Tartozik,nem fizet!


Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 12:03

Olvasd el akkor azt az ítéletet mégegyszer. Mert ha a cég volt a munkáltató, akkor az az adós is - teljesen mindegy, hogy éppen ki a tulajdonos vagy az ügyvezető.

Szóval valami nem kerek az előadásodban.

sz332 # 2008.04.21. 11:22

Elvileg a fickó nevén lehetett a cég, és neki volt az apósom az alkalmazottja. De nem kizárt, hogy menet közben átjátszották a céget a feleség nevére.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 11:19

Az addig világos. De kinek volt az alkalmazottja? Mert ahogy a szavaidból kiveszem, van itt valami cég is.

sz332 # 2008.04.21. 10:51

Úgy tudom, hogy az apósom alkalmazott volt ... volt bérpapírja, tehát valószínűleg igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 10:47

Az adós egyéni vállalkozóként foglalkoztatta édesapádat?

sz332 # 2008.04.21. 10:39

Sziasztok!

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Apósomnak munkahelyi balesete volt, és hosszú pereskedés után végül jogerős ítélet született, körülbelül 2 millió forint kártérítést, plusz életjáradékot itélt meg számára a bíróság. A probléma az, hogy a fickó, akivel szemben megnyerte a pert, nem akar fizetni.

Volt a fickónál végrehajtó, és kiderült, hogy "vagyontalan". A cég a felesége nevén van, és ő csak alkalmazott. A nemfizetés kb. 1 éve húzódik. Mit lehet ilyenkor tenni?

Előre is köszönöm!

daveslim # 2008.04.21. 09:38

monalisa1:
okés, köszönöm.
A büntetéstől nem félek. Több okból sem:
1: szerencsére ez az "ellenőrzés" olyan ritka lehet, hogy minimális az esélye, hogy belefussak
2: olyan mellékmunkám van, mellyel a rendőrségnek segítek. Erről van papírom, stb. Ebből kifolyólag szerencsére megúsztam már néhány szabálysértést (pl. autózáskor) egy beszélgetéssel. Egyértelmű, hogy van egy határ, amit már nekem sem néznek el, de nem hiszem - legalábbis remélem -, hogy ilyen miatt megbírságolna bárki is.
Arról nem is beszélve, hogy szerintem több ezer embert meg lehetne büntetni így. Csak nézzük meg, hogy mennyi ember van albérletben és ebből mennyi van oda bárgogy is bejelentve :)
Köszi mindent.
Üdv
Daveslim

monalisa1 # 2008.04.20. 20:52

Az ilyen-olyan fantázia nevű behajtó cégekből már Dunát lehet árasztani., "ő" ne hivatalos személy, a tartozásnak ő is csak bíróságon keresztül tud érvényt szerezni.

Ellenben a végrehajtó az akár akkor is bemegy a lakásba (...) ha éppenséggel nincs otthon senki, meg persze viszi magával a hivatalos tanút., az egészről jegyzőkönyv készül a helyszínen, aztán az ajtón a zárcsere, lepecsételés, valamint a kulcs az illetékes rendőrségen átvehető. És az eredménytelen végrehajtás nem kis költsége rárakódik az alaptartozás összegére.

Már évek óta nincs "állandó" lakcím és/vagy "ideiglenes" lakcím, hanem tartózkodási hely van - erről ad ki az okmányiroda egy un. lakcímet igazoló hatósági igazolványt. (Pesze ha valaki "papírok nélkül" lakik valahol, akkor nehéz a lakástulajdonossal aláíratni a lakcímbejelentő ürlapot.)

Ha bármikor is belefutsz egy rutinellenőrzésbe, és nem tudod igazolni a lakás-tartózkodási helyedet, a rendőr akár elő is állíthat - külön meg majd a szabálysértési pénzbírság.

