Perköltség mentesség?

Bea0903 # 2012.08.28. 22:25

Szép estét,érdeklődni szeretnék,hogy mihamarabb válni szeretnék,de a még papíron lévő férjem nem nagyon mozdul ennek érdekében. Július 6.a óta külön élünk és azóta egyszer találkozott a gyerekeivel,pár éve megromlott a viszonyunk és megbeszéltük ,hogy közös megeggyezéssel elválunk. Na most a kérdésem annyi lenne hogy neki hivatalossan nincs semmilyen jövedelme,én szeretném kérni a költségmentességet mivel igen szűkössen jövünk ki hónapról hónapra a fizetésemből,albérletben lakom a két gyerekemmel,egyátalán lehet e ilyet és ha beadnám a válókeresetet és nem jön el a papíron még férjem akkor kimondják e a válást.És hogyan lehetne tőle "behajtanom" a gyerekek után járó fizetési kötelezettségeit.Még egy kérdés: A váláskor marad e a név vagy autómatikussan visszavehetem a születési nevemet?
Maradok Tisztelettel és köszönöm a választ : T.né Bartha Beáta

ObudaFan # 2012.08.07. 09:27

A per tárgyában hozott döntést ez nem érinti.
Vizsgálhatja a bíróság maga is, de nem nagyon szokta, mert ez elvonná az időt az ügy érdemi részétől.

Omlás # 2012.08.07. 07:16

Tisztelt Jogi Fórum!

Ajándék visszakövetelése címen indított perben a felperes illetékfeljegyzési jogot kért és kapott a per indításakor. Mivel a felperes nem vallotta be teljes vagyonát, így a jog őt megillette. A 4 éve tartó perben alperes indítványozta a bíróság felé, nyilatkoztassa meg őt vagyoni helyzetéről. Iratbetekintés során kiderült, hogy ismét nem vallotta be teljes vagyonát, illetve a 3 évvel korábbi ingatlanának értékét közel 13%-ra csökkentett értéken jelölte meg. Alperes ismét indítványozta a bíróságnál a vagyoni nyilatkozat benyújtását. A bíróság értesítése szerint törölte afelperes illeték feljegyzési jogát, kötelezte felperest a perköltség megfizetésére.
A felperes tudatosan, többször is félrevezette a bíróságot. Ez esetben a bíróság csak alperes kérelmére vizsgálja ki az ügyet, vagy a bíróság önálló döntéskörben kivizsgálja a tudatos félrevezetést.
Van-e ennek szankciója?
A per tárgyában hozott döntés meghozatalában befolyásolja-e a bíró döntését a fent leírtak?

Köszönettel: Omlás

Szabó Kálmán # 2012.07.26. 14:47

Casablanca, azzal tisztában vagyok, hogy a szakértő akár 150-200 ezer is lehet. Azonban azért kérdeztem, mert valahol nem mindegy, hogy ha az ember belevág, hogy tárgyalásonként még +mondjuk 50 ezerrel számoljon az ember, vagy az illeték ezt tartalmazza. Persze azért valahol furcsa, hogy ha további költség nincs, akkor az egyik embernek ha 1 milliós a követelése, akkor csak kb. 60 ezerbe kerül és ez akár 10 tárgyalás is lehet, míg a másiknak ugyanennyi tárgyalásra, ha 20 milliós a követelése, akkor az indulási illeték 1,2 millió.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.26. 06:24

Úgy érted, legalább? :)

C a s a b l a n c a # 2012.07.26. 05:54

Az is megnyugtató, hogy a szakértői díj simán lehet 50 ezres tétel?...

pazs # 2012.07.25. 13:31

Neked kell kiszámolni és befizetni, legfeljebb a bíróság kijavít (és vagy kér további pénzt befizetni vagy elrendeli valamennyi visszautalását) - kivéve, ha van jogi képviselőd, mert akkor ez az ő dolga, bízd rá.

Szabó Kálmán # 2012.07.25. 12:30

Köszönöm válaszát. Ez megnyugtató, hogy akkor tárgyalásonként +költség nem várható, max. majd a szakértő. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a kereset illetékét nekem kell kiszámolni és befizetni vagy majd a követelt összeg alapján a bíróság kiküld egy határozatot az illeték összegéről?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.25. 10:59

Akár. Az előfordulhat, hogy ha valamely tárgyalás kifejezetten egy valaki magatartása miatt volt szükséges, akkor annak költségét ráverik. De a gyakorlatban csak egyszer láttam ilyet, az sem egészen ez volt.

Szabó Kálmán # 2012.07.25. 10:32

Tisztelt Hozzáértők!

Az lenne a kérdésem, hogy per során a megtartott tárgyalásoknak milyen díjszabása van? Azzal tisztában vagyok, hogy a megindításkor illetéket kell fizetni és hogy ennek kiszámítása a a per tárgyát képező igényelt összeg bizonyos százalékán alapul. Azonban arra hol találhatok adatot, hogy ha mondjuk 10 tárgyalás kell, akkor tárgyalásonként ez + mennyibe kerül? Vagy a befizetett illeték lényegében tartalmazza ha akár 5 vagy akár 10 tárgyalás kell?

