fizetési felszólítás

ObudaFan # 2008.01.30. 16:57

Nincs mit.

Patópál # 2008.01.29. 20:41

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást!
Megnéztem, tényleg rosszul olvastam. Jó, hogy megkérdeztem, a személyes érdeklődés után semmit nem értettem tisztán, de megnyugtat, hogy nem jogtalan, és lehetséges is.
Küldünk egy felszólítást, a többit, pedig ügyvédre bízzuk majd. Remélem, több szerencsével járunk, mint eddig.

Mégegyszer köszönöm a gyors segítséget!

ObudaFan # 2008.01.29. 18:10
  1. Igen, nem a tulajdoni arányok, hanem a használati arányok számítanak.
  2. Nem szükséges.
  3. Lehet.

4.Azt rosszul olvastad. 200e alatt kötelező, de akármekkora követelést lehet fiz. meghagyással érvényesíteni. De akár azonnal pert is lehet indítani, ha úgyis ellentmond.

Patópál # 2008.01.29. 14:45

Szeretnék tanácsot kérni, jogászok, vagy hasonló cipőben járók, hogy látják a tervet. Kivitelezhető?
A férjemmel néhány éve külön élünk, a válóper folyamatban van, de mivel ügyesen akadályozza, mi is ügyetlenek vagyunk, évek óta tart.
A családi házunkat a házasságkötés után bővítettük, mára 2 lakásból áll, egyikben a nővérem családja, másik a férjemmel közös lakás. A tulajdonjog számítgatás nélkül, „úgy kb.” alapon lett bejegyezve, most, 1/6-od a férjem, 2/6-od az én, 3/6-od a nővérem nevén szerepel. (ez még 1 külön vita alapja, öröklés is volt)
2 éve elköltöztem, lakást bérlek. A nővérem és a sógorom kezdettől fogva úgy fizették ki a ház rezsiszámláit, hogy tőlem nem kértek semmit. (A férjemmel nem tárgyaltak.)
A lakásonkénti külön mérést nem is oldottuk meg, mert ők ezzel engem kívántak segíteni (testvéri szeretetből és sógor utálatból), bár, néha morogtak kicsit.
A férjem kb. 10 éve semmilyen közös költségünkhöz nem járult hozzá. Most, pl. a reális összeg dupláját kéri a tulajdonrészéért, addig nem tárgyal. Mivel minden kínos dolgot „szeretünk” elodázni, és a pert is gyorsabbnak hittük, mindeddig senki nem szólította őt fel a költségek kifizetésére, kivéve egy erőtlen szóbeli érdeklődést, amit természetesen elhárított. Jövedelme van, fizetni tudna, akarat nincs. A ház karbantartásáról, a férjem kivételével, együtt gondoskodunk, tőle már nem is várjuk.

1.) Kiszámíthatjuk-e 5 évre visszamenőleg a rá eső (két kb. egyforma lakás, két egyforma család, tehát 1/4 rész a közös életünk idejére, 1/2 rész az utolsó 2 évre, amikortól már csak a 15 éves fiával (előző házasságból) lakik a lakásban) rezsitartozást, és felszólíthatja-e őt ezek kifizetésére a nővérem?
Mivel a valós tulajdoni hányad is vitatott, a tulajdonnal összefüggő költségeket nem számolgatjuk. Eddig is nagyon elnézők voltunk.

2.) Ha igen, akkor ezzel egyidejűleg, fel kell-e szólítania engem is, vagy dönthet úgy, hogy az én részem továbbra is testvéri segítség.

A fizetési felszólításban részletesen levezetjük a keletkezett költségeket, a számlák mind megvannak. A felszólítás a tőketartozásra vonatkozna, azzal a feltétellel, hogy amennyiben a tartozását nem kívánja megfizetni, kamatokkal együtt kérjük azt, és jogi útra tereljük az ügyet.
3.) Lehet-e a kamatokat később, ilyen feltétellel kérni, ha a felszólításban szereplő összegben még nem volt?