daveslim # 2008.04.20. 18:21

monalisa1:
köszönöm válaszod. Örülök, hogy jelezted, hogy laikusként válaszolsz. Ez azért fontos, mert az "itthoni" helyzetből azt is kinézem, hogy különválik a gyakorlat és az elmélet. Arra gondolok, hogy lehet, van abban valami, hogy bemehetnek és tanú, meg minden, de az nekem elég furán hangzik, hogy önkényesen eldöntik, hogy mi az, ami hozzám tartozik és mi az, ami nem, mindenféle külön meghatározás nélkül az ott lévő a saját szubjektív véleménye alapján eldönti, mi mennyit ér és mit vihet el.
Ezt nem tartom logikusnak és nem hiszem, hogy ez valahol le van írva, legalábbis így.
Egyébként aki kint volt, csak a behajtó cégnek egy embere, aki személyesen hozta ki a fizetési felszólítást. Tehát még messze nem a fizetési meghagyás miatt jött. Csak amolyan elbeszélgetésre.... szerencséje van, hogy nem engem talált otthon....na mindegy. Csak felhúzom magam.
Kiskapuk - a politikusok miatt - mindig vannak és lesznek.
Egyébként mi kell ahhoz, hogy én tartózkodási helyet jelentsek be? Mert a mostani albérletről egy nem hivatalos szerződésen kívül semmi sincs (ezerből 1 ember jelenti be, hogy kiadta a lakását és adózik is utána...). Mert ha semmi különös papír nem kell hozzá, akkor a tartózó félnek elég annyit tennie, hogy a tartózkodási címének megjelöl egy épp bontás alatt álló házat/címet, stb. Oda mehet a behajtó, vagy bárki és meg is van oldva a dolog.

Még egyszer köszönöm válaszod.
További szép napot!
Üdv
Dave Slim

monalisa1 # 2008.04.19. 20:41

Laikusként: tudtommal a végrehajtó két hatósági tanú jelenlétében - aki akár lehet a szomszéd is - bemehet és foglalhat., megfelelő rutinja van már ahhoz, hogy "ránézésre" tudja mi minden tárgy/cucc lehet a tartozóé és mi a többi családtagé, tehát összevissza nem visz el dolgokat.

Mondhatni rendes volt (...) hogy végül is üres kézzel távozott.

Amúgy a fizetési meghagyás úgy müködik, hogy a bíróság megküldi, ha a "megszólított" ellentmond, per lesz, ellenben ha "szó nélkül" visszamegy a hivatalos megkeresés, automatice elismertnek tekintik a tartozást - és teszti a dolgát a végrehajtó.

Lám nem okés, hogy otthon vagy bejelentve miközben máshol laksz..., a tényleges tartózkodási helyét mindenki köteles a lakcímkártyán keresztül adminisztráltatni az okmányirodán. (Akár külön szabálysértési bírságot is kiszabhatnak.)

Ami a tartozásodat illeti, javasolt mielőbb felkeresni a végrehajtót és kérni részletfizetésre lehetőséget., egyben figyelemmel arra, hogy a késedelmes fizetés miatt kamat terheli az alaptartozást, valamint a végrehajtás sincs ingyen...

daveslim # 2008.04.19. 19:58

Üdv!
Nagyon fontos dologban kérném ki a véleményeteket:
lényeg az, hogy - sajnos - tartozásom van, melyet egy cég be szeretne hajtani rajtam. Kb. 70e Ft.
Odamentek a bejelentett lakcímemre, ahol már én egy jó ideje nem lakom (albérletben vagyok, páromal), csak szüleim. "Megfenyegették" kedves anyukámat, hogy ha én nem fizetek, akkor bemennek a lakásába (mivel az a bejelentett lakcímem)) és mindent elvisznek, vagy ha mindent nem is, de 70e Ft értékben elvisznek dolgokat (anyuék mikrója, tv-je, stb). És ha anyukám nem nyitja ki az ajtót, akkor RENDŐRREL mennek és betörnek, illetve visznek mindent, ami mozdítható...
Utánanéztem neten és nekem a fent leírtak erősen csúsztatottnak tűnnek.
Fizetési meghagyásnak hívják ezt, de tudtommal szó sincs rendőrről, vagy épp arról, hogy tartozás esetén ingóságot így elvehetnek (kivéve, ha tárggyal tartozik az illető és a tárgyat megnevezték).
Kérdésem a következő:
a fen leírtakban mi az igazság, mi nem stimmel, tehát összegezve: mi a fizetési meghagyás "következménye", ha ezek után sem fizet a tartozó fél, tehát a bíróság által megküldött fizetési felszólítást nem veszi figyelembe a kötelezett/adós.
Annyit azért elmondanék, hogy ki lesz fizetve az összeg, de szeretném tudni ezek után, hogy félrevezették (no és megijesztették) kedves szüleimet, vagy sem.
Nagyon köszönöm előre is válaszotokat.
Üdv: Dave Slim

