Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


diamant # 2008.03.16. 21:48

Ja a számlát megszüntettem, nem kellett egyenlítenem, de még csekket sem kaptam...

diamant # 2008.03.16. 21:46

Nem volt jogosult, mégis megtörtént és már el is évült ... Belefáradtam és nem fogom perelni a "hölgyet".
Tudom, hogy a negatívumok engem terhelnek, így ezt is ki kell egyenlítenem – meg is teszem – a kérdés inkább a kamatokra vonatkozik. Lehet, hogy egyből a behajtási iroda jelentkezzen nálam?

monalisa1 # 2008.03.16. 21:39

Szerintem az özvegy nem volt jogosult a számláról a pénzt felvenni., az örökös te vagy, az téged illet, őt legfeljebb a tőkeösszeg kamata mint haszonélvezet. (Róka fogta csuka.)

Kérdezd jogászt, de szerintem a pénzt követelheted az özvegytől.

Mint a számla örököse, azt neked kell megszüntetned - egyidejüleg a negatívumokat is rendezni.

diamant # 2008.03.16. 20:33

Édesapám 2003-ban halt meg, a hagyatéki végzés 2005. végén keletkezett. Ez idő közben a folyószámlájáról felesége levette a rajta szereplő összeget és negatívba vitte a számlát. Egyedüli leszármazóként én örököltem a vagyonát. 2007-ben mentem be a folyószámlát vezető bankba hagyatéki végzéssel stb. Semmit nem kellet fizetnem, soha egyetlen felszólítást nem kaptam. Pénteken érkezett egy levél a bank behajtási irodájától, egy követelés. A bank a közjegyző megkeresése után sem zárolta a számlát (egészségügyi okok miatt én nem tudtam Magyarországra utazni és külföldön tartózkodom az év nagy részében), amikor személyesen bementem akkor sem kértek semmit, nem kaptam a banktól felszólítást. Hibáztak sokat és sokan az ügyben, az összeget „ültették” a bankban, hogy kamatozzon. A kamattal tudok-e valamit csinálni?

uidd # 2008.03.04. 17:36

U.I. az előző hozzászólásomhoz:
Nemrég kapott a férjem egy 57.000 Ft-os csekket, bírósági illeték megfizetésére az állam részére(ugyanebből az ügyből kifolyólag). Nemhogy az 1.900.000 Ft-ot, de még ezt a "kisebb" összeget sem tudunk most kifizetni...

uidd # 2008.03.04. 17:32

Sziasztok!
Röviden elmondok egy hosszú és szövevényes történetet, ebben kérném a hozzáértők segítségét!
Férjem szenvedélybetegsége miatt pár millió forintot eljátszott, nagyjából azegész vagyonunkat. Közben hiteleket kellett felvenni,amire még lehetett. Most kezdünk kikeveredni a gödörből, sikerült egy kedvező hitelkiváltást eszközölnünk a Volksbank-nál. Éttermünk újra "virágzik", éppen annyit hoz a konyhára, hogy az üzlet és a lakásunk rezsijét, és lakáshitel törlesztését fizetni tudjuk. És most jön a probléma, amit elkövettünk még a kilátástalan helyzet időszakában... Férjem szüleitől kértünk kölcsön, többször is, nem egy összegben, de összesen 3.800.000 Ft-ot!! Erről írásos megállapodás nem született, tehát nem írtunk alá papírt, hogy elismerjük, hogy adtak nekünk pénzt. Közben meghalt férjem édesapja, és ekkor kezdte édesanyja követelni az összeget. Bíróságon többször is volt, a férjem pedig apja halála után nem tudott anyja szemébe nézni, így írásba adva elismerte a kölcsönkérés tényét... A bíróság fizetési meghagyásos végzést ítélt, de csak a kölcsönkért összeg felét kell kifizetni, azaz 1.900.000Ft-ot. Erre férjem kért részletfizetést, meg is kapta, de rájöttünk, hogy a többi adósság törleszése miatt, ezt már nem tudjuk fizetni.
Tudni kell, hogy közben férjemmel "papíron" elváltunk, hogy ne tudják rám terhelni férjem nevén levő adósságokat, így próbálva elkerülni, hogy a család(fiam) feje fölött maradjin tető. A lakás fele, még így is férjem nevén van, és igazából az érdekelne, hogy a lakásunkra rá tudja-e a bíróság terhelni az 1.900.000Ft-os összeget. Ha így nem tudják behajtani, akkor csak a férjemen, milyen eszközökkel lehet behajtani a tartozást? Börtönbe csukhatják miatta?:S
Ha mégis a lakást terhelnék meg, akkor milyen okokkal lehet védekezni a bíróságon?
Szeretnénk minden felhalmozott tartozást (kb 15millió Ft) kifizetni, de a lakáshitelünk törlesztése és az éttermünk+lakásunk rezsije mellett nem tudunk fizetni párom anyjának...
Előre is köszönöm a hozzártők válaszát: NYKGY