4.) Van értelme, és jogos-e egyáltalán így, ahogy felvázoltam?
A fizetési meghagyásról azt találtam, hogy 200 ezer Ft-os tartozásig bocsátható ki. A tartozás, kamatok nélkül, már az 1 milliót közelíti (5 évre), a válóperes ügyvédünk szerint (ő nagyon ritkán elérhető), hagyjuk ezeket a „filléres” dolgokat, ő nem szívesen menne bele, nagyon kacifántos, vagy esetleg, csak a 2 utolsó évre kérjük az arányos rezsi költséget, és akkor, ha nem fizet, és ha a nővérem átengedi nekem a tartozást, esetleg a vagyonmegosztásnál beszámíthatjuk.
(Nem igazán értem, hogy, miért csak az utóbbi két év jöhet nála szóba.)

Ha jó az út, a fizetési meghagyás helyett, mint köv. lépés, azonnal perre lehet hivatkozni („fenyegetni”)? (Ha az a meglátás, hogy van értelme, keresünk egy lelkesebb ügyvédet.)
Előre is ezer köszönet mindenkinek, akinek volt ehhez türelme!

felhosarkany # 2007.12.13. 08:50

Köszönöm a gyors választ! :-)

Természetesen megyünk délután a bankba és megérdeklődünk mindent.

A levélben a bank elvileg már felmondta a szerződést a nem fizetésre hivatkozva. :-(((

amatőr # 2007.12.13. 08:36

Készfizető kezesség esetén a kezes nem követelheti, hogy a tartozást előbb az adóstól kísérelje meg a hitelező bank behajtani és csak annak eredménytelensége esetén forduljon a kezes ellen.

Az eddigi befizetésekről és az esetleges hátralékról a banknak kötelessége információt adni a kezes részére is - talán meg kellene érdeklődni, mi a tényleges helyzet ezzel kapcsolatban és nem a nevelőapa hitegetéseiben bízni.

Továbbá ha csak néhány havi törlesztő részlet elmaradásáról van szó, érdemes megpróbálni (akár családon belül összedobva a pénzt) kifizetni, mint megvárni, hogy a bank tényleg felmondja a szerződést és a hátralévő x+1 részlet azonnal esedékessé váljon.

felhosarkany # 2007.12.13. 08:21

Sziasztok!

Segítséggel fordulnék hozzátok, nem tudom ide sorolható e a téma. Hitelfelvétel, felszólítás, kezesség.

Párom nevelőapja nagyobb összegű hitelt vett fel, az édeslánya és kiskorú fia és exfelesége nevére, készfizető kezesnek pedig a Párom tette meg, amit sajnos elvállalt. Egy éve folyamatosan kapjuk a fizetési felszólítást, mert késnek a befizetései, de mindig megnyugtatott, hogy rendben van, ne aggódjunk. Oké... megvolt a bizalom, mostanáig. Tegnap érkezett egy levél a CIB-től, hogy azonnal felmondja a megkötött hitelszerződést, mert március óta nem történt befizetés és egy összegben kéri 8 napon belül a kifizetést. Ezt persze nem tudjuk megtenni, ha a lakást eladnánk se tudnánk az összeget visszafizetni.
Beszéltünk a nevelőapjával azt mondta neten fizeti, ellenőrzi, szerinte minden rendben, nincs semmi tartozás.

Engem ez sajnos nem nyugtat meg, mit tudunk tenni az ügyben? Mi történik, ha 8 napon belül a bank nem módosít vagy egyszerűen nem sikerül elintézni és bemutatni, igazolni a nevelőapjának a befizetéseket. Mi történhet a Párommal, a vagyonával, a lakásával? Lehet bármi úton-módon azt elérni, hogy amíg tud az adós addig ő fizessen és csak utána forduljanak a kezeshez? Minden ötlet és segítséget örömmel fogadok!

