy fotot, és felismertem. Tinderen láttam képeit. 1 hónap múlva hívtam a rendőrséget, hogyan áll az ügyem? Covid első hullám volt épp. Rég meg kellett volna kapnom a rendőrség levelét, amiben az állt, hogy nem foglalkoznak vele mert ez nem bűncselekmény. De nem kaptam meg, így esélyem sem volt a 8 napos fellebbezésre reagálni.Ekkor a facebookos oldalán kutakodtam, beszéltem az anyjával aki szintén felháborodva elhajtott a fenébe. Anya is írt neki üzenetet, amire azt írta vissza, hogy és ha már ezt a pénzt ő személyesen visszaadta? Honnan tudná, hogy hol lakom? -onnan hogy a beszélgetések alatt elmondtam. Személyesen soha nem találkoztunk.
Innentől jött a huzavona, ami már 8 hónapja tart. Folyamatosan változtatja az időpontokat. Semmiféle bizonyítékot, hogy mire fektette be a pénzem, nem kaptam. Közben találtam rá a másik lányra is, a pontos összeget nem tudom, csak annyit mondott, hogy sok pénz. És hogy ő is hiába próbál hatósági segítségeket kérni.
A pasi azt mondta, h ő jogot tanult és van ügyvédje aki segíti, szóval tehetek én bármit. Szinte minden írásban zajlott, nyoma van. Amikor augusztusban, facen a rokonságára írtam, akkor utalt vissza 50 ezret és azt mondta ne zaklassam, majd letiltott. Akkor írta az utolsó nyilatkozatát, miszerint részletekben az eredeti összeget visszautalja. De azóta semmi. Félek, mert soha sem volt semmi rendőrségi vagy bírósági ügyem, még a rokonságban sem. Tapasztalatlanok vagyunk ezen a területen. De egyszerűen hihetetlen, hogy ő ezt következmények nélkül megteheti velem is és másokkal is. Még egyszer nagyon köszönöm a soksok infot

NaivLány # 2020.11.13. 09:25

Mért nem küldi át amit írok? :o

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.13. 06:45

(A büntetőeljárásban részt vevő hatóságok - még a bíróságok is - kissé rendőrmódra gondolkodnak: akinél nagy szatyor van, az biztos lopott. Így aztán ennél aggályosabb tényállás mellett is láttam én már embert csalásban marasztalni. Pl. a delikvenst megkérte a munkatársa, hogy vegyen fel neki egy kölcsönt, majd ő törleszti a részleteket.)

drbjozsef # 2020.11.13. 06:12

Egyáltalán nem naiv vagyok. Teljesen világos, hogy ez átverés. Az a kérdés, hogy bizonyíthatóan Btk. szerinti csalás-e.

rigoz # 2020.11.12. 19:23

@drbjozsef: De ilyenkor az az első, hogy mindent megteszek, hogy kárpótoljam a befektetőimet és teljes körűen tájékoztatom...

Amúgy sem életszerű, hogy valaki a Tinderen keres befektetőket magának... Ugyan-ugyan, ne legyünk ilyen naivak.. :) Egy huszonéves csaj személyében...

drbjozsef # 2020.11.12. 19:21

Így van. De miért lenne csalás egy rosszul végződő befektetés? Ha szándékában sem lett volna visszafizetni, az csalás. De anélkül ez nehezebben áll meg.

rigoz # 2020.11.12. 19:08

Úgy van Béla! Sőt, még be se kell következzen, a kísérleti szakhoz.. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 18:38

(A csalással okozott kár megtérítése nem teszi a bűncselekményt meg nem történtté. Az a károokozással már befejezetté vált.)

rigoz # 2020.11.12. 18:35

(Én sem, Béla! :))

@drbjozsef: A kísérlet is büntethető...

drbjozsef # 2020.11.12. 18:29

Visszautalt 50ezer forintot. Az, hogy nem is akarta megadni, ezzel eléggé megdőlni látszik...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 18:06

(Én nem feltétlenül értek azzal egyet, hogy ez nem bűncselekmény. Különösen, ha több sértett is van.)

drbjozsef # 2020.11.12. 14:49

NaivLány,

Ha már lemondtál az összegről, akkor az a helyes tanács, hogy engedd el, tanulópénz, lépj tovább, ne perelj.

Ha azért megpróbálnád a pert, akkor neked kell tudnod, hogy mennyire tudod alátámasztani a követelésedet. Mi ezt innen látatlanban nem tudhatjuk. Van elég üzeneted, esetleg iratod, amiben elismerte a tartozást? Ha utaltál neki pénzt, arról van bizonylatod, az eleve törvényi vélelem, hogy kölcsön, szóval nem állsz rosszul.

Ami a probléma : a pert megnyerheted. Valszeg. A kérdés : mire mész vele? Ha nincs jövedelme, vagyona, csak sok tartozása, akkor hiába nyersz, nem lesz mit végrehajtani. Ez az igazi kockázat. De ezt meg végképp nem tudhatjuk.

rigoz # 2020.11.12. 14:44

@NaivLány: Mivel bankszámlára utalt, tehát nyoma van, szerintem kölcsönként lazán megnyerheti a pert.