Dzsémszbond # 2008.02.20. 11:20

bigdady írta:
"Bank tértivevénnyel küldi ki a felszólítókat"

Sajnos nem!

Én a Rájfájzenbanktól kaptam egy 2 269 Ft negatív számlaegyenleg rendezésére felszólító levelet, mert különben felmondják az évek óta náluk vezetett számlámat amin vagy 30 milla pörgött át az elmúlt időben.
6 hónapja üresen áll.

Az egyik céges számlámon 29 000 Ft mínusz keletkezett, mert nem használtuk és ketyegett a számlavezetési díj.
Mindkettőt tegnap dobta be a postman a ládámba.

De a legbájosabb egy soproni ügyvédnő levele volt.A postaládában édesanyámnak címzett felszólító egy osztrták ban képviseletében írt irgumburgum.Meghatalmazás óne, de nem is firtattuk.A pikáns az, hogy volt rajta egy tértivevény illetve a helye.
A postáscsaj mondta, hogy ő aláírta a könyvben és akézbesítési bizonyítványon is és bedobta a levelet.
Megkérdeztem: Ha pénzt küldenek akkor is így tett volna?
Nem kaptam választ...

ObudaFan # 2008.01.23. 17:25

A 7.75% kétszerese továbbá a késedelmi pótlék adóeljárásban. Ami nem tévesztendő össze a késedelmi kamattal. Könyvelők állandóan összetévesztik.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 17:10

A felek a szerződésben a törvényes kamattól eltérő mértékű késedelmi kamatban is megállapodhatnak. De egy így megállapított kamat miatt aztán végképp senkinek nem tehet szemrehányást az adós: ott az aláírása.

rolex78 # 2008.01.23. 13:30

Akkor sehogysem értem, hogy én miért 20%-ot fizettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 13:24

Inkább csak tévesen. Ami jelenleg 14,75%, az a gazdálkodó szervezetek egymás közti viszonyában számított késedelmi kamat törvényes mértéke. Ha az ügylet egyik résztvevője magánszemély, akkor 7,75. És ez július 1-jéig már nem is nagyon fog változni.

rolex78 # 2008.01.23. 13:16

Tisztelt obudafan!

A késedelmi kamat az a 7.75%-nak a kétszerese vagyis 15 és 20% közé tehető.
Én ezt az informáciot kaptam.
Vagy már megint rosszul informáltak?

bigdady # 2008.01.23. 12:23

Bank tértivevénnyel küldi ki a felszólítókat

ObudaFan # 2008.01.23. 11:25

rotkiv!

Csak az örökséged erejéig vagy felelős a hagyatéki tartozásokért.

ObudaFan # 2008.01.23. 11:24

em tudom honnan veszed, hogy 7,75% a késedelmi kamat.

Pedig jelenleg tényleg 7.75%.

rotkiv # 2008.01.23. 08:28

Sziasztok!

