Tartozik,nem fizet!


zoepit # 2007.09.27. 09:55

Pár évvel ezelőtt egy "úriember"(....)kihúzott belőlem másfél millió FT-ot,azzal a mesével,hogy szálljak be egy /nem létező/vállalkozásba.Volt hamis szerződés/ügyvéd/bankszámlaszám...MINDEN,ahogyan kell!
Kiderült hogy az egész kamu volt,feljelentést tettem,el is itélték.8 hónapot ült,szabadulása után KÖTELEZTÉK károm azonnali megtéritésére,kamatokkal EGYÜTT.
Ennek immár 2 éve de ő MÁIG egy FILLÉRT nem fizetett nekem!Azt mondja,"nincstelen",a nevén SEMMI sincs-ugyanakkor látni amint szórja a pénzt,drága kocsikkal furikázik+nagy lábon él.
Persze minden feketén+más nevén...
Beehajtót fizetni NINCSEN pénzem,maximum behajtás UTÁN tudnék fizetni.Természetesen,LEGÁLIS behajtót keresek!Máig nem találtam,mert nem tudok fizetni,havi fix keresetem nincs,festőművész vagyok.A tőlem lehúzott pénz egy egyszeri ajándék volt amiből már nem maradt semmi...
MIT TEHETEK!?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.27. 10:28

Nincs szükséged behajtóra. Kérj végrehajtást. Nem is értem, miért vártél eddig.

zoepit # 2007.09.27. 12:11

Hogyan kell végrehajtást kérni+ez MIBE kerül nekem....?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.27. 12:46

Legcélszerűbb, ha bemész a bíróságra, és viszed magaddal a jogerős ítéletet. A többit majd ott már tudják.

A végrehajtás illetéke 1%, és a végrehajtó kirendelése után előleget is fizetni kell. Az olyan 2%, de legalább 4 és legfeljebb 75 ezer. Ezeket természetesen az adóstól behajtják, ha tudják.

ObudaFan # 2007.09.27. 20:31

Ahhoz a bírósághoz menj, amelyik elsőfokon eljárt.

Cyrano # 2007.10.01. 18:36

Kedves Kbs !

Mire megy a végrehajtási záradékkal, ha nincs semmi az adós nevén ?

Kíváncsi vagyok egyébként a véleményedre, hogy egyeztethető össze az
Alkotmány
9. § (1) Bekezdésével ( "Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül.")

az a tény, hogy ha egy rendőrségi büntetést, -mondjuk egyezer Ft-ot - nem fizetünk be, elvisz a rendőr és lakat alá tesznek azzal a körülménnyel, hogy ha nekem tartoznak és nem fizetnek, akkor semmit nem tudok tenni azokkal szemben, akiknek nincsen végrehajtható vagyonuk !?

Továbbá hogyan egyeztethető össze a felszámolásról szóló türvény azon része, ami szerint a magánemberek mint beszállítók más ranghelyre soroltatnak ( és rendre kimaradnak a behajtás lehetőségéből ) , mint pl. a bankok ?
Válaszodat köszönve !
Üdv.
Cyrano


" A törvények olyanok, mint a pókháló..."

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.01. 18:56

magánemberek mint beszállítók más ranghelyre soroltatnak ( és rendre kimaradnak a behajtás lehetőségéből ) , mint pl. a bankok ?

Ez nem igaz. Egyébként a bankok ugyanúgy nem "magánemberek" mint a beszállítók - hanem vállalkozások.

ObudaFan # 2007.10.02. 18:51

Sőt, a természetes személyek, kis- és mikrovállalkozások a banki követeléseket meg is előzik rangsorban.

Persze a zálogjoggal biztosított banki követelésekkel más a helyzet, de ez csak az illető zálogtárgy vonatkozásában van így.

-Stella- # 2007.10.10. 18:02

Kedves fórumozók!

Egy évvel ezelőtt kölcsönadtam a barátnőmnek 500eFt-ot 3 hónapra, de csak egy részét kaptam meg 4 hónap után(340eFt-ot), azóta csak folyamatosan ígérget. A kölcsönről írtunk papírt kézzel, melyben elismeri a pénz átvételét és szavatol azért, hogy 3 hónapon belül visszaadja. 4 hónap után visszaadott 340eFt-ot. A 160-at azóta is kérem, de nem kapom meg... Legutóbb mikor felhívtam és kilátásba helyeztem hogy beperelem(azóta össze is vesztünk), akkor azt mondta "tegyem csak nyugodtan, úgyis tud hozni magával tanúkat akik látták, hogy odaadta". A kérdésem az, hogy valóban nyerhet-e un."féldecis tanúkkal", vagy van esély arra hogy peres úton érvényesítsem a követelésemet?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.10. 20:35

A tanúvallomások adott esetben akár döntő nizonyítási eszközök lehetnek, különösen, ha velük szemben nem áll semmi - hiszen a negatív bizonyítás általában lehetetlen. Mindamellett a bíróknak, ügyvédeknek abban is van gyakorlata, hogy a hamis tanúzást felismerjék, és leleplezzék.

