Üdvözlet!
Két kérdésem lenne!
1, a fizetési határidő napjaiba csak a munkanapok vagy a munkaszüneti napok is beleszámítanak?
2, igaz e az, hogy ha tértivevénnyel adok fel egy felszólítást azt a postára adástól számított 5.munkanapon kézbesítettnek lehet tekinteni? Így meg se kell várni a tértivevény visszaérkezését?
Előre is köszönök minden segítséget!
fizetési felszólítás
- Egy nap az egy nap.
- Főszabályként nem igaz.
- Mivel nem akarod megvárni a tértivevény visszaérkezését?
Ha valaki tartozik nekem és tértivevénnyel küldök neki egy fizetési felszólítást, de ő ezt nem veszi át és a tértivevényes levelem átvétel nélkül jön vissza, akkor érvényes e ez az 5 napos kézbesítési vélelem?
Arra akarok kilyukadni, hogy így is érvényes e a felszólításom vagy mindenképpen kell, hogy átvegye az adós?
Előre is kösz
Bíróságon keresztül - egy nyomtatványt kell kitölteni - küldj egy fizetési meghagyást., a követelt összeg 3%-át eljárási költség címén előzetesen be kell fizetned. Ha annak ellentmond per lesz a dologból - további 3%-ot kell befizetned -, ha azonban nem mond ellent a felszólításnak a nyomtatványon szereplő határidő alatt, akkor azt követően jogerőre emelkedik a követelés - onnantól végrehajtható. (A 6% perköltséget is követelheted ez utóbbi esetben tőle.)
Fizetési felszólítást nem kell bíróságon keresztül küldeni. Az már a fizetési meghagyás, ami megint más. Abban a néhány esetben, amikor a jogszabály a puszta fizetési felszólításhoz is jogkövetkezményt fűz (pl. felszámolás kezdeményezése előtt), akkor a kézbesítési vélelem a 2. sikertelen kézbesítést követő 5. napon így is beáll.
Köszi mindenkinek!
Segítséget kérek, egy számomra érthetetlen ügyben. Online jelentkezési lapot töltöttem ki egy diszkósok érdekvédelmére alakult egyesülethez. Pár héttel később befejeztem a diszkós munkát és az egész dolgot elfelejtettem.Küldözgettek néha emaileket, tagdíj fizetési felszólítást, de én telefonon közöltem az illető egyesületi elnökkel, hogy már nem aktuális a dolog. Kész ezzel vége, gondoltam, mert az alapszabályukban is az állt, hogy 6 hónap nem fizetés és felszólítás után törléssel megszüntetik a tagsági viszonyt.Most mikulásra azonban kaptam egy ügyvédi ajándékcsomagot, fizessek 20ezer tagdíjat, 1000 postaköltséget,mindezt rózsaszín utalványon, mert ha nem perre viszik az ügyet. Nyomban reagáltam és a viszontválaszban júniusig visszamenőleg töröltek a névsorból, de még így is követelnek 10 ezer+1000 Forintot. Kötelezhetnek engem ilyen erőszakos módon tagdíj fizetésre, mikor semmit cserébe nem kaptam, szolgáltatást nem vettem igénybe, tevékenységükben részt nem vettem(Budapest-Tiszántúl távolság miatt sem)???
Mit tegyek álljak a per elé vagy fizessek?
Azt hogy a jelentkezési lap kitöltésével mit is vállaltál be, neked kell tudnod. Javaslom olvassad el ismét és alaposan, külön is arra vonatkozóan hogy hogyan- miként lehet lejelentkezni "a" tagságról. Előfordulhat, hogy olyan ügyesen van szerkesztve a jelentkezési lap, hogy csupán a tagnyílvántartásért is jár nekik némi pénz. Egyenlőre azért még ne siess a postára...
Sziasztok!
Segítséggel fordulnék hozzátok, nem tudom ide sorolható e a téma. Hitelfelvétel, felszólítás, kezesség.
Párom nevelőapja nagyobb összegű hitelt vett fel, az édeslánya és kiskorú fia és exfelesége nevére, készfizető kezesnek pedig a Párom tette meg, amit sajnos elvállalt. Egy éve folyamatosan kapjuk a fizetési felszólítást, mert késnek a befizetései, de mindig megnyugtatott, hogy rendben van, ne aggódjunk. Oké... megvolt a bizalom, mostanáig. Tegnap érkezett egy levél a CIB-től, hogy azonnal felmondja a megkötött hitelszerződést, mert március óta nem történt befizetés és egy összegben kéri 8 napon belül a kifizetést. Ezt persze nem tudjuk megtenni, ha a lakást eladnánk se tudnánk az összeget visszafizetni.
Beszéltünk a nevelőapjával azt mondta neten fizeti, ellenőrzi, szerinte minden rendben, nincs semmi tartozás.
Engem ez sajnos nem nyugtat meg, mit tudunk tenni az ügyben? Mi történik, ha 8 napon belül a bank nem módosít vagy egyszerűen nem sikerül elintézni és bemutatni, igazolni a nevelőapjának a befizetéseket. Mi történhet a Párommal, a vagyonával, a lakásával? Lehet bármi úton-módon azt elérni, hogy amíg tud az adós addig ő fizessen és csak utána forduljanak a kezeshez? Minden ötlet és segítséget örömmel fogadok!
Köszönöm előre is!
Készfizető kezesség esetén a kezes nem követelheti, hogy a tartozást előbb az adóstól kísérelje meg a hitelező bank behajtani és csak annak eredménytelensége esetén forduljon a kezes ellen.