A problémám a következő lenne.
Kaptunk egy levelet egy behajtó cégtől,mely szerint Édesapámnak tartozása van.A tartozás elvileg egy meg nem szüntetett folyószámlából ered....plussz kamatok.
A helyzet azzal bonyolódik,hogy Édesapám már elhunyt.Felhívtam ezt a céget és közöltem,hogy szeretnék tájékoztatást kérni az ügyről.Megigérték,hogy összegyűjtik a papírokat.Édesanyámat megkértem kerítsen elő minden ezzel kapcsolatos papírt,de nem talált semmi felszolító levelet a banktól.Pedig évek teltek el.Ez lenne az egyik kérdésem,hogy a banknak milyen kötelességei vannak az adósság tájékoztatásáról és ha van akkor mivel bizonyítja,hogy ezt megtette?
Közben a behajtócégtől felhívott este 6-kor egy magánszámról egy hölgy és szó szerint leugatott!!!!
Burkoltan Apmámat "hülyének" nevezte,hogy ha aláírt valamit akkor tudnia kellene,hogy azt meg is kell szüntetni...erre közöltem vele,hogy Édesapám elhunyt...na ez sem nagyon érdekelte..ők megvették a tartozást a banktól és fizessek!!!!A lényeg,hogy nagyon összevesztem a csajjal és közölte,majd a bíróságon találkozunk....Ezek után mivel a számomat tudják,kaptam üzeneteket,melyben felszolítanak,hogy az adósságomat fizeseem ki 3 napon belül vagy jogi lépéseket tesznek.
Felhívtam őket és közöltem velük,hogy nem vagyok az adóssuk,mivel hagyatéki tárgyalás sem volt és ne zaklassanak.
A másik kérdésem,hogy örökölhetem-e ezt az adósságot és behajthatják-e rajtam?Édesapámtól valószinűleg nem fogok semmit örökölni,tehát így pozitív örökségem nem lesz.

Sasfioka # 2008.01.23. 00:47

Távközlési szerződésből eredő igények egy év alatt évülnek el. Márpedig nekem "nagyon valószínű", hogy a Westelt, T-Mobilt és Magyar Telekom Nyrt-t emlegetve távközlési szerződésből eredő igény végrehajtása felől intézkedett a hitelező.

Az az öt év nem öt év, valaki jól félretájékoztatott.

Bár tény, hogy elévült követelést is "illik kifizetni". Tehát nem "jogszerűtlen a magatartásod", hogy rendezted a tartozásod. Megfizetted a tanulópénzt :) - Bár tartoztál a hiteleződnek.

Amennyiben aláírtál tartozáselismerést, kötöttél részletfizetési megállapodást, stb. Akkor már nem hivatkozhatsz eredményesen elévülésre.

SF

rolex78 # 2008.01.22. 22:25

És még annyit, hogy utoljára 2002.08.hóban kaptam erröl bármilyen értesitést mert megnéztem a végrahajtonál.
Viszont abban az esetben nem tudd elévülni ha a végrehajtó bármit lépett ebben az ügyben az 5 év alatt és sajnos a magyar jogszabályok szerint nem köteles erröl értesiteni.
Nincs mese a tartozás jogos, ki is szeretném fizetni, de az eljárás az nem szimpatikus a Magyar Telekom nyrt. részéröl.

rolex78 # 2008.01.22. 22:20

Kedves nandy!

Én nem tartozom a t-mobilnak. Én a magyar telekom nyrt.-nek tartozom, amit én el is ismertem, fölhivtam öket, hogy fizetek, de nem tudom egyben kifizetni és elhajtottak, peddig csak nekik áll jogukban részletfizetést adni. A végrahajtonak csak a johiszemüsége miatt fizethettem részletre ki 6 hónap alatt.Akkor hogy van ez? Itt mindenki a jogról beszél, de amit leirtok az nem valós a valo életben. Egyébként peddig az elévüléssel kapcsolatban peddig csak annyit, hogy ezeknek a szolgáltatoknak egy 2003-as törvény szerint 1 év az elévülési ideje.

