Tartozik,nem fizet!


Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.22. 19:30

el fogják-e ismerni tartozást elismerö nyilatkozatnak jogilag
Ez a tartalmán, no meg a bírón is múlik. Nem lenne baj, ha más bizonyítékod is lenne.
(Az a büntetőfeljelentés nem volt egy nyerő húzás.)

gecko4 # 2008.02.22. 20:44

Azt már lezárták(bünt.elj.). megszüntették a nyomozást,s elutasittták.Polgári peres eljárásra invitáltak.

gecko4 # 2008.02.22. 20:48

Ezt a biroságon,papiron nyilatkozta:
olyanokal vádol,hogy megfenyegettem,s ugy irta a papirt,ami persze nem igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.23. 18:06

ami persze nem igaz.
Lehet. De az amúgy sem teljes bizonyító erejű okirat hitelét erősen gyengíti.

gecko4 # 2008.02.24. 03:30

De azt,hogy én fenyegettem-e e grafologus meg tudja mondani? Én ugy tudom,hogy igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.24. 08:35

A grafológus sok mindent meg tud mondani - csak a bíróság nem biztos, hogy mindent el is hisz. Amennyire én tudom, az írásszakértőtől (és nem grafológustól) arról szoktak szakvéleményt kérni, hogy egy írás valódi, nem hamisított-e. Nem ismerek ügyet, ahol grafológust szakértőként kértek volna fel akár az író személyiségének, akár aktuális lelkiállapotának vizsgálatára. A grafológia nem eléggé elismert tudomány ahhoz, hogy olyan lényeges ténykérdésben, mint a fenyegetés megtörténte, ítéletet alapozzanak rá.

Dzsémszbond # 2008.02.24. 15:20

A grafológiáról...

http://www.grafologus-irasszakerto.hu/
http://drlepoldjozsefne.mindenkilapja.hu/
http://www.novákmária.hu/

http://www.irasszak.hu/hu/index.php
Az oldalon található képzések feltételrendszere..
Grafológus

Tanulmányi idő: a grafológus szakasszisztensi négy félév után még két félév, tehát összesen hat félév. Az első két év anyaga megegyezik a graf.szakasszisztensekével.

Harmadik évben grafológushallgatóink vizsgadokumentációt (szakdolgozatot) írnak. Ehhez a vizsgadokumentációhoz (5-20 db grafológusi szakvélemény) intézetünk konzulens szaktanárt biztosít.

Tevékenysége szerint a grafológus az író személy pszichológiai értelemben vett személyiségére tehet megállapítást. A személyiségkép tartalmazza az író személy önmagához és a külvilághoz való viszonyulásának legfontosabb paramétereit. Foglalkozik még a munkavégzési jellemzőkkel, az érzelmi élet legfontosabb összetevőivel, akarati funkciókkal. A grafológus tanácsot adhat különböző problémás élethelyzetekben. Ismeri a pályaválasztás, a párkapcsolati és pedagógiai grafológia területeit, valamint az orvosi diagnosztikában használható irásjellegzetességeket.

Elhelyezkedési lehetőségeik rendkívül változatosak.. A "megfelelő személyiségű embert a megfelelő helyre" elv alapján segítenek a kiválasztásban. Pénzintézetek humánpolitikai osztályán is fontos a munkatársak kézírásának állandó vizsgálata, a személyek zavarása nélkül. A biztosító társaságok is alkalmaznak grafológusokat a felvételi szűrő kialakításánál, vagy a munkaerő megtartásához szükséges humánstratégia tervezéséhez. Munkaügyi Központok szintén alkalmaznak grafológusokat annak eldöntéséhez, hogy kinek milyen munkakör felelne meg jobban. Társkereső irodák ma már elképzelhetetlenek ilyen mellékszolgáltatás nélkül, ahol a beérkezett kézzel írt levelek alapján segítenek sorrendiséget felállítani, a megadott szempontok szerint. Rendőrségi felkérés alapján, külső, eseti szakvélemény-készítésével szintén gyakran bízzák meg végzett hallgatóinkat. Grafológusi végzettséggel kiváltható a vállalkozói igazolvány, s ennek birtokában valóban széleskörű humántevékenység alakítható ki.

Megszerezhető képesítés:államilag elismert, emeltszintű. OKJ 54789904. A Nemzeti Szakképzési Intézet vizsgáztat.

Írásszakértő szakmai képzés (PL-1018)

Tanulmányi idő:

Más képző cégekkel ellentétben nálunk nem elegendő két tanulmányi félév grafológia vagy grafológus szakasszisztensi végzettség. Hisszük és valljuk, hogy az írásazonosítók véleményeinek különösen megalapozottnak és hozzáértőnek kell lennie, tekintettel arra, hogy szakvéleményeik az igazságszolgáltatásban bizonyítékként használhatók. A mi iskolánkban nem cél az írásazonosítók ”túltermelése”, de a minőségi képzés igen. A mai korszerűsített írásazonosítás fontos eleme az objektív mérés, ennek kívánatos előfeltétele a grafológus szakasszisztens vizsga.