A 340k-ról adtál nyugtát?

-Stella- # 2007.10.11. 13:56

Kedves Kovács Béla Sándor!

Nem adtam róla nyugtát, tehát nyugodtan mondhatnám, hogy azt sem kaptam meg ha olyan lenne a hozzáállásom mint az adósnak. Nem tudom mit tegyek...

ObudaFan # 2007.10.11. 19:20

Fizetési meghagyásos eljárást indíts a lakóhelye szerinti bíróságon.

Dr.Attika # 2007.10.11. 20:39

Itt nem a jog hanem a fifika segít. Erre az estre a jogászi trükktár már régóta tartogat megoldást.

Írni kell neki egy levelet, hogy az ekkor és ekkor kölcsön adott két millió forintból csak 340 ezret törlesztett. Ha nem ismeri ezt a trükköt, akkor válaszolni fog, hogy ő csak 500 ezret adott. Ez pedig tartozás elismerésnek minősül és innentől őt terheli a bizonyítási kötelezettség, hogy mit és mikor fizetett vissza. A "féldecis tanúk" nem játszanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.12. 07:04

Nem figyeltél, Doktor Úr! A kölcsönszerződés bizonyításával nincs gond: okirat van róla, és az adós maga sem vitatja. A probléma az, hogy azt állítja, már teljesített. Mit állítja? Több tanúval bizonyítja is.

Az az utolsó mondat pedig egy kissé elnagyolt, és alkalmas rá, hogy hamis biztonságérzetet keltsen a kérdezőben.

liridavi # 2007.10.14. 16:58

Sziasztok!
Segítsetek nekem legyetek szívesek.
Nekem az előzőekben olvasottakkal ellentétes a problémám. 2004.08. hónapban a nővérem kérésére írtam egy mezei elismervényt 500.000,- Ft ról. (naiva ...)Az egyik tanu anyánk volt, a másik a férjem. Nincs visszafizetési határidő és kamatmentes kölcsönt "adott", de csak papíron, mert valójában pénz nem cserélt gazdát. Azért kérte szívességből, mert a volt férjével vmi elszámolási gondja volt, nem tudom. Most beperelt érte az anyám, a papíron létező kölcsönért. Én be tudom bizonyítani, hogy nem volt szükségem a pénzére (ha egyáltalán volt neki) mert 1 hónappal előtte adtam el a lakásom, és eljön az azóta volt férjem is tanuskodni, hogy tényleg nem adott nekem pénzt. Mik az esélyeim? Mit tehetnék még. Nővérem kiforgatott még abban az évben az anyai örökségből, magára íratott mindent. Kérlek segítsetek, nemsokára lesz a tárgyalás.

sylvie # 2007.10.15. 11:37

Sziasztok!
Lehet nem jó "részbe" írok, de ha valaki tud segíteni,az jó lenne:) Csak egy rövid kérdésem lenne...kártérítési pert nyert a barátom, a per az alperes nélkül zajlott, nem jött el, leveleit nem vette át stb...de nem is ez a lényeg, hanem a behajtó cégnek,akit szeretnénk megbízni, kellene az alperes anyjának neve címe stb...amit nem tudunk...persze pénzért megszerzik ők is, de ha van olcsóbb módja szívesen megkeresem én is!Tudja valaki hol lehet ilyen fajta infóhoz jutni?
Előre is nagyon köszönöm, üdv:Sylvie

amatőr # 2007.10.15. 11:49

Milyen behajtó cég?!

Javasolnám helyette tisztelettel a hivatalos bírósági végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.15. 11:57

:)
L. még bizalom az állami szervek iránt.

ObudaFan # 2007.10.15. 13:30

liridavi!

Azt írod, hogy tudsz ellenbizonyítani, de azt nem , hogy mivel. Ezek után sokkal értelmesebb választ nem lehet adni, mint hogy bizonyítsd a tárgyaláson, hogy az nem úgy volt, ahogy az okiratban áll.

sylvie # 2007.10.26. 14:15

Kedves Amatőr vagy más:)

Köszi a választ,de ha már itt tartunk,elmondanád a bírósági végrehajtás mit jelent?Mert a saját ügyvédünk nem említett semmi ilyet,csak azt hogy majd ő is keres vmi jó kis behajtó céget! Ezt kérni kell a bírósgtól vagy ők automatikusan elindítják???Mert én már kezdek ebbe belekavarodni!Sokáig nem akarjuk húzni se,de akkor légyszi írd már le közérthetően ezt a dolgot!
Tényleg nagyon köszönöm!