Illetve az is Ön mellett szól, hogy a kötelezett - mégha nem is közjegyzői okiratba foglaltan, ámde - több tartozását elismerő nyilatkozatot tett írásos formában, tehát kaputfát rúgott magának valójában..

De arra készüljön fel, hogy a bíróságon lehet éri a bírótól egy-két személyeskedő megjegyzés.

A perköltség az úgy alakul, hogy az fmh. díjára rá kell fizetni. Úgy, hogy 21.000Ft legyen azzal együtt, amit lerótt.

De kérheti személyes költségmentesség engedélyezését is. Ehhez a feltételek igazolására rendszeresített nyomtatványt kitöltve be kell nyújtani a bíróságra, 3 hónapra a kérelem előterjesztéséhez képest

Ez a nyomtatvány bármely bíróságon kérhető díjtalanul.

A költségmentesség mentesíti - pervesztése esetén az ellenfél javára megítélt perköltségen kívül - valamennyi költség előlegezése és viselése alól, ideértve a kereset (kiegészítő) illetéket is.

Nem árthat "ügyvédet" fogadni, de javaslom, hogy ezt úgy tegye, hogy először költségmentességet kér, majd az azt engedélyező végzéssel bebattyog a lakhelye szerinti megyei kormányhivatal Igazságügyi Osztályához és ott - az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével - pártfogó ügyvédi képviselet engedélyezését és ügyvéd kirendelését kéri.

Sok sikert! :)

NaivLány # 2020.11.12. 14:17

Tisztelt Fórumozók!
Rólam annyit, hogy 20 éves egyetemista lány vagyok, Bp-en élek és igen naív.(voltam) Februárban regisztráltam a Tinderre, ahol beszélgetni kezdtem egy fiúval írásban, telefonon, személyesen nem. Rövidesen előadta, hogy jó kapcsolatai vannak és szerencsejátékon a befizetett összeg 4x-esét adja vissza hamar. Igen, bedőltem. 2 részletben utaltam 350e ftot a számlájára. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy ez hazugság. Kértem, hogy utalja vissza a pénzem, de akkor már összevissza beszélt. Sajnos jogi kérdésekben nagyon képben van. Üzeneteket küld, nyilatkozatokat ír hogy majd ekkor-akkor , saját maga által megadott időpontokig visszafizeti a pénzem, így folyamatosan fenntartja a fizetési szándékot, látszólag. 1x utalt is 50e forintot. Az utolsó egyoldalú nyilatkozata szerint dec.15ig mindent visszafizet.Októberben azt tanácsolták, hogy indítsak közjegyzővel fizetési meghagyást. Megtettem, a nyilatkozatára hivatkozva ellent mondott. Automatikusan polgári perré alakult a dolog.
Most van 15 napom, hogy benyújtsam a keresetet a kecskeméti bíróságra, mert ő ott él. Kérdezni szeretném, hogy van egyáltalán esélyem ellene? Egy ilyen ügy perköltségei, hogyan alakulnak kb? Nincs jövedelmem és a szüleimnek is teher lenne, főleg ha elveszítem valami miatt. Igazából nem remélem már, hogy megkahaptom a pénzem. Teljesen tanácstalan vagyok :( Időközben kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen "áldozata", és a másik lány sem jutott a rendőrségen eredményre. Egy fiú pedig el sem meri mondani a szüleinek sem. Én is a feljelentéssel kezdtem, és engem is elutasítottak mert ez nem bűncselekmény. Javasolt ilyenkor ügyvédet fogadni? Minden tanácsot nagyon megköszönök

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 09:41

szerződésen kívül okozott kár címén
A fizetési meghagyás nyomtatvány türelmes, elbírja ezt is...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 09:40

velem aláírattak egy kezességi szerződést
Ezt helyesen úgy mondjuk: "aláírtam egy kezességi szerződést". És nem a jogi szaknyelv miatt.

rigoz # 2020.11.12. 08:29

Az a baj, hogy mást nem tehet... A kezesség átka...

Montoya77 # 2020.11.12. 08:28

rigoz: Köszönöm a gyors választ. Még nem fizettem ki csak nem szeretném helyette kifizetni az Ő tartozását . De csak hiteget engem is és a kft is .

rigoz # 2020.11.12. 08:22

Montoya77: Ha igazolhatóan tényleges kifizette a cég felé ezt az összeget, akkor fizetési meghagyást bocsátasson ki szerződésen kívül okozott kár címén az illetővel szemben. Ha ellent mond, per lesz belőle. Ilyen viszonylag egyszerű az egész.

Montoya77 # 2020.11.12. 08:14

Tisztelt Fórumozók!

Kezdem az elején dolgoztam egy Kft-nél és kiadtam árú egy magánszemélynek . Mivel a magánszemély elismerte a tartozást, de hogy a kft biztosítva legyen ezért velem aláírattak egy kezességi szerződést hogy ha a magánszemély nem fizetné ki a
tartózást akkor tőlem vonná le a Kft a tartozást .Mit lehet olyankor tenni ha a magánszemély nem akar fizetni és , hogyan tudom törvényesn rávenni hogy fizessen ?

Köszönettel:

drbjozsef # 2020.05.16. 07:09

gerbera317,

Ha már beírtad az összeget, adok egy másik számlaszámot. Oda bátran küüldheted... :D