Perköltség mentesség?

ObudaFan # 2013.05.16. 21:05

A részletezést az ítéletből.
Kérelmet írsz, aztán majd küldenek még formanyomtatványt is.
Az alperes felé általában a jogerős ítélet kézhezvétele után 15 nappal, de az ítélet ettől eltérhet.

norinácska # 2013.05.15. 11:58

Kedves ÓbudaFan!

Honnan tudom az összeg részletezését?
És a részletfizetésre létezik valami formanyomtatvány, vagy csak egy kérelmet kell írnom?
Az alperes felé fizetendő összeg mikortól esedékes?

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.05.13. 20:58

Amit ebből az alperes felé kell fizetni, arra részletfizetést az első fokon eljárt bíróságon kérhetsz. Amit mint elmaradt illetéket kell megfizetned az állam felé, arra a NAV fizetési meghagyása kézhezvétele után kérhetsz mérséklést, részletfizetést.

norinácska # 2013.05.13. 20:37

Kedves Ügyvédek!

Segítségeteket szeretném kérni. Nemrégiben indítottam egy apaság vélelmének megdöntésére pert, amit sajnos elkésettség okán, elutasítottak. Az ezzel járó perköltséget 120.000 ft-ot rám hárították. Ügyvédem nincs (ellenben az alperessel, aki ontotta magából a beadványokat), így fogalmam sincs a lehetőségekről. Ezt a díjat mikor kell megfizetnem és kinek? Ha jól értettem a bíróságon akkor 15 napom van rá? De ezt mikortól számítják? Ha nem tudom kifizetni egy összegben, akkor lehet kérni részletfizetést, esetleg mentességet? Ugyan a nettó fizum 170 e. körül van, de feleségem gyeden van, és 2 gyermek után is fizetek gyermektartást, egyszóval hirtelen nincs 120 ezrem. Ha lehet kérni részletet vagy mentességet, akkor ezt hogyan kell megtennem?
Előre is köszönöm a válaszokat.

lajcsó # 2013.04.10. 13:55

Ilyen esetben az ügyvédi költséget a bíróságnak kellett volna megállapítania az Állam terhére. A bíróság gazdasági hivatala fizette volna ki. (A jogszabály nem jut eszembe.) Egyáltalán kértétek ezt?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.10. 11:57

nem áll módjában visszafizetni az ügyvédi költségeinket
Ha módjában állna, akkor sem köteles rá.

Susane # 2013.04.09. 18:36

Üdvözlöm!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a páromat tavaly egy félreértés miatt súlyos testi sértéssel vádolták, majd egy hosszú tárgyalás sorozat eredményeképpen felmentették, mert megtalálták az igazi tettest. A probléma az,hogy az ügyvédi perköltség kb 150 000 forintra rúg, és megkeresésünkre a sértett azt a választ adta, hogy nem áll módjában visszafizetni az ügyvédi költségeinket, és az ügyet lezártnak tekinti.
Milyen jogi lépéseket tehetünk, hogy a pénz visszafizetésére kötelezzük? Sajnos jelenleg nincs pénzünk ügyvédet fogadni, tehetünk valamit ügyvéd nélkül, hogy egyáltalán elindítsuk a folyamatot?

Köszönöm a választ, tiszteletem.

kicsio # 2013.02.12. 08:23

A költségmentességet a 2012. augusztusi tárgyaláson kértük, és ott meg is kaptam.

Az ítéletet decemberben kaptuk kézhez, majd januárban (néhány nap eltéréssel) fellebbeztünk mindketten az ítélet ellen.

ObudaFan # 2013.02.11. 21:29

Elvileg évente felül kell vizsgálni. A gyakorlatba ez a jogszabályi kötelezettség valahogy nem igazán ment át.

Dr.Attika # 2013.02.11. 11:46

A gyes lejárta miatt nem valószínű hogy megvonják. Csatlakozó vagy "egyidejű" fellebbezésről van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.11. 11:38

Nem. Még a végrehajtásra is kiterjed a költségmentessék, ha nem vonják meg addig.

kicsio # 2013.02.10. 14:57

Mivel sajnos eddig nem érkezett hozzászólás, ismét felteszem:

"Tisztelt Szakértők!
Egy gyermektartásdíj mértékének leszállítása és kapcsolattartás módosítása témában indított perben alperesként teljes személyes költségmentességet kaptam, mivel jelenleg GYES-en vagyok.

Az per tárgyában hozott bírói ítélet ellen a felperes és én is fellebbeztünk, az ügy másodfokon folytatódik.

Kérdésem:
Nekem ismételten kell kérnem a költségmentességet?
A GYES ebben a hónapban jár le, a tárgyalás pedig csak 2 hónap múlva lesz.

Válaszukat előre is köszönöm."