Köszönöm előre is!

monalisa1 # 2007.12.09. 18:29

Azt hogy a jelentkezési lap kitöltésével mit is vállaltál be, neked kell tudnod. Javaslom olvassad el ismét és alaposan, külön is arra vonatkozóan hogy hogyan- miként lehet lejelentkezni "a" tagságról. Előfordulhat, hogy olyan ügyesen van szerkesztve a jelentkezési lap, hogy csupán a tagnyílvántartásért is jár nekik némi pénz. Egyenlőre azért még ne siess a postára...

maxtone # 2007.12.09. 14:48

Segítséget kérek, egy számomra érthetetlen ügyben. Online jelentkezési lapot töltöttem ki egy diszkósok érdekvédelmére alakult egyesülethez. Pár héttel később befejeztem a diszkós munkát és az egész dolgot elfelejtettem.Küldözgettek néha emaileket, tagdíj fizetési felszólítást, de én telefonon közöltem az illető egyesületi elnökkel, hogy már nem aktuális a dolog. Kész ezzel vége, gondoltam, mert az alapszabályukban is az állt, hogy 6 hónap nem fizetés és felszólítás után törléssel megszüntetik a tagsági viszonyt.Most mikulásra azonban kaptam egy ügyvédi ajándékcsomagot, fizessek 20ezer tagdíjat, 1000 postaköltséget,mindezt rózsaszín utalványon, mert ha nem perre viszik az ügyet. Nyomban reagáltam és a viszontválaszban júniusig visszamenőleg töröltek a névsorból, de még így is követelnek 10 ezer+1000 Forintot. Kötelezhetnek engem ilyen erőszakos módon tagdíj fizetésre, mikor semmit cserébe nem kaptam, szolgáltatást nem vettem igénybe, tevékenységükben részt nem vettem(Budapest-Tiszántúl távolság miatt sem)???
Mit tegyek álljak a per elé vagy fizessek?

atter1 # 2007.12.05. 06:30

Köszi mindenkinek!

ObudaFan # 2007.12.04. 17:36

Fizetési felszólítást nem kell bíróságon keresztül küldeni. Az már a fizetési meghagyás, ami megint más. Abban a néhány esetben, amikor a jogszabály a puszta fizetési felszólításhoz is jogkövetkezményt fűz (pl. felszámolás kezdeményezése előtt), akkor a kézbesítési vélelem a 2. sikertelen kézbesítést követő 5. napon így is beáll.

monalisa1 # 2007.12.04. 17:12

Bíróságon keresztül - egy nyomtatványt kell kitölteni - küldj egy fizetési meghagyást., a követelt összeg 3%-át eljárási költség címén előzetesen be kell fizetned. Ha annak ellentmond per lesz a dologból - további 3%-ot kell befizetned -, ha azonban nem mond ellent a felszólításnak a nyomtatványon szereplő határidő alatt, akkor azt követően jogerőre emelkedik a követelés - onnantól végrehajtható. (A 6% perköltséget is követelheted ez utóbbi esetben tőle.)

atter1 # 2007.12.04. 14:54

Ha valaki tartozik nekem és tértivevénnyel küldök neki egy fizetési felszólítást, de ő ezt nem veszi át és a tértivevényes levelem átvétel nélkül jön vissza, akkor érvényes e ez az 5 napos kézbesítési vélelem?
Arra akarok kilyukadni, hogy így is érvényes e a felszólításom vagy mindenképpen kell, hogy átvegye az adós?
Előre is kösz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.04. 12:52
  1. Egy nap az egy nap.
  2. Főszabályként nem igaz.
  • Mivel nem akarod megvárni a tértivevény visszaérkezését?
atter1 # 2007.12.04. 12:40

Üdvözlet!
Két kérdésem lenne!
1, a fizetési határidő napjaiba csak a munkanapok vagy a munkaszüneti napok is beleszámítanak?
2, igaz e az, hogy ha tértivevénnyel adok fel egy felszólítást azt a postára adástól számított 5.munkanapon kézbesítettnek lehet tekinteni? Így meg se kell várni a tértivevény visszaérkezését?
Előre is köszönök minden segítséget!