Üdv:Sylvie

amatőr # 2007.10.26. 15:16

Kedves sylvie,

a jogerős határozattal (= ítélet, bírósági meghagyás, fizetési meghagyás) fel kell keresni azt a bíróságot, amelyik a határozatot hozta és ott részletes tájékoztatást lehet kérni és kapni a végrehajtás megindításának módjáról, továbbá segítenek a végrehajtás iránti kérelem (végrehjtási lap) kitöltésében is.

(Ha már az ügyvéd nem segít...)

Mellesleg biztos, hogy az ügyvéd behajtó céget említett, nem pedig bírósági végrehajtót?

A bírósági végrehajtás abból áll, hogy a bíróság a végrehajtás elrendelését követően az illetékes bírósági végrehajtóhoz továbbítja az ügyet, aki intézkedik a tartozás behajtására, felkutatja, hogy az adósnak van-e letiltható jövedelme, vagyona, megkísérli lefoglalni és értékesíteni az ingóságait, ingatlanát.

sylvie # 2007.10.27. 07:38

Kedves Amatőr!

Hát ez tök jó:) Köszönjük szépen:) Hát az ügyvéd tényleg behajtót említett,de nem lényeges, így mostmár előrébb vagyunk!Ha megakadok írok:)
Köszönöm szépen,minden jót!
Üdv:Sylvie

zefír # 2007.10.27. 09:13

Sziasztok!

Egy Építőipari kivitelezéssel foglalkozó Kft-nél dolgozom akinek egy nagyobb munka során az utolsó 4 számláját nem rendezete a megrendelő zRT. Lasssan az utolsó számla határideje utáni 15 nap is lejár, a megrendelő eddig nem vitatta a követeléseinket.

Mit tegyünk, hogy pénzünkhöz jussunk? Ha elküldjük a fizetési felszólítást abban milyen kamattal számoljunk, ha a szerződésben ezt nem részletezték, egyáltalán mi az eljárás során csak azt az össszeget követelhetjük amely a felszólító levélben szerepelt?

A cég felszámoltatásán kívül milyen lehetőségek vannak?

További kérdésem, ha felszámolják a céget mi lesz a 8% jótálási garanciára levont össszeggel ami 2010-ben jár le?

Előre is kössz!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.27. 10:35

Külön megállapodás híján a késedelmi kamat az előző félév utolsó napján érvényes jegybanki alapkamat + 7%. De ezt nektek nem kell kiszámolni, elegendő ha úgy fogalmaztok: a Ptk. 301/A. § (") szerinti mértékű, x dátumtól a megfizetés napjáig számított kamat. Ha több számla van, akkor az x dátum is több eltérő nap lesz.

Egy esetleges fizetési meghagyásban nem csak azt lehet követelni, ami a felszólító levélben szerepelt.

A felszámoláson kívül illetve ahelyett vagy mellett ott van a fizetési meghagyás és a per is.

Én az ún. jóteljesítési garancia összegét úgy oldanám meg, hogy aki megszerzi a felszámolás során az épületet - feltéve, hogy a felszámolás befejeződik az esedékességig -, az ezzel a kötelezettséggel terhelten szerzi meg.

U.i.: Ügyvéd megbízására nem is gondoltatok? Pedig általában megéri.

pifti # 2007.11.06. 10:08

Sziasztok,

Adott egy 3 fos alvallalkozoi struktura. Fovallalkozo-kozepvallalkozo-alvallalkozo (en, a munkat vegzo, mint ceg). A fovallalkozo kifizette a kozepvallalkozot (banki utalasi bizonylatokkal igazolta) a kozepvallalkozo pedig arra hivatkozva, hogy nem kapott meg penzt nem hajlando fizetni.
Mar harom szamlam all bent a kozepvallalkozonal. Gyanithatoan a penz nincs meg, elkoltotte. A ceg gazdalkodasat ismerve ez nem lenne meglepo. A tulajnak maganvagyona van, a cegnek a tavalyi merlege erosen minuszos.
A helyzet sajnos annyival bonyolodik, hogy nem vagyok egyedul, hanem meg rajtam kivul 2 ceg van ugyanebben a cipoben. A harmunk altal tamasztott koveteles jocskan meghaladja a ceg torzstokejet.
Az elso szamlam lejarta utan kapott egy fizetesi felszolitast, amire valaszolva kozolte, hogy nem ismeri el a tartozast.
Milyen hathatos eszkozeim vannank a penz behajtasara? A teljesites nem kerdojelezheto meg, mivel a fovallalkozo is es a munkat igenybe vevo is elismerte, kifizette.
Milyen eszkozok vannak arra, hogy az ugyvezetot buntetojogi felelossegre lehessen vonni, hogy a maganvagyonaval feleljen a muveletert?
Jelenleg nem hajlando kommunikalni, csak az ugyveden keresztul huzza az idot. Nem veszi fel a telefont se es emailen keresztul sem valaszol a megkeresesekre.

Az otleteket elore is koszonom.