Borda # 2008.03.14. 11:29

Sziasztok!
Véleményeteket kérném az alábbiakról:
2007. december 7-én lett volna a nyelvvizsgám. Sajnos nem tudtam elmenni (betegség), így a vizsgadíj (39000 Ft, 2007.10.15-én fizettem) visszajárna adminisztrációs díj levonása után. Az orvosi igazolásomat és a visszafizetési kérelmet 2007.12.13-án postán elküldtem, át is vették. Majd januárban, kérdésemre e-mailben azt válaszolták, elküldik az igazolást az angol központba, és amint engedélyezik a visszautalást, értesítenek, és utalnak.
A lényeg, hogy még semmilyen formában nem jelentkeztek. 2008.02.22-ig vártam csendben, türelmesen, azóta kétnaponta küldök nekik érdeklődő e-mailt, de csak elolvassák és abszolút semmit nem reagálnak rá. Felhívni nem lehet őket.
Mit tehetek, hogy visszakapjam, ami jár?

uidd # 2008.03.04. 17:38

Sziasztok!
Röviden elmondok egy hosszú és szövevényes történetet, ebben kérném a hozzáértők segítségét!
Férjem szenvedélybetegsége miatt pár millió forintot eljátszott, nagyjából azegész vagyonunkat. Közben hiteleket kellett felvenni,amire még lehetett. Most kezdünk kikeveredni a gödörből, sikerült egy kedvező hitelkiváltást eszközölnünk a Volksbank-nál. Éttermünk újra "virágzik", éppen annyit hoz a konyhára, hogy az üzlet és a lakásunk rezsijét, és lakáshitel törlesztését fizetni tudjuk. És most jön a probléma, amit elkövettünk még a kilátástalan helyzet időszakában... Férjem szüleitől kértünk kölcsön, többször is, nem egy összegben, de összesen 3.800.000 Ft-ot!! Erről írásos megállapodás nem született, tehát nem írtunk alá papírt, hogy elismerjük, hogy adtak nekünk pénzt. Közben meghalt férjem édesapja, és ekkor kezdte édesanyja követelni az összeget. Bíróságon többször is volt, a férjem pedig apja halála után nem tudott anyja szemébe nézni, így írásba adva elismerte a kölcsönkérés tényét... A bíróság fizetési meghagyásos végzést ítélt, de csak a kölcsönkért összeg felét kell kifizetni, azaz 1.900.000Ft-ot. Erre férjem kért részletfizetést, meg is kapta, de rájöttünk, hogy a többi adósság törleszése miatt, ezt már nem tudjuk fizetni.
Tudni kell, hogy közben férjemmel "papíron" elváltunk, hogy ne tudják rám terhelni férjem nevén levő adósságokat, így próbálva elkerülni, hogy a család(fiam) feje fölött maradjin tető. A lakás fele, még így is férjem nevén van, és igazából az érdekelne, hogy a lakásunkra rá tudja-e a bíróság terhelni az 1.900.000Ft-os összeget. Ha így nem tudják behajtani, akkor csak a férjemen, milyen eszközökkel lehet behajtani a tartozást? Börtönbe csukhatják miatta?:S
Ha mégis a lakást terhelnék meg, akkor milyen okokkal lehet védekezni a bíróságon?
Szeretnénk minden felhalmozott tartozást (kb 15millió Ft) kifizetni, de a lakáshitelünk törlesztése és az éttermünk+lakásunk rezsije mellett nem tudunk fizetni párom anyjának...
Előre is köszönöm a hozzártők válaszát: NYKGY

U.I. Nemrég kapott a férjem egy 57.000 Ft-os csekket, bírósági illeték megfizetésére az állam részére(ugyanebből az ügyből kifolyólag). Nemhogy az 1.900.000 Ft-ot, de még ezt a "kisebb" összeget sem tudunk most kifizetni...

Tomi... # 2008.03.01. 11:40

Ennek a fizetési meghagyásnak mennyi az anyagi vonzata?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.01. 11:37

Szerintem már mondtuk: fizetési meghagyás.

Tomi... # 2008.03.01. 11:30

Kedves fórumozók!

A következő problémával fordulnék hozzátok. Jelentkeztem egy angol nyelvi képzésre. Az elején aláírtam a szerződést és befizettem 20000 forintot könyvekre, amiről kaptam egy nyugtát. Namost a képzés mégsem indult el(így könyveket sem kaptam), mert nem volt meg a létszám. Azt mondták, hogy majd vissza fogják utalni a pénzt. 6 hónapi telefonálgatás után még mindig nem katam vissza a pénzem, folyton csak ígérgetnek. Mit lehet tenni ez ügyben?
A válaszokat előre is köszönöm!

