Perköltség mentesség?

st.gnes # 2009.09.30. 09:43

"Főszabály szerint pártfogó ügyvédi képviselet ellátására az ügyfelek adnak meghatalmazást a jogi segítőnek, a kirendelésre kivételesen kerül sor. A jogi segítségnyújtás reformjával a jogalkotó azt kívánta elérni, hogy a jelenlegi, kirendelésen alapuló ügyelosztást felváltsa a jogi segítők önkéntes vállalásán alapuló munkaszervezés." Ezt az alanti honlapon találtam:
http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje
Ha mégis kirendelik, akkor a bírótól kell (kellett volna) kérnem az x-dik tárgyaláson?

Ezexerint előbb a költségmentességet kell kérnem, (jelen pillanatban tárgyi költségfeljegyzés van - ha jól emlékszem) és ezzel a papírral mehetek pártfogó ügyvédet keresni? Hát jó hosszú ügyintézésnek nézek elébe. Addigra lehet, hogy meg lesz az első fokú ítélet is.
(Alperes biztosan fellebbezni fog, hogy húzza az időt, és ebben a stádiumban már kénytelen leszek jogi segítséget kérni.)
Köszönet mindkettőtöknek
st

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.30. 09:46

Bocsánat, biztosan így van - csak nekem új. De gondolom, az megmaradt, hogy csak a költségmenteseknek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.30. 09:49

:/ Úgy tűnik, az se maradt meg, a szolgálat maga vizsgálja a rászorultságot. A pártfogó ügyvéd engedélyezését nem a bíróságtól kérni, hanem a jogi segítségnyújtó szolgálattól, nyomtatványon.

st.gnes # 2009.09.30. 09:57

Oké. Megyek a bíroság.hu-ra, ott is körülnézek. Aztán értelmezem, összerakom, kitalálom... stb. Ha zavaros, jövök még.
köszi
st

Egy elkeseredett anya # 2010.12.15. 22:22

Jó estét! Sziasztok!

Tartoznak nekem több mint 1 millió Ft.-tal. Fizetési eljárást kezdeményeztem (közjegyzőnél), és azt mondta, hogy be kell fizetnem a követelt összeg 3 %-át.
A kérdésem az lenne, hogy kinek jár költségmentesség?
Kérhetek-e, ha egyedül nevelem a két kislányomat, havi össz. jövedelmem 54.000 Ft.
Köszönettel.

bolondmelós # 2010.12.15. 23:15

Ez az egy főre jutó átlag tekintetében elég kevés.
Kivel szemben áll fenn a követelés, kölcsönadott pénz, gyerektartás, elmaradt bér?

És nem fizetési meghagyásra gondoltál? Az csak 1 millióig lehetséges..

Biztos jár valami költségkedvezmény:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…0091202.html?…

Iceman26 # 2010.12.17. 13:22

Jó napot kívánok!

Engem egy olyan dolog érdekelne, hogy résztvevője voltam egy vagyonjogi pernek mint alperes, és vesztettem. Az ítélethirdetéskor pedig azt mondták hogy engem terhel a perköltség és az illeték. De előtte kitöltöttem a költségmentességről szóló papírokat, mivel jelenleg felsőoktatásban folytatom tanulmányaimat. És ezt szeretném ha valaki tudna segíteni nekem ebben hogy most ki kell fizetnem vagy nem a perköltséget és az illetéket?? Mivel semmiféle vagyontárgyam nincs és tulajdonomban sincs semmi. Valaki tudna nekem ebben segíteni...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.17. 14:33

És nem fizetési meghagyásra gondoltál? Az csak 1 millióig lehetséges..

Nincs értékhatár.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.17. 14:34

A költségmentesség nem terjed ki a pernyertes fél költségeinek a megtérítésére. De nyilván benne van az ítéletben, hogy mennyit kell fizetned.

Egy elkeseredett anya # 2010.12.23. 23:01

Köszönöm a válaszokat!

A volt párom tartozik nekem. Még együttélésünk előtt adtam neki kölcsön, amit azóta sem hajlandó visszafizetni.
Igen, fizetési meghagyásra gondoltam.

Iceman26 # 2011.01.12. 12:24

Jó napot!
Egy kérdésem lenne és segítségét kérném annak aki jártas ilyen ügyekben. A kérdés: Ha nincs jövedelmem se vagyontárgyam se ingó se ingatlanom szóval semmi ami vagyonba mérhető. Van egy perköltség ami bíróság ítéletben kimondott hogy ennyit kell fizetni. Ilyenkor mi történik??