Csakis minimálisan négy félévet végzett hallgatók jelentkezhetnek erre a képzésünkre.

A jelentkezés feltétele iskolánkban vagy más képzőintézménynél szerzett grafológus szakasszisztensi végzettség. Az írásazonosító nem a személyiségjegyekre, hanem az azonosságra, és a különbözőségre koncentrál. Vizsgálja a hamisítások tényét, okiratok eredetiségét, stb. Ez az év szakértői jogot, fotó- és műszerismeretet, büntetőjogot, kriminalisztikát tartalmaz, szakdolgozat megírásával és szakértői vélemények készítésével zárul. A sikeres záróvizsga letétele után írásszakértői magánoklevelet kapnak a hallgatók, mellyel eseti szakértőként (1998. évi XIX. törvény a büntetőeljárásról 102.§ (1) bekezdése) főleg bíróságok, ügyészségek, rendőrségek munkáját segíthetik. Polgári peres ügyekben is gyakoriak az ügyvédi felkérések aláírásazonosításra akár végrendelet, akár bármilyen szerződés vonatkozásában. A megszerezhető képesítés: Az Országos Írásszakértő Intézet Kft. magánoklevele. A végzettség az igazságügyi szakértői névjegyzékbe való felvételt nem teszi lehetővé.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.24. 16:46

Eltökélted, hogy te leszel a helyi gugli? Akkor csak így tovább.

Dzsémszbond # 2008.02.27. 08:45

LOL

cilike80 # 2008.02.28. 23:39

Tisztelt Kovács Úr!
15000 ft ért vettem egy mobiltelefont egy internetes oldalon.Én elutaltam neki a megadott számlaszámra a pénzt, amit 2 napon belül meg is kapott,majd azt irta hogy feladta.Ez a mult hétem volt küldemény még sehol.Kértem irjon egy azonositot, amivel igazolja hogy feladta és utánna tudnának nézni a postán, küldött egy olyan csomagazonositot, ami nincs a renszerben a tudakozványos renszerben. Ez azért is furcsa mert az elején még ö ragaszkodott az ajánlott levélhez nem a csomaghoz, és mégis csomagazonositot küldött.
A postán azt mondták h nem szerepel a rendszerben, 2 szer is sorba kellett állnom, hogy ezt kideritsék, félrevezetett mindenkit, a postai alkalmazottakat is.
Fel sem lett adva ez a csomag, ilyen szonositót bármelyik kihelyezett nyomtatványról leirhatott-ezt mondták a postán a hölgyek.
Most mi a teendő?
A pénzt kicsalta, a telefon sehol.
Mást is becsapott, de ö nem küldött pénzt, neki állitolag futárral küldte el a terméket, de nyoma annak sem volt.
Kérem segitsen.
A pénzutalásról a bizonyiték nálam van.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 06:55

Lehet neki írni egy felszólító levelet rövid határidőt szabva a teljesítésre. Már ebbe bele kell írni, hogy ha határidő eredménytelenül telne el, akkor eláll a szerződéstől, és követeli vissza a pénzt.
Ha a határidő valóban eredménytelenül telne el, akkor mehet a fizetési meghagyás.

A portál működtetőjét is célszerű értesíteni.

cilike80 # 2008.02.29. 09:53

Tehát akkor irjak neki ha pár napon belül nem küldi a terméket, akkor a pénzt küldje vissza, máskülönben feljelentést teszek a rendőrségen?
Rendőrségi feljelentés hogyan zajlik?Viszem a bizonylatomat, felvszik a jegyzőkönyvet, aztán felszólitják, vagy megkeresik az illetőt?

cilike80 # 2008.02.29. 10:25

Megkérdezhetem, pontosan mi az a fizetési meghagyás?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 10:52

A fizetési meghagyás a követlések érvényesítésének egyik módja. Nyomtatványon kell kérni a bíróságon a kibocsátását. A bíróság a fizetési meghagyásban felszólítja az adóst, hogy 15 napon belül fizessem meg a követelést, vagy mondjon ellent. Ha ellent mond, az eljárás perré alakul. Ha nem mond ellent, de nem is fizet, akkor a határidő elteltével a fizetési meghagyés jogerőre emelkedik és végrehajtható.