Köszönöm a választ.
Tisztelettel.

ObudaFan # 2012.03.29. 10:26

Kérheted a bíróságtól.

DrLEEi # 2012.03.29. 09:48

Tiszteletem!
Elnézést,hogy ide teszem,de adott téma fórumába nem engedi beírni valamiért..

Perköltség megfizetési kötelmem van az ellenfél ügyvédjének 15 napon belül amit nem tudok teljesíteni 15napon belül.
Kérdésem az,hogy jelenleg kérhetem e a bíróságtól,hogy engedélyezze a részletekben történő megfizetést az ellenfél részére?

Volt már egy ilyen fizetésem,és akkor ott én a bíróságtól kértem a részletfizetés engedélyezését,amit a bíróság engedélyezett is akkor.
Most viszont állítólag nem a bíróságtól kell kérni,hanem attól akit megillet,azaz a pergyőztes ügyvédjétől.
Ellenfél ügyvédjével teljesen esélytelen az egyezkedés(végrehajtással fenyegetőzik).

Tehát kérdés az,hogy kérhetem e a bíróságtól ,hogy a fizetési kötelmem határidejét módosítsa,vagy engedélyezze a részletfizetést?
Ha nem,akkor mit tehetek?

judit mama # 2012.03.11. 18:54

A felperes 450.000.forintot akarna adni a részemért én ennél többet szeretnék kapni és kilátásba helyezte, hogy kéri az igazságügyi építési szakértőt.

ObudaFan # 2012.03.11. 16:52

Ez nagyban függ a pertárgy értékétől. Van százezres örökség is, meg százmilliós is.

judit mama # 2012.03.11. 16:37

Örökrésszel kapcsolatos perben mondjuk ha két tárgyalás lesz és a harmadikon itélet születik és ingatlan szakértőt is felkérnek az ő és az én ügyvédem akkor mennyi lehet kb. a perköltség mivel nekem nincs erre pénzem, ha nekem kellene fizetnem szeretném tudni mire számíthatok?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.11. 08:01

Ahogy a másik rovatban a kérdést elnéztem célszerű lenne egyúttal pártfogó ügyvédet is kérni.

Goodwitch # 2012.03.10. 15:17

A költségmentesség elbírálásához szükséges nyomtatványt pedig a bíróságon lehet beszerezni, ott segítenek a kitöltésben is.

Az alábbi két rendelet alapján tudod megnézni, hogy jogosult vagy-e a költségmentességre. (www.njt.hu oldalon megtalálod a rendeletek hatályos szövegét is)

2/1968. (I. 24.) IM rendelet
a költségmentesség engedélyezésének alapjául szolgáló körülmények igazolásáról

6/1986. (VI. 26.) IM rendelet
a költségmentesség alkalmazásáról a bírósági eljárásban

Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.10. 15:08

http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

itt szinte minden információ megtalálható

Goodwitch

judit mama # 2012.03.10. 14:27

Szeretném megtudni 71% egészségkárosodott vagyok örökrésszel kapcsolatos perben megillet-e a perköltségmentesség ha igen még milyen kedvezményt vehetek igénybe.Milyen papírok szükségesek és hol kell intézni?Kormányzati ablak Bíróság. A férjem dolgozik a fiamnak az állandója itt van viszont az ország másik felében lakik.

ObudaFan # 2011.05.08. 08:58
vörös # 2011.05.08. 08:17

honnan lehet letölteni a perköltség mentességét kérő nyomtatványt? Köszönöm a segítséget.

aba42 # 2011.04.29. 12:02

Köszönöm Szépen Válaszát.
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy esetleg nem tudna -e ajánlani egy nyíregyházi ügyvédet, aki biztosítási perekkel foglalkozik vagy jártas benne?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.29. 10:49

Lehetséges, jó eséllyel meg is kapják, de a költségmentesség nem terjed ki a pervesztesség esetén a nyertes fél költségeinek a megtérítésére.

aba42 # 2011.04.29. 10:04

Jó napot!

Jogi segítséget szeretnék kérni. Egy biztosítót szeretnének a szüleim perelni, de félnek ha vesztik a pert akkor nem tudnák kifizetni a perköltségeket. Édesanyám 67% -os rokkantnyugdíjas, édesapám tartós munkanélküli havi 27.000 Ft szociális segélyt kap. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges e nekik perköltségmentességet kérni, illetve hol lehet az ezekhez szükséges okmányokat kikérni.
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.01.12. 17:28

A jogosult megpróbálhatja végrehajtatni, ha gondolja. Aztán ha majd egyszer valamiből lehet, akkor a végrehajtó végrehajtja.