üdv,
Tomi

cilike80 # 2008.02.29. 15:32

Visszaküldte ugyan a pénzt, már kezdtem megnyugodni, de egy ujabb csomagazonositoval rukkolt elő, ami után szintén utánnanézem, ott is ahol "feladta" és itt a helyi nagypostán is a postavezető utánnanézett.
Egyik csomag sem került be a rendszerbe, nemhogy Fehérvárig nem jutott el, de fel sem lett adva.
Valószinű-ezt a postán mondták-egy üres csomagfeldóról irta le a számokat.
Mindenhol azt mondták, hogy lepecsételt feladószelvény nélkül semmit sem tud bizonyitani.
És csak számolgat hogy ez neki már mennyibe benne van.
Most már elegem van a zaklatásaiból, meg a számaiból, ami nem is létezik.

cilike80 # 2008.02.29. 11:34

Most jött a banktól az sms, hogy 10 ezret visszautalt, jobb mint a semmi, a fel nem adott "postaköltséget"levonta belőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 11:12

Nem kívánok ötleteket adni az eladónak a védekezéshez, de higgye el: lenne tere bőven.

A büntetőeljárásból amúgy sem várhat pénzt. Sőt, ha pénzbírságot kap, akkor az egy esetleges végrehajtásban megelőzné az Ön követlését, azaz még rontaná is az esélyeit.

cilike80 # 2008.02.29. 11:08

Hogy érti, hogy nem egyértelmű?
Már irtam hogy egy másik egyént is próbált becsapni, mindenfélét állit, napokig nem jelentkezik.
A pénzt elutaltam, csomagot nem kaptam, sőt próbált rászedni hamis azonositóval.
Miután a postán jártunk irtam neki h küldjön egy képet a feladásról, nem tette meg.
ha én feladok valamit és tudom hogy igazam van, akkor bizonyitom a másik félnek.
Sokmindent vettem már ezen a portálon, més soha nem fordult elő ilyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 10:52

A fizetési meghagyás a követlések érvényesítésének egyik módja. Nyomtatványon kell kérni a bíróságon a kibocsátását. A bíróság a fizetési meghagyásban felszólítja az adóst, hogy 15 napon belül fizessem meg a követelést, vagy mondjon ellent. Ha ellent mond, az eljárás perré alakul. Ha nem mond ellent, de nem is fizet, akkor a határidő elteltével a fizetési meghagyés jogerőre emelkedik és végrehajtható.

Nem látom sok értelmét a büntetőfeljelentésnek. Egyrészt csak szabálysértési érték, másrészt nem is olyan egyértelműen bizonyítható a csalás szándéka.

cilike80 # 2008.02.29. 10:25

Megkérdezhetem, pontosan mi az a fizetési meghagyás?

cilike80 # 2008.02.29. 09:53

Tehát akkor irjak neki ha pár napon belül nem küldi a terméket, akkor a pénzt küldje vissza, máskülönben feljelentést teszek a rendőrségen?
Rendőrségi feljelentés hogyan zajlik?Viszem a bizonylatomat, felvszik a jegyzőkönyvet, aztán felszólitják, vagy megkeresik az illetőt?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 06:55

Lehet neki írni egy felszólító levelet rövid határidőt szabva a teljesítésre. Már ebbe bele kell írni, hogy ha határidő eredménytelenül telne el, akkor eláll a szerződéstől, és követeli vissza a pénzt.
Ha a határidő valóban eredménytelenül telne el, akkor mehet a fizetési meghagyás.

A portál működtetőjét is célszerű értesíteni.

cilike80 # 2008.02.28. 23:39

Tisztelt Kovács Úr!
15000 ft ért vettem egy mobiltelefont egy internetes oldalon.Én elutaltam neki a megadott számlaszámra a pénzt, amit 2 napon belül meg is kapott,majd azt irta hogy feladta.Ez a mult hétem volt küldemény még sehol.Kértem irjon egy azonositot, amivel igazolja hogy feladta és utánna tudnának nézni a postán, küldött egy olyan csomagazonositot, ami nincs a renszerben a tudakozványos renszerben. Ez azért is furcsa mert az elején még ö ragaszkodott az ajánlott levélhez nem a csomaghoz, és mégis csomagazonositot küldött.
A postán azt mondták h nem szerepel a rendszerben, 2 szer is sorba kellett állnom, hogy ezt kideritsék, félrevezetett mindenkit, a postai alkalmazottakat is.
Fel sem lett adva ez a csomag, ilyen szonositót bármelyik kihelyezett nyomtatványról leirhatott-ezt mondták a postán a hölgyek.
Most mi a teendő?
A pénzt kicsalta, a telefon sehol.
Mást is becsapott, de ö nem küldött pénzt, neki állitolag futárral küldte el a terméket, de nyoma annak sem volt.
Kérem segitsen.
A pénzutalásról a bizonyiték nálam van.