Nem látom sok értelmét a büntetőfeljelentésnek. Egyrészt csak szabálysértési érték, másrészt nem is olyan egyértelműen bizonyítható a csalás szándéka.

cilike80 # 2008.02.29. 11:08

Hogy érti, hogy nem egyértelmű?
Már irtam hogy egy másik egyént is próbált becsapni, mindenfélét állit, napokig nem jelentkezik.
A pénzt elutaltam, csomagot nem kaptam, sőt próbált rászedni hamis azonositóval.
Miután a postán jártunk irtam neki h küldjön egy képet a feladásról, nem tette meg.
ha én feladok valamit és tudom hogy igazam van, akkor bizonyitom a másik félnek.
Sokmindent vettem már ezen a portálon, més soha nem fordult elő ilyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.29. 11:12

Nem kívánok ötleteket adni az eladónak a védekezéshez, de higgye el: lenne tere bőven.

A büntetőeljárásból amúgy sem várhat pénzt. Sőt, ha pénzbírságot kap, akkor az egy esetleges végrehajtásban megelőzné az Ön követlését, azaz még rontaná is az esélyeit.

cilike80 # 2008.02.29. 11:34

Most jött a banktól az sms, hogy 10 ezret visszautalt, jobb mint a semmi, a fel nem adott "postaköltséget"levonta belőle.

cilike80 # 2008.02.29. 15:32

Visszaküldte ugyan a pénzt, már kezdtem megnyugodni, de egy ujabb csomagazonositoval rukkolt elő, ami után szintén utánnanézem, ott is ahol "feladta" és itt a helyi nagypostán is a postavezető utánnanézett.
Egyik csomag sem került be a rendszerbe, nemhogy Fehérvárig nem jutott el, de fel sem lett adva.
Valószinű-ezt a postán mondták-egy üres csomagfeldóról irta le a számokat.
Mindenhol azt mondták, hogy lepecsételt feladószelvény nélkül semmit sem tud bizonyitani.
És csak számolgat hogy ez neki már mennyibe benne van.
Most már elegem van a zaklatásaiból, meg a számaiból, ami nem is létezik.

Tomi... # 2008.03.01. 11:30

Kedves fórumozók!

A következő problémával fordulnék hozzátok. Jelentkeztem egy angol nyelvi képzésre. Az elején aláírtam a szerződést és befizettem 20000 forintot könyvekre, amiről kaptam egy nyugtát. Namost a képzés mégsem indult el(így könyveket sem kaptam), mert nem volt meg a létszám. Azt mondták, hogy majd vissza fogják utalni a pénzt. 6 hónapi telefonálgatás után még mindig nem katam vissza a pénzem, folyton csak ígérgetnek. Mit lehet tenni ez ügyben?
A válaszokat előre is köszönöm!

üdv,
Tomi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.01. 11:37

Szerintem már mondtuk: fizetési meghagyás.

Tomi... # 2008.03.01. 11:40

Ennek a fizetési meghagyásnak mennyi az anyagi vonzata?

uidd # 2008.03.04. 17:38

Sziasztok!
Röviden elmondok egy hosszú és szövevényes történetet, ebben kérném a hozzáértők segítségét!
Férjem szenvedélybetegsége miatt pár millió forintot eljátszott, nagyjából azegész vagyonunkat. Közben hiteleket kellett felvenni,amire még lehetett. Most kezdünk kikeveredni a gödörből, sikerült egy kedvező hitelkiváltást eszközölnünk a Volksbank-nál. Éttermünk újra "virágzik", éppen annyit hoz a konyhára, hogy az üzlet és a lakásunk rezsijét, és lakáshitel törlesztését fizetni tudjuk. És most jön a probléma, amit elkövettünk még a kilátástalan helyzet időszakában... Férjem szüleitől kértünk kölcsön, többször is, nem egy összegben, de összesen 3.800.000 Ft-ot!! Erről írásos megállapodás nem született, tehát nem írtunk alá papírt, hogy elismerjük, hogy adtak nekünk pénzt. Közben meghalt férjem édesapja, és ekkor kezdte édesanyja követelni az összeget. Bíróságon többször is volt, a férjem pedig apja halála után nem tudott anyja szemébe nézni, így írásba adva elismerte a kölcsönkérés tényét... A bíróság fizetési meghagyásos végzést ítélt, de csak a kölcsönkért összeg felét kell kifizetni, azaz 1.900.000Ft-ot. Erre férjem kért részletfizetést, meg is kapta, de rájöttünk, hogy a többi adósság törleszése miatt, ezt már nem tudjuk fizetni.
Tudni kell, hogy közben férjemmel "papíron" elváltunk, hogy ne tudják rám terhelni férjem nevén levő adósságokat, így próbálva elkerülni, hogy a család(fiam) feje fölött maradjin tető. A lakás fele, még így is férjem nevén van, és igazából az érdekelne, hogy a lakásunkra rá tudja-e a bíróság terhelni az 1.900.000Ft-os összeget. Ha így nem tudják behajtani, akkor csak a férjemen, milyen eszközökkel lehet behajtani a tartozást? Börtönbe csukhatják miatta?:S
Ha mégis a lakást terhelnék meg, akkor milyen okokkal lehet védekezni a bíróságon?
Szeretnénk minden felhalmozott tartozást (kb 15millió Ft) kifizetni, de a lakáshitelünk törlesztése és az éttermünk+lakásunk rezsije mellett nem tudunk fizetni párom anyjának...
Előre is köszönöm a hozzártők válaszát: NYKGY

U.I. Nemrég kapott a férjem egy 57.000 Ft-os csekket, bírósági illeték megfizetésére az állam részére(ugyanebből az ügyből kifolyólag). Nemhogy az 1.900.000 Ft-ot, de még ezt a "kisebb" összeget sem tudunk most kifizetni...

