A részletezést az ítéletből.
Kérelmet írsz, aztán majd küldenek még formanyomtatványt is.
Az alperes felé általában a jogerős ítélet kézhezvétele után 15 nappal, de az ítélet ettől eltérhet.
Perköltség mentesség?
Kedves ÓbudaFan!
Honnan tudom az összeg részletezését?
És a részletfizetésre létezik valami formanyomtatvány, vagy csak egy kérelmet kell írnom?
Az alperes felé fizetendő összeg mikortól esedékes?
Előre is köszönöm a választ.
Amit ebből az alperes felé kell fizetni, arra részletfizetést az első fokon eljárt bíróságon kérhetsz. Amit mint elmaradt illetéket kell megfizetned az állam felé, arra a NAV fizetési meghagyása kézhezvétele után kérhetsz mérséklést, részletfizetést.
Kedves Ügyvédek!
Segítségeteket szeretném kérni. Nemrégiben indítottam egy apaság vélelmének megdöntésére pert, amit sajnos elkésettség okán, elutasítottak. Az ezzel járó perköltséget 120.000 ft-ot rám hárították. Ügyvédem nincs (ellenben az alperessel, aki ontotta magából a beadványokat), így fogalmam sincs a lehetőségekről. Ezt a díjat mikor kell megfizetnem és kinek? Ha jól értettem a bíróságon akkor 15 napom van rá? De ezt mikortól számítják? Ha nem tudom kifizetni egy összegben, akkor lehet kérni részletfizetést, esetleg mentességet? Ugyan a nettó fizum 170 e. körül van, de feleségem gyeden van, és 2 gyermek után is fizetek gyermektartást, egyszóval hirtelen nincs 120 ezrem. Ha lehet kérni részletet vagy mentességet, akkor ezt hogyan kell megtennem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Ilyen esetben az ügyvédi költséget a bíróságnak kellett volna megállapítania az Állam terhére. A bíróság gazdasági hivatala fizette volna ki. (A jogszabály nem jut eszembe.) Egyáltalán kértétek ezt?
„nem áll módjában visszafizetni az ügyvédi költségeinket”
Ha módjában állna, akkor sem köteles rá.
Üdvözlöm!
Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a páromat tavaly egy félreértés miatt súlyos testi sértéssel vádolták, majd egy hosszú tárgyalás sorozat eredményeképpen felmentették, mert megtalálták az igazi tettest. A probléma az,hogy az ügyvédi perköltség kb 150 000 forintra rúg, és megkeresésünkre a sértett azt a választ adta, hogy nem áll módjában visszafizetni az ügyvédi költségeinket, és az ügyet lezártnak tekinti.
Milyen jogi lépéseket tehetünk, hogy a pénz visszafizetésére kötelezzük? Sajnos jelenleg nincs pénzünk ügyvédet fogadni, tehetünk valamit ügyvéd nélkül, hogy egyáltalán elindítsuk a folyamatot?
Köszönöm a választ, tiszteletem.
A költségmentességet a 2012. augusztusi tárgyaláson kértük, és ott meg is kaptam.
Az ítéletet decemberben kaptuk kézhez, majd januárban (néhány nap eltéréssel) fellebbeztünk mindketten az ítélet ellen.
Elvileg évente felül kell vizsgálni. A gyakorlatba ez a jogszabályi kötelezettség valahogy nem igazán ment át.
A gyes lejárta miatt nem valószínű hogy megvonják. Csatlakozó vagy "egyidejű" fellebbezésről van szó.
Nem. Még a végrehajtásra is kiterjed a költségmentessék, ha nem vonják meg addig.
Mivel sajnos eddig nem érkezett hozzászólás, ismét felteszem:
"Tisztelt Szakértők!
Egy gyermektartásdíj mértékének leszállítása és kapcsolattartás módosítása témában indított perben alperesként teljes személyes költségmentességet kaptam, mivel jelenleg GYES-en vagyok.
Az per tárgyában hozott bírói ítélet ellen a felperes és én is fellebbeztünk, az ügy másodfokon folytatódik.
Kérdésem:
Nekem ismételten kell kérnem a költségmentességet?
A GYES ebben a hónapban jár le, a tárgyalás pedig csak 2 hónap múlva lesz.
Válaszukat előre is köszönöm."