ObudaFan # 2011.01.12. 17:28

A jogosult megpróbálhatja végrehajtatni, ha gondolja. Aztán ha majd egyszer valamiből lehet, akkor a végrehajtó végrehajtja.

aba42 # 2011.04.29. 10:04

Jó napot!

Jogi segítséget szeretnék kérni. Egy biztosítót szeretnének a szüleim perelni, de félnek ha vesztik a pert akkor nem tudnák kifizetni a perköltségeket. Édesanyám 67% -os rokkantnyugdíjas, édesapám tartós munkanélküli havi 27.000 Ft szociális segélyt kap. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges e nekik perköltségmentességet kérni, illetve hol lehet az ezekhez szükséges okmányokat kikérni.
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.29. 10:49

Lehetséges, jó eséllyel meg is kapják, de a költségmentesség nem terjed ki a pervesztesség esetén a nyertes fél költségeinek a megtérítésére.

aba42 # 2011.04.29. 12:02

Köszönöm Szépen Válaszát.
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy esetleg nem tudna -e ajánlani egy nyíregyházi ügyvédet, aki biztosítási perekkel foglalkozik vagy jártas benne?

Előre is köszönöm!

vörös # 2011.05.08. 08:17

honnan lehet letölteni a perköltség mentességét kérő nyomtatványt? Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2011.05.08. 08:58
judit mama # 2012.03.10. 14:27

Szeretném megtudni 71% egészségkárosodott vagyok örökrésszel kapcsolatos perben megillet-e a perköltségmentesség ha igen még milyen kedvezményt vehetek igénybe.Milyen papírok szükségesek és hol kell intézni?Kormányzati ablak Bíróság. A férjem dolgozik a fiamnak az állandója itt van viszont az ország másik felében lakik.

Goodwitch # 2012.03.10. 15:08

http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

itt szinte minden információ megtalálható

Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.10. 15:17

A költségmentesség elbírálásához szükséges nyomtatványt pedig a bíróságon lehet beszerezni, ott segítenek a kitöltésben is.

Az alábbi két rendelet alapján tudod megnézni, hogy jogosult vagy-e a költségmentességre. (www.njt.hu oldalon megtalálod a rendeletek hatályos szövegét is)

2/1968. (I. 24.) IM rendelet
a költségmentesség engedélyezésének alapjául szolgáló körülmények igazolásáról

6/1986. (VI. 26.) IM rendelet
a költségmentesség alkalmazásáról a bírósági eljárásban

Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.11. 08:01

Ahogy a másik rovatban a kérdést elnéztem célszerű lenne egyúttal pártfogó ügyvédet is kérni.

judit mama # 2012.03.11. 16:37

Örökrésszel kapcsolatos perben mondjuk ha két tárgyalás lesz és a harmadikon itélet születik és ingatlan szakértőt is felkérnek az ő és az én ügyvédem akkor mennyi lehet kb. a perköltség mivel nekem nincs erre pénzem, ha nekem kellene fizetnem szeretném tudni mire számíthatok?

ObudaFan # 2012.03.11. 16:52

Ez nagyban függ a pertárgy értékétől. Van százezres örökség is, meg százmilliós is.

judit mama # 2012.03.11. 18:54

A felperes 450.000.forintot akarna adni a részemért én ennél többet szeretnék kapni és kilátásba helyezte, hogy kéri az igazságügyi építési szakértőt.

DrLEEi # 2012.03.29. 09:48

Tiszteletem!
Elnézést,hogy ide teszem,de adott téma fórumába nem engedi beírni valamiért..

Perköltség megfizetési kötelmem van az ellenfél ügyvédjének 15 napon belül amit nem tudok teljesíteni 15napon belül.
Kérdésem az,hogy jelenleg kérhetem e a bíróságtól,hogy engedélyezze a részletekben történő megfizetést az ellenfél részére?

Volt már egy ilyen fizetésem,és akkor ott én a bíróságtól kértem a részletfizetés engedélyezését,amit a bíróság engedélyezett is akkor.
Most viszont állítólag nem a bíróságtól kell kérni,hanem attól akit megillet,azaz a pergyőztes ügyvédjétől.
Ellenfél ügyvédjével teljesen esélytelen az egyezkedés(végrehajtással fenyegetőzik).

Tehát kérdés az,hogy kérhetem e a bíróságtól ,hogy a fizetési kötelmem határidejét módosítsa,vagy engedélyezze a részletfizetést?
Ha nem,akkor mit tehetek?