nandy # 2008.01.22. 22:15

Rolex:

ezt én írtam: „Rolex valamiért elfelejtett fizetni az általa igénybevett szolgáltatásért, emiatt összejött egy 120 ezres tartozása, amit a jelek szerint nem is nagyon áll szándékában kifizetni.

elnézést kérek tőled, összekevertelek Endrosszal.

nandy # 2008.01.22. 22:12

Rolex: nem tudom honnan veszed, hogy 7,75% a késedelmi kamat.
A késedelmi kamat általában a jegybanki alapkamat kétszerese, ami az elmúlt 5 év távlatában valóban 15-20%. Ha érdekel a jb. alapkamat alakulása, meg tudod nézni az mnb oldalán.

hogy miért nem lehetett eröl értesiteni engem korábban

Épp erről beszélek. Ha már a vh-nál van az ügyed,akkor legalább 3 levelet kellett volna hogy kapjál (T-Mobile, bíróság, vh). Illetve még legalább egyet, mert a T-Mobile először egy követeléskezelő cégnek adja át az ügyet, csak aztán megy bíróságra.

nandy # 2008.01.22. 22:04

Etalon01!

Bár nem engem szólítottál meg, de azért válaszolok.

Olvastam a te problémádat is, melynek az lenne a lényege, hogy kaptál 700 ezret a biztosítótól, és bár tudtad, hogy az neked nem jár, mégis elköltötted. Most pedig sérelmezed, hogy visszakövetelik tőled.

Rolex valamiért elfelejtett fizetni az általa igénybevett szolgáltatásért, emiatt összejött egy 120 ezres tartozása, amit a jelek szerint nem is nagyon áll szándékában kifizetni.

Szerinted ti ketten tök normálisan álltok hozzá az élethez??? Ha ilyen emberekkel van tele Mo., akkor nem csodálom, hogy itt tartunk...

Bocs, ha kissé keményen fogalmaztam, de tényleg nagyon bosszant ez a ti nagy felháborodásotok.

rolex78 # 2008.01.22. 22:01

Drága kedves nandy!

Amenyiben a tartozás a Westel felé birósági utra kerül és a biróság fizetési meghagyást hagy attól az idötöl kezdve a westel nem tartja veled a kapcsolatot ugyanis átadják egy birósági végrahajtonak az ügyet és attol kezdve az foglalkozik vele.Ezt onnan tudom, hogy a héten hétfön beszéltem a végrahajtoval mert a westel jogutodjával probáltam egyezkedni, hogy kifizettem részletre, de sajnos elhajtottak igy a végrahajtotol kértem erre részletfizetést amit meg is kaptam. Ezzel nincs is semmi gond én elismerem, hogy fiatal voltam hibáztam fizetnem kell.Ami engem bánt az az, hogy miért nem lehetett eröl értesiteni engem korábban és ami a legbántobb dolog az egészben hogy ugye a késedelmi kamat hivatalosan 7.75% én mégis 20%-al fizettem.Szóval csak egy pár kérdésem van.
Ebben az országban mindent megtehetnek velünk a külföldi cégek?Szétlophatják az országunkat?Majd 5 év adómenteség után továbblépnek, vagy esetleg alapitanak egy új céget és azzal rabolnak tovább?

etalon01 # 2008.01.22. 21:57

Szia Rolex!

Van egy két ember aki úgy gondolja, hogy a mi megyénkben mindíg törvényszerűen járnak el a hivatalokban.
Nem is sejtik mekkora gondok vannak itt!
Legalábbis én azt tudom leszűrni egyes válaszokból!

rolex78 # 2008.01.22. 21:48

Tisztelt obudafan!

azt azért nem árt tudni a chf-es hitelekről, hogy a kereskedelmi bankok minden egyes szerzödést ugy kötnek meg az ügyfelekkel, hogy van rá lehetöség, amenyiben tényleg megdölne a forint/Bár ezek tévhitek/ akkor abban az esetben átválthatod a chf hiteledet forint alapura. Ez minden egyes ingatlanfedezetü szerződésben benne van, ugyanis a banknak nincs szüksége az ingatlanokra, ő a pénzét szeretni viszontlátni.