Az illeték sem mindegy, hogy le nem rótt illeték, vagy a másik fél által megfizetett és így felé fizetendő illeték.
Mindenre, amit a másik fél felé kell perköltség címén fizetni, akár illeték, akár fmh díja, akár ügyvédi költség, az első fokon eljárt bíróságtól kérhetsz halasztást, vagy részletfizetést. Elengedést nem kérhetsz, legfeljebb a másik féltől, ha erre hajlandó. (Miért lenne egy per után?)
Ha viszont az állam felé kell feljegyzett illetéket megfizetni, arra a lejjebb írtakat lehet a NAV-tól kérni.
Köszönöm válaszát!
A 303.625.-ft :74.325 eljárási díj
:74.300 illeték
:155.000 ügyvédi munkadíjból tevődik össze!
Ha ezekre költségmentességet nem kapok,nem kaphatok,akkor
kérhetek-e részletfizetést,ha igen mennyi időre?
Illetve ha nem tudom kifizetni????
Ha a másik fél felé fizetendő költségről beszélünk, akkor nem igényelhetsz.
Ha ez illeték, amit kiszabtak rád jogerősen, akkor pedig majd az adóhatóság fizetési meghagyására méltányosságból kérhetsz elengedést, mérséklést, halasztást, részletfizetést.
Köszönöm,de ebből még nem tudtam meg sok mindent!!
Tisztelt Szakértők!
Egy gyermektartásdíj mértékének leszállítása és kapcsolattartás módosítása témában indított perben alperesként teljes személyes költségmentességet kaptam, mivel jelenleg GYES-en vagyok.
Az per tárgyában hozott bírói ítélet ellen a felperes és én is fellebbeztünk, az ügy másodfokon folytatódik.
Kérdésem:
Nekem ismételten kell kérnem a költségmentességet?
A GYES ebben a hónapban jár le, a tárgyalás pedig csak 2 hónap múlva lesz.
Válaszukat előre is köszönöm.
A költségmentesség iránti kérelem illetékmentes, de a költségmentesség nm terjed ki a pernyertesnek megtérítendő ügyvédi munkadíjra.
Tisztelt Fórumozók,Ügyvéd Urak/Hölgyek!!
Segítséget szeretnék kérni!
Polgári peres eljárásban 300000.-ft perköltség megfizetésére ítéltek,költségmentességet igényelhetek-e,hol kell,milyen papírokat beszereznem hozzá,illetve milyen hatóságoknál kell kitöltetnem?
Férjem minimálbért kap,én jelenleg anyasági támogatáson vagyok,3.gyerekkel,autóval nem rendelkezem,és bár van a nevünkön egy devizahiteles ház,a bank a szerződést felmondta,ezért van is és nincs is házunk!
A 300000.-ot megfizetni nem tudom!
A költségmentesség illeték köteles??
Előre is köszönöm segítségüket!!
Természetesen én nem akarom elmondani .Most megpróbálok tájékozódni ,hogy érdemes e harcolni vagy esélytelen vagyok mer a jog az ők oldalán áll.
Nem nagyon hiszem, hogy az lenne a megoldás, hogy itt hallasz egy-egy jogszabályi hivatkozást, és azt jól-rosszul magad elmondod ott a jogi képviselőd mellől. Egy ilyen fórum nagyjából az orientációra jó, perbeli távképviselet nem létezik.
Sajnos az a baj ,hogy most volt a harmadik tárgyalás és semmi előrelépés .A bírónő ha szólunk azonnal jelzi foglaljon helyet, az ügyvédemnek azt mondja jobban kellene tanulmányozni a jogot ,ha valamit közlünk nem biztos , hogy jegyzőkönyvbe mondja vagy átfogalmazza .Ezért most tanácstalan vagyok !!!
Ha van jogi képviselőd, hagyd őt dolgozni szerintem. Mi egy ilyen fórumon nem fogjuk megismerni olyan mélységben az ügyedet, mint ő.
Igen csak sajnos nem túl magabiztos védőt választottam és úgy érzem a bírónő megesz minket én meg nem tudom ,hogy milyen paragrafusokra hivatkozhatunk . Szövegkörnyezetet
átküldtem .
Akkor szerintem a körülmények változására azért lehet hivatkozni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02