Borda # 2008.03.14. 11:29

Sziasztok!
Véleményeteket kérném az alábbiakról:
2007. december 7-én lett volna a nyelvvizsgám. Sajnos nem tudtam elmenni (betegség), így a vizsgadíj (39000 Ft, 2007.10.15-én fizettem) visszajárna adminisztrációs díj levonása után. Az orvosi igazolásomat és a visszafizetési kérelmet 2007.12.13-án postán elküldtem, át is vették. Majd januárban, kérdésemre e-mailben azt válaszolták, elküldik az igazolást az angol központba, és amint engedélyezik a visszautalást, értesítenek, és utalnak.
A lényeg, hogy még semmilyen formában nem jelentkeztek. 2008.02.22-ig vártam csendben, türelmesen, azóta kétnaponta küldök nekik érdeklődő e-mailt, de csak elolvassák és abszolút semmit nem reagálnak rá. Felhívni nem lehet őket.
Mit tehetek, hogy visszakapjam, ami jár?

daveslim # 2008.04.19. 19:58

Üdv!
Nagyon fontos dologban kérném ki a véleményeteket:
lényeg az, hogy - sajnos - tartozásom van, melyet egy cég be szeretne hajtani rajtam. Kb. 70e Ft.
Odamentek a bejelentett lakcímemre, ahol már én egy jó ideje nem lakom (albérletben vagyok, páromal), csak szüleim. "Megfenyegették" kedves anyukámat, hogy ha én nem fizetek, akkor bemennek a lakásába (mivel az a bejelentett lakcímem)) és mindent elvisznek, vagy ha mindent nem is, de 70e Ft értékben elvisznek dolgokat (anyuék mikrója, tv-je, stb). És ha anyukám nem nyitja ki az ajtót, akkor RENDŐRREL mennek és betörnek, illetve visznek mindent, ami mozdítható...
Utánanéztem neten és nekem a fent leírtak erősen csúsztatottnak tűnnek.
Fizetési meghagyásnak hívják ezt, de tudtommal szó sincs rendőrről, vagy épp arról, hogy tartozás esetén ingóságot így elvehetnek (kivéve, ha tárggyal tartozik az illető és a tárgyat megnevezték).
Kérdésem a következő:
a fen leírtakban mi az igazság, mi nem stimmel, tehát összegezve: mi a fizetési meghagyás "következménye", ha ezek után sem fizet a tartozó fél, tehát a bíróság által megküldött fizetési felszólítást nem veszi figyelembe a kötelezett/adós.
Annyit azért elmondanék, hogy ki lesz fizetve az összeg, de szeretném tudni ezek után, hogy félrevezették (no és megijesztették) kedves szüleimet, vagy sem.
Nagyon köszönöm előre is válaszotokat.
Üdv: Dave Slim

monalisa1 # 2008.04.19. 20:41

Laikusként: tudtommal a végrehajtó két hatósági tanú jelenlétében - aki akár lehet a szomszéd is - bemehet és foglalhat., megfelelő rutinja van már ahhoz, hogy "ránézésre" tudja mi minden tárgy/cucc lehet a tartozóé és mi a többi családtagé, tehát összevissza nem visz el dolgokat.

Mondhatni rendes volt (...) hogy végül is üres kézzel távozott.

Amúgy a fizetési meghagyás úgy müködik, hogy a bíróság megküldi, ha a "megszólított" ellentmond, per lesz, ellenben ha "szó nélkül" visszamegy a hivatalos megkeresés, automatice elismertnek tekintik a tartozást - és teszti a dolgát a végrehajtó.

Lám nem okés, hogy otthon vagy bejelentve miközben máshol laksz..., a tényleges tartózkodási helyét mindenki köteles a lakcímkártyán keresztül adminisztráltatni az okmányirodán. (Akár külön szabálysértési bírságot is kiszabhatnak.)

Ami a tartozásodat illeti, javasolt mielőbb felkeresni a végrehajtót és kérni részletfizetésre lehetőséget., egyben figyelemmel arra, hogy a késedelmes fizetés miatt kamat terheli az alaptartozást, valamint a végrehajtás sincs ingyen...