ObudaFan # 2013.02.06. 21:54

Az illeték sem mindegy, hogy le nem rótt illeték, vagy a másik fél által megfizetett és így felé fizetendő illeték.
Mindenre, amit a másik fél felé kell perköltség címén fizetni, akár illeték, akár fmh díja, akár ügyvédi költség, az első fokon eljárt bíróságtól kérhetsz halasztást, vagy részletfizetést. Elengedést nem kérhetsz, legfeljebb a másik féltől, ha erre hajlandó. (Miért lenne egy per után?)

Ha viszont az állam felé kell feljegyzett illetéket megfizetni, arra a lejjebb írtakat lehet a NAV-tól kérni.

cselikri # 2013.02.06. 20:09

Köszönöm válaszát!
A 303.625.-ft :74.325 eljárási díj
:74.300 illeték
:155.000 ügyvédi munkadíjból tevődik össze!

Ha ezekre költségmentességet nem kapok,nem kaphatok,akkor
kérhetek-e részletfizetést,ha igen mennyi időre?
Illetve ha nem tudom kifizetni????

ObudaFan # 2013.02.06. 14:47

Ha a másik fél felé fizetendő költségről beszélünk, akkor nem igényelhetsz.
Ha ez illeték, amit kiszabtak rád jogerősen, akkor pedig majd az adóhatóság fizetési meghagyására méltányosságból kérhetsz elengedést, mérséklést, halasztást, részletfizetést.

cselikri # 2013.02.06. 14:32

Köszönöm,de ebből még nem tudtam meg sok mindent!!

kicsio # 2013.02.06. 10:33

Tisztelt Szakértők!
Egy gyermektartásdíj mértékének leszállítása és kapcsolattartás módosítása témában indított perben alperesként teljes személyes költségmentességet kaptam, mivel jelenleg GYES-en vagyok.

Az per tárgyában hozott bírói ítélet ellen a felperes és én is fellebbeztünk, az ügy másodfokon folytatódik.

Kérdésem:
Nekem ismételten kell kérnem a költségmentességet?
A GYES ebben a hónapban jár le, a tárgyalás pedig csak 2 hónap múlva lesz.

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.06. 10:05

A költségmentesség iránti kérelem illetékmentes, de a költségmentesség nm terjed ki a pernyertesnek megtérítendő ügyvédi munkadíjra.

cselikri # 2013.02.06. 09:33

Tisztelt Fórumozók,Ügyvéd Urak/Hölgyek!!

Segítséget szeretnék kérni!
Polgári peres eljárásban 300000.-ft perköltség megfizetésére ítéltek,költségmentességet igényelhetek-e,hol kell,milyen papírokat beszereznem hozzá,illetve milyen hatóságoknál kell kitöltetnem?
Férjem minimálbért kap,én jelenleg anyasági támogatáson vagyok,3.gyerekkel,autóval nem rendelkezem,és bár van a nevünkön egy devizahiteles ház,a bank a szerződést felmondta,ezért van is és nincs is házunk!
A 300000.-ot megfizetni nem tudom!
A költségmentesség illeték köteles??

Előre is köszönöm segítségüket!!

gépész1 # 2012.09.16. 13:39

Természetesen én nem akarom elmondani .Most megpróbálok tájékozódni ,hogy érdemes e harcolni vagy esélytelen vagyok mer a jog az ők oldalán áll.

ObudaFan # 2012.09.16. 13:34

Nem nagyon hiszem, hogy az lenne a megoldás, hogy itt hallasz egy-egy jogszabályi hivatkozást, és azt jól-rosszul magad elmondod ott a jogi képviselőd mellől. Egy ilyen fórum nagyjából az orientációra jó, perbeli távképviselet nem létezik.

gépész1 # 2012.09.16. 13:28

Sajnos az a baj ,hogy most volt a harmadik tárgyalás és semmi előrelépés .A bírónő ha szólunk azonnal jelzi foglaljon helyet, az ügyvédemnek azt mondja jobban kellene tanulmányozni a jogot ,ha valamit közlünk nem biztos , hogy jegyzőkönyvbe mondja vagy átfogalmazza .Ezért most tanácstalan vagyok !!!

ObudaFan # 2012.09.16. 13:18

Ha van jogi képviselőd, hagyd őt dolgozni szerintem. Mi egy ilyen fórumon nem fogjuk megismerni olyan mélységben az ügyedet, mint ő.

gépész1 # 2012.09.16. 13:15

Igen csak sajnos nem túl magabiztos védőt választottam és úgy érzem a bírónő megesz minket én meg nem tudom ,hogy milyen paragrafusokra hivatkozhatunk . Szövegkörnyezetet
átküldtem .

ObudaFan # 2012.09.16. 13:07

Akkor szerintem a körülmények változására azért lehet hivatkozni.