Az eddigi befizetésekről és az esetleges hátralékról a banknak kötelessége információt adni a kezes részére is - talán meg kellene érdeklődni, mi a tényleges helyzet ezzel kapcsolatban és nem a nevelőapa hitegetéseiben bízni.
Továbbá ha csak néhány havi törlesztő részlet elmaradásáról van szó, érdemes megpróbálni (akár családon belül összedobva a pénzt) kifizetni, mint megvárni, hogy a bank tényleg felmondja a szerződést és a hátralévő x+1 részlet azonnal esedékessé váljon.
Köszönöm a gyors választ! :-)
Természetesen megyünk délután a bankba és megérdeklődünk mindent.
A levélben a bank elvileg már felmondta a szerződést a nem fizetésre hivatkozva. :-(((
Szeretnék tanácsot kérni, jogászok, vagy hasonló cipőben járók, hogy látják a tervet. Kivitelezhető?
A férjemmel néhány éve külön élünk, a válóper folyamatban van, de mivel ügyesen akadályozza, mi is ügyetlenek vagyunk, évek óta tart.
A családi házunkat a házasságkötés után bővítettük, mára 2 lakásból áll, egyikben a nővérem családja, másik a férjemmel közös lakás. A tulajdonjog számítgatás nélkül, „úgy kb.” alapon lett bejegyezve, most, 1/6-od a férjem, 2/6-od az én, 3/6-od a nővérem nevén szerepel. (ez még 1 külön vita alapja, öröklés is volt)
2 éve elköltöztem, lakást bérlek. A nővérem és a sógorom kezdettől fogva úgy fizették ki a ház rezsiszámláit, hogy tőlem nem kértek semmit. (A férjemmel nem tárgyaltak.)
A lakásonkénti külön mérést nem is oldottuk meg, mert ők ezzel engem kívántak segíteni (testvéri szeretetből és sógor utálatból), bár, néha morogtak kicsit.
A férjem kb. 10 éve semmilyen közös költségünkhöz nem járult hozzá. Most, pl. a reális összeg dupláját kéri a tulajdonrészéért, addig nem tárgyal. Mivel minden kínos dolgot „szeretünk” elodázni, és a pert is gyorsabbnak hittük, mindeddig senki nem szólította őt fel a költségek kifizetésére, kivéve egy erőtlen szóbeli érdeklődést, amit természetesen elhárított. Jövedelme van, fizetni tudna, akarat nincs. A ház karbantartásáról, a férjem kivételével, együtt gondoskodunk, tőle már nem is várjuk.
1.) Kiszámíthatjuk-e 5 évre visszamenőleg a rá eső (két kb. egyforma lakás, két egyforma család, tehát 1/4 rész a közös életünk idejére, 1/2 rész az utolsó 2 évre, amikortól már csak a 15 éves fiával (előző házasságból) lakik a lakásban) rezsitartozást, és felszólíthatja-e őt ezek kifizetésére a nővérem?
Mivel a valós tulajdoni hányad is vitatott, a tulajdonnal összefüggő költségeket nem számolgatjuk. Eddig is nagyon elnézők voltunk.
2.) Ha igen, akkor ezzel egyidejűleg, fel kell-e szólítania engem is, vagy dönthet úgy, hogy az én részem továbbra is testvéri segítség.
A fizetési felszólításban részletesen levezetjük a keletkezett költségeket, a számlák mind megvannak. A felszólítás a tőketartozásra vonatkozna, azzal a feltétellel, hogy amennyiben a tartozását nem kívánja megfizetni, kamatokkal együtt kérjük azt, és jogi útra tereljük az ügyet.
3.) Lehet-e a kamatokat később, ilyen feltétellel kérni, ha a felszólításban szereplő összegben még nem volt?
4.) Van értelme, és jogos-e egyáltalán így, ahogy felvázoltam?
A fizetési meghagyásról azt találtam, hogy 200 ezer Ft-os tartozásig bocsátható ki. A tartozás, kamatok nélkül, már az 1 milliót közelíti (5 évre), a válóperes ügyvédünk szerint (ő nagyon ritkán elérhető), hagyjuk ezeket a „filléres” dolgokat, ő nem szívesen menne bele, nagyon kacifántos, vagy esetleg, csak a 2 utolsó évre kérjük az arányos rezsi költséget, és akkor, ha nem fizet, és ha a nővérem átengedi nekem a tartozást, esetleg a vagyonmegosztásnál beszámíthatjuk.
(Nem igazán értem, hogy, miért csak az utóbbi két év jöhet nála szóba.)
Ha jó az út, a fizetési meghagyás helyett, mint köv. lépés, azonnal perre lehet hivatkozni („fenyegetni”)? (Ha az a meglátás, hogy van értelme, keresünk egy lelkesebb ügyvédet.)
Előre is ezer köszönet mindenkinek, akinek volt ehhez türelme!
- Igen, nem a tulajdoni arányok, hanem a használati arányok számítanak.
- Nem szükséges.
- Lehet.
4.Azt rosszul olvastad. 200e alatt kötelező, de akármekkora követelést lehet fiz. meghagyással érvényesíteni. De akár azonnal pert is lehet indítani, ha úgyis ellentmond.
Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!
Megnéztem, tényleg rosszul olvastam. Jó, hogy megkérdeztem, a személyes érdeklődés után semmit nem értettem tisztán, de megnyugtat, hogy nem jogtalan, és lehetséges is.
Küldünk egy felszólítást, a többit, pedig ügyvédre bízzuk majd. Remélem, több szerencsével járunk, mint eddig.
Mégegyszer köszönöm a gyors segítséget!
Nincs mit.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02